• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Okiem dietetyka: chcesz być zdrowy? Koniecznie jedz te owoce

Viola Urban
3 czerwca 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Owoce jagodowe świetnie komponują się z produktami mlecznymi, takimi jak mleko, jogurt, kefir czy maślanka. Owoce jagodowe świetnie komponują się z produktami mlecznymi, takimi jak mleko, jogurt, kefir czy maślanka.

Wiele mówi się o tym, że warzywa i owoce powinny stanowić podstawę naszej diety. Nie sposób temu zaprzeczyć - to źródło mnóstwa niezbędnych witamin i składników mineralnych, a także antyoksydantów i błonnika pokarmowego. Według najnowszych zaleceń owoców powinniśmy jeść jednak trochę mniej niż warzyw. Owoce w porównaniu do warzyw zawierają o wiele większą ilość cukrów prostych, które w nadmiarze nie są dla nas korzystne. Jakie owoce w takim razie najlepiej wybierać? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w kolejnym artykule z cyklu "Okiem dietetyka".



Szukasz dietetyka w Trójmieście? Sprawdź opinie i usługi



O czym należy pamiętać podczas wybierania owoców?



Czy jedząc owoce, zwracasz uwagę na ich właściwości odżywcze?

Chyba to nie będzie zaskoczenie, gdy powiem, że najlepsze owoce to te, na które obecnie mamy sezon. Produkty wyhodowane naturalnie, w odpowiednim dla nich czasie w ciągu roku, są bogate w składniki odżywcze i po prostu najsmaczniejsze. Wiosna i lato to pory roku, które obfitują w różnorodne owoce i warzywa, więc z dostępem do świeżych, pysznych i wartościowych produktów nie ma żadnego problemu. Z kolei jesienią i zimą dostęp do świeżych owoców jest ograniczony - z polskich produktów możemy kupić przede wszystkim jabłka i gruszki, a w sklepach pojawiają się również egzotyczne owoce sprowadzane z innych krajów.

Kiedy transport owoców jest długi, niestety tracą one mocno na swojej jakości i często bardzo szybko ulegają zepsuciu. Sposobem na to, aby w chłodne miesiące nie rezygnować z różnorodnych owoców, jest korzystanie z owoców mrożonych. Owoce, które możecie znaleźć w sklepowych paczkach, zamrożone są zazwyczaj w środku sezonu, więc posiadają wysoką wartość odżywczą, która w bardzo dużym stopniu zachowuje się w trakcie procesu mrożenia. Przejdźmy już jednak konkretniej w stronę najlepszych owoców.

Owoce jagodowe są bardzo bogatym źródłem witamin i antyoksydantów, które działają przeciwzapalnie oraz przeciwstarzeniowo. Owoce jagodowe są bardzo bogatym źródłem witamin i antyoksydantów, które działają przeciwzapalnie oraz przeciwstarzeniowo.

Najzdrowsze owoce



Jeśli miałabym wybrać, to moim zdaniem najbardziej wartościowymi owocami są owoce jagodowe, które charakteryzują się niską zawartością cukrów prostych. Są to drobne owoce, takie jak: truskawki, maliny, jagody, borówki, jeżyny, żurawina czy porzeczki. Różnią się one od siebie zarówno smakiem, jak i kolorem, jednak ich właściwości są podobne. W smaku są zazwyczaj kwaśne, choć zdarzają się być słodkie w zależności od ich odmiany i stopnia dojrzałości. Owoce jagodowe mają niski indeks glikemiczny, więc ich jedzenie nie powoduje bardzo gwałtownych wahań poziomu glukozy we krwi, dlatego często polecane są osobom chorującym na cukrzycę.



Ponadto owoce jagodowe są bardzo bogatym źródłem i witamin antyoksydantów, które działają przeciwzapalnie oraz przeciwstarzeniowo. Dodatkowo niektóre ciemnofioletowe, naturalne barwniki zawarte w owocach jagodowych oprócz właściwości przeciwzapalnych wykazują również działanie antynowotworowe. Duża zawartość błonnika znajdująca się w owocach jagodowych usprawnia procesy trawienia, wspomaga wypróżnianie i zapobiega zaparciom. Błonnik pokarmowy reguluje także poziom cholesterolu we krwi oraz zwiększa uczucie sytości po posiłku.

Jak wykorzystać owoce jagodowe w kuchni?



Owoce jagodowe warto przede wszystkim spożywać na surowo. Latem można przygotować z nich mrożony sorbet lub orzeźwiający koktajl. Świetnie komponują się z produktami mlecznymi, takimi jak: mleko, jogurt, kefir czy maślanka. Można zatem jeść je jako dodatek do deseru lub chłodnej, nocnej owsianki.

Właściwości zdrowotne owoców jagodowych są szeroko udowodnione naukowo, a możliwości ich kulinarnego wykorzystania są ogromne. Właściwości zdrowotne owoców jagodowych są szeroko udowodnione naukowo, a możliwości ich kulinarnego wykorzystania są ogromne.
Zimą z kolei pysznie smakować będzie sos z gorących malin, którego można użyć do polania placków, naleśników bądź do rozgrzewającej, czekoladowej owsianki. Osoby na diecie łatwostrawnej, które powinny unikać dużej ilości błonnika w diecie, mogą użyć owoców jagodowych pod postacią przetartego przez sitko musu - pozbycie się w ten sposób drobnych pestek sprawi, że nie będą one mechanicznie drażnić układu pokarmowego.

Podsumowanie



Owoce jagodowe są moim zdaniem jednymi z najzdrowszych owoców, które po ich odpowiednim przygotowaniu może spożywać praktycznie każdy, kto nie jest na nie uczulony. Ich właściwości zdrowotne są szeroko udowodnione naukowo, a możliwości ich kulinarnego wykorzystania są ogromne. Ważne jest również to, że naturalnie uprawiane są w Polsce, dlatego droga ich transportu nie jest tak długa, jak np. w przypadku owoców egzotycznych. W zimie można korzystać z mrożonych owoców jagodowych, a latem zrywać je i zjadać bezpośrednio z własnego krzaczka w ogródku, jeśli mamy taką możliwość.

O autorze

autor

Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.

Opinie (58) 7 zablokowanych

  • Kiedys dietetyk to była osoba specjalizujaca sie w diecie dla chorych i musiała miec ukończone studia.

    Obecnie kazdy dzban moze zostac dietetykiem po kursie internetowym .I paplac co mu slina na jezyk przyniesie .90% znich robi to bezmyslnie opierajac sie na wiedzy własnie czerpanej z internetu a raczej piowielajac to co obecnie jest modne ,Mieliśmy juz mode na soki z wyciskarek wolno obrotowych .Dzbany wciskały ciemnote ze lepiej pic sok z takiego sokownika niż jesc owoce.Moda juz powoli mija bo sokowniki drogie szybko sie psują a czesci drogie.Ale dietetyk musi ciagle cos nowego wymyslac kiedys bzdury o owocach które ochładzają a inne grzeją :) Teraz o jabłkach które niby tuczą :) Kiedys niebyło tylu słodyczy dostepnych a były i na kartki ograniczenia jedlismy po 10jabłek dziennie i nikt nie ptrzytył kilograma jedlismy mase gruszek ,truskawek i innych ..

    • 16 1

  • Pomidor, baban, arbuz to też jagody (1)

    Nie wszystkie owoce jagodowe są drobne, np dynie i arbuzy bywają czasem całkiem duże.

    Z tą niską zawartością cukrów prostych to też nieprawda np winogrona zawierają bardzo dużo cukrów prostych i mają bardzo wysoki indeks glikemiczny.

    Niektóre owoce jagodowe w naszym klimacie nie rosną - np daktyle i banany trzeba sprowadzać z ciepłych krajów. Są na to sposoby aby nie zepsuły się podczas długiego transportu - banany zrywa się niedojrzałe i pozwala aby dojrzewały dopiero ma miejscu, a daktyle sprowadza się z reguły suszone.

    Inne jak pomidory czy arbuzy da się u nas uprawiać sztucznie, siejąc je w szklarni na sadzonki (albo do doniczek w domu) i dopiero pod koniec mają przesadzając do gruntu, ale w naturze by u nas nie przetrwały bo mamy za krótki czas wegetacji i albo zabiły by je wiosenne przymrozki albo gdyby wyrosły później to nie zdążyły by wydać owoców przed zimą.

    Jeszcze inne jak truskawki w ogóle nie występują w naturze i nie miały by szans powstać w sposób naturalny. Truskawka to sztuczny gatunek stworzony przez ludzi za pomocą inżynierii genetycznej.

    • 3 1

    • Kiedyś za młodego byłem u dietetyka

      Tzw klinicznego i pytam czy mogę jeść owoce przy początkach IO. Odpowiedz NIE , to mówię,ze nie podnoszą insuliny a cukier nieznacznie to można. kwa nać dietetyk po kursie online.

      • 1 0

  • (1)

    Uwaga, grejpfrut może zabić !

    • 4 3

    • a ma pozwolenie na broń ?

      • 0 0

  • Generalnie fruktozy trzeba unikać. (2)

    Fruktoza nie daje uczucia zaspokojenia głodu, do tego fruktoza robi z wątrobą to samo co alkohol. Prowadzi do jej stłuszczenia. Owoce jeść z rzadka, a najlepiej wcale, ale to trudne, bo sam teraz trochę pojem truskawek i arbuza.

    • 2 18

    • To bie najwyrazniej zjadły mózg dlatego teraz głupota sie chwalisz

      • 3 0

    • xddddd

      ktoś tu sie chyba naczytał wywodów instagramowych dietetyków

      • 4 0

  • Dietetyc

    To nieroby każdy wie co zdrowe a co nie
    Zacznijcie pracować a nie udawać że pracujecie
    Szejki ofsianeczki truskaweczki do roboty nieroby !!!

    • 3 1

  • Najzdrowsze owoce to te, (1)

    na które stać przeciętną polską rodzinę. Zrobiliśmy sobie z żoną rozrachunek między wyżywieniem typu "jako-tako" a wyżywieniem super zdrowym. Koszt wyżywienia 4 osobowej rodziny maksymalnie zdrowo (ryby w dużych ilościach - łosoś, halibut, makrela), warzywa i owoce, własnoręcznie wyciskane soki, z mięsa dziczyzna, jelenina, królik, baranina, sarnina, indyk i cielęcina - 4 tysiące miesięcznie. Ilu Polaków na to stać? 5 procent pracujących? Dziesięć?!

    • 19 6

    • Co

      no bez przesady, chyba jeleniny i sarniny nie musicie jesc, to raz, a dwa, o wiele wiecej niz 4 tys by was to kosztowalo.

      • 1 0

  • Nie ma zdrowej żywności

    Nie ma zdrowej żywności, tak samo jak nie ma nic za darmo. Zdrowa żywność tylko ewentualnie z własnego ogródka. Gdybyście zobaczyli czym i jak są pędzone nowalijki, to byście tego za dopłatą nie chcieli jeść.

    • 2 1

  • Na ryneczku

    Kupiłem na ryneczku od nobliwie wyglądającej pary staruszków świeżutkie nowalijki z własnego ogródka. I cała rodzina miała po tych pysznych nowalijkami straszne, ależ to straszne problemy żołądkowe.

    • 0 1

  • 08:24

    Różne są dobre

    • 0 0

  • brawo redakcjo, piękny clickbaitowy tytuł

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane