• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: restauracje autorskie, zupy i dorsz

Łukasz Stafiej
4 sierpnia 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 

Zobacz kolejny tekst z cyklu "Nowe lokale", w którym polecamy nowe restauracje i bary, które otwarto w Trójmieście.



Zakorkowani



  • Restauracji Zakorkowani serwuje kuchnię międzynarodową. Na miejscu znajdziemy też spory wybór win, w tym polskie.
  •  Zakorkowani
  •  Zakorkowani
  •  Zakorkowani
  •  Zakorkowani
  •  Zakorkowani
Restauracja z rozbudowaną ofertą win na nowym osiedlu przy ul. Chmielnej 72 zobacz na mapie Gdańska. To lokal tworzony przez brata i siostrę z kilkunastoletnim, międzynarodowym doświadczeniem gastronomicznym, którzy po powrocie do rodzinnego Gdańska postanowili połączyć siły. Ona, certyfikowana sommelierka, zajmuje się układaniem kart win (nie brakuje w niej trunków z polskich winnic, które są tutaj mocno promowane), on - prowadzeniem kuchni. Zjemy tutaj dopracowane dania kuchni międzynarodowej, które zostały skomponowane z uwzględnieniem sezonowych produktów oraz lokalnych dostawców. Na przystawkę (15-28 zł) zjemy m.in. risotto rakowe ze szparagami czy sałatkę z rukolą i grillowaną wołowiną.

Dania główne (28-82 zł) to m.in. długo dojrzewający rostbef z sosem bernaise i warzywami, filet z dorsza z warzywami i chorizo czy pieczony bakłażan z kuskusem z morelami i piklowanym ogórkiem. Codziennie można trafić także na specjalne dania dnia, np. zupę rakową. Jako deser warto zamówić creme brulee (20 zł), które można tutaj dostać m.in. w wersji kawowej. Do godz. 12 zamówimy śniadania (16-26 zł), m.in. jajecznicę, szakszukę czy croissanty z dodatkami. W karcie znajdziemy również dział przystawki do wina (11-49 zł), w którym znajduje się m.in. deska regionalnych serów czy chorizo w czerwonym winie. Kieliszek wina zamówimy od 15 zł, butelkę - od 70 zł (karta win zmieniać się będzie sezonowo, podobnie jak menu). Właściciele planują kolacje komentowane oraz degustacje win (m.in. polskich). Czynne od poniedziałku do soboty w godz. 9-22, w niedziele w godz. 10-22.


Retrivo



  • W Retrivo warto zwrócić uwagę na malunki i rzeźby ozdabiające wnętrze.
  •  Retrivo
  •  Retrivo
  •  Retrivo
  •  Retrivo
  •  Retrivo
Retrivo zajęło przestronny lokal na parterze kamienicy przy ul. Rajskiej 12 zobacz na mapie Gdańska. W środku warto zwrócić uwagę na wystrój, o który zadbali artyści z gdańskiego ASP - to z pewnością jedną z odważniejszych aranżacji w mieście. Na ścianach (i oryginalnym meblu będącym barem) powstały ich abstrakcyjne malowidła, nad drzwiami wiszą rzeźby głów, a niebawem sztuki jeszcze przybędzie, bo właściciele planują porozwieszać obrazy zaprzyjaźnionych twórców. Oferta kulinarna Retrivo wciąż jest szlifowana. Kuchnię szefuje Piotr Radzewicz.

Obecnie w menu znajdziemy przede wszystkim sporo zup (od 8 zł), m.in. chowder, cebulową, serową czy chłodnik z awokado. Są też sałaty (od 15 zł) - m.in. z rostbefem czy z królikiem sous-vide oraz makarony i risotta (od 18 zł), m.in. risotto serowe z parmezanem, mascarpone i chutneyem wiśniowym albo domowe tagliatelle z robionym na miejscu pesto. Osobną część karty zajmują dania z grilla (od 25 zł), m.in. pierś z kurczaka marynowaną w limonce i chilli czy makrela z chutneyem kokosowym. Niebawem pojawią się też autorskie dania główne. Codziennie zjemy śniadanie (od 11 zł), m.in. jajecznicę, jaglankę na mleku kokosowym, awokado zapiekane z jajkiem czy śniadanie polskie z domowymi marynatami i wędlinami. Słowo "domowe" powinno być kluczem do całego menu Retrivo - szef kuchni zapewnia, że większość produktów (makaron, chutneye, sosy, chleb) przygotowuje na miejscu, a z półproduktów i mrożonek nie korzysta. Właściciele podkreślają, że kuchnia w ich restauracji ma być przede wszystkim zdrowa. Lokal czynny jest codziennie w godz. 8-22. Śniadanie serwowane są do godz. 12:30, a karta główna obowiązuje już od rana.


Słony Pop Up



  • W Słonym Pop Upie zjemy ambitny street food.
  •  Słony Spichlerz
  •  Słony Spichlerz
  •  Słony Spichlerz
  •  Słony Spichlerz
  •  Słony Spichlerz
  •  Słony Spichlerz
Jesienią Wyspa Spichrzów zobacz na mapie Gdańska stanie się prawdopodobnie jedną z najbardziej atrakcyjnych przestrzeni kulinarnych w Gdańsku. To za sprawą hali restauracyjnej Słony Spichlerz, która zostanie uruchomiona w budowanym tuż przy Motławie kompleksie Deo Plaza. W środku znajdować ma się kilka tzw. konceptów gastronomicznych serwujących przeróżne jedzenie: od śródziemnomorskich tapasów, przez ambitny fast-food, po kuchnię polską. Zanim jednak to przedsięwzięcie ruszy, inwestorzy uruchomili tymczasowy, letni bar, którego rolą jest zapowiedź oferty docelowego miejsca.

W Słonym Pop Upie jest gwarno, na luzie i nowocześnie - usiądziemy na leżakach (jest też strefa ze stolikami barowymi), posłuchamy muzyki, wypijemy koktajl i zjemy proste, ale pomysłowe jedzenie uliczne. W karcie ułożonej przez Piotra Schroedera znajdziemy m.in. frytki ze szprotek z cytrusowym majonezem (16 zł); schabsy, czyli frytki ze schabu z majonezem sriracha i domowym ketchupem (19 zł); pieczone ziemniaki z szarpaną wieprzowiną i sosem BBQ (18 zł); sałatkę owocową z dressingiem z aperitifu Lillet (17 zł); mule w sosie piwnym z brioszką (32 zł) czy miniburgery wołowe z pistacjami, bekonowym majonezem i ogórkiem kiszonym (22 zł). W większej grupie warto zamówić jedną z kilku desek z przeróżnymi przystawkami i marynatami, także w wersji wege (od 22 zł). Czynne codziennie w godz. 11-1.


Kociołek Konesera



  • W Kociołku Konesera zjemy przeróżne zupy i dania gulaszowe.
  •  Kociołek Konesera
  •  Kociołek Konesera
  •  Kociołek Konesera
  •  Kociołek Konesera
Malutkie bistro na rogu Świętojańskiej i Pułaskiego zobacz na mapie Gdyni w centrum Gdyni. Lokal prowadzi sympatyczne małżeństwo, które zdobywało doświadczenie w kuchniach przeróżnych restauracji i po latach pracy dla innych, postanowiło przejść na swoje. Lokal specjalizuje się w zupach i gulaszach, które codziennie gotowane są na świeżych produktach bez dodatku polepszaczy smaków.

Zjemy tutaj kilka różnych potraw z kociołka. W repertuarze dominują klasyki, takie jak jarzynowa, chłodnik, żur, bogracz, rosół, pomidorowa, rybna czy barszcz ukraiński, ale znajdziemy też zupy inspirowane smakami ze świata, m.in. meksykańską czy indyjską. Są też pozycje bezmięsne. Ciekawostką są tzw. "dania koneserskie", czyli potrawy dla wymagających, m.in. cynaderki w śmietanie z kurkami, duszone ogony wołowe z warzywami, ozory w sosie chrzanowym czy gulasze z podrobów. Do każdej zupy dostajemy wypiekane na miejscu pieczywo, grzanki czy różne ziarna do posypania. Ceny zaczynają się od 8 zł za porcję. Czynne codziennie w godz. 9-18.


Bacalao



  • Bacalao specjalizuje się w kuchni morskiej.
  •  Bacalao
  •  Bacalao
  •  Bacalao
  •  Bacalao
  •  Bacalao
Na pierwszy rzut oka to kolejny plażowy bar w Brzeźnie (wejście nr 52, obok mola zobacz na mapie Gdańska), ale to tylko pozory. Bacalao to sezonowa restauracja (będzie czynna w tym roku do końca września) z kuchnią morską z mocnymi akcentami śródziemnomorskimi. Głównym bohaterem menu jest tytułowy dorsz (bacalao to hiszpańska i portugalska nazwa tej ryby), które zjemy m.in. w zupie rybnej (14 zł), pieczonego ze szpinakiem i gorgonzolą na frytkach z batatów (40 zł), z sosem z Jima Beama z warzywami (35 zł), w postaci nuggetsów (16 zł) czy jako fish&chips (22 zł).

W kracie nie brakuje też innych dań, m.in. pizzy (od 20 zł), krewetek w cieście piwnym (32 zł) czy sałat (od 18 zł). Szukający tzw. "rybki nad morzem" powinni zwrócić uwagę na ofertę pieczonej lub smażonej ryby na wagę - do wyboru m.in. dorsz, dorsz czarny, gładzica, kargulena, halibut czy sandacz (ceny od 8 do 14 zł za 100 g). Lokal czynny jest od godz. 11. Kuchnia działa do godz. 22, potem Bacalao zamienia się w plażowy koktajl bar - karta drinków i alkoholi jest bardzo rozbudowana. W weekendy organizowane są imprezy z muzyką.


Fino



  • W Fino zjemy autorską kuchnię Jacka Koprowskiego.
  •  Fino
  •  Fino
  •  Fino
  •  Fino
  •  Fino
Restauracja znanego z gdyńskiej Sztuczki szefa kuchnia Jacka Koprowskiego. Fino to kameralny i minimalistycznie urządzony lokal w centrum Gdańska, ale odrobinę na uboczu, bo przy mało uczęszczanej Grząskiej 1 zobacz na mapie Gdańska. Nie jednak wystrój i lokalizacją mają przyciągać tutaj gości, ale kuchnia, a ta jest na najwyższym poziomie. Bywalców Sztuczki trzeba jednak uprzedzić: Koprowski w swojej restauracji odrobinę odszedł od tzw. fine-diningu na rzecz lżejszego w formie gotowania. Nadal jest to kuchnia kreatywna i autorska, ale mniej skomplikowana czy eksperymentalna.

Karta jest krótka i sezonowa i układana w dużej mierze z lokalnie kupowanych produktów. Na przystawkę (22-33 zł) zjemy m.in. tatara z majonezem ostrygowym i piklowanymi truskawkami; kaszubskie pomidory z kremem ze słonecznika i sorbetem z selera naciowego i malin czy wątróbkę z foie gras, chałką, wiśniami i pieczoną cebulą. Zupy są dwie: chłodnik z przegrzebkiem i jeżynami (21 zł) oraz rosół z pierożkiem z wołowiną i cytryną (18 zł). Wśród dań głównych (36-74 zł) znajdziemy wolno gotowany boczek z karmelizowanymi śliwkami; smażone boczniaki z sosem z pieczonych warzyw; filet z dorsza z potrawką z ziemniaków i cukinii; kaczą pierś z tataki z tuńczyka, sezamowym biszkoptem i mirabelkami czy polędwicę wołową z kurkami i warzywami. Pojawiać będą się również dania spoza karty, właściciele planują również kolacje komentowane z winem czy piwem rzemieślniczym. Czynne codziennie w godz. 13-22.

Miejsca

Opinie (125) 6 zablokowanych

  • Turysci przyjeżdzaja na świeżą rybkę ;)

    A dostają mrożoną i to na starym oleju haha

    • 18 0

  • A po 2 latach, jak się skończy tańszy ZUS, upadłość?

    • 15 0

  • (1)

    Bacalalou sezon ochronny na dorsza jest od lipca do końca sierpnia ,więc idealnie trafiony na sezon

    • 8 0

    • Potrawa nazywa sie brandade season ochronny jest na baltyku gdzie dorsze SA jak sledzie:-*

      • 0 2

  • Mechanik

    Plywalem na holownik dawno temu jak była dostawa jedzenia to kucharz dorsze skopywał do wachy bo i tak nikt by nie jadł a były piękne tylko mięso chcieli no i wódę

    • 0 3

  • Brandade Danie z franci dorsz solony nie suszony

    • 1 0

  • Bacalaeo restauracja sezonowa a otwarte w połowie sezonu :D wizjoner jakiś

    • 2 0

  • autorski (1)

    Autorski papier toaletowy, autorska wkrętarka udarowa, autorski pojemnik na odpady .... itd. Autorski dramat i manufaktura dramatu. Aaaaa przepraszam zapomniałem, mój pies robi autorską kupę, którą można oglądać od pn do pt w autorskiej galerii.

    • 11 0

    • Podaję przepis na autorską jajeczniczę z jajek Fabergé.

      Wykonywana w pracowni nadwornego autora Smerda Jajecznego na zamówienie Cesarza jako siadanie wielkanocne. Była wykonywana ze złota, srebra, kamieni szlachetnych, kości słoniowej, masy perłowej i zdobiona emalią plus pieprz i sól do smaku

      Autorski przepis:
      Jaja zawinąć w onucę najstarszego z rodu.
      Rozkruszyć buławą.
      Przesypać do czary goryczy
      Rozpalić ogień olimpijski zapalony tradycyjnie w Olimpii od promieni słonecznych
      Czarę przełożyć na palnik
      Dodać szczypiorek kupiony bezpośrednio od Rolasa (nie od pośrednika bo się zważy jajoza)
      zjeść
      beknąć
      podziękować
      autorzyć :)

      paranoja :)
      i miłej niedzieli życzę :)

      • 7 0

  • Kociołek

    Powodzenia dla Kociołka! Okazuje się, że można nazwać lokal po polsku, podawać w nim także dania, które znamy z domu i w cenach, które nie przyprawiają normalnych ludzi o zawrót głowy. Jeśli do tego jest smacznie, mam nadzieję, że bar się utrzyma.

    • 19 1

  • Fino

    Zdecydowanie polecam. Trochę słaba obsługa kelnerska ale kuchnia na wysokim poziomie. Kłania sie karta win w której pominięto wina francuskie

    • 2 0

  • Bacalao (1)

    Czy w Bacalao zje się bacalao .Bardzo lubię dla tego pytam...

    • 0 0

    • jeno dorsz majo ;P

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane