Nowe lokale: sushi, koktajle, burgery, włoska i amerykańska kuchnia

W kolejnym przeglądzie nowych lokali gastronomicznych, które regularnie opisujemy w cyklu "Nowe lokale ", dzisiaj zabierzemy was w kulinarną podróż po Gdańsku. Zaczniemy od włoskich win i przystawek na Wyspie Spichrzów, następnie zrobimy przystanek na smaczne koktajle w Nowym Porcie, później przeniesiemy się na Nową Letnicę, by posmakować nowych wariantów sushi. Swoją przygodę zakończymy w restauracji rodem wyjętej z amerykańskiego filmu.




Gigi Prosecco Bar na Wyspie Spichrzów Mapka



Pierwszym miejscem podczas naszej kulinarnej wycieczki był Gigi Prosecco Bar. Nowy lokal otwarty na popularnej Wyspie Spichrzów prezentować ma oryginalne włoskie smaki w postaci przystawek i domowych specjałów tworzonych przez szefa kuchni pochodzącego z Włoch. Zdaniem założycieli ich specjałami kulinarnymi są bruschetta i domowa porchetta. Wizytówką lokalu, jak sama nazwa wskazuje, jest prawdziwe prosecco z regionu Valdobbiadene - to prowincja, z której pochodzi najwyższej jakości prosecco z gwarantowaną jakością apelacji D.O.C.G.

Lokal jest bardzo ciekawie zaaranżowany i ma przytulne, drewniane wnętrze. Dobrze się tu poczują ci, którzy w niezobowiązującej, typowo włoskiej atmosferze zechcą spędzić czas z przyjaciółmi przy desce przystawek, dobrym prosecco i winie. Warto dodać, że w tygodniu możemy skorzystać z oferty promocyjnej w postaci butelki wina w cenie 65 zł. Dostępne są też inne promocje: w trakcie wieczoru włoskiego po godzinie 19 obowiązuje promocja 2+1 na cały asortyment na barze.

Czy produkty sojowe są zdrowe?



BarCocktail w Nowym Porcie Mapka



Z włoskiego lokalu udaliśmy się na koktajl i kawę do Nowego Portu. Powstały przy ul. Oliwskiej 63, nieopodal portu, BarCocktail jest niecodzienną barokawiarnią. Surowy, industrialny styl połączony z ciepłem drewna sprawia, że wszyscy miłośnicy nieoczywistych kawiarni zapewne dobrze się tu poczują. Lokal pierwotnie miał funkcjonować jako miejsce przeznaczone do kursów, warsztatów i pokazów barmańskich. Z uwagi na ograniczone możliwości organizowania większych wydarzeń dla firm - BarCocktail stworzył specjalne paczki, z których możemy zmiksować własne koktajle. Takie rozwiązanie może spodobać się firmom, które w planach mają zorganizowanie wigilii pracowniczej online i zależy im na niepowtarzalnym klimacie.

Od niedawna właściciele otworzyli się również dla gości innych niż tylko tych, których zaprosili na warsztaty. W tygodniu otwarci są od godziny 9 i zamykają się o 16. Karta koktajli jest imponująca i widać od razu, że obsługa zna się na rzeczy. Prócz ciekawej oferty kursów i szkoleń oraz przyjemnego dla oka wnętrza BarCocktail ma również ofertę śniadaniową. Znajdziemy tu: kanapki z wiejskiego chleba podawane na ciepło w czterech wariantach smakowych (12 zł - zarówno w wersji wegetariańskiej oraz mięsnej), sałatkę do wyboru: z kurczakiem lub z łososiem (23 zł), owsianka na ciepło, szakszukę (17 zł) czy też frankfurterki zasmażane z cebulą (15 zł).

Czytaj też: Gęsina na św. Marcina

Yama Sushi w Nowej Letnicy Mapka



Yama Sushi to nowy lokal, który znajduje się na terenie nowego osiedla przy ul. Suchej w Nowej Letnicy. Właścicielka Yama Sushi ma duże doświadczenie zdobyte w kilku japońskich restauracjach na terenie Trójmiasta.

- Postanowiłam założyć swoje miejsce i pragnę oferować gościom zarówno klasyki sushi, jak i wdrażać autorskie pomysły - mówi właścicielka.
Zarówno sushi oraz zupy, których próbowaliśmy, były bardzo smaczne. Niektórych może zaskoczyć wielkość karty i jej różnorodność. Mamy okazję zamówić w lokalu 12 różnych zestawów sushi. Zaczynają się one od 39 zł (16 szt.) i kończą na 279 zł (68 szt.). Yama Sushi ma naprawdę szeroką ofertę różnego rodzaju rolek, takich jak: california, datemaki (rolka zawinięta w omlet tamago), futomaki, hosomaki czy mamenori (rolka zawinięta w papier sojowy). Jak informuje właścicielka, po zweryfikowaniu ulubionych smaków gości menu ma zostać skrócone do najpopularniejszych pozycji. Prócz sushi dostępne są jeszcze zupy oraz tatary. Warto wspomnieć, że klientom oferowana jest dostawa do 7 km od lokalu.

Whiskey On The Rocks obok Parku Reagana Mapka



Wspaniałym zakończeniem naszej podróży była wizyta w Whiskey on the rocks, choć sam lokal nie jest tak do końca nowy w Trójmieście. Jeszcze do niedawna Whiskey on the rocks funkcjonował przy dworcu w Sopocie. Lokal cieszył się dużą popularnością, ale najzwyczajniej w świecie nie był w stanie pomieścić gości, którzy chcieli odwiedzić amerykańską restaurację. Właściciele postanowili się przeprowadzić. Nowy lokal na Przymorzu, nieopodal parku Reagana, jest dużo większy i bardziej komfortowy dla gości.

Koncept lokalu, mimo przenosin, nie uległ zmianie. Miejsce prócz dobrej kuchni cechuje niesamowita atmosfera serwowana przez obsługę, a także piękne wnętrze. Specjalnością Whiskey on the rocks, prócz alkoholi spod znaku Jacka Danielsa, są również tzw. "Jary", czyli kufle z koktajlami na bazie alkoholu w aż 16 wersjach smakowych. Koktajle dostępne są w cenie od 24 zł do 36 zł, a każdy koktajl można wzmocnić dodatkową porcją alkoholu za 15 zł. Jednak nie samym alkoholem restauracja stoi. Zjemy tu również ciekawe, amerykańskie dania. Jednym ze specjałów są steki przyrządzone z najwyższej jakości wołowiny, podawane z masłem ziołowym, sosem i dodatkami. Steki zamówimy w przedziale cenowym od 79 zł do 249 zł. Dodatkowo istnieje opcja smażenia ich na podgrzanym kamieniu, który prócz możliwości wysmażenia w kontrolowany przez gościa sposób pozwala na niecodzienną zabawę w gronie znajomych. Prócz steków warto sprawdzić również ofertę dań z grilla, wśród których znajdziemy wyśmienite żeberka w sosie na bazie Jack Danielsa, a także burgery. Warto dodać, że w lokalu organizowane są wieczory z muzyką na żywo. W najbliższym czasie wystąpią tam: Zespół Magazyn oraz Kuba Kubiak.

Czytaj też: Lunch w trójmiejskich restauracjach. Gdzie i w jakiej cenie?

Dwa nowe Surfburgery: w Brzeźniew Gdyni na Dąbrowie



Burger w Surfburgerze.
Burger w Surfburgerze. fot. Trojmiasto.pl
Surfburger jest dość popularną burgerownią. Zaczynali od food trucków, a teraz dysponują lokalami w wielu miejscach w Trójmieście. Do sieci dołączyły teraz dwa kolejne lokale. Pierwszy znajduje się przy ul. Nowowiczlińskiej 13 w Gdyni, zaś drugi w Brzeźnie przy ul. Gałczyńskiego 4. Ceny burgerów zaczynają się tutaj od 20 zł. Znakiem rozpoznawczym są autorskie sosy, a burgery oparte są nie tylko na wołowinie. Znajdziemy w nich również mięso z dzika, polędwiczki i stripsy z kurczaka, a dla wegetarian są burgery z falafelem, kotletem serowym czy pieczenią orzechowo-warzywną. Do picia w lokalach oferowana jest autorska lemoniada i surf piwko. Warto też pamiętać o stałych promocjach dostępnych w Surfburgerze, które można sprawdzać w mediach społecznościowych sieci.

Opinie wybrane


wszystkie opinie (55)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze

więcej artykułów »

Wydarzenia

BUFET WŁOSKI Pasta e Vino
BUFET WŁOSKI Pasta e Vino
degustacja
g. 18:00 - 22:30
Sopot, Sheraton
Brunch z Merą
Brunch z Merą
degustacja
g. 13:00
Sopot, Sopot Marriott Resort & Spa
Niedzielny brunch Sheraton Sopot
Niedzielny brunch Sheraton Sopot
degustacja
g. 13:30 - 17:30
Sopot, Sheraton

Nowe Lokale

Wkrótce otwarcie