• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: pizza, hot-dog i ciasta bez glutenu

Łukasz Stafiej
26 października 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 

W kolejnym przeglądzie nowych lokali gastronomicznych w Trójmieście odwiedziliśmy m.in. bar z rzemieślniczymi hot-dogami, pizzerie, chiński bar oraz bezglutenową kawiarnię. Cykl Nowe Lokale ukazuje się na Trojmiasto.pl co kilka tygodni.



Hot Bear



  • Rzemieślnicze hot-dogi z przeróżnymi dodatkami w Hot Bear.
  •  Hot bear
  •  Hot bear
  •  Hot bear
  •  Hot bear
  •  Hot bear
  •  Hot bear
  •  Hot bear
Hot-dogi rzemieślnicze (zwane również gourmetowymi) to najświeższy trend streetfoodowy w Trójmieście. Hot Bear przy Św. Ducha 12/14 stawia na składniki z różnych stron świata zamknięte w podłużnych maślanych bułeczkach robionych i wypiekanych na miejscu.

Na miejscu, wg własnych receptur właściciele przygotowują również wszystkie składniki - pieką mięsa, mieszają sosy, marynują czy kiszą dodatki. Specjalność Hot Beara to m.in. kaczka z kimchi i sosem mango czy policzek wieprzowy gotowany w winie z krewetkami i piklowaną kapustą. Obie kanapki podawane są w czarnych, barwionych sepią bułkach. W menu znajdziemy też hot-dogi bardziej klasyczne z kiełbaską, a nawet z paluszkami dorszowymi. Do tego: kieliszek prosecco, a na deser domowy czekoladowy fondant. Ceny za bułkę zaczynają się od 20 zł. Lokal czynny jest od wtorku do czwartku w godz. 12-22, w piątki i soboty w godz. 12-23, a w niedziele w godz. 11-21. P.S. Zwróćcie uwagę na rzeźbę niedźwiedzia i zdjęcia na ścianach - maskotką lokalu jest słynny Miś Wojtek.



Bar Chiński Wiatr



  • W barze Chiński Wiatr dania gotuje Chińczyk według autentycznych przepisów.
  •  Chiński Wiatr
  •  Chiński Wiatr
  •  Chiński Wiatr
  •  Chiński Wiatr
  •  Chiński Wiatr
  •  Chiński Wiatr
Chiński Wiatr przy Rajskiej 4E to drugi lokal o tej nazwie założony w Gdańsku przez polsko-chińskie małżeństwo. Pierwszy - restaurację z obsługą kelnerską para otworzyła na Zaspie, w Śródmieściu ruszył natomiast bar samoobsługowy. W menu - w przeciwieństwie do większości azjatyckich lokali - nie znajdziemy kilkudziesięciu pozycji, a zaledwie kilka, w dodatku skomponowanych w przejrzyste zestawy z ryżem i surówką.

Gdzie zjeść - wszystkie lokale w Trójmieście



Jak zapewnia właścicielka, są to dania typowe dla kuchni chińskiej (choć wybrane spośród tych bardziej "przystępnych" dla zachodnich kubeczków smakowych), co ma potwierdzać m.in. regularnie stołująca się tutaj chińska mniejszość z Trójmiasta. W menu znajdziemy m.in. kurczaka Gong-bao, wieprzowinę albo bakłażana po syczuańsku z sosem rybnym, orientalny gulasz wołowy czy klopsiki wieprzowe po szanghajsku. Zjemy też lubiany przez Chińczyków makaron Dalu, sajgonki czy bułeczki Baozi z warzywami lub mięsem gotowane na parze. Ceny od 11 zł do 23 zł za zestaw. Czynne codziennie w godz. 11:30-21.


Pelati



  • Pelati specjalizuje się w kuchni włoskiej i pizzy.
  •  Pelati
  •  Pelati
  •  Pelati
  •  Pelati
  •  Pelati
  •  Pelati
  •  Pelati
  •  Pelati
Pelati to restauracja przy Starej Stoczni 2/3 (osiedle Brabank) w klimacie włoskiej trattorii. W środku jest kameralnie, przytulnie i swobodnie, a menu ma przywodzić na myśl dobrze znane z wakacyjnych wypraw smaki. Trzon karty stanowią makarony (od 23 zł) i pizze (od 19 zł), ale poszukiwacze smaków znajdą w Pelati o wiele więcej.

Na przystawkę (od 18 zł) warto sięgnąć po burratę z miodem lawendowym, orzechami i figami albo zjeść zupę (15 zł) z czosnku ze speckiem. W roli lunchu idealnie sprawdzi się jedna z tzw. mich (pomysłowa kategoria dań we włoskiej restauracji). Bowle (od 29 zł) zamówimy m.in. w wersji wegetariańskiej z plackami z marchwi i cukinii, z kalmarami, krewetkami i warzywami albo dorszem w cieście. Do tego np. gnocchi z pesto z pietruszki, mięsne ravioli czy spaghetti z czosnkiem niedźwiedzim i orzeszkami pinii. Albo pizza z gruszką, gorgonzolą i orzechami albo pastą truflową i pikantnym salami. Szef kuchni planuje również różne sezonowe dania. Czynne od wtorku do niedzieli w godz. 12-21.



Pizza Shop



  • Pizza Shop serwuje małe pizze i rogale calzone.
  •  Pizza Shop
  •  Pizza Shop
  •  Pizza Shop
  •  Pizza Shop
  •  Pizza Shop
  •  Pizza Shop
Pizza Shop w pawilonach przy Słupskiej na Przymorzu to mikorpizzeria serwująca - nomen omen - mikropizze. Na pierwszy rzut oka przypominać mogą one sklepowe pizzerinki, ale to krzywdzące uproszczenie. Są to pełnoprawne tego miana pizze, przygotowywane z długofermentującego ciasta z dodatkiem włoskich składników. Od restauracyjnych różni je wielkość i cena. Placki mają kilkanaście centymetrów średnicy i zjemy je już za 7 zł. Na przykład z pikantnym salami albo jajkiem, boczkiem i szczypiorkiem albo sosem truflowym i prosciutto crudo. Wypiekane na miejscu i na bieżąco.

Podobnie jak drugi filar Pizza Shopu - śniadaniowe rogale calzone (w godz. 7-11 sprzedawane za 5 zł) ze słodkimi i wytrawnymi nadzieniami - np. z mascarpone, krówką i orzechami albo curry, cieciorką i cheddarem czy kiełbaską w stylu curry wurst. Promocji jest tutaj więcej: od godz. 11 drugą pizzę można kupić za 5 zł, pizza śniadaniowa do kawy kosztuje tylko 1 zł, a rogal z ulotką 3 zł. Warto zajść i podpytać w drodze z SKM na uczelnię czy do oliwskich biurowców. Czynne od poniedziałku do piątku w godz. 7-18.


Zakręcona Cafe



  • W Zakręcona Cafe wszystkie desery są bezglutenowe.
  •  Zakręcona Cafe
  •  Zakręcona Cafe
  •  Zakręcona Cafe
  •  Zakręcona Cafe
  •  Zakręcona Cafe
  •  Zakręcona Cafe
  •  Zakręcona Cafe
Zakręcona Cafe to kawiarnia przy Krasickiego 9/1 w Brzeźnie (na osiedlu NadMorze), którą wyróżnia całkowicie bezglutenowa oferta. Wszystkie ciasta, desery i inne słodkości tutaj podawane są bezglutenowe, a częściowo również bezlaktozowe i z ograniczoną ilością cukrów.

Do picia zamówimy przeróżne kawy, herbaty, zimne napoje oraz bezalkoholowe wina (niebawem menu uzupełnią lekkie alkohole - wino i piwo). W środku jest jasno i kameralnie. Odnajdą się tutaj zarówno lokalni mieszkańcy podczas przedpołudniowego spaceru, rodzice z dziećmi (właścicielka zadbała o spory kącik dla najmłodszych), jak i poszukiwacze niewielkiej przestrzeni na spotkanie biznesowe. Zresztą właścicielka planuje organizowane tutaj spotkania networkingowe, niewielkie szkolenia czy spotkania z interesującymi osobami. Czynne codziennie w godz. 10-18.



Pivnica 66



  • Pivnica 66 to połączenie bistro ze studenckimi obiadami z pizzerią.
  •  Pivnica 66
  •  Pivnica 66
  •  Pivnica 66
  •  Pivnica 66
  •  Pivnica 66
  •  Pivnica 66
  •  Pivnica 66
  •  Pivnica 66
Nowe wcielenie lokalu w piwnicy akademika UG przy Polanki 66, gdzie przez lata funkcjonowały różne kluby studenckie, w tym najbardziej znany Iks. Pivnica 66 odcina się od klubowego klimatu i ma być miejscem, gdzie student będzie mógł tanio i smacznie zjeść.

Codziennie od poniedziałku do piątku serwowane jest tutaj dwudaniowe menu obiadowe (do wyboru mięsne albo wegetariańskie) inspirowane smaki z różnych kuchni - zjemy i zupę tajską, i polski gulasz czy kotlet, ale też np. włoskie risotto. Cena: 16 zł za zestaw (można też zupę i danie główne zamówić osobno). Oprócz tego pizza w kilkunastu odsłonach od 16 zł czy frytki za 5 zł. Do tego piwo (lokal działa pod patronatem marki Kozel) i napoje. Czynne od godz. 12.

Miejsca

Opinie (113) ponad 20 zablokowanych

  • Chiński wiatr

    Bar fajny, tylko nie wiem, gdzie ta samoobsługa... Coś się komuś pomyliło.

    • 0 0

  • Chiński wiatr (1)

    Nikt nie skomentował tego lokalu. Tak dobrze czy tak źle?

    • 2 1

    • Lepiej nie komentować

      • 0 0

  • Hot bear

    Bardzo kreatywne potrawy, mysle że niecodzienna koncepcja hot-dogow daje bardzo ciekawy rezultat oprocz tego obsluga lokalu jest profesjonalna i przesympatyczna. Zabrałem kilku moich znajomych z zagranicy do owego lokalu i wszyscy byli zachwyceni tym lokalem i hisoria misia Wojtka.

    Polecam

    • 0 1

  • Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić, co to znaczy (12)

    rzemieślnicze jedzenie? Pytam serio, bo nijak nie potrafię znaleźć jakiejś sensownej definicji tego pojęcia.

    • 145 4

    • Zależy kto sprzedaje

      Jak pani Krysia z sąsiedztwa, to ma kuchnię domową, a jak wydziarany brodacz w czapeczce to kuchnię rzemieślniczą. W obu przypadkach składniki zapewnia Makro lub Selgros.

      • 5 0

    • To znaczy: drogo i kiepsko. Ale ładne focie.

      • 7 0

    • U mnie w biurowcu byla kiedys taka rzemiesnicza

      knajpa. Koles przywozil pierogi z makro i poganial z 600% marza dopoki jelenie sie nie polapaly w tym interesie i na jego glodnej nawijce skad to niby nie sciaga tego stafu zeby uszczesliwic clientele i zobaczyc promyki slonca na srednio wygrzanych ryjach z rana. Sorki za byki od paru lat nie mieszkam w Bolandzie

      • 11 2

    • To tak jak rzemieślnicza broda (1)

      To tak jak rzemieślnicza broda. Bardziej do zawieszenia na ścianie niż noszenia czy jedzenia

      • 37 1

      • A ja wlasnie zalozylem start up

        Chcialbym sprzedawac sztuczne brody , wąsy ogolnie owlosienie ludzkie ktore jest modne ale niechce sie nikomu zapuszczac miesiacami... do wyboru czarne, rude ,siwe , pussy style ... myslicie ze moze sie udac???

        • 18 0

    • Rzemieslniczy czyli zrobiony specjalnie dla Ciebie (1)

      Masz sie poczuc wyjatkowo, otrzymac produkt (przynajmniej w teorii) dostosowany do twoich i tylko twoich potrzeb.
      Ma być przeciwienstwem produktu masowego - np.cheesburgera z pewnego ogolnoswiatowego koncernu, ktory na calym swiecie jest taki sam.
      Wytlumaczylem?

      • 5 20

      • Ten cheesburger z McDonalda też może być rzemieślniczy.

        Ostatnio wybrałem kraftową wersję bez ogórka, poczułem się jak pan na włościach. Specjalnie dla mnie artysta kanapkowy wykonał niepowtarzalny posiłek.

        • 57 3

    • Rzemieślniczy - drobna wytwórczość obejmująca wykonywanie przedmiotów ręcznie lub prostymi narzędziami. (3)

      To znaczy, że nawet kucharz tego nie wie. Używa się zamiennie ze słowem kraftowe, pozwala na przyciągnięcie hipsterskiego konsumenta z 20 obserwującymi na instagramie.

      • 90 2

      • Zaorales

        • 13 1

      • hipsterów już nie ma (1)

        • 16 3

        • Pozostały tylko brody.

          • 32 1

    • farmazon dla frajerów aby miec wymówkę do skubania ich na forsę.

      • 36 2

  • (3)

    Pizza shop działa już jakiś czas. Nie byłem przekonany, ale na śniadanie dobrze się sprawdza. Jadłem kilka razy i się nie zawiodłem. Ciekawostka że wyremontowali solidnie zrujnowany lokal

    • 22 2

    • (1)

      Jadłam dwa razy calzone na sniadanie, spoko opcja, lokal mały, ale sporo osób się tam kręci. I racja, co najmniej od lipca działają :)

      • 4 1

      • Dwie opinie, każda ten sam styl edycji, każda bez kropki na końcu. Pozdrawiamy właściciela vel anonimowego autora

        • 2 0

    • Ciekawostka?

