• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: restauracje, bary i pijalnia

Łukasz Stafiej
30 listopada 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 

Odwiedziliśmy kolejnych kilka nowych lokali, które w ostatnich tygodniach otwarto w Gdańsku. Tym razem na naszej liście znalazły się dwie restauracje z kuchnią autorską, bistro ze zdrowym jedzeniem, bar z kanapkami z szarpaną wieprzowiną i pijalnia wódki.




Wyspa Północ



  • Wyspa Północ serwuje autorską kuchnię i rzemieślnicze koktajle.
  • Wyspa Północ
  • Wyspa Północ
  • Wyspa Północ
  • Wyspa Północ
  • Wyspa Północ
Wyspa Północ znajduje się w nowych obiektach na Wyspie Spichrzów i najłatwiej do niej trafić idąc bulwarem od ulicy Stągiewnej. To restauracja z autorską kuchnią połączona z barem serwującym rzemieślnicze koktajle. Za kuchnię odpowiada młody szef Kamil Borzyszkowski, który proponuje nowoczesne spojrzenie na polskie smaki z wykorzystaniem lokalnych produktów.

Na przystawkę (25-69 zł) zamówimy m.in. tatara z kawiorem ze ślimaka, łososia w żubrówce z blinami czy deski regionalnych wędlin i serów. Zupy (18-19 zł) to bulion z kaczki z grzybowymi pyzami i chrzanowa z krokietem. Jako danie główne zjemy (36-115 zł) m.in. kaczkę z sosem śliwkowym, sezonowany rostbef, risotto z grzybami, halibuta z kaszą orkiszową czy - wizytówkę szefa - comber z sarny z kasztanami i czarnym bzem. Karta będzie się zmieniać sezonowo, co jakiś czas można też spodziewać się wkładek.

Gdzie zjeść - wszystkie lokale w Trójmieście



Nie mniej ważne co kuchnia są w Wyspie Północ koktajle (od 25 zł) - przygotowywane z dbałością o naturalne składniki i inspirowane historią niegdyś istniejących tutaj spichlerzy. Wypijemy m.in. koktajl na miodówce z konfiturą z dyni i plastrem miodu, z rumem, pianą z białka i gruszką czy koktajl na jacku danielsie z domowym likierem czekoladowym. Oczywiście nie brakuje też szerokiego wyboru klasycznych alkoholi. Czynne codziennie w godz. 12-22.



Monastico



  • W Monastico zjemy wykwintną kuchnię Marcina Leszczyńskiego.
  • Monastico
  • Monastico
  • Monastico
  • Monastico
  • Monastico
  • Monastico
Restauracja przy Targu Siennym 5 (przed wejściem do galerii Forum Gdańsk) z kuchnią autorską szefa kuchni Marcina Leszczyńskiego (znanego wcześniej z sopockiego Projektu 36). Zjemy tutaj wykwintne dania będącą wypadkową polskich i śródziemnomorskich składników oraz nowoczesnych technik.

Karta jest krótka i sezonowa. Wśród przystawek (27-44 zł) znajdziemy m.in. łososia z rokitnikiem, warzywami korzeniowymi i prażoną skórą czy tatara z domowymi marynatami i chrupkiem z czarnuszki. Dania głównie (41-90 zł) to m.in. polędwica wołowa z sosem z pieczonej cebuli, pierś z kaczki z podwędzanym naleśnikiem, troć z czerwoną fasolą, kolendrą i fenkułem czy dorsz z ziemniakami z ogniska i sosem z pieczonej papryki. Jako zupę (25-26 zł) zamówimy m.in. bulion z pstrąga wędzonego czy krem z topinamburu. Do tego spory wybór win z całego świata.

Na uwagę zasługuje również sam obiekt. Monastico mieści się w odrestaurowanym budynku klasztornym i żeby to podkreślić, inwestor osłonił część ceglanych ścian oraz nadał wnętrzu nowoczesne akcenty kojarzone z historyczną przeszłością. Oprócz restauracji budynek mieści również pizzerię i wine-bar w podziemiach oraz apartamenty hotelowe na wyższych piętrach. Restauracja Monastico czynna jest codziennie w godz. 12-22.


Rednek by Stah



  • Rednek by Stah przy Szerokiej to drugi lokal pod tym szyldem z kanapkami z szarpaną wieprzowiną.
  • Rednek by Stah
  • Rednek by Stah
  • Rednek by Stah
  • Rednek by Stah
Drugi lokal (przy ul. Szerokiej 8/10 w miejscu dawnego kebaba) sygnowany logiem z chłopakiem w kraciastej koszuli. Rednek by Stah to niby zwyczajny bar z kanapkami z szarpaną wieprzowiną i wołowiną, ale tak naprawdę jest to bardzo przemyślany koncept kulinarny. Właściciel zadbał o najmniejsze wizualne drobiazgi, dopracował przepisy, sam dba o gości.

Ceny bułek zaczynają się od 19 zł. Zjemy np. kompozycję z jalapeno, pulpą mango, awokado i kulkami serowymi; colesławem, sałatą i sosem kolendrowym czy podwójnym bekonem, cheddarem, pomidorem i cebulą czerwoną. Za wkładkę z wołowiny dopłacamy 4 zł, są też wersje bezmięsne, a dla fanów bardziej klasycznego jedzenia ulicznego - zapiekanki (od 15 zł). Niektóre buły sparowane są z wybranymi piwami rzemieślniczego AleBrowaru. Czynne od niedzieli do czwartku w godz. 12-22, w piątki i soboty w godz. 12-3.



Fit And Tasty



  • Fit and Tasty to bistro z prostym, zdrowym jedzeniem na Morenie.
  • Fit and Tasty
  • Fit and Tasty
  • Fit and Tasty
  • Fit and Tasty
  • Fit and Tasty
  • Fit and Tasty
Choć nazwa sugerować by mogła co innego, bistro Fit and Tasty przy Marusarzówny 2/11 na Morenie nie jest wyłącznie dla sportowców czy dbających o linię. To miejsce dla każdego, kto chce zjeść prosty i smaczny obiad (albo śniadanie) oraz zwraca uwagę na jakość posiłków. Właściciele Fit and Tasty przykładają dużą uwagę do produktów - nie korzystają z wielkich przemysłowych dostawców mięsa i warzyw, ograniczają w daniach cukier i sól oraz używają w kuchni lepszych półproduktów.

W lokalu funkcjonuje stałe menu tablicowe, w którym znajdziemy m.in. pierś z kurczaka sous-vide (12 zł), wołowinę po meksykańsku z warzywami (20 zł), burrito w razowej tortilli (22 zł), polędwiczki wieprzowe w sosie słodko-kwaśnym czy sałatkę z awokado i kuskusem (15 zł). Za dodatki takie jak kasza czy ryż trzeba dodatkowo zapłacić (4 zł). Ponadto codziennie przygotowywane jest danie dnia w różnej cenie. Każdy posiłek ma podane wartości odżywcze. W godz. 10-12 zamówić możemy również proste śniadanie typu omlet, jajecznica czy granola (od 6 zł). Czynne od poniedziałku do soboty w godz. 10-20.



Seta Disco



  • Seta Disco to czynna całą dobę pijalnia wódki i piwa.
  • Seta Disco
  • Seta Disco
  • Seta Disco
  • Seta Disco
Pijalnia wódki i piwa na Targu Drzewnym 12-14 (na rogu Garncarskiej). Setę Disco wyróżniają godziny pracy - lokal czynny jest całą dobę siedem dni w tygodniu, a więc staje się poniekąd naturalnym miejscem dla wszelkich "biforków" i "afterków".

Podstawa oferty to alkohol za 5 zł - za tę cenę kupimy tutaj shota wódki, prosty drink, szklankę piwa czy kieliszek wina, a nawet whisky. Szukający innych smaków mogą wybierać w kolorowych shotach smakowych i bardziej złożonych drinkach, których ceny w większości nie przekraczają kilkunastu złotych (w większość jest i tak za "piątaka"). Do jedzenia tatar, śledź, chleb ze smalcem, tosty albo miska żurku, strogonowa czy bigosu. Wszystko za 9 zł.

Miejsca

Opinie (66) ponad 50 zablokowanych

  • Tatar ze slimaka ? Z winniczka ? (3)

    • 19 5

    • Jajka nie mięso (2)

      Nie kosztowałaś jeszcze. Co Ty wiesz, w nogach śpisz.
      I nie tatar tylko kawior.

      • 6 4

      • Znalazł się Charles Duchemin. (1)

        • 5 2

        • Louis de Funès

          Bardziej żandarm na emeryturze ech.

          • 9 0

  • jak zwykle "sezonowa" karta i "rzemieślnicze" koktajle. I oczywiście "lokalne produkty". (3)

    to jest tak monotonny i nudny marketing, że wstyd byłoby mi reklamować tak nową knajpę.
    O jakiej sezonowości mówimy, skoro w karcie jest pstrąg i kaczka? One są dostępne cały rok przecież!
    Nikogo nie obchodzi, że 15% produktów w restauracji jest pochodzenia lokalnego. To nie jest coś, co mnie zachęca do odwiedzenia danego miejsca - wszędzie opisy są takie same!

    Ci restauratorzy chyba w ogóle nie czytają tych komentarzy i recenzji bo ciągle stosują tę samą nowomowę.

    • 41 3

    • Opisy... (2)

      Zamiast czytać opisy które są nudne i monotonne należy pofatygować się do lokalu i sprawdzić samemu czy przede wszystkim smaczne!!!! Nudne to są tego typu wypowiedzi.. oparte na czym? Na literaturze?

      • 3 11

      • a dlaczego właściciele tych lokali (1)

        traktują mnie jak i**otę, używając słownictwa, które używa 90% nowych restauracji? Trochę więcej szacunku dla klienta.

        • 14 6

        • literatury cd....

          właściciele mają użyć wyrafinowanego słownictwa...? .z dużym szacunkiem ale nagrody Nike już przyznane

          • 4 7

  • Jeeeeee

    Jak koktajle to tylko rzemieślnicze rzecz jasna

    • 18 2

  • Cytuję: "To restauracja z autorską kuchnią połączona z barem serwującym rzemieślnicze koktajle" (2)

    Słowo "Rzemieślnicze" i cena wtedy ma prawo i być 100% wyższa, bo to od słowa rzemiosło, czyli cos robione z własnej wyobraźni.

    • 87 14

    • Też mnie rozśmieszyły te rzemieślnicze koktajle, niby że gdzie indziej są produkowane fabrycznie, czy jak?

      • 17 1

    • tak

      ale przymusu nie ma więc się nie bój

      • 4 5

  • Wszystko pyszne .Porcje duże .Ceny przystępne.

    Nic tylko rezerwować stolik.

    • 11 13

  • Seta disco ma szanse u studentow

    ..wyspa tez, Bo trendy i skandynawia tam pojdzie.

    • 9 4

  • Seta Disco całą dobę to jest to!
    :-D

    • 34 10

  • Na wyspie spichrzów jest drogo i zawsze będzie drogo.

    Bo po prostu może być drogo, a nawet musi.
    Klientem docelowym jest ktoś, komu jest wszystko jedno czy za deser zapłaci 15 zł czy 65 zł. Na ogół jest to turysta ze Skandynawii, ale to akurat nie ma znaczenia.
    Z drugiej jednak strony wszystko drożeje... I znowu - bo może. Aktualnie jest dużo pieniądza na rynku, naród naładowany jest gotówką (głównie przez programy socjalne) i pochodną "rynku pracownika", ale mniejsza o to. Dlaczego więc po te pieniądze nie sięgnąć? W plecy są tylko Ci, którzy na socjal się nie łapią, ale kogo to obchodzi...

    • 111 11

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane