Wiadomości

stat

Od kuchni do telewizji, czyli kulinarni celebryci z Trójmiasta

Artur Moroz właśnie stał się nową twarzą kulinarną TVP. Restaurator od kilkunastu lat prowadzi sopocką restaurację Bulaj.
Artur Moroz właśnie stał się nową twarzą kulinarną TVP. Restaurator od kilkunastu lat prowadzi sopocką restaurację Bulaj. fot. Agnieszka Potocka/Trojmiasto.pl

Artur Moroz z sopockiego Bulaja dostał program w TVP i ma szansę stać się następcą Roberta Makłowicza. Kto jeszcze z trójmiejskiego gastroświatka znany jest z telewizyjnego ekranu?



Czy oglądasz telewizyjne programy kulinarne?

tak, kocham wszystkie produkcje o jedzeniu i gotowaniu 36%
tylko te, które uczą gotować 7%
tylko te, w których pokazywana jest podróż po kuchniach świata 13%
tylko te, w których kucharze rywalizują 7%
nie, to nie jest rozrywka dla mnie, wolę inne programy 16%
w ogóle nie oglądam telewizji 21%
zakończona Łącznie głosów: 299
Artur Moroz

Nowa kulinarna twarz TVP. Po odejściu Roberta Makłowicza, to właśnie Artur Moroz będzie prowadził nowy program kulinarny pt. "Polski grill". Zamiast po świecie jak poprzednik, podróżować będzie po Polsce, gdzie przy grillu spotka się z rodzimymi celebrytami, m.in. Sławomirem Swierzyńskim z zespołu Bayer Full, Rudim Schubertem czy aktorami serialu "Ranczo". Gospodarz i goście mają przygotowywać potrawy z grilla - zarówno te klasyczne, jak i nowoczesne - oraz opowiadać o miejscach, które odwiedzają. Czy talent showmana Moroz posiada, to się okaże. Na pewno jednak nie można odmówić mu zdolności kulinarnych. Od kilkunastu lat prowadzi cenioną w gronie smakoszy restaurację Bulaj przy sopockiej plaży, aktywnie działa też na międzynarodowej scenie promując polską kuchnię - zajmował się m.in. obsługą kulinarną w pawilonie polskim na mediolańskim Expo w 2015 roku.

Basia Ritz - kulinarna amatorka, która stała się cenioną szefową kuchni.
Basia Ritz - kulinarna amatorka, która stała się cenioną szefową kuchni. fot. Agnieszka Potocka/Trojmiasto.pl
Basia Ritz

Gastronomiczna amatorka, która otworzyła jedną z najdroższych restauracji w Gdańsku. Jej Ritz na Szafarni to luksusowy lokal, w którym właścicielka osobiście dba o każdy szczegół, a  wysublimowane menu tworzy z największą uwagą. Właśnie mijają trzy lata od otwarcia restauracji, a jej marka wciąż nie słabnie. I pewnie nic by z tego nie było, gdyby w 2012 roku Basia Ritz nie wygrała pierwszej edycji popularnego kulinarnego show "Master Chef". To zwycięstwo stało się dla niej nie tylko przepustką do restauracyjnego świata, ale i uczyniło z niej kulinarny autorytet. Ritz napisała dwie książki i prowadziła program "Kuchnia z sercem" na kanale Kuchnia+.

Piotr Ślusarz - jedna z gwiazd pierwszej edycji "Top Chefa". Do niedawna szef kuchni lokalu Open Kitchen w Gdyni.
Piotr Ślusarz - jedna z gwiazd pierwszej edycji "Top Chefa". Do niedawna szef kuchni lokalu Open Kitchen w Gdyni. fot. Lucyna Pęsik/Trojmiasto.pl
Piotr Ślusarz

Kulinarna Polska usłyszała o nim dzięki uczestnictwu w pierwszej edycji telewizyjnego show dla profesjonalistów "Top Chef" w 2013 roku. Z początku Piotr Ślusarz wcale nie rzucał się w oczy - wycofany i nieśmiały kucharz nie walczył o uwagę kamer. Szybko jednak okazało się, że to jeden z najbardziej utalentowanych uczestników oraz ulubieniec głównego jurora - Modesta Amaro. Choć programu Ślusarz nie wygrał, osiągnął równie dużo: otrzymał staże w prestiżowych restauracjach, m.in. Atelier Amaro, oraz rok później wrócił jako jeden z gospodarzy innego gastro-show "Hell's Kitchen". Może i wielkiej kariery w telewizji nie zrobił, ale na pewno trafił do czołówki najbardziej rozpoznawalnych kucharzy w Polsce. Był szefem kuchni w gdyńskiej restauracji Open Kitchen, którą niestety niedawno postanowiono zamknąć.

Tomasz Deker - jeden z najbardziej znanych cukierników w Polsce.
Tomasz Deker - jeden z najbardziej znanych cukierników w Polsce. fot. Lucyna Pęsik/Trojmiasto.pl
Tomasz Deker

Mieszkający w Gdańsku Tomasz Deker jest jednym z najbardziej znanych cukierników w Polsce. I to nie tylko dzięki programowi "Desery Dekera", który prowadzi w Kuchni+. Deker popularność zdobył w równym stopniu swoim cukierniczym talentem, który szlifował m.in. pod okiem mistrzów i w restauracjach Francji czy Belgii. Przez lata komponował ciastka, ciasta, torty, desery i inne słodkości, które sprzedawane były w cukierniach firmowanych jego nazwiskiem. Z powodu problemów biznesowych rozstał się z firmą, ale w słodkim biznesie działa nadal i wciąż nie powiedział ostatniego słowa. Jest m.in. patronem Mistrzostw Cukierniczych Best Pastry Chef w Warszawie.

Ewa Malika Szyc-Juchnowicz wystąpiła w "Top Chefie". Spotkamy ją w jej autorskiej restauracji Malika w Gdyni.
Ewa Malika Szyc-Juchnowicz wystąpiła w "Top Chefie". Spotkamy ją w jej autorskiej restauracji Malika w Gdyni. fot. Lucyna Pęsik/Trojmiasto.pl
Malika

Podobnie jak o Ślusarzu, polski gastroświatek usłyszał o niej dzięki pierwszej edycji telewizyjnego show "Top Chef". Malika wyróżniła się niezależnością, charakterem i kolorową chustą na głowie. Ewa Szyc-Juchnowicz czuje się bowiem zarówno Polką, jak i Algierką. W Maghrebie na północy Afryki spędziła dzieciństwo i na tamtej kulturze oraz smakach się wychowała. Nic więc dziwnego, że posługuje się arabskim imieniem, a w swojej autorskiej restauracji w Gdyni o nazwie - nomen omen - Malika serwuje dania inspirowane maghrebskim regionem. Niedawno wydała pięknie przygotowaną książkę o przyprawach. Nad show biznes przedkłada jednak pracę w kuchni - nie udziela się w telewizjach śniadaniowych, woli pracować w swojej wypełnionej arabskimi aromatami kuchni.

Zobacz także: Malika - kobieta, która o przyprawach wie wszystko

Opinie (75) 9 zablokowanych

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

14

czerwca

Dok Cesarski - wielkie otwa... Gdańsk, Dok Cesarski

17

czerwca

Restaurant Week Trójmiasto,

Rozrywka

Jemy na mieście: Pierogarnia Pierożek - smaczne pierogi w dobrej cenie
Jemy na mieście: Pierogarnia Pierożek
Nie chcą deptaka na Wajdeloty. Zbierają podpisy pod sprzeciwem
Podpisy przeciw deptakowi na Wajdeloty

Kultura

Wystawa "Gdańsk 2020" od środy dostępna online
Wystawa "Gdańsk 2020" od środy
Trójmiejski street art w pigułce - najważniejsi twórcy i ich dzieła
Trójmiejski street art w pigułce

Nowe lokale

FRANCO Hot Dogs

Fast food
Gdańsk
Bernarda Chrzanowskiego 11/U9

Woosabi

Restauracje
Gdańsk
Chmielna 10

Atelier BonŻur

Restauracje
Gdańsk
Piwna 36/39