      • 1 0

  • mini pizza (5)

    w włoskimi składnikami, np. jajkiem. Nie no padłam. Widziałeś Ty gdzieś we Włoszech pizzę z jajkiem? Rzemieślnicze hot dogi też są niezłe, ubaw po pachy.

    • 53 8

    • np w Mediolanie

      takie podają i to z jajkiem sadzonym.

      • 2 0

    • Nie tylko widziałam, ale i jadłam

      • 2 0

    • widziałem

      normalna sprawa

      • 2 0

    • widziałam, ale nie lubię

      • 2 0

    • Nigdy bym nie zamówił pizzy z jajkiem.

      • 13 4

  • Nie no, rzemieślnicze hot dogi to mnie przekonały. (2)

    Kusząco wyglądają te kraftowe paluszki dorszowe w bułce barwionej wydzieliną z mątwy.

    Włoski klimat - cerata w kratę na stole. Klasyka!

    • 70 13

    • Hit dog (1)

      To ma być prosta szybka i smaczna przekąska . Do tego powinna być niedroga . Po co dorabiać do tego ideologię i tworzyć rzemieślnicze z na prawdę dziwnymi dodatkami za minimum 20 dychy ?

      • 44 2

      • Tam chyba nawet za 35 ziko jakiś mają. Czekajcie, spojrzę w kryształową kulę: tak, widzę wyraźnie - w przyszłym sezonie pod tym adresem jest inny lokal!

        • 12 0

  • Ile to już wcieleń słynnego iksa było w tej piwnicy...

    Chociaż obecne wygląda fajnie, przynajmniej nie jest tam cały czas ciemno jak było w X Kwadracie

    • 2 1

  • Wszystko dzisiaj musi być kraftowe, rzemieślnicze lub co najmniej autorskie... (1)

    Najlepiej jednak sprawdza się dowolna kombinacja dwóch z trzech powyższych przymiotników :)
    Zabawne, że to działa...

    • 17 1

    • Nie tylko kraftowe, ale rowniez vege, bez glutenu i koniecznie sprzedawane przez wytatuowanego typa z kokiem na glowie lub wytatuowana typiare z kolczykiem w nosie lub brodzie. Po kilku miesiacach po przybytku zostaja jakies krzesla i afisz "Wynajmę" . zalosne.

      • 12 0

  • Hot dogi :) (14)

    Czy wszystko musi dziś być rzemieślnicze ? Albo kraftowe ? Cena 20 PLN za coś co w NY kosztuje dwa dolce mówi jedno że szybko ten biznes padnie. Róbcie coś od serca a nie rzemieślniczo. Szewc, szklarz to są rzemieślnicy. I za rozsądną cenę.

    • 123 7

    • NY, Chicago... Czekamy na LA zatem (3)

      A w IKEA z 1 pln. I co z tego wynika?

      • 4 4

      • Widzisz buraczku (1)

        Tam są tego setki na głównych ulicach, więc kto był to wie

        • 0 1

        • Naprawdę byłeś TAM?

          Opowiadaj! Naród na to czeka!
          Albo nie, zabierz mnie tam mój ogierze!!

          I kup hot doga

          • 2 2

      • Ikea już ma za 2 zł,

        przygotuj się do dyskusji z nami - światowcami ;>

        • 5 1

    • to zjedz "tego w NY" i porównaj z czymkolwiek jadalnym (7)

      i przestań opowiadać o 2 USD...

      • 9 21

      • W Chicago 1,5 $ (2)

        • 12 2

        • na kornerze? (1)

          Z jabłkowym orandżżusem?

          • 6 1

          • Od Jackowa do downtown

            • 1 0

      • No racja, trochę zaszalał z ceną. (3)

        W zeszłym roku były po 1.70$...

        • 28 4

        • Taaa (2)

          Jak rozumiem mówisz o słodkim wyrobie bułkopodobnym, z "wołową parówką", polaną upłynnionym plastikem, dostępnym z każdego wózka.
          Sprawdź na yelpie ceny tamtejszych "kraftowych hotdogów". Obiecuję niespodziankę

          • 11 4

          • Konkretne dane poproszę (1)

            Nie wiesz, o czym piszesz

            • 3 3

            • Fakt, masz rację

              Nie z Zamościa- z Łomży. Ale konkretów nie podam bo RODO.

              • 3 3

    • Ale o ci k... chodzi? Że każda z tysiąca knajp w mieście

      ma podawać schabowego z kartoflami za 10zł/kg czy co? Jeszcze do tego porownujesz ceny z NY. Jprdl, w nogach spałeś?

      • 5 10

    • Jeszcze są rownie zabawnie butikowe domy i hotele :D

      • 5 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane