- 1 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (10 opinii)
- 2 Trójmiasto w przewodniku Michelin (72 opinie)
- 3 Co Polacy jedzą na śniadanie? (98 opinii)
- 4 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 5 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (108 opinii)
- 6 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
Od kuchni do telewizji, czyli kulinarni celebryci z Trójmiasta
Artur Moroz z sopockiego Bulaja dostał program w TVP i ma szansę stać się następcą Roberta Makłowicza. Kto jeszcze z trójmiejskiego gastroświatka znany jest z telewizyjnego ekranu?
Nowa kulinarna twarz TVP. Po odejściu Roberta Makłowicza, to właśnie Artur Moroz będzie prowadził nowy program kulinarny pt. "Polski grill". Zamiast po świecie jak poprzednik, podróżować będzie po Polsce, gdzie przy grillu spotka się z rodzimymi celebrytami, m.in. Sławomirem Swierzyńskim z zespołu Bayer Full, Rudim Schubertem czy aktorami serialu "Ranczo". Gospodarz i goście mają przygotowywać potrawy z grilla - zarówno te klasyczne, jak i nowoczesne - oraz opowiadać o miejscach, które odwiedzają. Czy talent showmana Moroz posiada, to się okaże. Na pewno jednak nie można odmówić mu zdolności kulinarnych. Od kilkunastu lat prowadzi cenioną w gronie smakoszy restaurację Bulaj przy sopockiej plaży, aktywnie działa też na międzynarodowej scenie promując polską kuchnię - zajmował się m.in. obsługą kulinarną w pawilonie polskim na mediolańskim Expo w 2015 roku.
Basia Ritz
Gastronomiczna amatorka, która otworzyła jedną z najdroższych restauracji w Gdańsku. Jej Ritz na Szafarni to luksusowy lokal, w którym właścicielka osobiście dba o każdy szczegół, a wysublimowane menu tworzy z największą uwagą. Właśnie mijają trzy lata od otwarcia restauracji, a jej marka wciąż nie słabnie. I pewnie nic by z tego nie było, gdyby w 2012 roku Basia Ritz nie wygrała pierwszej edycji popularnego kulinarnego show "Master Chef". To zwycięstwo stało się dla niej nie tylko przepustką do restauracyjnego świata, ale i uczyniło z niej kulinarny autorytet. Ritz napisała dwie książki i prowadziła program "Kuchnia z sercem" na kanale Kuchnia+.
Piotr Ślusarz
Kulinarna Polska usłyszała o nim dzięki uczestnictwu w pierwszej edycji telewizyjnego show dla profesjonalistów "Top Chef" w 2013 roku. Z początku Piotr Ślusarz wcale nie rzucał się w oczy - wycofany i nieśmiały kucharz nie walczył o uwagę kamer. Szybko jednak okazało się, że to jeden z najbardziej utalentowanych uczestników oraz ulubieniec głównego jurora - Modesta Amaro. Choć programu Ślusarz nie wygrał, osiągnął równie dużo: otrzymał staże w prestiżowych restauracjach, m.in. Atelier Amaro, oraz rok później wrócił jako jeden z gospodarzy innego gastro-show "Hell's Kitchen". Może i wielkiej kariery w telewizji nie zrobił, ale na pewno trafił do czołówki najbardziej rozpoznawalnych kucharzy w Polsce. Był szefem kuchni w gdyńskiej restauracji Open Kitchen, którą niestety niedawno postanowiono zamknąć.
Tomasz Deker
Mieszkający w Gdańsku Tomasz Deker jest jednym z najbardziej znanych cukierników w Polsce. I to nie tylko dzięki programowi "Desery Dekera", który prowadzi w Kuchni+. Deker popularność zdobył w równym stopniu swoim cukierniczym talentem, który szlifował m.in. pod okiem mistrzów i w restauracjach Francji czy Belgii. Przez lata komponował ciastka, ciasta, torty, desery i inne słodkości, które sprzedawane były w cukierniach firmowanych jego nazwiskiem. Z powodu problemów biznesowych rozstał się z firmą, ale w słodkim biznesie działa nadal i wciąż nie powiedział ostatniego słowa. Jest m.in. patronem Mistrzostw Cukierniczych Best Pastry Chef w Warszawie.
Malika
Podobnie jak o Ślusarzu, polski gastroświatek usłyszał o niej dzięki pierwszej edycji telewizyjnego show "Top Chef". Malika wyróżniła się niezależnością, charakterem i kolorową chustą na głowie. Ewa Szyc-Juchnowicz czuje się bowiem zarówno Polką, jak i Algierką. W Maghrebie na północy Afryki spędziła dzieciństwo i na tamtej kulturze oraz smakach się wychowała. Nic więc dziwnego, że posługuje się arabskim imieniem, a w swojej autorskiej restauracji w Gdyni o nazwie - nomen omen - Malika serwuje dania inspirowane maghrebskim regionem. Niedawno wydała pięknie przygotowaną książkę o przyprawach. Nad show biznes przedkłada jednak pracę w kuchni - nie udziela się w telewizjach śniadaniowych, woli pracować w swojej wypełnionej arabskimi aromatami kuchni.
Zobacz także: Malika - kobieta, która o przyprawach wie wszystko
Miejsca
Opinie (75) 9 zablokowanych
-
2017-07-07 11:25
CLOSED KITCHEN
Ciekawe czemu postanowiono zamknąć Open Kitchen ? Czyżby smakołyki serwowane przez Sz. P. Ślusarza nie przypadły do gustu gdynianom ?
- 7 0
-
2017-07-07 10:44
Dekera trochę żal, wyróżniali się jakością. Mieli trochę pecha do miejscówek chyba.
- 6 4
-
2017-07-07 10:27
Bulaj polecam (1)
W Bulaju jedzenie dobre i sympatyczna obsługa , ale dość drogo..........no cóż Sopot.
- 3 8
-
2017-07-07 10:40
Jaka z ciebie Sopocianka?
Powinnaś wiedzieć, że Bulaj to gdyńska dansingowa restauracja z wielkimi tradycjami,które powszechnie znane są w ttojmieście.Ta knajpka i ten warzygnat to tylko namiastka starej tradycji.Skoro dostał fychę w TVP to jakiś kumpel kaczora.Program disco-polo z majteczkami w kropeczki był wręcz żenujacy
- 3 2
-
2017-07-07 07:10
szkoda (1)
szkdoa mi ślusarza, ale oby sobie szybko poradzil.
i ta cala ritz.. jak ja jej nie trawie, nie wiem czemu ale zrobila na mnie negatywne wrazenie- 23 3
-
2017-07-07 10:20
Basia Ritz
raczej Barbara, wszak to już nie mała dziewczynka.
- 6 1
-
2017-07-07 09:13
takie powodowanie mody na kuchnie
I kucharzy,którzy potem świrują przed pracodawcami jacy to oni nie są och i ach. Gaży 15 tys oczekują. Potem okazuje się że potrafią sami ze sobą pracować i nie trzymają ciśnienia gdy większy ruch. Itd... nowa knajpa,nowy szef,nowa kasa
- 7 0
-
2017-07-07 07:21
(2)
Restauracja Ritz dość często niezapełniona jest,że tak powiem. Mogła ta Pani otworzyć w Warszawie tę jadłodajnie boo Gdańsk i modne miejsce nad Motławą to jednak nie to.
- 29 4
-
2017-07-07 08:33
(1)
No niestety ceny z d...
- 7 1
-
2017-07-07 08:58
taka ladna dziewczyna a tak brzydko mowi
Szymon by tego nie poparł!
- 0 6
-
2017-07-07 08:39
Kapitalizm szybko weryfikuje czy jesteś dobry, czy dopasowany do rynku, czy strzeliłeś w czas z biznesem.
Polskie napinatorstwo, ochy, achy, promocyjne zdjęcia i ujęcia są dobre na pół roku.- 9 0
-
2017-07-07 08:21
Super!
Muszę ich zobaczyć
- 0 5
-
2017-07-07 08:16
najchętniej celebrują
sami siebie w tym garo-światku
- 18 0
-
2017-07-07 07:29
A gdzie największy celebracji?
Gdzie Woźniak?
- 10 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.