• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Okiem dietetyka: chcesz być zdrowy? Koniecznie jedz te owoce

Viola Urban
3 czerwca 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Owoce jagodowe świetnie komponują się z produktami mlecznymi, takimi jak mleko, jogurt, kefir czy maślanka. Owoce jagodowe świetnie komponują się z produktami mlecznymi, takimi jak mleko, jogurt, kefir czy maślanka.

Wiele mówi się o tym, że warzywa i owoce powinny stanowić podstawę naszej diety. Nie sposób temu zaprzeczyć - to źródło mnóstwa niezbędnych witamin i składników mineralnych, a także antyoksydantów i błonnika pokarmowego. Według najnowszych zaleceń owoców powinniśmy jeść jednak trochę mniej niż warzyw. Owoce w porównaniu do warzyw zawierają o wiele większą ilość cukrów prostych, które w nadmiarze nie są dla nas korzystne. Jakie owoce w takim razie najlepiej wybierać? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w kolejnym artykule z cyklu "Okiem dietetyka".



Szukasz dietetyka w Trójmieście? Sprawdź opinie i usługi



O czym należy pamiętać podczas wybierania owoców?



Czy jedząc owoce, zwracasz uwagę na ich właściwości odżywcze?

Chyba to nie będzie zaskoczenie, gdy powiem, że najlepsze owoce to te, na które obecnie mamy sezon. Produkty wyhodowane naturalnie, w odpowiednim dla nich czasie w ciągu roku, są bogate w składniki odżywcze i po prostu najsmaczniejsze. Wiosna i lato to pory roku, które obfitują w różnorodne owoce i warzywa, więc z dostępem do świeżych, pysznych i wartościowych produktów nie ma żadnego problemu. Z kolei jesienią i zimą dostęp do świeżych owoców jest ograniczony - z polskich produktów możemy kupić przede wszystkim jabłka i gruszki, a w sklepach pojawiają się również egzotyczne owoce sprowadzane z innych krajów.

Kiedy transport owoców jest długi, niestety tracą one mocno na swojej jakości i często bardzo szybko ulegają zepsuciu. Sposobem na to, aby w chłodne miesiące nie rezygnować z różnorodnych owoców, jest korzystanie z owoców mrożonych. Owoce, które możecie znaleźć w sklepowych paczkach, zamrożone są zazwyczaj w środku sezonu, więc posiadają wysoką wartość odżywczą, która w bardzo dużym stopniu zachowuje się w trakcie procesu mrożenia. Przejdźmy już jednak konkretniej w stronę najlepszych owoców.

Owoce jagodowe są bardzo bogatym źródłem witamin i antyoksydantów, które działają przeciwzapalnie oraz przeciwstarzeniowo. Owoce jagodowe są bardzo bogatym źródłem witamin i antyoksydantów, które działają przeciwzapalnie oraz przeciwstarzeniowo.

Najzdrowsze owoce



Jeśli miałabym wybrać, to moim zdaniem najbardziej wartościowymi owocami są owoce jagodowe, które charakteryzują się niską zawartością cukrów prostych. Są to drobne owoce, takie jak: truskawki, maliny, jagody, borówki, jeżyny, żurawina czy porzeczki. Różnią się one od siebie zarówno smakiem, jak i kolorem, jednak ich właściwości są podobne. W smaku są zazwyczaj kwaśne, choć zdarzają się być słodkie w zależności od ich odmiany i stopnia dojrzałości. Owoce jagodowe mają niski indeks glikemiczny, więc ich jedzenie nie powoduje bardzo gwałtownych wahań poziomu glukozy we krwi, dlatego często polecane są osobom chorującym na cukrzycę.



Ponadto owoce jagodowe są bardzo bogatym źródłem i witamin antyoksydantów, które działają przeciwzapalnie oraz przeciwstarzeniowo. Dodatkowo niektóre ciemnofioletowe, naturalne barwniki zawarte w owocach jagodowych oprócz właściwości przeciwzapalnych wykazują również działanie antynowotworowe. Duża zawartość błonnika znajdująca się w owocach jagodowych usprawnia procesy trawienia, wspomaga wypróżnianie i zapobiega zaparciom. Błonnik pokarmowy reguluje także poziom cholesterolu we krwi oraz zwiększa uczucie sytości po posiłku.

Jak wykorzystać owoce jagodowe w kuchni?



Owoce jagodowe warto przede wszystkim spożywać na surowo. Latem można przygotować z nich mrożony sorbet lub orzeźwiający koktajl. Świetnie komponują się z produktami mlecznymi, takimi jak: mleko, jogurt, kefir czy maślanka. Można zatem jeść je jako dodatek do deseru lub chłodnej, nocnej owsianki.

Właściwości zdrowotne owoców jagodowych są szeroko udowodnione naukowo, a możliwości ich kulinarnego wykorzystania są ogromne. Właściwości zdrowotne owoców jagodowych są szeroko udowodnione naukowo, a możliwości ich kulinarnego wykorzystania są ogromne.
Zimą z kolei pysznie smakować będzie sos z gorących malin, którego można użyć do polania placków, naleśników bądź do rozgrzewającej, czekoladowej owsianki. Osoby na diecie łatwostrawnej, które powinny unikać dużej ilości błonnika w diecie, mogą użyć owoców jagodowych pod postacią przetartego przez sitko musu - pozbycie się w ten sposób drobnych pestek sprawi, że nie będą one mechanicznie drażnić układu pokarmowego.

Podsumowanie



Owoce jagodowe są moim zdaniem jednymi z najzdrowszych owoców, które po ich odpowiednim przygotowaniu może spożywać praktycznie każdy, kto nie jest na nie uczulony. Ich właściwości zdrowotne są szeroko udowodnione naukowo, a możliwości ich kulinarnego wykorzystania są ogromne. Ważne jest również to, że naturalnie uprawiane są w Polsce, dlatego droga ich transportu nie jest tak długa, jak np. w przypadku owoców egzotycznych. W zimie można korzystać z mrożonych owoców jagodowych, a latem zrywać je i zjadać bezpośrednio z własnego krzaczka w ogródku, jeśli mamy taką możliwość.

O autorze

autor

Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.

Opinie (58) 7 zablokowanych

  • Dziwne

    Znane jest powiedzenie "kto zjada 1 jabłko dziennie, dożyje w zdrowiu stu lat bez potrzeby odwiedzania lekarzy" Z moich dlugoletnich obserwacji pokolenia moich dziadkow (urodzonych w Miedzywojniu) to się sprawdziło. Kiedy gadałam ze stulatkami mieszkającymi w moim sąsiedztwie pobliżu domu moich Dziadkow z obojga Rodziców stron, oni wszyscy jadali skromnie prawie bezmięsnie (wędliny robili sami po swiniobiciu przeważnie dwa razy do roku) z duża ilością kasz makaronu warzyw owoców ziół z łąki. Moja Babcia gotowała przepyszna szczawiowa z dzikiego szczawiu z pola za działka robiła sałatki z pokrzyw i plukala włosy w korze z dębu i chmielu który przywozila a z z Lublina - zmarła mając 96 lat jej siostra - 101. Dziadek pozwalał sobie na kieliszek bimbru po kolacji - umarl mając 92 lata. Oboje z Babcia mieli zwyczaj zjadania sezonowych owoców po obiedzie - na deser. Co ciekawe - Dziadek dopiero po 80stce założył sobie Kartę Pacjenta w przychodni, bo wcześniej nie musiał, o przydatności do zawodu decydowały chęci nie lekarz, Dziadek byl rewizorem kas na kolei, dorabiał jako intendent w sanatoriach i koloniach w czasie wakacji, Babcia by la szefową kelnerka w bardzo znanej restauracji w ówczesnym czasie w miejscowości w której mieszkala

    • 2 0

  • Najzdrowsze owoce to te, (1)

    na które stać przeciętną polską rodzinę. Zrobiliśmy sobie z żoną rozrachunek między wyżywieniem typu "jako-tako" a wyżywieniem super zdrowym. Koszt wyżywienia 4 osobowej rodziny maksymalnie zdrowo (ryby w dużych ilościach - łosoś, halibut, makrela), warzywa i owoce, własnoręcznie wyciskane soki, z mięsa dziczyzna, jelenina, królik, baranina, sarnina, indyk i cielęcina - 4 tysiące miesięcznie. Ilu Polaków na to stać? 5 procent pracujących? Dziesięć?!

    • 19 6

    • Co

      no bez przesady, chyba jeleniny i sarniny nie musicie jesc, to raz, a dwa, o wiele wiecej niz 4 tys by was to kosztowalo.

      • 1 0

  • brawo redakcjo, piękny clickbaitowy tytuł

    • 0 0

  • 08:24

    Różne są dobre

    • 0 0

  • Na ryneczku

    Kupiłem na ryneczku od nobliwie wyglądającej pary staruszków świeżutkie nowalijki z własnego ogródka. I cała rodzina miała po tych pysznych nowalijkami straszne, ależ to straszne problemy żołądkowe.

    • 0 1

  • Nie ma zdrowej żywności

    Nie ma zdrowej żywności, tak samo jak nie ma nic za darmo. Zdrowa żywność tylko ewentualnie z własnego ogródka. Gdybyście zobaczyli czym i jak są pędzone nowalijki, to byście tego za dopłatą nie chcieli jeść.

    • 2 1

  • Generalnie fruktozy trzeba unikać. (2)

    Fruktoza nie daje uczucia zaspokojenia głodu, do tego fruktoza robi z wątrobą to samo co alkohol. Prowadzi do jej stłuszczenia. Owoce jeść z rzadka, a najlepiej wcale, ale to trudne, bo sam teraz trochę pojem truskawek i arbuza.

    • 2 18

    • xddddd

      ktoś tu sie chyba naczytał wywodów instagramowych dietetyków

      • 4 0

    • To bie najwyrazniej zjadły mózg dlatego teraz głupota sie chwalisz

      • 3 0

  • Dietetyc

    To nieroby każdy wie co zdrowe a co nie
    Zacznijcie pracować a nie udawać że pracujecie
    Szejki ofsianeczki truskaweczki do roboty nieroby !!!

    • 3 1

  • Znacie kogoś grubego z (7)

    powodu jedzenia owoców?

    • 20 5

    • Generalnie tyje się od węglowodanów nie od tłuszczu.

      Z tłuszczem to jest tak, że nie da się go zjeść tyle by utyć, bo nadmiar od razu przelatuje drugą stroną. Z węglowodanami tak nie jest. Najbardziej podziwiam diety dla cukrzyków złożone z takich czy innych węglowodanów. Dziś widziałem na rynku kobietę, która miała podejrzewam ciemnobrązową stopę cukrzycową, ale kupowała kilo truskawek. Potem będzie płacz, że jej tą stopę utną.

      • 2 1

    • Mnie

      3kg bananowe codziennie dało radę :d plus cukrzyca

      • 2 3

    • Mnie (1)

      • 9 3

      • bo ty jeszcze oprócz owoców fastfudujesz ,co ?

        • 5 1

    • (2)

      Tak. Na przykład banany strasznie tuczą.

      • 2 6

      • inteligencie ciebie najwyrazniej ktos tak utuczył ze ci mózg tłuszczem zarósł i dlatego brednie o bananach wypisujesz

        • 1 2

      • Banany są przede wszystkim bardzo syte.

        Ja je uwielbiam, są stałym elementem mojego śniadania i wyglądam, no cóż, dbam o siebie i są efekty :)

        • 8 0

  • Pozdrawiam panią Violę (1)

    I dziękuję za ciekawe książki z przepisami, szczególnie moją ulubioną "Czas na obiad" :)

    • 0 10

    • Zapomniałaś ...

      się jeszcze poklepać po ramieniu.

      • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane