- 1 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (39 opinii)
- 2 Trójmiasto w przewodniku Michelin (74 opinie)
- 3 Co Polacy jedzą na śniadanie? (97 opinii)
- 4 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (109 opinii)
- 5 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 6 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
Nowe lokale: ryby, tatary i kuchnia włoska
Na gastronomicznej mapie Trójmiasta pojawiają się kolejne puby, restauracje i pizzerie. Dzisiejsze zestawienie restauracyjnych nowości w naszym cyklu "Nowe Lokale" rozpoczynamy od smaków ze słonecznej Italii, następnie zrobiliśmy przystanek na pizzę z rodzinnego młyna, później udaliśmy się do gdyńskiej mariny, gdzie można dobrze zjeść z widokiem na Zatokę Gdańską. Z mariny blisko mieliśmy na ulicę Abrahama, gdzie skosztowaliśmy pysznego tatara i coś słodkiego na deser, a naszą wędrówkę zakończyliśmy w leśnym, klimatycznym, drewnianym domku na stadionie lekkoatletycznym w Sopocie, w którym spróbowaliśmy wielu rybnych specjałów.
- Casa Di Amici vis-à-vis Wyspy Spichrzów
- Niezły Młyn! na Morenie
- Marina Żeglarska w samym sercu nowej mariny w Gdyni
- Restaurant de Paris i Cafe de Paris na Abrahama w Gdyni
- Fisheria na Stadionie Leśnym w Sopocie
Casa Di Amici vis-à-vis Wyspy Spichrzów
Casa di Amici, z włoskiego "Dom Przyjaciół", to restauracja położona przy ul. Szafarnia 11, nieopodal Wyspy Spichrzów. Miejsce wyróżnia bardzo przyjemny wystrój. Lokal z pozoru wygląda na niewielki, ale skrywa przed gośćmi dużą przestrzeń w głębszej części restauracji. Zjemy tu włoskie przysmaki w klasycznej, znanej większości formie. Podawane są tu zarówno śniadania, jak i dania obiadowe. Śniadania dostępne są codziennie w godzinach 9:00-12:30. Dostępnych jest pięć wariantów śniadań, większość z nich swoją nazwą nawołuje do regionów włoskich. Jest śniadanie neapolitańskie, z Piemontu, bolońskie, sycylijskie, ale też odbiegające nieco od Włoch - zanzibarskie (jest to również jedyna opcja dania na słodko). Do każdego śniadania restauracja proponuje również świeżo wyciskany sok w cenie 2 zł. Śniadania dostępne są w cenie nieprzekraczającej 39 zł.
W Casa di Amici zjemy wiele sztandarowych specjałów z kuchni włoskiej, zarówno pizzę w kilku klasycznych wariantach, jak i lasagne bolognese (stworzona na bazie: karku wołowego, beszamelu, pomidorów i ziół prowansalskich, w cenie 36 zł). W menu obiadowym znajdziemy też bardziej egzotyczne i ciekawe dania, jak choćby faszerowane kalmary (49 zł), okonia morskiego (56 zł), Saltimboccę alla Romana (przypominające eskalopki cielęce danie zwinięte w rulon; cenie 59 zł).
Właściciele stawiają w lokalu na to, by gość poczuł się swobodnie. Dlatego "Dom Przyjaciół" oferuje również różne rodzaje napojów alkoholowych. Wśród nich znajdziemy trzy likiery: limoncello, likier kawowy i kakaowy, które stworzone zostały na bazie autorskich receptur. Oliwa z oliwek aromatyzowana różnymi przyprawami i smakami to we włoskich restauracjach i pizzeriach już norma. Coraz więcej osób przekonuje się do oliwy czosnkowej i wybiera ją zamiast sosu czosnkowego. W Casa di Amici mamy okazję spróbować autorskiej oliwy parmezanowej. Dodatkowym atutem miejsca jest włoska muzyka na żywo, której koncerty odbywają się cyklicznie, w każdy czwartek od godziny 19:00. Co ciekawe, Casa di Amici i sąsiednia kawiarnia Pili Pili cafe należą do tych samych właścicieli.
Niezły Młyn! na Morenie
Pozostając przy pizzy i włoskich smakach, znad brzegu Motławy przenosimy się na Morenę, gdzie mieści się pizzeria Niezły Młyn. W niewielkiej pizzerii mamy okazję wybrać spośród 16 rodzajów pizzy, która wypiekana jest w jednym, standardowym rozmiarze. Ceny pizzy w lokalu rozpoczynają się od 17 zł, a kończą na 30 zł. Warto zwrócić uwagę na fakt, że mąka, z której wyrabiane jest ciasto na pizzę, pochodzi z rodzinnego młyna jednego ze współwłaścicieli, mieszczącego się w Markowicach.
Nazwa lokalu w sentymentalny sposób odnosi się do tradycji młynarskiej przekazywanej z dziada pradziada na młodych, a także nawiązuje do głównego składnika wypiekanego placka. Pizza kojarzy się nam z włoskimi smakami, dlatego znajdziemy je również w daniach serwowanych w nowym lokalu. Sprowadzają oni z Włoch m.in. parmezan, serek ricotta, gorgonzolę, mascarpone, salami spinata, salami napoli, nduję, pancettę, a także szynkę parmeńską.
Czytaj też: Sezon na jagodzianki. W Trójmieście mnóstwo rodzajów i zróżnicowane ceny
Marina Żeglarska w samym sercu nowej mariny w Gdyni
Marina Żeglarska to nadmorska restauracja zachwycająca widokiem na nowoczesną przystań Marina Yacht Park w Gdyni. Położona jest tuż przy budynku bosmanatu. Stworzona została przez firmę cateringową z 25-letnim stażem gastronomicznym BanGlob Catering. Lokal jest jedynie wakacyjną alternatywą dla głównego miejsca, które już w sierpniu pojawi się na stałe w jednym z budynków nowej mariny.
Obecnie restauracja jest elegancko urządzonym lokalem, który mimo swojego tymczasowego klimatu oferuje dobrą kuchnię oraz wydarzenia, jak np. spotkania biznesowe czy spotkania z muzyką na żywo. W menu znajdziemy zarówno zupę rybną (18 zł), krewetki na maśle czosnkowym z bukietem warzyw i grzankami (36 zł), dania główne zarówno mięsne, wegańskie, jak i rybne w cenie mieszczącej się między 34 zł a 44 zł.
Restaurant de Paris i Cafe de Paris na Abrahama w Gdyni
Przy gdyńskiej ulicy Abrahama znajdują się aż dwa nowe miejsca, które odwiedziliśmy, należące do tych samych właścicieli. Pierwotnie miała powstać jedynie kawiarnia z bistro o nazwie "Cafe de Paris", jednak ostatecznie właściciele zdecydowali się na otwarcie dwóch osobnych miejsc, tuż obok siebie. Nazwa "Cafe de Paris" odnosi się, o dziwo, nie do kuchni francuskiej, a do sosu, który jest zawarty w jednym z dań lokalu.
Kawiarnia, w której obecnie mieści się Cafe de Paris, była wcześniej znana jako Mimoza. Niewielkie miejsce oferuje lody rzemieślnicze, ciasta pieczone przez córkę właścicieli, kawę, ale też śniadania z najróżniejszych części świata. Mimo że oficjalnie śniadania wydawane są do godziny 11, to jak wspominają właściciele, "kiedy gość będzie chciał zjeść śniadanie o godzinie 13, to również zostanie mu ono podane".
Gdzie zjeść w Trójmieście
Drugim miejscem o zbliżonej nazwie jest restauracja. Szef kuchni, a jednocześnie właściciel pracował w wielu miejscach na świecie, co też wykorzystuje w swojej restauracji. Jednak ich największą chlubą są tatary, które zjemy w aż ośmiu wariantach. Tatary sprzedawane są w dwóch wielkościach: małej (100 gramów, w cenie 44 zł-46 zł) oraz dużej (200 gramów, w cenie 86 zł-88 zł). Prócz tatarów w karcie znajdziemy inne ciekawe pozycje. Wśród dań obiadowych będziemy mogli zamówić: Cordon bleu (62 zł), gulasz cielęcy (76 zł), strogonoffa (80 zł) czy krewetki po tajsku (72 zł).
Fisheria na Stadionie Leśnym w Sopocie
Ostatnim miejscem w dzisiejszym zestawieniu jest restauracja, która skupia się na daniach wyłącznie rybnych i stworzonych z owoców morza. Ciekawy, morski koncept gastronomiczny powstał w klimatycznej, drewnianej chatce u stóp stadionu leśnego w Sopocie. Wcześniej w tym miejscu przez długi czas funkcjonowała restauracja Grono di Rucola, a po niej restaurację prowadził tu znany kucharz i osobowość telewizyjna Tomasz Jakubiak. Lokal Fisheria jest kolejną restauracją, która weszła w skład rodzinnego biznesu. Założyciele Fisherii są jednocześnie właścicielami takich miejsc jak: Brat Łata, a także Szczęśliwego Nowego Jorku.
Wnętrze jest klimatyczne, zarówno w środku, jak i na zewnątrz panuje spokój, który sprzyja celebracji jedzenia. Szef kuchni podkreśla, że najważniejszy jest dla niego produkt. W nowym lokalu również weganie, wegetarianie, a także osoby uczulone na gluten znajdą coś dla siebie. Przystawki w Fisherii zjemy w cenie od 32 zł do 42 zł. Możemy wybrać spośród: krewetek tygrysich, karmazyna wędzonego, sashimi z arbuza (co ciekawe, zaprawa solna do tego dania ma dokładnie takie samo zasolenie jak Morze Bałtyckie) oraz tatara z troci. Dania główne zjemy w przedziale cenowym od 39 zł do 74 zł. Najdroższymi daniami w karcie są ośmiornica na czarnym risotto, z mango, shimeji i kawiorem z pstrąga oraz okoń morski, podawany z konfitowanymi pomidorami, espumą z pomidorów i papryki oraz chipsami. Cena pozostałych dań nie przekracza 50 zł. Wśród nich mule, krokiet ziemniaczany z wędzonym łososiem i fish&chips w ciekawym ujęciu, bo z dodatkiem groszku z wasabi.
Restauracja ma sporą powierzchnię zarówno w środku, jak i na zewnątrz. Dlatego właściciele planują zagospodarować ogródek i taras zewnętrzny na przestrzeń do relaksu z barem i tapasami. Otwarcie "ogrodowej strefy" ma nastąpić w ciągu dwóch tygodni.
Jeżeli zauważyłeś(-łaś) nowe miejsce w twojej okolicy, koniecznie daj nam znać w komentarzach.
Miejsca
Opinie (118) 7 zablokowanych
-
2021-07-24 00:31
Super miejsce (1)
Jedliśmy w Restaurant de Paris i Cafe de Paris. Jedzenie i ciasta wyśmienite.
Polecamy w 100%.- 5 8
-
2021-07-24 12:01
Wziąłeś chwilówke na Tatar czy miałeś odłożone pieniążki z komunii świętej ?
- 0 4
-
2021-07-24 10:05
emeryt (3)
Fajne artykuły przynajmniej wiem co się pożera w wielkim świecie bo stać mnie co najwyżej na słonego śledzia na wynos. Jesteśmy w dużej części wykluczeni z bywania w knajpach , za 50 zet żeyć muszę tydzień bo za mieszkanie płacę 3/4 emerytury. prądzik drogi, gazik też niczego sobie, a w zanadrzu opłata powietrzowa , bykowe dla wdów i wdowców, co nam tam wymyślą.
- 4 0
-
2021-07-24 11:21
Zawsze możesz stanąć przy oknie i popatrzeć jak ja jem. Oboje będziemy coś z tego mieli, ja satysfakcję, a ty będziesz wiedział nie tylko co jem, ale również jak.
- 0 3
-
2021-07-24 12:09
A musisz jeść w każdym tygodniu?
- 1 0
-
2021-07-24 19:24
Ciesz się że masz
Emeryturę. Bo ja po całym życiu zapieprzu i płacenia haraczu na ZUS dostanę nic
- 1 0
-
2021-07-24 10:06
(1)
Jejku. Nie mam nic do tatuazy ale to jest takie nudne ...zawsze te wymalowane rekawy i fryty i od razu miejsce rzemieslnicze. Czy oryginalnosc poszła juz do lamusa ? Wszyscy musza byc tacy sami ? Klony klonów.
- 11 0
-
2021-07-24 11:16
Dla ciebie oryginalnie jest w Turystycznym.
- 0 5
-
2021-07-24 11:04
Zarost (3)
Wejdę tylko do lokalu w którym osoba przygotowująca potrawy,,,,,,, nie będzie miała brody.....
- 2 1
-
2021-07-25 14:39
A mogę zapytać dlaczego? (2)
Zaciekawiło mnie to stwierdzenie.
- 0 0
-
2021-07-25 18:43
Już odpowiadam (1)
2 lata temu knajpa U Kucharzy Monciak czyli knajpa Gesslera znajoma zamówiła tatar i jakieś mięso przychodzi kucharz . Zakłada rękawiczki i zaczyna mieszać tatara jajko cebula siadam do stolika a w tatarze 2 włosy czarne,,,,, facet miał taką brodę że po prostu wisiała mu do połowy klaty.... . Oczywiście afera reklamacja
- 1 0
-
2021-07-25 18:46
Dodam
Że zakładanie siateczki na łeb i na brodę nie przemawia to do mnie
- 0 0
-
2021-07-24 12:41
Zawodowi hejterzy
To co się tutaj wypisuje przekracza moja wyobraźnie. Opinie wystawiają frustraci , zazdrośnicy , konkurencja i " mali ludzie będący nikim " ale w świecie wirtualnym będący " specjalistami od wszystkiego ". Jak można być tak negatywnie nastawionym do wszystkiego i wszystkich???? Jak można pisać o opinie nie znając tych miejsc???? Jak można nie próbując tych dań????
" zawodowi hejterzy " jesteście żałośni. A jeszcze bardziej żal mi Rych którzy się sugerują waszymi opiniami.
Z drugiej strony wiem ze jesteście tylko w świecie wirtualnym ponieważ jesteście za "mali i bojący aby was spotkać w tych lokalach. Tak wiec będę mógł ponownie zjeść dobre potrawy bez oglądania i słuchania malkontentów jedzących całe życie jedzenie z mikrofalówki.- 6 3
-
2021-07-24 13:01
Restaurant de Paris (1)
Tatar za 44zl to jeszcze mógłbym zrozumieć, jak będzie z dobrej poledwicy, ale Strogonowa za ponad 80zl już nie.Juz czekam na ich oferty na Gruponie i Finebite. Nie rozumiem właścicieli, otwierają kanjpe i od razu wyjeżdżają z takimi cenami. Nie lepiej zaczac z umiarem, a potem jak klienci docenia jedzenie, stopniowo podnosić ceny.
Nie rozumiem wlascicieli- 19 4
-
2021-07-28 10:59
I tu masz rację, jak się przyzwyczaję do dobrego żarełka to zapłacę dużo więcej.
- 1 0
-
2021-07-24 22:51
a ja zjadbym móżdżek albo cynaderki
ale w trójmieście chyba nigdzie nie podają takich specjałów
- 0 1
-
2021-07-24 23:09
ciekawe jak dlugo przterwa ta fisheria.
Pomysl na biznes dosc nudny a ceny wysokie. Biorac pod uwage los jakubiaka i grona to pewnosci nie ma
- 0 0
-
2021-07-25 15:24
a kuchorz caly pomalowany
- 0 0
-
2021-07-27 06:39
Pytanie do cafe de paris
Jak się kręci ?
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.