- 1 Trójmiasto w przewodniku Michelin (67 opinii)
- 2 Co Polacy jedzą na śniadanie? (98 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 4 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (108 opinii)
- 5 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 6 Koktajle na dzień trzeźwości? Czemu nie! (33 opinie)
Nowe lokale: polskie tapas, pizza i ramen
Kolejne bary i restauracje otwarto w Trójmieście, a my je odwiedziliśmy w ramach cyklu "Nowe lokale".
Plotkin
Kameralne bistro w sercu Głównego Miasta w Gdańsku. Co więcej: lokal z historią, bowiem w kamienicy przy Długim Targu 28/29 w czasach Wolnego Miasta Gdańska niejaki kupiec Plotkin prowadził sklep z winem. Współcześni właściciele starają się do tej tradycji nawiązać nazwą i odrobinę klimatem retro. Karta została podzielona na śniadania (w godz. 9-12), lunche (w godz. 12-17) oraz tzw. "popasy" serwowane po godz. 17 (o czym poniżej).
Na śniadanie (od 22 zł) zjemy kilka międzynarodowych zestawów - na uwagę zasługuje przede wszystkim ten polski: z jajecznicą, kiełbaską leśną czy serem oraz angielski z jajecznicą, pieczarkami, fasolką oraz panierowaną kaszanką. Lunche (od 23 zł) to m.in. zapiekane z serem gnocchi, bajgiel z pstrągiem i awokado, tortilla z pieczoną wołowiną i piklami czy sałatka z kozim serem.
Ciekawym pomysłem są wspomniane popasy, czyli nic innego jak drobne przekąski w stylu polskim wzorowane na hiszpańskich tapas. Do szklanki piwa lub kieliszka wina (albo czegoś mocniejszego, bo wybór alkoholi jest spory) zamówimy m.in. podwędzanego matiasa z rzodkiewką, pyry z gzikiem, panierowaną kaszankę z sosem tatarskim, półgęsek z morelą i kozim serem czy tatar. Ceny od 9 zł. Można zamówić również tzw. "Plotkin deals", czyli zestawy przekąsek z dobranymi alkoholami - np. piwem albo polskimi wódkami (od 39 zł).
Bistro Plotkin czynne jest codziennie w godz. 9-22.
Recenzje lokali w Trójmieście
Rosmarino
Kameralna pizzeria we Wrzeszczu. Lokal znajduje się w niewielkim budynku tuż przy Do Studzienki 55 , ale znalazło się przy nim nawet miejsce na mały i nasłoneczniony ogródek. Menu to kilkanaście pizz, foccacie, panini i sałatki - oparte na znanych i lubianych przepisach we włoskim stylu.
Zjemy np. pizzę z pikantnym salami, czerwoną cebulą i czarnymi oliwkami; z mozzarellą di bufala i suszonymi pomidorami; pancettą, jajkiem i szpinakiem czy gorgonzolą, gruszką, orzechami włoskimi i miodem. Ceny za najprostszy placek zaczynają się od 14 zł. Studenci otrzymują zniżkę w wysokości 10 proc. Na miejscu napijemy się bezalkoholowych napojów i kawy. Czynne codzienne w godz. 11-22. P.S. Warto zapytać o pizzę tygodnia.
Nowe lokale w Trójmieście
Hanaya Ramen
Boom na ramen trwa i coraz więcej gastronomów próbuje sił w tym rodzaju japońskiej zupy. Hanaya Ramen ruszył niedawno przy Świętojańskiej 98 w Gdyni i jest nowym lokalem właścicieli, którzy doświadczenie w kuchni japońskiej zdobywali prowadząc restaurację z sushi. Tutejsze rameny to raczej kompozycje wzorowane na klasycznych japońskich przepisach na ten bulion.
Zjemy rameny na bazie gotowanych przez kilkanaście godzin wywarów shio, tonktosu, rybnym, miso i wegański z różnymi dodatkami. Ceny od 28 zł za sporą porcję. Do tego kilka przystawek (od 9 zł) takich jak kimchi, edamame czy sałatka z glonów oraz smażone pierożki gyoza (od 10 zł). Jako ciekawostkę można zamówić burgery z bułką z ryżu zawiniętego w papier sojowy i np. łososiem w środku (od 26 zł) czy pikantny tatar z łososia ze srirachą (29 zł). Lokal nie prowadzi sprzedaży alkoholu.
Hanaya Ramen czynne jest codziennie w godz. 12-20.
Miejsca
Opinie (135) ponad 10 zablokowanych
-
2019-04-14 13:59
Jakie jako jest serwowane?
0PL czy 3PL? Bo jeśli „trójeczka”, to skicham się jeszcze przy stole -i co wtedy?
- 1 0
-
2019-04-14 13:59
(1)
Plotkin - wnętrze jak w burdelu
- 12 2
-
2019-04-14 20:49
burdel to masz w swojej głowie,za dużo pewnie z niego korzystasz...
- 1 3
-
2019-04-14 14:49
Coś tu chyba jest nie tak
Żeby za miskę bulionu z kostki plus jedno jajko żądać 28zł to trzeba mieć niezły tupet źycze powodzenia
- 14 2
-
2019-04-14 15:26
Slabe
Slabe te knajpy... nic specjalnego. Bylem w tej pizzeri i szalu nie ma. Niczym szczegolnym sie nie wyroznia.
- 8 1
-
2019-04-14 16:39
Ceny w Plotkin to jakiś żart
- 6 0
-
2019-04-14 18:03
Kolejna pizzeria, których wszędzie mało
- 7 1
-
2019-04-14 19:55
Na reszcie miejsce, gdzie niekoniecznie trzeba zamawiać pełne dania żeby się piwka napić, a przy tym niekoniecznie wsuwać śmieciowe jedzenie. Zwiedzę napewno.
- 0 1
-
2019-04-14 20:37
Za rok nie bedzie po tych lokalach sladu
- 9 1
-
2019-04-14 22:04
rosmarino (2)
straszna lipa wychodząc pachniesz tym co jadłeś a produkty nie są górnych lotów sos z uszki chyba z robala salami też nie najlepsze szynka na pizzy jak szmatka po myciu zlewu wiec daleko do pizzeri jedynie co to studenciki maja spoko bo blisko ale nie ma za czym biegać
- 6 1
-
2019-04-19 14:13
(1)
Bardzo słabo się znasz na smakach ale cóż w komentarzach każdy jest mądry takie polskie społeczeństwo marudzić potrafią ale żeby samem coś zrobić to po co. A po nacnych dyskotach jedzą największe g*wno czym jest kebab. Krytycy kulinarni
- 1 1
-
2019-05-05 11:23
Budka z lat90
Tak wyglada ze srodka i na zewnatrz nie byles nie pisz pracujesz tam nie czujesz zapachu straszna lipa
- 1 0
-
2019-04-14 22:47
zarcie (2)
ceny z kosmosu w Krakowie za śniadanie dodam że pyszne zapłaciłem ostatnio 13 zł skąd te ceny w 3 city
- 11 0
-
2019-04-15 09:26
Trójmiasto zawsze było drogie
- 1 0
-
2019-04-29 15:52
To wina słoików z korpo
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.