• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: sushi, kawiarnia, browar, zapiekanki i kebab

Mateusz Groen
22 kwietnia 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (157)
Kolejne zestawienie z cyklu "Nowe lokale". Tym razem odwiedziliśmy pięć punktów gastronomicznych w Gdańsku, Gdyni i Sopocie. Kolejne zestawienie z cyklu "Nowe lokale". Tym razem odwiedziliśmy pięć punktów gastronomicznych w Gdańsku, Gdyni i Sopocie.

Gastronomia wciąż się zmienia. Dlatego przyszła pora na kolejny przegląd w ramach naszego cyklu "Nowe lokale". Tym razem pokażemy kilka nowych miejsc z Gdańska, Sopotu i Gdyni. Podróż rozpoczęliśmy od klimatycznej kawiarni w Oliwie, następnie udaliśmy się na kebaba, by później spróbować nowych zapiekanek w Sopocie, a później udać się do piwiarni. Naszą gastronomiczną wycieczkę zakończyliśmy azjatyckimi specjałami w Gdyni.





Spokój Cafe w Palmiarni w OliwieMapka



  • Spokój Cafe w Palmiarni
  • Nowe lokale - kwiecień
  • Spokój Cafe w Palmiarni
  • Spokój Cafe w Palmiarni
  • Spokój Cafe w Palmiarni
  • Spokój Cafe w Palmiarni
  • Spokój Cafe w Palmiarni
  • Spokój Cafe w Palmiarni
  • Spokój Cafe w Palmiarni
  • Spokój Cafe w Palmiarni
  • Spokój Cafe w Palmiarni
  • Spokój Cafe w Palmiarni
  • Spokój Cafe w Palmiarni
Pierwszym miejscem, które odwiedziliśmy podczas naszej kulinarnej wycieczki była kawiarnia Spokój w Parku Oliwskim w Gdańsku. Mieszcząca się w oranżerii palmiarni kawiarnia to dobry punkt do odwiedzenia podczas weekendowych spacerów. W jej wnętrzu można odpocząć po spacerze, napić się kawy, a także skosztować ciekawych ciast, a szczególnie bezy, która powinna stać się znakiem firmowym lokalu. Kawy oraz inne gorące napoje dostaniemy tu zarówno na miejscu, jak i na wynos. Ceny w kawiarni mieszczą się w granicy od 8 do 16 zł, za ciepłe napoje bezalkholowe.

Kawiarnia, mimo że posiada dość niewiele miejsca, tak jest zaprojektowana w taki sposób, że wnętrze aż zachęca, by chociaż na chwilę w nim usiąść. Estetyczne wnętrze i smaczne ciasta, to nie wszystko. We wnętrzu kawiarni odbywają się wystawy prac artystycznych. Obecnie można przyjrzeć się obrazom i rzeźbom wykonanym przez studentów ASP w Gdańsku. Jednak jak zapowiadają właściciele wystaw będzie więcej.


Kebab Drwal przy ul. Śląskiej w GdańskuMapka



  • Kebab Drwal przy ul. Śląskiej
  • Kebab Drwal przy ul. Śląskiej
  • Kebab Drwal przy ul. Śląskiej
  • Kebab Drwal przy ul. Śląskiej
  • Kebab Drwal przy ul. Śląskiej
  • Kebab Drwal przy ul. Śląskiej
Kolejny na naszej liście był kebab. To jedno z tych dań zagranicznych z tzw. street foodu, które wyjątkowo pokochali Polacy. Dlatego wszyscy miłośnicy kebaba z Trójmiasta powinni chociaż raz spróbować, tego przyrządzanego przez Drwal Kebab. Lokal mieści się przy ulicy Śląskiej 17A/U6 w Gdańsku i naszym zdaniem rzeczywiście wyróżnia się smacznym mięsem i dużymi porcjami. Miejsce docenia wiele osób. Można spotkać w nim zarówno pracowników fizycznych, jak i osoby w garniturach z okolicznego kompleksu biurowego.

Lokal słynie z dobrej jakości mięsa, a w menu dostępne są kebaby w rollo, bułce, pudełku lub też na talerzu. Wszystkie dania dostępne są w wariantach mięsa wołowo-baraniego, kurczaka, mieszanego lub też vege. Kebaby rollo dostępne są w rozmiarach L, XL, XXL i kosztują od 21 do 36 zł. Kebaba w bułce otrzymamy od 22 zł (wege) do 29 zł (XL wołowo-baranie mięso), danie w pudełku od 21 zł do 34 zł. Do każdego kebab istnieje możliwość dobrania dodatków jak: np oliwki, feta czy papryczki PiriPiri (za dodatkową opłatę). Jednym ze specjalii lokalu jest jednak olbrzymi talerz kebaba z warzywami, frytkami, serem cheddar i boczkiem za 37 zł. Prócz tego można zamówić w lokalu również churrosy z czekoladą i cynamonem (16 zł).

Kulinarne trendy na 2023 rok: kebab i zapiekanka Kulinarne trendy na 2023 rok: kebab i zapiekanka

Lux Bagieta w Sopocie przy Bohaterów Monte Cassino Mapka



  • Lux Bagieta w Sopocie
  • Lux Bagieta w Sopocie
  • Lux Bagieta w Sopocie
  • Lux Bagieta w Sopocie
  • Lux Bagieta w Sopocie
  • Lux Bagieta w Sopocie
  • Lux Bagieta w Sopocie
Pozostając w klimacie polskiego street foodu przenieśliśmy się do Sopotu, w którym niedawno otworzyła się restauracja Lux Bagieta, która serwuje różnorodne ciepłe zapiekanki inspirowane smakami z różnych części świata. Para właścicieli po wieloletnim doświadczeniu w gastronomii postanowiła otworzyć coś swojego. Pomysł padł na zapiekanki. Niby proste danie i bardzo przystępne dla każdego, jednak właściciele lokalu chcą pokazać je nieco z innej strony i pokazać gościom smaki premium w dogodnej dla nich formie i nie za wielkie pieniądze.

W Lux Bagieta otrzymamy np. zapiekanki: francuska (z cebulą na białym winie z tymiankiem) za 13 zł lub 22 zł (w zależności od wielkości), omlet z boczkiem (z sosem truflowym i skwarkami) za 14 zł lub 24 zł, Verde Beszamel (ze szpinakiem, czosnkiem, beszamelem i serem pleśniowym) za 14 zł lub 25 zł, czy kurczak z rubinem (z pieczonym kurczakiem, polskim serem dojrzewającym Rubin) za 15 zł lub 28 zł. Prócz tego warta uwagi jest specjalność lokalu, czyli flagowa zapiekanka "Lux Bagieta", którą otrzymamy w postaci kilku kromek. Zapiekanka zawiera (ser Raclette, ser Asiago, ser rubin, salami Milano i warzywa w Balsamico za 35 zł. Do zapiekanek można dobrać sos: czosnkowy, pomidorowy, truflowy lub paprykowy.

Pinta w Sopocie przy dworcu PKPMapka



  • Pinta w Sopocie przy dworcu PKP
  • Pinta w Sopocie przy dworcu PKP
  • Pinta w Sopocie przy dworcu PKP
  • Pinta w Sopocie przy dworcu PKP
  • Pinta w Sopocie przy dworcu PKP
  • Pinta w Sopocie przy dworcu PKP
  • Pinta w Sopocie przy dworcu PKP
Po treściwych posiłkach nadszedł czas na chwilę odpoczynku. W trójmieście powstaje coraz więcej miejsc sprzedającymi piwa kraftowe. Kolejny lokal z szerokim wachlarzem smaków i rodzajów piwa powstał tuż przy Dworcu PKP w Sopocie. Pinta, to oficjalny taproom browaru o tej samej nazwie. Pinta wielu smakoszom mniej tradycyjnych piw powninna być już znana, ponieważ była jednym z pierwszych browarów rzemieślniczych w Polsce.

Podobne lokale spod szyldu Pinty powstawały już w Polsce, jednak ten jest pierwszy w Trójmieście. Znajdujące się w centrum Sopotu miejsce, posiada 20 kranów z piwem rzemieślniczym, a także dania, które w karcie sparowane zostały z dostępnymi piwami (co może być pomocne dla wielu osób). Wśród dań znajdziemy tu np.: kanapkę z pieczonym rostbefem i sosem pietruszkowym za 32 zł, do którego polecane jest np. piwo Atak Chmielu, tacos z szarpaną wieprzowiną podane z sosem szczypiorkowym za 32 zł, czy choćby skrzydełka z kurczaka w sosie sweet chilli za 25 zł. W planach przedstawiciele lokalu mają "kranoprzejęcia", piwne eventy oraz inne wydarzenia tematyczne. Oficjalne otwarcie lokalu odbędzie się w sobotę 29 kwietnia, na której będą miały miejsce: degustacja limitowanych piw z PINTA Barrel Brewing, zaprezentowanie pełnej karty menu, prezenty do zgarnięcia, w tym kartony piwa i gadżety od Pinty.



Shabu w Gdyni Orłowo Mapka



  • Shabu w Gdyni Orłowo
  • Shabu w Gdyni Orłowo
  • Shabu w Gdyni Orłowo
  • Shabu w Gdyni Orłowo
  • Shabu w Gdyni Orłowo
  • Shabu w Gdyni Orłowo
  • Shabu w Gdyni Orłowo
  • Shabu w Gdyni Orłowo
  • Shabu w Gdyni Orłowo
  • Shabu w Gdyni Orłowo
  • Shabu w Gdyni Orłowo
  • Shabu w Gdyni Orłowo
  • Shabu w Gdyni Orłowo
Na sam koniec udamy się do nowego miejsca, które powstało w dawnym Pescado. Shabu, czyli miejscce, w którym króluje kuchnia azjatycka z nutą - jak sami mówią - "made in Italy". Shabu to włoski koncept kulinarny z kuchnią azjatycką na zasadzie franczyzy i pierwszy poza granicami Włoch. w lokalu dostępne jest tzw. formuła "Open Menu" oraz klasyczne dania z karty. Chętni goście mogą za 95 zŁ za osobę od wtorku do piątku do godziny 15 lub za 129 zł po godzinię 15, czy w soboty i niedzielę za 129 zł spróbować wielu dań z karty. W ramach formuły można wybrać do 9 dań z karty "Open Sushi", które będą podawane w trzech rundach po trzy dania.

Zaś w podstawowej karcie znajdziemy: zupę Miso za 17 zł z  tofu i suszonymi wodorostami wakame z sosem tabasco, ravioli: zielone z warzywami, kurczakiem lub wołowiną czy krewetką za 39 zł (do wyboru gotowane na parze, smażone lub grillowane), Ceviche Ricciola za 55 zł (surowa seriola, czerwona cebula, seler, pomidorki, koktajlowe, roszpunka, limonka, olej EVO, sól, pieprz, sos yuzumiso), a także wiele form sushi. Jednymi z ciekawszych dostępnych rolek są te stworzone na bazie czarnego lub czerwonego ryżu, jak np. Black Onion za 59 zł (czarny ryż, mięso kraba, majonez, tatar z łososia, carpaccio z awokado na zewnątrz, sos teriyaki, smażona, cebula), czy Pink Oyes za 59 zł (czerwony ryż, tatar z łososia, awokado, serek Philadelphia, sashimi z łososia na zewnątrz, crunch, sos teriyaki, sos pikantny).

Miejsca

Opinie (157) ponad 10 zablokowanych

  • Dla mnie odkryciem i kebaben nr 1 jest yolo kebab (1)

    Yolo jest na zaspie wielkie porcje nietuzinkowe podanie i ceny w miarę . Dla mnie najlrpszy kebab w Gdańsku

    • 5 16

    • Ten yolo kebab jest bardzo dobry

      Wpadłem tam miesiąc temu. Od tego czasu byłem 2 razy i jest pyszny. Nie minusujcie i nie chodźcie tam, bo to nie jest reklama. Jeśli mięsa będą cały czas na poziomie. To miejsce się samo obroni.

      • 0 0

  • Ten drwal nic szczególnego (4)

    Porcje takie sobie drogo i miejsce nie te żeby tam specjalnie jechać.są lepsze kebsy w naszym mieście

    • 16 7

    • Hmmn

      To jeśli możesz to podziel się wiedzą bo jestem ciekaw :) dla mnie Drawl jest mega dobry ma swój dziwny hipsterski klimat ale robi wrażenie!
      Szczerze popsuły się kebaby w Gdańsku nie mam ulubionego ale od siebie dodam że dobry jest Doner King Kebab w Pruszczu Gdańskim kiedyś był też tam dobry Sułtan ale wolę jednak King Kebaba

      • 5 2

    • Np.? Gdzie mięso nie pływa

      W sosach i jest go więcej niż warzyw. Jutro chętnie odwiedzę :)

      • 4 1

    • (1)

      Popieram, talerz drwala nawalone pekinki, i 3 plasterki ponidora i 3 ogórka

      • 4 2

      • Nie kłam xD

        Zawsze jest więcej mięsa niż warzyw. Nir to co w twoim kebabie:P

        • 0 2

  • parówę z musztardą i bułą (1)

    to gdzie ja dostanę??? ;D

    • 11 2

    • w Żabce

      • 0 0

  • dojdzie peło do władzy (3)

    będzie jeść robale hyhyhy

    • 15 15

    • A ty za PiSu jesteś durniem i za PO durniem zostaniesz. Hyhyhy.

      • 8 8

    • (1)

      lepsze robale niż chlebek ze zboża przemysłowego hyhy

      • 7 6

      • Niekoniecznie. Już się przymierzasz?

        • 1 1

  • Czy właściciele tych przybytków myślą, że Polacy zamienią gotowanie w domu na ich potrawy? (5)

    Nie mające nic wspólnego z ich gustem kulinarnym?

    Kebab, sushi? Te potrawy są podstawą żywienia małego procenta ogółu społeczeństwa.

    Jeżeli chcecie się utrzymać na rynku żywienia, serwujecie potrawy, które chcą jeść na codzień Polacy. Oczywiście kebab i sushi możecie mieć w swojej ofercie, ale nie stawiajcie, że to one będą siłą napędową waszej firmy. Ludzie mogą wpaść do Was, zjeść i nawet wystawić dobrą ocenę, ale wrócą do Was za miesiąc, albo dwa.

    • 16 4

    • (2)

      Żeby usmażyć dobrego schabowego, podać smaczne ziemniaki i do tego fajną surówkę, to trzeba mieć trochę umiejętności i dobre składniki, a kebab zamawiasz w hurtowni, w sushi ładujesz byle co i kasujesz srogi hajs.

      • 10 4

      • Dlatego przeciętny Polak liczący pieniądze

        Woli zjeść schabowego z surówką w domu niż iść na sushi do restauracji.

        Ja po powrocie z takiej restauracji do domu i tak zacząłbym szukać patelni.

        • 10 1

      • Kapustkę zasmażaną do tego.

        • 1 0

    • Knajpy z polskim jedzeniem zwykle szybko padają

      Problem jak mi mówiono w tym, że klienci takich przybytków chcą dużo i tanio, a jak się nie da (co nieuniknione przy dzisiejszych cenach wszystkiego) to nie przychodzą.

      • 1 0

    • No cóż permanentny tłum ludzi w Drwalu, który swoją drogą otwarty jest chyba od roku może nie zgodzić się z Twoją opinią.

      • 0 0

  • Ikar (1)

    Przecież codziennie trąbicie że jest bieda ?

    • 8 3

    • Od kilku lat dobre restauracje wypełnione. Co było przedtem?

      • 1 0

  • Obejrzałem zdjęcia. Ciastko wegańskie 10 zł. za sztukę

    Życzę powodzenia w biznesie. :)))

    • 19 4

  • A kiedy

    nowe ustępy?

    • 8 3

  • Ziomal zaprowadził mnie (1)

    na kebaba. Wzięliśmy. A potem na zapleczu budki posraliśmy się, że hej!

    • 9 9

    • Pikantne szczegóły.

      • 0 0

  • (1)

    Co do drwala to na jedną szczególną uwagę zasługują... Struć ludzi potrafią... I szczerze powiem poprzeczka była wysoko postawiona bo kucharza z 10cio letnim stażem nie tak łatwo załatwić a jednak im jako jednym z niewielu się udało także oby tak dalej to sanepid się o nich upomni

    • 12 7

    • Co ty gadasz chłopie za glupity

      • 0 4

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane