• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: pizza, risotto, tacos i pierogi

Łukasz Stafiej
15 czerwca 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 

Włoskie bistro, pierogarnia, autorska kawiarnia, bar z rybą i frytkami, lodziarnia rzemieślnicza i kuchnia meksykańska. Odwiedziliśmy i opisaliśmy kolejne kulinarne punkty w cyklu "Nowe lokale", które otwarto w Trójmieście.



Bergamo



  • Bergamo to włoskie bistro w Gdyni. Zjemy tutaj m.in. pizzę na pszennym zakwasie, makarony i risotto.
  •  Bergamo
  •  Bergamo
  •  Bergamo
  •  Bergamo
  •  Bergamo
  •  Bergamo
Bergamo - sąsiadujące przy bocznej od Świętojańskiej uliczce Zygmuntowskiej zobacz na mapie Gdyni z Tapas Barcelona - nie nazywa się tak przypadkowo. Podobnie jak wspomniany tapas bar łączy je osoba właściciela oraz fascynacja miastem, od której wzięło nazwę. Od razu warto podkreślić, że nie jest to typowa włoska restauracja jakich wiele. To raczej kameralne bistro, gdzie jedzenie ma być pretekstem do odkrycia kilku smaków (kucharz nie idzie na skróty i gotuje po włosku, a nie włosko-polsku) i spędzenia czasu w leniwej atmosferze nad kieliszkiem prosecco.

W menu nie zabrakło pizzy (od 19 zł), ale nie jest to kolejna próba odtworzenia neapolitańskich standardów - w Bergamo ciasto robione jest z dodatkiem pszennego zakwasu, dzięki czemu otrzymuje smaczną puszystość. Dodatki - oryginalne, włoskie. Np. w postaci sardynek i piklowanej czerwonej cebuli albo salami spianata i mascarpone.

Wśród dań głównych (23-38 zł) znalazło się kilka wersji risotto, np. z salsiccią i pesto z czerwonych pomidorów; wegańska caponata z bakłażanów, pieczony sandacz z gnocchi z koprem włoskim, tagliatelle z owocami morza na białym winie czy penne z kurczakiem, salami i masłem szałwiowym. Przystawki (10-16 zł) to m.in. oliwki w dwóch odsłonach, marynowane w occie balsamicznym cebulki, kalmary z zielonym pesto czy prosciutto podawane z domową focaccią. Na deser trzeba spróbować robionego na miejscu cannolo. Warto też szukać dań dnia na tablicy.

Karta win nie jest tak rozbudowana jak po sąsiedzku w "Tapasach", ale szukający włoskich ciekawostek na pewno się nie zawiodą. Jest też kilka rodzajów prosecco. Ceny za kieliszek zawierają się w przedziale 12-25 zł. Czynne od poniedziałku do czwartku w godz. 12-22, w piątki i soboty w godz. 12-23, a w niedziele w godz. 12-21.

PS. Po posiłku warto sięgnąć po kieliszek dobrze schłodzonego limoncello.



Peterson Fish&Chips



  • Peterson Fish & Chips specjalizuje się w smażonej rybie z frytkami.
  • Peterson Fish & Chips
  •  Peterson Fish & Chips
  •  Peterson Fish & Chips
  •  Peterson Fish & Chips
Gastrobudki przy placu Dominikańskim zobacz na mapie Gdańska w Gdańsku zmieniają się powoli na lepsze. Po Midori, kolejną zapowiedzią czegoś ciekawszego niż kebaby, jest bar Peterson Fish&Chips. To mały bar specjalizujący się w popularnym na wyspach brytyjskich serwowanym w tekturowym pudełku jedzeniu ulicznym - rybie smażonej w głębokim oleju z frytkami belgijskimi.

W Petersonie smażony jest dorsz, co ważne - świeży, a nie mrożony. Oprócz wersji klasycznej-pudełkowej (31 zł), zamówimy go również np. w burgerze czy tortilli (16 zł). Kto ryby nie lubi, może zamówić kurczaka z frytkami w kilku wersjach (od 14 zł).

Lokal jest niewielki, ale znajdzie się miejsce do zjedzenia posiłku na miejscu. Czynne codziennie w godz. 11-22. PS. Sos octowy do frytek i ryby na specjalne życzenie spod lady.



Słony Karmel



  • Nowy Słony Karmel otwarto we Wrzeszczu.
  •  Słony Karmel
  •  Słony Karmel
  •  Słony Karmel
  •  Słony Karmel
  •  Słony Karmel
  •  Słony Karmel
Kolejny lokal minisieci lodziarni rzemieślniczych. Tym razem Słony Karmel otworzył się przy Wajdeloty 11 zobacz na mapie Gdańska i jest to bodaj jeden z większych ich oddziałów. Oferta w zasadzie ta sama, co we wszystkich innych, czyli przede wszystkim lody i sorbety - nakładane szpatułkami do wafelków lub kubeczków, w dużych 80-gramowych porcjach (4,50 zł).

Smaki zmieniają się codziennie - zjemy np. tytułowy słony karmel, czarny bez, masło orzechowe, sernik ze skórką pomarańczy, czekoladę belgijską czy malinę na mleku ryżowym. Do tego kawy (od 7 zł), soki, ciasta (15 zł) czy rurki z prawdziwą kremówką (3,50 zł). Czynne codziennie w godz. 10-21.



Na Pierogi



  • Na Pierogi to osiedlowa pierogarnia na Żabiance.
  •  Na Pierogi
  •  Na Pierogi
  •  Na Pierogi
  •  Na Pierogi
  •  Na Pierogi
  •  Na Pierogi
Osiedlowa pierogarnia na Żabiance (w hali Gulden przy Subisława 30 zobacz na mapie Gdańska). W Na Pierogi stawiają na dobrą jakość i domowe jedzenie, dlatego wszystkie dania przygotowywane są na miejscu, ręcznie, bez wzmacniaczy smaków, na naturalnych składnikach. Pierogi lepione są na oczach klientów w otwartej kuchni i są naprawdę spore (porcja składa się z 6 sztuk, którymi najemy się bez problemu). Zamówimy przede wszystkim klasykę - z mięsem lub ruskie, z kapustą i mięsem czy kapustą i grzybami. Ciekawa propozycja to pierogi z kaszą i mięsem albo zielone szpinakowe z serem w środku.

Na słodko serwowane są pierogi z różnymi owocami, m.in. z truskawką czy czekoladowe pierogi z bananem. Niebawem w ofercie pojawią się pielmieni. Ceny 13-15 zł za porcję. Za dodatki typu cebulka, skwarki czy sosy zapłacimy 1 zł. W lokalu zjemy także zupy - codziennie podawany jest barszcz (5 zł albo 11 zł za wersję z uszkami) robiony na własnym buraczanym zakwasie oraz zupa dnia (8 zł), np. pieczarkowa, krupnik czy ogórkowa. Dania dostępne są również na wynos. Czynne od poniedziałku do piątku w godz. 11-19 oraz w soboty w godz. 11-16.

Nowe Lokale w Trójmieście



Tako



  • Tako na Garnizonie to gdański oddział meksykańskiej restauracji, która od kilku lat działa w Gdyni.
  •  Tako
  •  Tako
  •  Tako
  •  Tako
  •  Tako
  •  Tako
Dobrze znane meksykańskie bistro z Gdyni otworzyło właśnie swój gdański oddział na Garnizonie, a dokładniej w odnowionym budynku tuż przy bramie wjazdowej z al. Żołnierzy Wyklętych zobacz na mapie Gdańska. Trzon karty stanowią dobrze znane z pierwszego Tako pozycje, czyli dania luźno inspirowane meksykańskimi klasykami. Warto od razu dodać, że nie jest to lokal, który stara się odtworzyć tamtejsze przepisy, to raczej autorska kuchnia meksykańsko-europejska.

Na przystawkę (od 12 zł) zjemy m.in. panierowane jalapenos nadziewane cheddarem, domowe nachosy z salsami czy pierożki empanadas nadziewana wołowiną, chorizo czy marynowanym kaktusem. Zupy (12 zł) to m.in. kukurydziana na mleku kokosowy z popcornem czy bardzo pikantna meksykańska z wołowiną mieloną. W kilku różnych wersjach (m.in. z szarpaną wołowiną, chorizo, wędzonym kurczakiem, chilli con carne, krewetkami, a nawet łososiem) zamówimy tacos (od 21 zł), quesadillę (od 21 zł) oraz burritos (od 25 zł). Do tego autorskie salsy (5 zł) o różnej ostrości.

Nowością w gdańskim Taco, na którą na pewno warto zwrócić uwagę, jest sposób serwowania - dania podawane są na zastawie, a nie w jednorazówkach jak w Gdyni. Co za tym idzie wprowadzono ofertę dań głównych (od 25 zł), które są pełnowartościowymi posiłkami inspirowanymi kuchnią meksykańską. Zjemy np. marynowane w miodzie i porterze skrzydełka kurczaka z ryżem po meksykańsku, żeberka wieprzowe w tequili z kaszą bulgur czy fajitas z krewetkami na zapieczonych z serem warzywach podawane z kukurydzianą tortillą.

Z kolei wieczorami Tako staje się tequila barem - do wyboru jest dwadzieścia gatunków tequili i mezcalu, wkrótce także niszowe marki. Czynne codziennie w godz. 11-22.


Kate



  • Kate to kawiarnia z autorskimi wypiekami.
  •  Kate
  •  Kate
  •  Kate
  •  Kate
  •  Kate
Kate to spełnienie marzeń właścicielki, pani Katarzyny, która od lat chciała założyć kawiarnię z autorskimi wypiekami. Lokal przy Armii Krajowej 23/I zobacz na mapie Gdyni w Gdyni jest więc dopracowany - zarówno wizualnie, jaki i smakowo. Wnętrze jest odrobinę retro - przywodzi na myśl dawny styl kawiarniany z połowy ubiegłego wieku. Z kolei słodkości to efekt opracowywanych przez właścicielkę receptur - szefowa zapewnia, że pracuje na wysokiej jakości składnikach (m.in. belgijskiej czekoladzie) i nie stosuje żelatyny (zamiast tego - agar).

Do kawy (od 7 zł) zamówić trzeba przede wszystkim kawałek jednego z tutejszych ciast (od 12 zł) - np. mocno czekoladowo-waniliowy torcik Day&Night, sernik earl grey z białą czekoladą, nowojorski sernik z syropem klonowym, ciasto matcha z paloną białą czekoladą, ciasto czekoladowe z pomarańczowym curdem czy tort karmelowo-limonkowy.

Poszukiwacze wytrawnych smaków zjedzą kilka tart (od 11 zł) np. z porem i suszonymi pomidorami czy cukinią i szpinakiem lub kanapkę (od 11 zł) na naturalnym pieczywie, np. z hummusem czy jajkiem i awokado. Codziennie wypiekane są też różne ciasteczka czy rogaliki. Alkoholu (na razie) nie zamówimy. Czynne codziennie w godz. 9-20.

Miejsca

Opinie (135) 9 zablokowanych

  • Dziwne godziny otwarcia ma ta pierogarnia.

    W niedziele zamknięte, w soboty 11-16...

    • 3 3

  • Pizzerie

    Tydzien temu pisaliscie ze beda same pizzerie! Jak zwykle klamstwo!

    • 0 5

  • Hehe za te ceny fundujecie właścicielowi dom, wczasy i zabezpieczenie jak interes nie wypali aby założyć kolejną knajpę.

    To są ceny dla zachodnich turystów.

    • 9 4

  • Drogo? (10)

    To ja teraz spytam tych wszystkich cebulakow co chodzą po lokalach i narzekają że jest drogo. Idź do sklepu kup produkty ale nie ten szit co kupujesz do domu tylko lepszy jakosciowo i sobie oblicz ile kosztuje zrobienie dania. Potem policz dniówkę pracowników czyli powiedzmy 14-20zl / h za osobę dodaj sobie zużyty prąd , czynsz lokalu, ZUS pracownika, podatek zakup towaru, koncesje jeśli jest alkohol i wtedy puknij się w głowę jak zaczniesz narzekać że jest drogo. Jak chcesz zjeść g....to idź tam gdzie jest tanio bo z dobrych jakościowo produktów niestety cena musi być odpowiednia tj. 300%minimum żeby zarobić cokolwiek. pozdrawiam sezonowych znawców gastronomii ..

    • 19 15

    • Sam jesteś człowieku "cebulakiem" skoro nie kumasz, że 31 zł za takie jedzenie nie jest uczciwa cena. Ssm sobie policz ile wszyscy zarabiamy i dlaczego sądzimy, że to drogo :)

      • 12 4

    • (2)

      Aha. A gdyby ceny były jedzenie i ceny były "uczciwe" to częściej chodziliby się w takie miejsca....więc "policz sobie"

      • 4 0

      • (1)

        Ale lokale gastronomiczne w Gdańsku są pełne.

        • 2 1

        • Turystów w sezonie

          • 1 0

    • Byłem kiedyś świadkiem, jak kucharz jednego z lokali Grnizonie

      wracał z Biedronki z kurczakami, więc w gadanie, że towar jest lepszej jakości nie uwierzę.

      • 14 0

    • Już ja widzę jak ten towar jest lepszy jakościowo...ha ha

      • 5 0

    • (1)

      Postań z kilkanaście minut przy miejscach gdzie jest zbiór "znanych" lokali i zobacz jakie samochody z zaopatrzenia tam przyjeżdżają z rana a przestaniesz pisać że jest jakościowa różnica między tymi firmami a tym co znajdziesz w marketach czy dyskontach.
      Nie legenduj czegoś co legendą nie jest.

      • 8 0

      • mało która z restauracji

        kupuje droższe produkty wolą z sieciowych jak sobie policzysz to nic nie dodawaj bo ty makaron w np carr kupisz za 7 ziko a on kupuje 4 kartony po 2,2 np szt wiec zarabia na tobie jak sie patrzy of corse jest pare knajp ktore nie oszukuja i ida w co dobre ale i tak ludzie sh*tu szukaja bo przyzwyczjaeni no sh*tu wiec na dobre powiedza sh*t a na sh*t ze git tak to juz jest nie opłaca sie gotowac dobrze bo lubimy sh*t taka prawda

        • 0 2

    • jeśli surowce kupujesz w detalu

      to daj sobie spokój z biznesem

      • 0 0

    • No to może rozpocznijmy dyskusję dlaczego jest drogo, dlaczego podatki wysokie

      i może warto w końcu wybierać tych, którzy chcą obniżać podatki, a nie marudzenie.

      • 1 1

  • autorskie niszowe dalej nie pamiętam (1)

    mieszkam w wermachcie pod kolonią. wczoraj byłem w centrum koloni kolo primarka bar u chińczyka płace za duży talerz 7,90Euro nakładam do oporu co chce i ile wejdzie na talerz kaczki krewetki wszystko i to nie jest autorskie rzemieślnicze i bóg wie jakie jeszcze w polsce nazwy padają bo ciężko zapamiętać to całe tałatajstwo ai zapomniałem kucharze w PL mają brody do pasa i pracują w czarnych gumowych rękawiczkach (w Europie czegoś takiego nie widać w ogóle ) CHińczycy uśmiechnięci ładnie ubrani bez przesady smaczne jedzenie robią i za to ich lubię a nie w PL cena jak z kosmosu za te śmieszne porcje pozdrawiam brodaczy w gumofilcach :)nie skorzystam :))

    • 18 4

    • Ty się naucz najpierw pisać, jak chcesz się udzielać gdziekolwiek na forum, bo wstyd.

      • 0 0

  • wiecej lokali to wiekszy wybor

    i turysci zostawia wiecej kasy. prawie same plusy (bo dochodzi halas i rozboje)

    • 0 2

  • Tako - wyjaśnijcie mi (2)

    jak można lokal inspirowany Meksykiem wymalować zamiast w gorących klimatach czerwonym zielonym pomarańczowym to zrobić na jasny błękit scian z bladym różem podłogi. Zimne pastele więc zupełny brak klimatu. A jedzenie nie powala za taką cenę.

    • 9 0

    • (1)

      Dlatego że jakaś pożal się Boże dekoratorka wnętrz chciała zrobić oryginalnie a wyszła kupa.

      • 2 0

      • Dekoratorka?

        Raczej właściciel/właścicielka pomalowała na takie kolory jakie lubi

        • 0 0

  • Nudy

    Znowu to samo, kicz i tyle, meksykańskie, włoskie a gdzie polskie?
    Nudyyyyyyy

    • 3 2

  • Polecam pizzerie La Sicilia na gdanskiej starowce, maja przepyszne wloskie wino, i tez robia pizze na skladnikach sprowadzanych z Wloch, wiem bo pracowalam

    • 1 1

  • Dorsz jest świeży a nie mrożony.
    Sorry ale takie to tylko w Stegnie prosto z kutra

    • 3 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane