• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: pub, piwiarnia, sushi, pizza i różnorodna kuchnia

Mateusz Groen
20 września 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 

Nowe puby, restauracje i kawiarnie otwierają się w Trójmieście jeden po drugim, o czym regularnie informujemy w cyklu "Nowe lokale". W tym tygodniu odwiedziliśmy pięć miejsc. Zestawienie restauracyjnych nowości rozpoczniemy od włoskiej pizzerii, następnie spróbujemy specjałów z klimatycznej restauracji w Sopocie, skąd przeniesiemy się na Zaspę na sushi. Sprawdzimy też nowy browar we Wrzeszczu, a kulinarną wędrówkę zakończymy kraftowym piwem przy ulicy Długiej.




Ferrara Pizza przy ulicy Króla Jana KazimierzaMapka



Nowa pizzeria w Sopocie oddalona jest od turystycznego centrum. Zachętą do odwiedzenia tego lokalu może być panujący tu typowo włoski klimat. Właściciele, którzy stworzyli nowe miejsce, mają długoletnie doświadczenie w gastronomii. Zakochali się we włoskiej kuchni, gdy mieszkali we Włoszech. Po powrocie otworzyli lokal na Mazurach, jednak ostatecznie przeprowadzili się do Trójmiasta, przenosząc również swoje gastronomiczne doświadczenie i ulubione smaki. Lokal mieści się w niewielkim budynku przy ulicy Króla Jana Kazimierza. Pizzeria, mimo małych rozmiarów, ma ogródek, który w dalszym ciągu jest otwarty. Dużym atutem miejsca jest wykorzystywanie produktów sprowadzanych ze słonecznych Włoch. Dodatkowo placki wręcz uginają się od ilości składników wykorzystanych do stworzenia dania.

W ofercie królują pizze, które znajdziemy aż w 26 smakach. Są tutaj propozycje zarówno klasyczne, jak i wegetariańskie, pikantne, ale też z dużą ilością mięsa. Warto zwrócić uwagę na pizzę "Pera e prosciutto", która zrobiona jest na bazie białego sosu, mozzarelli, gruszki marynowanej w białym winie, szynki parmeńskiej, rukoli, miodu, koziego sera. Ciekawa jest także pizza "Ferrara" z sosem pomidorowym, mozzarellą, marynowanym fenkułem, gruszką, szynką parmeńską, gorgonzolą, serem pecorino i pomidorkami cherry.

Pizzę zamówimy w jednym rozmiarze - 32 cm i w przedziale cenowym od 20 do 37 zł. Możliwe jest zjedzenie dania na miejscu, ale również zamówienia na dowóz za pomocą np. aplikacji Pyszne.pl, jak i bezpośrednio z pizzerii. Co ciekawe, już niedługo Pizzeria Ferrara pojawi się na gdańskim Garnizonie. Nowy, gdański lokal będzie prezentował rozszerzoną ofertę o makarony oraz inne włoskie specjały.


  • Pizzeria Ferrera w Sopocie
  • Pizzeria Ferrera w Sopocie
  • Pizzeria Ferrera w Sopocie
  • Pizzeria Ferrera w Sopocie
  • Pizzeria Ferrera w Sopocie
  • Pizzeria Ferrera w Sopocie
  • Pizzeria Ferrera w Sopocie
  • Pizzeria Ferrera w Sopocie
  • Pizzeria Ferrera w Sopocie
  • Pizzeria Ferrera w Sopocie

Endi WineHouse vis-à-vis Domu ZdrojowegoMapka



Po smacznej pizzy udaliśmy się do Endi WineHouse, który mieści się vis-à-vis sopockiego Domu Zdrojowego. Restauracja jest bardzo przytulna. W aranżacji wnętrza wykorzystane zostały elementy drewniane i dużo roślinnych akcentów. Przejrzysta karta menu podzielona została na cztery kuchnie: włoską, polską, hiszpańską i amerykańską.

W menu znajdziemy ciekawe propozycje przystawek, dań obiadowych i deserów. Osobiście, z przystawek zainteresowały nas: ceviche z tuńczyka z szalotką, limonką, papryką, granatem i kolendrą oraz krewetki w panko podane z sałatą, cytrusami, roszponką i mango. Dostępnych jest 13 dań obiadowych w cenie od 32 zł aż do 89 zł. Wyróżnić należy dania rybne, które są bardzo ciekawie przyrządzone. Wśród nich dorsz z młodymi warzywami, purée z marchwi i pomarańczy, a także schab w panierce z panko z burakiem i czarnym czosnkiem. Dania są dopieszczone przez szefa kuchni Damiana Dopieralskiego, uczestnika Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej. Sopocka restauracja prócz ciekawej kuchni zaprasza również na wieczory z muzyką na żywo i wystawy sztuki.


  • Endi WineHouse w Sopocie
  • Endi WineHouse w Sopocie
  • Endi WineHouse w Sopocie
  • Endi WineHouse w Sopocie
  • Endi WineHouse w Sopocie
  • Endi WineHouse w Sopocie
  • Endi WineHouse w Sopocie
  • Endi WineHouse w Sopocie
  • Endi WineHouse w Sopocie
  • Endi WineHouse w Sopocie
  • Endi WineHouse w Sopocie
  • Endi WineHouse w Sopocie
  • Endi WineHouse w Sopocie
  • Endi WineHouse w Sopocie
  • Endi WineHouse w Sopocie

Czytaj też: Jemy na mieście: Mai Tai - niezła kuchnia azjatycka

Mushe Sushi na Zaspie Mapka



Nowa restauracja serwująca japońskie przysmaki otworzyła się przy alei Jana Pawła II, nieopodal wiaduktu. Niewielki, industrialny lokal, w którym dominują kolory złota i czerni, jest bardzo klimatyczny. Restauracja niemniej nastawia się na dania na wynos. Możemy ją znaleźć w popularnych aplikacjach, ale można również złożyć zamówienie przez stronę internetową.

Mushe Sushi serwuje: futomaki zarówno na zimno, jak i na ciepło, ale też w tempurze, od 16 do 24 zł (6 sztuk), hosomaki od 10 do 19 zł (6 sztuk), california również w wersji surowej, jak i w tempurze, od 16 do 46 zł (4 lub 8 sztuk), nigiri, od 5 do 12 zł za sztukę, a także zestawy rozpoczynające się od 29 zł (10 sztuk), a kończąc na 64 sztukach za 239 zł. Sushi w lokalu jest wyjątkowo delikatne, wpływ na to może mieć pochodzenie produktów, z których zostało wykonane. Sushi masterzy z lokalu podkreślają, że zarówno ryby, jak i pozostałe składniki kupowane są z dobrych źródeł.


  • MusheSushi w Gdańsku
  • MusheSushi w Gdańsku
  • MusheSushi w Gdańsku
  • MusheSushi w Gdańsku
  • MusheSushi w Gdańsku
  • MusheSushi w Gdańsku
  • MusheSushi w Gdańsku
  • MusheSushi w Gdańsku
  • MusheSushi w Gdańsku
  • MusheSushi w Gdańsku
  • MusheSushi w Gdańsku
  • MusheSushi w Gdańsku
  • MusheSushi w Gdańsku
  • MusheSushi w Gdańsku


Nowy Browar we Wrzeszczu Mapka



Po tak obfitej uczcie przenieśliśmy się do Wrzeszcza, gdzie odbyło się preotwarcie Nowego Browaru. Lokal mieści się na terenie historycznego browaru gdańskiego. Sporej wielkości lokal stworzony został w industrialnym klimacie. Długie drewniane stoły z hokerami oraz dające więcej prywatności loże sprawiają, że nowe miejsce nada się zarówno na wyjście na piwo z przyjaciółmi, jak i spotkanie biznesowe czy integrację. Podawane w lokalu piwa warzone są na miejscu. Jak zapewniają przedstawiciele, dostępnych będzie 20 linii piwa kraftowego. Piwa nalewane będą w trzech pojemnościach: 0,3 l, 0,5 l i 1 l.

W zależności od rodzaju i wielkości napoju będziemy musieli wydać od 8 zł aż do 24,5 zł. Jednak prócz szerokiej oferty alkoholowej lokal ma również bogate menu jedzeniowe. Zamówić będziemy mogli np. tatar z wołowiny za 29,9 zł, ale też różnego rodzaju przystawki, makarony, pizzę z opalanego drewnem pieca, ale także niecodzienne dania, jak chimichangę na bazie meksykańskiej tortilli z szarpaną wołowiną za 25,9 zł.

  • Nowy Browar Gdański
  • Nowy Browar Gdański
  • Nowy Browar Gdański
  • Nowy Browar Gdański
  • Nowy Browar Gdański
  • Nowy Browar Gdański
  • Nowy Browar Gdański
  • Nowy Browar Gdański
  • Nowy Browar Gdański
  • Nowy Browar Gdański

Szpula Pub przy ulicy Długiej Mapka



Kolejny nowym lokalem jest Szpula, pub mieszczący się tuż przy wejściu na ulicę Długą od strony Złotej Bramy. Pub intryguje wnętrzem, ponieważ mieści się w piwnicy z XIII wieku. Jest tutaj szeroka oferta piw kraftowych. Prócz piwa będziemy mieli okazję napić się tu również koktajli. Dodatkowo kiedy zgłodniejemy, Szpula zaproponuje coś na ząb, np. pyry z gzikiem czy zapiekanki. Dania będą dostępne na miejscu, jak i z dostawą za pomocą aplikacji. Lokal w zamyśle ma być punktem spotkań, ale też miejscem, w którym posłuchamy muzyki na żywo czy zobaczymy stand-up.


  • Szpula Pub w Gdańsku
  • Szpula Pub w Gdańsku
  • Szpula Pub w Gdańsku
  • Szpula Pub w Gdańsku
  • Szpula Pub w Gdańsku
  • Szpula Pub w Gdańsku
  • Szpula Pub w Gdańsku
  • Szpula Pub w Gdańsku
  • Szpula Pub w Gdańsku
  • Szpula Pub w Gdańsku
  • Szpula Pub w Gdańsku
Jeżeli zauważyłe(a)ś nowe miejsce w twojej okolicy, koniecznie daj nam znać w komentarzach.

Miejsca

Opinie (118) ponad 10 zablokowanych

  • Super miejsce! (2)

    Bardzo dobry pszeniczniak i pizza z pieca opalanego drewnem. Super miejsce i klimat, bardzo miła obsługa

    • 14 18

    • Skąd to przekonanie, że dobra pizza musi być pieczona w piecu opalanym drewnem? (1)

      Dobrze wyfermentowane ciasto plus 400 stopni w piecu elektrycznym gwarantuje świetne rezultaty. W Polsce te piece są tylko na wabia, bo ciasto zazwyczaj pozostawia wieeele do życzenia.

      • 12 2

      • Arnold z portalu powiniem sie wypowiedzieć, jest w KMP.

        • 0 0

  • pizzeria to już na każdym rogu jest (4)

    tyle dobrze, że otwierają się już tylko prawdziwe włoskie a nie te drożdzówki ala pizza typu krokodyl czy u skrzypka

    • 12 3

    • Włoska pizza jest sucha i cienka, w Krokodylu jest dużo lepsza...

      • 0 0

    • i Gdynianka :P (1)

      • 1 2

      • Gdyniankę to ty szanuj!

        • 0 0

    • Prawdziwie włoskie to one by chciały być

      • 4 3

  • (3)

    "Dodatkowo placki wręcz uginają się od ilości składników wykorzystanych do stworzenia dania."
    we włoskiej pizzy placki nie powinny się "uginać od ilości". Ma być nie za dużo, ale wysokiej jakości. Jak za dużo to potem wszystko cieknie i robi się breja, bo wodą nie ma jak odparować przez te kilka minut. Ale zapowiada się ciekawie. Pojde i sprawdzę. Ciekawa jestem pizzy z białym sosem, w Trójmieście na palcach jednej ręki można policzyć dobry knajpy, gdzie dają dobry biały sos.

    • 55 7

    • (1)

      Zgadzamy się z Pani opinią całkowicie. Pizza typowo rzymska, która jest naszą specjalnością charakteryzuje się cienkim chrupiącym spodem a cała tajemnica polega na tym, aby idealnie podtrzymywała składniki, których również musi być wywarzona ilość. Zupełnie inaczej niż w przypadku pizzy neapolitańskiej - określanej często jako ,,mokrawej". Używamy tylko składniki włoskie, wysokiej jakości. Serdecznie zapraszamy, znajdzie Pani u nas kilka pozycji na białym sosie! :)

      • 4 0

      • Wyważona chyba? :) Co prawda sos może być wcześniej warzony, ale nie pasowałoby to do kontekstu.

        • 0 0

    • kiedyś biały sosik robili ze starej frytury i wody + przyprawy. wiele piccerii... ciekawe, czy teraz "dopracowali" "recepturę"

      smacznego

      • 0 4

  • (12)

    Miałem okazje przetestować nowy browar. Przyznam, że jestem pod wrażeniem. Ogromna przestrzeń, fajnie, ze zostawili historyczne akcenty. Piwo bardzo dobre i uważam, ze jak na to, że jest warzone na miejscu to cena naprawdę przystępna. Na pewno będę tam wracać.

    • 36 46

    • Fajne miejsce czuć klimat Starego Browaru. (2)

      Jedzenie Piwko bardzo dobre.
      Powodzenia !!!!

      • 3 8

      • i pachnie serem do pizzy..ach nie, to śmierdzą stare klapki kucharza... o smaczności życzę:) (1)

        • 2 5

        • Lecz się na nogi, na głowę zbyt późno...

          • 1 1

    • czy mają piwo z browaru koczkodan?

      • 1 0

    • To nawet nie jest średnie piwo. (2)

      Jest słabe, dobre to może być dla Januszy i Grażynek co pijają Żubra lub Desperados.

      • 7 10

      • A co serwują tam? (1)

        I ważniejsze, co zrypali?

        • 1 0

        • słaba jakość jedzenia

          • 0 2

    • a mi się aż tak bardzo nie podobało

      Jakość jedzenia pozostawia wiele do życzenia, poziom barowy nie restauracyjny

      • 0 2

    • Rety, no jak trollujecie już tymi "opiniami", to się chociaż przyłóżcie.

      • 7 1

    • Na pewno będę tam zwracać. Tak to czuję.

      • 3 3

    • grand opening na pełnego (1)

      • 15 0

      • Świetne Piwko Polecan

        • 3 8

  • Polska jest coraz droższa. Jedzenie z piwem za 40-45zł

    to jest 10 ojro, to są zachodnie ceny!

    • 0 0

  • Szynka parmeńska?

    Kiedy nauczymy się że szynka parmeńska to tylko jedna z odmian szynki dojrzewającej. Prosciutto crudo występuje w wielu odmianach. Jest jeszcze chyba nawet lepsza San Daniele. A sama nazwa prosciutto to po polsku szynka a ta może być cotto czyli gotowana, lub crudo czyli dojrzewającą. Więc jak jest napisane prosciutto to możecie dostać szynkę z borów.

    • 1 0

  • Nowy Browar Gdański to pubowa poezja.

    Miałam wizytę kolegów z Anglii i wyskoczylismy tam wypic po kilka piwek i zjesc. Rewelacja.

    Agnieszka

    • 0 0

  • Browar syf I tandeta

    • 0 1

  • (4)

    Czy są jeszcze kelnerzy bez tatuaży?Kraftowe piwo za 20zł...za tą cenę mam ośmiopak Żywca w biedrze)

    • 28 24

    • I masz racje svenie sk...

      Pewno że Żywiec lepszy

      • 1 0

    • tatuaże bez kelnerów

      • 8 0

    • Mam dla Ciebie lepszy przelicznik : 3 x 0,5l denaturatu

      Za niecałe 18 ziko

      • 12 7

    • Dobre Piwo w super Cenie

      Piwo w Nowy Browar Gdański jest za 8,99 niesamowicie dobra cena

      • 4 8

  • Drozyzna podobno szaleje a lokale się mnożą

    Ludzie zróbcie sobie sami pizze tylko spody kupcie. Dużo zabawy i produkty sprawdzone

    • 0 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane