• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: piwo, lody rzemieślnicze i inne

Łukasz Stafiej
22 maja 2016 (artykuł sprzed 8 lat) 
 Umam Marina   Patisserie & Art  Umam Marina   Patisserie & Art

Lodziarnie z naturalnymi lodami z wysokiej jakości produktów i puby z piwem rzemieślniczym zdominowały w tym tygodniu przegląd nowych barów i restauracji, które otwarto niedawno w Trójmieście.



Lodziarnie rzemieślnicze: Altana Smaków, Miło.Mi, U Lodziarzy
Moda na lody rzemieślnicze, czyli wykonywane z wysokiej jakości, naturalnych składników bez dodatków konserwantów i ulepszaczy przyjęła się w Trójmieście na dobre. W ostatnim czasie otwarto kilka lodziarni, których właściciele deklarują przygotowywanie lodów właśnie tą metodą. Odwiedziliśmy trzy miejsca, które różnią się głównie nazwą. Łączy je natomiast kameralny charakter oraz pasja właściciele do tworzenia dobrej jakości mrożonych smakołyków.

Altana Smaków mieści się przy ul. Św. Ducha 115/117 zobacz na mapie Gdańska w Gdańsku, nieopodal dawnego pubu Duszek. Lokal założyła para przybyszów z Poznania, którzy przywieźli stamtąd receptury i koncepcję lodziarni rzemieślniczej. Jak we wszystkich tego typu miejscach, lody nakładane są tutaj nie na gałki, a szpatułką. Porcja waży 60 g i kosztuje 4 zł. Można zamówić zarówno w wafelku, jak i papierowym kubeczku. Na razie właściciele stawiają na klasyczne smaki: czekoladę, wanilię, pistację czy sorbety: na przykład malinowy czy pomarańczowy. W przyszłości będą się one zmieniać - wszystko zależy od pomysłowości właściciele oraz dostępności świeżych owoców i produktów. Warto mieszać smaki w ramach jednej porcji, aby spróbować ich najwięcej - lody w tutaj są bardzo treściwe, intensywne w smaku i sycące. W Altanie Smaku sprzedawane są również koktajle owocowe (8 zł), kawa (9 zł) czy świeżo wyciskane soki. W przyszłości do oferty wejdą przygotowywane z sezonowych produktów przekąski. Lokal czynny jest od poniedziałku do czwartku w godz. 12-19 i od piątku do niedzieli w godz. 11-20.

  •  Altana Smaków   lodziarnia
  • Altana Smaków stawia na klasyczne, lodowe smaki.
  •  Altana Smaków   lodziarnia
  •  Altana Smaków   lodziarnia
  •  Altana Smaków   lodziarnia
  •  Altana Smaków   lodziarnia
  •  Altana Smaków   lodziarnia
  • Włoska Robota to kolejna pizzeria wyposażona w piec opalany drewnem.


Również za 4 zł tej samej wielkości porcję dostaniemy U Lodziarzy przy ul. Świętojańskiej 100 zobacz na mapie Gdyni w Gdyni. Malutki lokalik, w którym lody kupić można również z okienka, prowadzi dwóch znajomych w biznesie lodowym pracujących od dawna. Właściciele stawiają na najwyższej jakości składniki i naturalny proces produkcji. W codziennej ofercie znajduje się pięć smaków, w tym trzy podstawowe: śmietankowe, czekoladowe i truskawkowe. Dwa pozostałe będą zmienne - w dniu otwarcia był to sorbet jagodowy i lody o smaku mascarpone z bezą i maliną. U Lodziarzy czynne jest codziennie w godz. 10-21.

  •  u Lodziarzy
  •  u Lodziarzy
  •  u Lodziarzy
  •  u Lodziarzy
  • Rada Miasta powstała w zabytkowych piwnicach Ratusza Staromiejskiego.


Kolejną lodziarnią jest drugi oddział Wytwórni Lodów Naturalnych Miło.Mi na osiedlu Nowe Orłowo zobacz na mapie Gdyni. Pierwszy lokal uruchomiono w ubiegłym roku przy ul. Świętojańskiej, a jego oferta okazała się sporym sukcesem w całym Trójmieście, więc właściciele postanowili otworzyć kolejną lodziarnię. Oferta orłowskiego oddziału jest oczywiście taka sama - spróbujemy tutaj kilka oryginalnych smaków nakładanych do kubeczka lub wafelka (także bezglutenowego) ze stylowej chłodni. Kompozycje smakowe zmieniają się codzienne: mogą to być lody rafaello, kawa z bezą, karmel z solą czy sorbet prosecco z ananasem i miętą. Porcja kosztuje 4,50 zł za 60 g. Miło.Mi czynne jest codziennie w godz. 10-21.

  •  Miło.Mi Lodziarnia
  •  Miło.Mi Lodziarnia
  •  Miło.Mi Lodziarnia
  •  Miło.Mi Lodziarnia
  • Właściciele U Lodziarzy mają wieloletnie doświadczenie w branży lodowej.


Hopkins
Hopkins to kolejny po pubie AleBrowaru multitap w Gdyni sygnowany logo lokalnego browaru rzemieślniczego. Założony przez pasjonatów piwa i domowych piwowarów Hopkins to młodziutki twór na kraftowej scenie - funkcjonuje raptem od grudnia ubiegłego roku. Jego właściciele warzą niewielkie ilości trunku (korzystając z warzelni browaru kościerskiego) i nie boją się eksperymentować. Spod ich ręki wyszedł między innymi stout o aromacie czereśni i whisky, porter na belgijskim słodzie wędzonym torfem, stout ze śliwką suską sechlońską czy porter aromatyzowany zrębkami śliwy macerowanymi w śliwowicy. Część z tych piw - oraz nowość: Belgian Pale Ale - można spróbować na kranach w lokalu przy ul. Świętojańskiej 52 zobacz na mapie Gdyni. Łącznie jest ich na barze szesnaście. Hopkins oczywiście nie ogranicza się do swojej oferty i lać będzie również piwa z innych, zaprzyjaźnionych browarów rzemieślniczych. Półlitrowa szklanka kosztuje 12 zł. Urządzony w prosty, nowoczesny sposób lokal pełni również rolę rolę minigalerii prac autorstwa artystki i fotografki Agnieszki Treder. Właściciele planują również organizować imprezy z okazji piwnych premier, degustacje, spotkania dla domowych piwowarów. W każdy sobotni wieczór w pubie muzykę klubową grać będzie didżej, a podczas ważniejszych wydarzeń sportowych przewidziane są transmisje telewizyjne. Pub Hopkins czynny jest codziennie od godz. 12 do 2.

  • W Browarze Hopkins za barem jest szesnaście kranów z piwem rzemieślniczym.
  • Browar Hopkins Gdynia, ulica Świętojańska
  • Browar Hopkins Gdynia, ulica Świętojańska
  • Browar Hopkins Gdynia, ulica Świętojańska
  • Browar Hopkins Gdynia, ulica Świętojańska
  • Browar Hopkins Gdynia, ulica Świętojańska
  • Browar Hopkins Gdynia, ulica Świętojańska
  • Browar Hopkins Gdynia, ulica Świętojańska


Konsulat Dobrego Piwa
Otwarcie Konsulatu Dobrego Piwa to dobra wiadomość dla wszystkich sierot po zamkniętej niedawno sopockiej Czarnej Wołdze, jednym z najchętniej odwiedzanych w Sopocie pubów z szeroką ofertą piw rzemieślniczych. Konsulat znajduje się w o wiele mniejszej przestrzeni baraku przy ul. Sikorskiego 12 zobacz na mapie Sopotu (obok sklepu Alma), jednak atmosfera z pewnością pozostanie podobna, bo lokal prowadzi ta sama para właścicieli, co Wołgę. Na barze zwiększyła się liczba kranów - tym razem jest ich osiem, w tym do sześciu podłączone są kegi z piwami rzemieślniczymi. Piw butelkowych jest w ofercie co najmniej trzydzieści i - co jest nowością - klienci sami mogą je wybierać z lodówki, nie czekając na podanie przez obsługę. Nie brakuje również oczywiście mocniejszych alkoholi. W lokalu zjemy również robione na miejscu bajgle i ciepłe panini (10 zł) i weźmiemy na wynos kawę z ekspresu (od 5 zł). Na zewnątrz funkcjonuje ogródek. Konsulat Dobrego Piwa czynny jest od niedzieli do środy w godz. 12-24, w czwartki w godz. 12-1, a w piątki i soboty w godz. 12-2.

  •  Konsulat Dobrego Piwa
  • Konsulat Dobrego Piwa to nowe wcielenie znanego i lubianego pubu Czarna Wołga.
  •  Konsulat Dobrego Piwa
  •  Konsulat Dobrego Piwa
  • Browar Hopkins Gdynia, ulica Świętojańska


Rada Miasta
Rada Miasta znajduje się w zabytkowych piwnicach Ratusza Staromiejskiego przy ul. Korzennej 33/35 zobacz na mapie Gdańska w Gdańsku, w miejscu, gdzie przez kilka ostatnich lat działała włoska restauracja Pomodoro. Nowy lokal został całkowicie wyremontowany - właściciele odsłonili między innymi stare cegły na sklepieniach i odświeżyli tynki. Pierwsze, co rzuca się w oczy po przekroczeniu progu restauracji, to setki butelek wina, które zajmują specjalnie przeznaczone dla nich regały i skrzynki, a nawet designerskie, skórzane wieszaki. To bardzo ważny element Rady Miasta, która jest nie tylko restauracją, ale również sklepem winiarskim, gdzie zaopatrzyć się można w prawie trzysta różnych gatunków wina z całego świata. W kuchni szefuje na równych zasadach dwóch szefów, którzy przygotowali selekcję dań i tapasów inspirowanych zarówno kuchnią polską, jak i śródziemnomorską. Zjemy m.in. krem ze szparagów z czipsem z prosciutto (18 zł), pierś z kaczki z puree cytrynowym i skorzonerą, polędwicę wołową z sosem rozmarynowym, tatara (30 zł), krewetki tygrysie z majonezem cytrusowym (18 zł), bób smażony na maśle z prosciutto (15 zł), ciecierzycę z czosnkiem i chorizo (14 zł) czy mule w białym winie (21 zł). Jako przekąskę do wina zamówić można również talerz włoskich, hiszpańskich i polskich serów czy wędlin (od 18 zł). Lokal został podzielony na trzy strefy: restauracyjną z niskimi stolikami, barowo-degustacyjną z wysokimi stołami i barowymi krzesłami oraz sklepową, gdzie królują regały z winem. Na koniec ważna informacja dla kawoszy - w Radzie Miasto można nie tylko wypić włoską kawę Illy, ale również zakupić porcelanę oraz rozmaite stylowe przedmioty i upominki sygnowaną nazwą tej firmy. Rada Miasta czynna jest od niedzieli do czwartku w godz. 12-22, a w piątki i soboty od południa do godz. 23, jednak właściciele nie planują się restrykcyjnie trzymać się godzin zamknięcia. Najważniejszy dla nich jest - i zachęcają do tego również swoim gości - swobodne i przyjemne spędzanie czasu przy dobrym jedzeniu i winie.

  •  Rada Miasta
  •  Restauracja Bazar
  •  Rada Miasta
  •  Rada Miasta
  • Miło.Mi w Orłowie to drugi oddział gdyńskiej lodziarni.
  •  Rada Miasta
  •  Rada Miasta
  •  Rada Miasta
  •  Rada Miasta


Bazar
Szafarnia zobacz na mapie Gdańska w kilka miesięcy stała się jednym z największych zagłębi kulinarnych Gdańska. Na parterze tutejszych apartamentowców znajdziemy restauracje z przeróżnych gastronomicznych dziedzin, choć warto pamiętać, że większość z nich to lokale dla gości z grubszych portfelem. Pod tym względem wyróżnia się otwarta kilka tygodni temu restauracyjka Bazar serwująca proste i niezbyt drogie dania inspirowane przede wszystkim polskimi smakami. Jak podkreśla właściciel, ma to być lokal przede wszystkim dla mieszkańców. Karta jest krótka, zawiera kilkanaście pozycji i ma być co kilka tygodni zmieniana - choć oczywiście sztandarowe dania z niej nie będą znikać. A są to między innymi żeberka w miodzie (32 zł), pieczony dorsz z chutneyem pomarańczowo-marchewkowym (36 zł), moskale z wędzonym łososiem i kawiorem (22 zł), zupa rybna (15 zł) czy carpaccio z buraka pieczonego w miodzie (16 zł). Codzienne przygotowywane są również dania dnia, których cena nie przekracza 19 zł. Bazar urządzony jest w prosty, modny i kameralny sposób. Sporo tutaj drewna tworzącego ciepłą, domową atmosferę. Lokal czynny jest w godz. 12-22.

  •  Restauracja Bazar
  • Restauracja Bazar serwuje proste dania inspirowane kuchnią polską.
  •  Restauracja Bazar
  •  Restauracja Bazar
  •  Restauracja Bazar
  •  Restauracja Bazar
  •  Restauracja Bazar
  •  Restauracja Bazar


Umam Marina
Kilka kamienic po sąsiedzku zobacz na mapie Gdańska niedawno otwarto kawiarnię Umam Marina. Skojarzenia z wrzeszczańską pracownią cukierniczą mistrza słodkości Krzysztofa Ilnickiego są jak najbardziej trafne. Co prawda lokal przy na Szafarni ma innych właściciele i nie jest oficjalnym oddziałem cukierni w Garnizonie, to wyrafinowane, autorskie ciastka Ilnickiego stanowią podstawę jego oferty. Ceny są podobne i zaczynają się 13 zł w zależności do rodzaju porcji. Oprócz słodkości, w Umam Marina zamówimy również włoską kawę oraz rzemieślnicze lody (sprowadzane od jednego z producentów z Władysławowa) w takich smakach, jak między innymi: palone masło, ricotta z gruszką czy sorbet z maliny i wina porto. Porcja kosztuje 4 zł. Równie ważnym dla właścicieli aspektem działalności ich lokalu jest przestrzeń galeryjna, w której można zobaczyć (oraz kupić) obrazy trójmiejskiej malarki Magdaleny Benedy (wcześniej znajdowało się w tym miejscu jej atelier). Kawiarnia czynna jest codziennie w godz. 10-20.

  •  Umam Marina   Patisserie & Art
  •  Umam Marina   Patisserie & Art
  • Lody rzemieślnicze dostaniemy w coraz większej ilości lokali w Trójmieście.
  •  Umam Marina   Patisserie & Art
  •  Altana Smaków   lodziarnia
  • W Umam Marina kupimy autorskie słodkości gdańskiego mistrza cukiernictwa Krzysztofa Ilnickiego.


Włoska Robota
Włoska Robota to kolejna pizzeria w Gdańsku, która może pochwalić się kaflowym piecem opalanym drewnem. Pizza w lokalu przy ul. Marii Curie-Skłodowskiej 3 zobacz na mapie Gdańska (nieopodal Gdańskiego Uniwersytety Medycznego) jest przygotowywana w stylu neapolitańskim (cienkie, chupiące ciastko z niewielką ilością składników) przez pochodzących z Włoch trzech pizzaiolo. W karcie znajdziemy dziewiętnaście klasycznych kompozycji włoskiego placka. Ceny zaczynają się od 13 zł za margheritę, a kończą na 29 zł za Quattro Stagioni z pieczarkami, karczochami, szynką i tuńczykiem. Oprócz pizzy, w lokalu zamówić można dania inspirowane tradycyjną kuchnią włoską, między innymi: krem z pomidorów (12 zł), spaghetti carbonarę (19 zł), risotto szafranowe (30 zł) czy filet z kurczaka z truflowymi gnocchi (28 zł). Włoska Robota urządzona jest w sposób zgodny z obecnymi trendami w gastronomii - spodoba się lubiącym proste, drewniane meble, białe kafle i aranżacyjny minimalizm. W tygodni lokal czynny jest od godz. 9 do 21 (do godz. 13 serwowane są różne zestawy śniadaniowe w cenie 19 zł), a w weekendy w godz. 13-21.

  •  Włoska Robota pizzeria & ristorante
  •  Włoska Robota pizzeria & ristorante
  •  Włoska Robota pizzeria & ristorante
  •  Integracja Restauracja & Cocktail Bar


Integracja
Integracja to nowe wcielenie sopockiej restauracji Barocco, która znajdowała się na górze Monciaku zobacz na mapie Sopotu, na rogu ulicy Obrońców Westerplatte. Wnętrze zostało gruntownie odnowione - zniknął przepych i postawiono na nowoczesny minimalizm: miękkie, proste kanapy, drewniane wykończenia i lekko loftowy wystrój. Zmienił się również charakter lokalu - Integracja to połączenie restauracji z koktajl-barem. Wizytówką tego drugiego wcielenia ma być przede wszystkim wielki, okrągły bar ulokowany w centrum lokalu. To właśnie wokół niego, według zamierzeń właściciela, ma się odbywać - nomen omen - integracja gości wieczorową porą drinku i muzyce. W ciągu dnia zjeść można dnia inspirowane kuchnią włoską i amerykańską. Sporą część obszernego menu zajmują pizze (od 16 zł). Zamówimy również makarony (od 21 zł), burgery (od 23 zł) czy steki wołowe (od 55 zł). Rano i przedpołudniem podawane są śniadania (od 9 zł). Integracja czynna jest od poniedziałku do czwartku w godz. 10-1, w piątek w godz. 10-3, a w weekendy w godz. 9-3.

  •  Konsulat Dobrego Piwa
  • Integracja to lokal, który łączy restaurację w koktajl-barem.
  •  Integracja Restauracja & Cocktail Bar
  •  Integracja Restauracja & Cocktail Bar
  •  Integracja Restauracja & Cocktail Bar
  •  Integracja Restauracja & Cocktail Bar

Miejsca

Opinie (257) ponad 10 zablokowanych

  • Lody paskudne (2)

    Jeżeli chodzi o 'lody naturalne' to poszliśmy do wytwórni lodów naturalnych na długiej koło grycana. Niestety to ja osobiście namówiłem znajomych po pysznym obiedzie na taki deser. No i miałem gadane później żebym już więcej nie wymyślał takich miejsc. Niestety mieli rację. Lody paskudne. Ja swoje po spróbowaniu wyrzuciłem do śmietnika co przydarzyło się pierwszy raz w życiu. Myślę, że wszystkie te pseudonaturalne lody to bzdura. Taki chłyt marketingowy. Nie polecam.

    • 2 2

    • Te lody i ludzie co mają ten interes to jeden wielki syf. Sanepid powinien się tym przybytkiem zająć skoro właściciele nie potrafią poradzić się z karaluchami.

      • 0 0

    • Co ty pieprzysz grycan?

      Ten lokal z rowerem w środku podaje lody nie gorsze od innych. Na ulicy spotkałem naganiaczki z kubeczkami do spróbowania. W środku było elegancko
      choć drogo, bo po 5 zł za gałkę 70 gram.

      • 0 0

  • Szkoda że my freeganie nigdy nie poznamy smaku lodów:-( Zawsze już wszystko w rozpuszczone!

    • 4 1

  • Bazar

    Trafiłam tam przypadkiem ale będę zaglądać częściej. Solidne porcje (najadłam się już samą zupą) i przyzwoite ceny. Bardzo smaczne jedzenie. Duży + za wystrój.

    • 4 0

  • polecam (3)

    A dla mnie nr 1 to lody U Lenkiewicza w Toruniu, własnej produkcji a gałka jak pięść :-) No i jeszcze Ruszczyk na Przebendowskich w Gdyni Orłowie :-) podrzućcie jakieś dobre adresy Lodziarni jeśli macie :-)

    • 5 1

    • Cukiernia Mariola w Gdyni ul. Prusa. Lepszych nie jadłam

      • 0 0

    • jadłam w zeszłym roku boooskie (1)

      i wciąż tęsknie za tymi smakami, tylko jechac 2 h na lody troche daleko

      • 1 0

      • Lenkiewicz w Toruniu jest ok

        • 0 0

  • Lody Naturalne? To jest wielkie OSZUSTWO!!! (4)

    cyt właściciele tych lodziarni deklarują...wykonywanie z wysokiej jakości, naturalnych składników bez dodatków konserwantów i ulepszaczy ...Deklarują ale fakty są inne.To jest marketingowy chwyt, handlowe oszustwo. Ludzie , to są lody robione z proszku, z gotowych baz. Tam nie ma mleka i śmietany, o jajkach nie wspominając. Wczoraj próbowałem, za 4 zł jadłem lody śmietankowe, bardzo słabe, niskiej jakości, bardzo wodniste i za słodkie. Na reklamie pisało, że robione z niepasteryzowanego świeżego mleka od krowy i jaj..! Wróciłem i zapytałem się ekspedientki, dlaczego tak jest napisane, odpowiedziała mi że nie wie ale chyba tak dla ... beki... no szok. W sumie to chyba nie jest zgodne z prawem. Dlaczego nas oszukują. Nie wiem jak jest z piwem, ale zastanawia mnie ta ilość rzemieślniczego piwa... Czy aby nie jest tak jak z lodami. Kolejny chwyt marketingowy?

    • 3 2

    • Lody naturalne/ lodziarnie rzemieślnicze . (3)

      wie Pan nie mogę się z Panem zgodzić , handluję lodami 13 lat . Od 2 lat produkujemy sami w naszej lodziarni . Przy otwieraniu produkcji musi Pan wydać na sprzęt około 170tyś zł - pasteryzator , frezer , szokówka , szafa i witryna do tego dodatki takie jak blender nierdzewne meble i przygotowanie produkcji .
      Później od Pana zależy co w lodach będzie siedziało - jajko wcale nie jest podstawą lodów - białko i żółtko to emulgulator , a mamy ich do wyboru sporo nawet w gamie produktów naturalnych . Natomiast śmietana i mleko to podstawa jeżeli ktoś już w produkcję lodów poszedł . Cukier i słodkość lodów to sprawa numer 2 - lody muszą mieć około 28-33% cukrów ! może to być cukier biały , brązowy , dekstroza , glukoza , cukier gronowy . Całość wylicza się przy układaniu receptury - ile cukru ma porcja truskawek użyta do produkcji lodów ile zawierają inne składniki i wtedy i tak musimy cukier dodać ! on sprawi że lody nie zmarzną , innymi słowy źle policzona mieszanka na + cukru = miękkie lody , źle policzona mieszanka na minus cukrów = twarde lody .
      Jeżeli ekspedientka nie wie co sprzedaje to pewnie skończyła pisać posta na "fejsie" albo jak ktoś jej tłumaczył to dłubała tipsem w zębach .
      Lody " naturalne " to nie mit - jeżeli woli Pan lody w , których składzie jest 16 składników zamiast lodów w których jest ich 5 lub 6 to znaczy , zasada utrzymania "czystej etykiety" jest dla Pana czymś zupełnie obcym .
      Lody z marketów o wadze 400 gram a kubaturze 1000ml to 50% powietrza za 5 zł . Lody od popularnych "markowych" sieci kawiarni to gastronomia a nie manufaktura i chemiczny stabilizator . Natomiast świderki i lody włoskie w 90% lodziarni w Polsce to bardzo słaby produkt - który przynosi największe zyski sprzedającym i co o zgrozo w naszym kraju cieszy się ogromnym powodzeniem!

      • 3 2

      • Całkowicie się z panem zgadzam. Napisałem ten post bo spróbowałem tych lodów. Zauważyłem po prostu to, że deklaracja składu lodów we wszystkich smakach była niezgodna z tym co dostałem. To tyle. Szanuję tych którzy robią metodą tradycyjną. Wiem że jajka nie pasują do niektórych smaków. Uważam, że w 3Mieście jest kilka lodziarni na poziomie i starają się kręcić lody naturalne. A większość nowo otwartych tzw rzemieślniczych kręci lody z proszku. Tak to smakuje zresztą. Lody przemysłowe to już inna bajka i katastrofa dla mnie. Podobnie jest chyba z piwem. To jest po prostu trend rynkowy. Widziałem to kilka lat temu w Londynie. Życzę udanego sezonu.

        • 1 1

      • 170 tyś zł he he he (1)

        chyba coś Ci się pomyliło i to niemiłosiernie grubo.

        • 0 0

        • rozwiń myśl ? nic mi się nie pomyliło :
          opcja 1 :
          pasteryzator 60
          frezer 80
          szokówka 12
          szafa - Hendi 4 , isa 8 , sagi 10
          + pozzetti min 10 dolce vita - i w górę za Ifi , isę itp...

          opcja 2 :
          tritico bravo 305 :
          85 tyś
          szokówka 12
          szafa - jak wyżej
          witryna lub pozzetti jak wyżej .

          a Gdzie reszta ?
          kupiłeś coś taniej ? czy tylko tak Ci się wydaje ?

          • 1 0

  • Lody rzemieślnicze hahahah

    czyli jak sprzedać zwykłe lody 3x drożej, żeby lemingi i dorobkiewicze się podnieciły, mogąc zjeść takie lody w czasie przerwy w korpo. Jestem taki światowy- myślą.

    • 6 2

  • Szkoda że Bożenka z Sebą nie zdecydowali się na znalezienie większego miejsca przynajmniej coś rozmiarów Wołgi

    • 0 0

  • Lody rzemieślnicze ........

    Nabijanie klienta w wafelek.
    W Biedronce za 0,99 kupuję rożka. Wiem, że salmonelli w takim lodzie nie znajdę.
    W waflu jest lód, słodki sos, orzeszki i czekolada.
    Pychota.

    • 0 1

  • do autora artykułu!!!!

    pani Maria Sklodowska- Curie!! nie Curie-Sklodowska proszę szanownego Pana...
    Trochę duży wstyd!

    • 2 0

  • Mniam

    Szafarnia to jedna z moich ulubionych ulic :) Poza tym znajduje się tam tez jedna z moich ulubionych knajp, Szafarnia 10. A niedługo znowu odwiedzę Gdańsk

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane