• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: piwo, lody rzemieślnicze i inne

Łukasz Stafiej
22 maja 2016 (artykuł sprzed 8 lat) 
 Umam Marina   Patisserie & Art  Umam Marina   Patisserie & Art

Lodziarnie z naturalnymi lodami z wysokiej jakości produktów i puby z piwem rzemieślniczym zdominowały w tym tygodniu przegląd nowych barów i restauracji, które otwarto niedawno w Trójmieście.



Lodziarnie rzemieślnicze: Altana Smaków, Miło.Mi, U Lodziarzy
Moda na lody rzemieślnicze, czyli wykonywane z wysokiej jakości, naturalnych składników bez dodatków konserwantów i ulepszaczy przyjęła się w Trójmieście na dobre. W ostatnim czasie otwarto kilka lodziarni, których właściciele deklarują przygotowywanie lodów właśnie tą metodą. Odwiedziliśmy trzy miejsca, które różnią się głównie nazwą. Łączy je natomiast kameralny charakter oraz pasja właściciele do tworzenia dobrej jakości mrożonych smakołyków.

Altana Smaków mieści się przy ul. Św. Ducha 115/117 zobacz na mapie Gdańska w Gdańsku, nieopodal dawnego pubu Duszek. Lokal założyła para przybyszów z Poznania, którzy przywieźli stamtąd receptury i koncepcję lodziarni rzemieślniczej. Jak we wszystkich tego typu miejscach, lody nakładane są tutaj nie na gałki, a szpatułką. Porcja waży 60 g i kosztuje 4 zł. Można zamówić zarówno w wafelku, jak i papierowym kubeczku. Na razie właściciele stawiają na klasyczne smaki: czekoladę, wanilię, pistację czy sorbety: na przykład malinowy czy pomarańczowy. W przyszłości będą się one zmieniać - wszystko zależy od pomysłowości właściciele oraz dostępności świeżych owoców i produktów. Warto mieszać smaki w ramach jednej porcji, aby spróbować ich najwięcej - lody w tutaj są bardzo treściwe, intensywne w smaku i sycące. W Altanie Smaku sprzedawane są również koktajle owocowe (8 zł), kawa (9 zł) czy świeżo wyciskane soki. W przyszłości do oferty wejdą przygotowywane z sezonowych produktów przekąski. Lokal czynny jest od poniedziałku do czwartku w godz. 12-19 i od piątku do niedzieli w godz. 11-20.

  •  Altana Smaków   lodziarnia
  • Altana Smaków stawia na klasyczne, lodowe smaki.
  •  Altana Smaków   lodziarnia
  •  Altana Smaków   lodziarnia
  •  Altana Smaków   lodziarnia
  •  Altana Smaków   lodziarnia
  •  Altana Smaków   lodziarnia
  • Włoska Robota to kolejna pizzeria wyposażona w piec opalany drewnem.


Również za 4 zł tej samej wielkości porcję dostaniemy U Lodziarzy przy ul. Świętojańskiej 100 zobacz na mapie Gdyni w Gdyni. Malutki lokalik, w którym lody kupić można również z okienka, prowadzi dwóch znajomych w biznesie lodowym pracujących od dawna. Właściciele stawiają na najwyższej jakości składniki i naturalny proces produkcji. W codziennej ofercie znajduje się pięć smaków, w tym trzy podstawowe: śmietankowe, czekoladowe i truskawkowe. Dwa pozostałe będą zmienne - w dniu otwarcia był to sorbet jagodowy i lody o smaku mascarpone z bezą i maliną. U Lodziarzy czynne jest codziennie w godz. 10-21.

  •  u Lodziarzy
  •  u Lodziarzy
  •  u Lodziarzy
  •  u Lodziarzy
  • Rada Miasta powstała w zabytkowych piwnicach Ratusza Staromiejskiego.


Kolejną lodziarnią jest drugi oddział Wytwórni Lodów Naturalnych Miło.Mi na osiedlu Nowe Orłowo zobacz na mapie Gdyni. Pierwszy lokal uruchomiono w ubiegłym roku przy ul. Świętojańskiej, a jego oferta okazała się sporym sukcesem w całym Trójmieście, więc właściciele postanowili otworzyć kolejną lodziarnię. Oferta orłowskiego oddziału jest oczywiście taka sama - spróbujemy tutaj kilka oryginalnych smaków nakładanych do kubeczka lub wafelka (także bezglutenowego) ze stylowej chłodni. Kompozycje smakowe zmieniają się codzienne: mogą to być lody rafaello, kawa z bezą, karmel z solą czy sorbet prosecco z ananasem i miętą. Porcja kosztuje 4,50 zł za 60 g. Miło.Mi czynne jest codziennie w godz. 10-21.

  •  Miło.Mi Lodziarnia
  •  Miło.Mi Lodziarnia
  •  Miło.Mi Lodziarnia
  •  Miło.Mi Lodziarnia
  • Właściciele U Lodziarzy mają wieloletnie doświadczenie w branży lodowej.


Hopkins
Hopkins to kolejny po pubie AleBrowaru multitap w Gdyni sygnowany logo lokalnego browaru rzemieślniczego. Założony przez pasjonatów piwa i domowych piwowarów Hopkins to młodziutki twór na kraftowej scenie - funkcjonuje raptem od grudnia ubiegłego roku. Jego właściciele warzą niewielkie ilości trunku (korzystając z warzelni browaru kościerskiego) i nie boją się eksperymentować. Spod ich ręki wyszedł między innymi stout o aromacie czereśni i whisky, porter na belgijskim słodzie wędzonym torfem, stout ze śliwką suską sechlońską czy porter aromatyzowany zrębkami śliwy macerowanymi w śliwowicy. Część z tych piw - oraz nowość: Belgian Pale Ale - można spróbować na kranach w lokalu przy ul. Świętojańskiej 52 zobacz na mapie Gdyni. Łącznie jest ich na barze szesnaście. Hopkins oczywiście nie ogranicza się do swojej oferty i lać będzie również piwa z innych, zaprzyjaźnionych browarów rzemieślniczych. Półlitrowa szklanka kosztuje 12 zł. Urządzony w prosty, nowoczesny sposób lokal pełni również rolę rolę minigalerii prac autorstwa artystki i fotografki Agnieszki Treder. Właściciele planują również organizować imprezy z okazji piwnych premier, degustacje, spotkania dla domowych piwowarów. W każdy sobotni wieczór w pubie muzykę klubową grać będzie didżej, a podczas ważniejszych wydarzeń sportowych przewidziane są transmisje telewizyjne. Pub Hopkins czynny jest codziennie od godz. 12 do 2.

  • W Browarze Hopkins za barem jest szesnaście kranów z piwem rzemieślniczym.
  • Browar Hopkins Gdynia, ulica Świętojańska
  • Browar Hopkins Gdynia, ulica Świętojańska
  • Browar Hopkins Gdynia, ulica Świętojańska
  • Browar Hopkins Gdynia, ulica Świętojańska
  • Browar Hopkins Gdynia, ulica Świętojańska
  • Browar Hopkins Gdynia, ulica Świętojańska
  • Browar Hopkins Gdynia, ulica Świętojańska


Konsulat Dobrego Piwa
Otwarcie Konsulatu Dobrego Piwa to dobra wiadomość dla wszystkich sierot po zamkniętej niedawno sopockiej Czarnej Wołdze, jednym z najchętniej odwiedzanych w Sopocie pubów z szeroką ofertą piw rzemieślniczych. Konsulat znajduje się w o wiele mniejszej przestrzeni baraku przy ul. Sikorskiego 12 zobacz na mapie Sopotu (obok sklepu Alma), jednak atmosfera z pewnością pozostanie podobna, bo lokal prowadzi ta sama para właścicieli, co Wołgę. Na barze zwiększyła się liczba kranów - tym razem jest ich osiem, w tym do sześciu podłączone są kegi z piwami rzemieślniczymi. Piw butelkowych jest w ofercie co najmniej trzydzieści i - co jest nowością - klienci sami mogą je wybierać z lodówki, nie czekając na podanie przez obsługę. Nie brakuje również oczywiście mocniejszych alkoholi. W lokalu zjemy również robione na miejscu bajgle i ciepłe panini (10 zł) i weźmiemy na wynos kawę z ekspresu (od 5 zł). Na zewnątrz funkcjonuje ogródek. Konsulat Dobrego Piwa czynny jest od niedzieli do środy w godz. 12-24, w czwartki w godz. 12-1, a w piątki i soboty w godz. 12-2.

  •  Konsulat Dobrego Piwa
  • Konsulat Dobrego Piwa to nowe wcielenie znanego i lubianego pubu Czarna Wołga.
  •  Konsulat Dobrego Piwa
  •  Konsulat Dobrego Piwa
  • Browar Hopkins Gdynia, ulica Świętojańska


Rada Miasta
Rada Miasta znajduje się w zabytkowych piwnicach Ratusza Staromiejskiego przy ul. Korzennej 33/35 zobacz na mapie Gdańska w Gdańsku, w miejscu, gdzie przez kilka ostatnich lat działała włoska restauracja Pomodoro. Nowy lokal został całkowicie wyremontowany - właściciele odsłonili między innymi stare cegły na sklepieniach i odświeżyli tynki. Pierwsze, co rzuca się w oczy po przekroczeniu progu restauracji, to setki butelek wina, które zajmują specjalnie przeznaczone dla nich regały i skrzynki, a nawet designerskie, skórzane wieszaki. To bardzo ważny element Rady Miasta, która jest nie tylko restauracją, ale również sklepem winiarskim, gdzie zaopatrzyć się można w prawie trzysta różnych gatunków wina z całego świata. W kuchni szefuje na równych zasadach dwóch szefów, którzy przygotowali selekcję dań i tapasów inspirowanych zarówno kuchnią polską, jak i śródziemnomorską. Zjemy m.in. krem ze szparagów z czipsem z prosciutto (18 zł), pierś z kaczki z puree cytrynowym i skorzonerą, polędwicę wołową z sosem rozmarynowym, tatara (30 zł), krewetki tygrysie z majonezem cytrusowym (18 zł), bób smażony na maśle z prosciutto (15 zł), ciecierzycę z czosnkiem i chorizo (14 zł) czy mule w białym winie (21 zł). Jako przekąskę do wina zamówić można również talerz włoskich, hiszpańskich i polskich serów czy wędlin (od 18 zł). Lokal został podzielony na trzy strefy: restauracyjną z niskimi stolikami, barowo-degustacyjną z wysokimi stołami i barowymi krzesłami oraz sklepową, gdzie królują regały z winem. Na koniec ważna informacja dla kawoszy - w Radzie Miasto można nie tylko wypić włoską kawę Illy, ale również zakupić porcelanę oraz rozmaite stylowe przedmioty i upominki sygnowaną nazwą tej firmy. Rada Miasta czynna jest od niedzieli do czwartku w godz. 12-22, a w piątki i soboty od południa do godz. 23, jednak właściciele nie planują się restrykcyjnie trzymać się godzin zamknięcia. Najważniejszy dla nich jest - i zachęcają do tego również swoim gości - swobodne i przyjemne spędzanie czasu przy dobrym jedzeniu i winie.

  •  Rada Miasta
  •  Restauracja Bazar
  •  Rada Miasta
  •  Rada Miasta
  • Miło.Mi w Orłowie to drugi oddział gdyńskiej lodziarni.
  •  Rada Miasta
  •  Rada Miasta
  •  Rada Miasta
  •  Rada Miasta


Bazar
Szafarnia zobacz na mapie Gdańska w kilka miesięcy stała się jednym z największych zagłębi kulinarnych Gdańska. Na parterze tutejszych apartamentowców znajdziemy restauracje z przeróżnych gastronomicznych dziedzin, choć warto pamiętać, że większość z nich to lokale dla gości z grubszych portfelem. Pod tym względem wyróżnia się otwarta kilka tygodni temu restauracyjka Bazar serwująca proste i niezbyt drogie dania inspirowane przede wszystkim polskimi smakami. Jak podkreśla właściciel, ma to być lokal przede wszystkim dla mieszkańców. Karta jest krótka, zawiera kilkanaście pozycji i ma być co kilka tygodni zmieniana - choć oczywiście sztandarowe dania z niej nie będą znikać. A są to między innymi żeberka w miodzie (32 zł), pieczony dorsz z chutneyem pomarańczowo-marchewkowym (36 zł), moskale z wędzonym łososiem i kawiorem (22 zł), zupa rybna (15 zł) czy carpaccio z buraka pieczonego w miodzie (16 zł). Codzienne przygotowywane są również dania dnia, których cena nie przekracza 19 zł. Bazar urządzony jest w prosty, modny i kameralny sposób. Sporo tutaj drewna tworzącego ciepłą, domową atmosferę. Lokal czynny jest w godz. 12-22.

  •  Restauracja Bazar
  • Restauracja Bazar serwuje proste dania inspirowane kuchnią polską.
  •  Restauracja Bazar
  •  Restauracja Bazar
  •  Restauracja Bazar
  •  Restauracja Bazar
  •  Restauracja Bazar
  •  Restauracja Bazar


Umam Marina
Kilka kamienic po sąsiedzku zobacz na mapie Gdańska niedawno otwarto kawiarnię Umam Marina. Skojarzenia z wrzeszczańską pracownią cukierniczą mistrza słodkości Krzysztofa Ilnickiego są jak najbardziej trafne. Co prawda lokal przy na Szafarni ma innych właściciele i nie jest oficjalnym oddziałem cukierni w Garnizonie, to wyrafinowane, autorskie ciastka Ilnickiego stanowią podstawę jego oferty. Ceny są podobne i zaczynają się 13 zł w zależności do rodzaju porcji. Oprócz słodkości, w Umam Marina zamówimy również włoską kawę oraz rzemieślnicze lody (sprowadzane od jednego z producentów z Władysławowa) w takich smakach, jak między innymi: palone masło, ricotta z gruszką czy sorbet z maliny i wina porto. Porcja kosztuje 4 zł. Równie ważnym dla właścicieli aspektem działalności ich lokalu jest przestrzeń galeryjna, w której można zobaczyć (oraz kupić) obrazy trójmiejskiej malarki Magdaleny Benedy (wcześniej znajdowało się w tym miejscu jej atelier). Kawiarnia czynna jest codziennie w godz. 10-20.

  •  Umam Marina   Patisserie & Art
  •  Umam Marina   Patisserie & Art
  • Lody rzemieślnicze dostaniemy w coraz większej ilości lokali w Trójmieście.
  •  Umam Marina   Patisserie & Art
  •  Altana Smaków   lodziarnia
  • W Umam Marina kupimy autorskie słodkości gdańskiego mistrza cukiernictwa Krzysztofa Ilnickiego.


Włoska Robota
Włoska Robota to kolejna pizzeria w Gdańsku, która może pochwalić się kaflowym piecem opalanym drewnem. Pizza w lokalu przy ul. Marii Curie-Skłodowskiej 3 zobacz na mapie Gdańska (nieopodal Gdańskiego Uniwersytety Medycznego) jest przygotowywana w stylu neapolitańskim (cienkie, chupiące ciastko z niewielką ilością składników) przez pochodzących z Włoch trzech pizzaiolo. W karcie znajdziemy dziewiętnaście klasycznych kompozycji włoskiego placka. Ceny zaczynają się od 13 zł za margheritę, a kończą na 29 zł za Quattro Stagioni z pieczarkami, karczochami, szynką i tuńczykiem. Oprócz pizzy, w lokalu zamówić można dania inspirowane tradycyjną kuchnią włoską, między innymi: krem z pomidorów (12 zł), spaghetti carbonarę (19 zł), risotto szafranowe (30 zł) czy filet z kurczaka z truflowymi gnocchi (28 zł). Włoska Robota urządzona jest w sposób zgodny z obecnymi trendami w gastronomii - spodoba się lubiącym proste, drewniane meble, białe kafle i aranżacyjny minimalizm. W tygodni lokal czynny jest od godz. 9 do 21 (do godz. 13 serwowane są różne zestawy śniadaniowe w cenie 19 zł), a w weekendy w godz. 13-21.

  •  Włoska Robota pizzeria & ristorante
  •  Włoska Robota pizzeria & ristorante
  •  Włoska Robota pizzeria & ristorante
  •  Integracja Restauracja & Cocktail Bar


Integracja
Integracja to nowe wcielenie sopockiej restauracji Barocco, która znajdowała się na górze Monciaku zobacz na mapie Sopotu, na rogu ulicy Obrońców Westerplatte. Wnętrze zostało gruntownie odnowione - zniknął przepych i postawiono na nowoczesny minimalizm: miękkie, proste kanapy, drewniane wykończenia i lekko loftowy wystrój. Zmienił się również charakter lokalu - Integracja to połączenie restauracji z koktajl-barem. Wizytówką tego drugiego wcielenia ma być przede wszystkim wielki, okrągły bar ulokowany w centrum lokalu. To właśnie wokół niego, według zamierzeń właściciela, ma się odbywać - nomen omen - integracja gości wieczorową porą drinku i muzyce. W ciągu dnia zjeść można dnia inspirowane kuchnią włoską i amerykańską. Sporą część obszernego menu zajmują pizze (od 16 zł). Zamówimy również makarony (od 21 zł), burgery (od 23 zł) czy steki wołowe (od 55 zł). Rano i przedpołudniem podawane są śniadania (od 9 zł). Integracja czynna jest od poniedziałku do czwartku w godz. 10-1, w piątek w godz. 10-3, a w weekendy w godz. 9-3.

  •  Konsulat Dobrego Piwa
  • Integracja to lokal, który łączy restaurację w koktajl-barem.
  •  Integracja Restauracja & Cocktail Bar
  •  Integracja Restauracja & Cocktail Bar
  •  Integracja Restauracja & Cocktail Bar
  •  Integracja Restauracja & Cocktail Bar

Miejsca

Opinie (257) ponad 10 zablokowanych

  • (2)

    Bylem pierwszy i ostatni raz . Ceny kosmiczne za wielkość porcji.Jeżeli chodzi o smak naprawdę nic nadzwyczajnego . Spodziewałem sie czegoś lepszego.

    • 19 8

    • Jeszcze taki drobny szczegół. Co opiniujesz? bo nie wiemy gdzie byłeś i co jadłeś. (1)

      • 13 3

      • He hie

        Pewnie u kochanej teściowej na obiadku

        • 5 2

  • Cztery Asy (1)

    Bardzo fajnie jest w Czterech Asach Gdynia Pulaskiego 6

    • 3 3

    • a co tam jest? bo nazwa sugeruje, że kasyno.

      • 8 0

  • (5)

    Dla kogo te ceny? Dla przeciętnej rodziny? Jak ktoś ma dwoje dzieci w tym jedno z dzieci studiuje więc nie ma 500+ to nie stać go na wyjście do lodziarni, kawiarni, pizzerni itp.nawet raz w miesiącu. Może na takie wyjścia stać młodych ludzi którzy to co zarobią mają tylko dla siebie bo rodzice nakarmią i za mieszkanie nie trzeba rodzicom płacić. Zwykłe rodziny to same sobie w domu, kawiarnię itp zrobią.

    • 25 9

    • No tak kawę sobie w domu zaparzyć może każdy. Piwo w sklepie kupić i w domu wypić też można.

      • 4 4

    • Na 500+ trzeba mieć małe dzieci a nie dorosłe!!! Zrób sobie jeszcze jedno to 500+ będzie.

      • 4 8

    • (1)

      student to sobie może te 500 dorobić, ja pracowałam pomimo studiów dziennych i jakoś dało radę i rodzice nie musieli mi stawiać, ale grunt to narzekać

      • 6 0

      • student to tez dziecko ,dlaczego moje mlodsze dziecko ma byc poszkodowane tyko dlatego ze ma pelnoletnie rodzenstwo .Ta ustawa jest niesprawiedliwa i nalezy ja zaskarzyc do TK specjalnie blokowanym aby nie mozna bylo zaskarzyc niedozecznych ustaw pisowcow

        • 0 3

    • I co zazdrościsz? Trzeba było sie nie usamodzielniać. A nie teraz miec pretensje, że cie nie stać.

      • 1 1

  • Popsuli moją lodziarnię Miś (4)

    Odnowili i zmienili chyba recepturę lodów. To już nie ten Miś co dawniej. Tamte lody były lekkie, wodniste trochę. Te są cięzkie,zamulające. I znowu wyszło na tym.że lepsze jest wrogiem dobrego

    • 31 4

    • Podobno byli pracownicy Misia otwierają swoją lodziarnię, ale kiedy otwarcie nie wiadomo (2)

      • 6 0

      • A ktoś sie orientuje gdzie? (1)

        • 1 0

        • Na ul.Tartacznej remontują jakiś lokal, podobno tam.

          • 2 0

    • PRAWDA!!

      W Misiu jadałam lody od 15 lat!!! zawsze były dobre a od tego roku smakują jakoś inaczej!! kolor waniliowych też jakiś sztuczny,nie smakują mi już, no 3 zł za gałkę! to już wolę w Muszelce też dobre.

      • 1 0

  • Nowe bistro

    W kategorii Inne polecamy BistroAM w Sopocie w Krzywym Domku przy bocznym wejściu od ul. Haffnera - #BistroAM

    • 0 20

  • pyszne domowe lody można zjeść w nowo otwartej lodziarni (3)

    w Osowej na ul. Jednorożca nazywa się Gelateria Italia. Pychota! Najlepsze lody jakie jadłam!

    • 3 43

    • Uuuu.... (1)

      Sądząc po łapkach, to chyba Ty jedyna.

      • 12 2

      • to wszystko przez ten hejt na Osowę

        a szkoda, bo lody mają rzeczywiście pyszne

        • 3 3

    • świetne lody w Osowej w nowo otwartej Gelateria Italia

      popieram!!! lody, kawa i desery rewelacja.

      • 3 3

  • Co tydzień czytam o nowych lokalach gastronomicznych, tylko coś dziwnie liczba takich lokali nie wzrasta.

    • 10 0

  • nie wiem jak wy, ale ja najbardziej lubię dobrego loda w zaciszu mojej sypialni (1)

    • 44 7

    • Gdy kupujesz gałkę na mieście, nie musisz za to myć okien, gotować i sprzątać.

      • 10 1

  • Jak lody mogą być naturalne? Według mnie co najwyżej ich składniki mogą być naturalne (owoce) i same w sobie mogą być bez konserwantów...

    Druga sprawa: nie rozumiem tej mody na 'naturalne' lody. Za cenę trzech gałek można sobie samemu zrobić litr lodów albo więcej, w domu!!!

    • 17 1

  • A co powiecie o lodach Gelato w bałtyckiej? (3)

    Może i naszpikowane chemią, ale dla mnie są przepyszne. Jestem ciekawa waszych opinii na ich temat.

    • 8 20

    • Nigdy nie byłam w bałtyckiej. (1)

      • 10 7

      • Do jełopki

        To miała być opinia o lodach Gelato w bałtyckiej, a nie o tym czy byłaś w bałtyckiej, jełopko jedna.

        • 5 5

    • mi tam smakuja czekoladowe

      • 1 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane