• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Okiem dietetyka: czym zastąpić mięso w diecie?

Viola Urban
31 marca 2020 (artykuł sprzed 4 lat) 
Schabibi, czyli "kotlet schabowy" z soi, do tego kalafior, młode pyrki z pesto, surówki, sałatka - oto propozycja od wegańskiego lokalu House of seitan we Wrzeszczu. Schabibi, czyli "kotlet schabowy" z soi, do tego kalafior, młode pyrki z pesto, surówki, sałatka - oto propozycja od wegańskiego lokalu House of seitan we Wrzeszczu.

W dzisiejszym artykule z cyklu Okiem dietetyka omówię jak mądrze, zdrowo i bezboleśnie zastąpić mięso w diecie. Dowiesz się, jakie składniki odżywcze znajdują się w mięsie i rybach oraz gdzie znaleźć ich zamienniki. W poprzednim artykule omówiliśmy znaczenie wapnia w diecie.





Jedzenie na dowóz/telefon w Trójmieście - duży wybór lokali


Czy wyobrażasz sobie całkowitą rezygnację z mięsa?

Nadmiar mięsa, zwłaszcza czerwonego i przetworzonego, nie wpływa pozytywnie na nasze zdrowie. Mamy na to mnóstwo dowodów naukowych. Światowe autorytety z zakresu zasad prawidłowego odżywiania zalecają, aby zminimalizować jedzenie wędlin i mięsa czerwonego na rzecz ryb, niewielkiej ilości drobiu oraz nasion roślin strączkowych.

Nasz jadłospis powinien opierać się na produktach roślinnych, czyli warzywach, owocach, pełnych ziarnach, orzechach i wspomnianych wyżej strączkach. Produkty odzwierzęce powinny stanowić dodatek do tej podstawy. Są jednak osoby, które aspirują do tego, aby mięso całkowicie wykluczyć ze swojego jadłospisu i poczyniły w tym kierunku pewne kroki.

Czym zastąpić mięso: białko



Mięso i ryby to przede wszystkim dobre źródło pełnowartościowego białka. Białko stanowi jeden z trzech makroskładników diety i pełni funkcję budulcową, regeneracyjną i regulującą. Białko znajdziemy rzecz jasna także w innych produktach spożywczych, np. chudym nabiale (twarogu, serku wiejskim, mozzarelli, jogurcie, kefirze itp.), jajach, nasionach roślin strączkowych i ich przetworach (tofu, tempehu, kotletach sojowych, napoju sojowym itp.), w mniejszej ilości w zbożach i pseudozbożach oraz orzechach, nasionach i pestkach.

Mamy mnóstwo produktów spożywczych, które dostarczają pełnowartościowego białka. W diecie wegetariańskiej nie ma z tym najmniejszego problemu. W diecie wegańskiej po prostu trzeba postawić na dużą różnorodność. Nawet jeśli białko danego produktu nie jest pełnowartościowe, wystarczy połączyć ten produkt z innym, aby uzyskać tzw. białko komplementarne.

Połączenie strączków z produktami zbożowymi to dobry sposób na to, aby posiłek zawierał cały komplet aminokwasów. Takie połączenia są bardzo naturalne i intuicyjne, np. kasza gryczana z kotletem z soczewicy, hummus z żytnim chlebem, wrap pszenny z czerwoną fasolą. Nie ma konieczności jedzenia mięsa, aby dostarczyć do organizmu odpowiednią ilość białka. Jest to możliwe zarówno na diecie ograniczającej jedzenie mięsa, na diecie wegetariańskiej oraz wegańskiej. Wszystko zależy od tego, jak skomponujemy jadłospis. Nie zamieniajmy zatem mięsa na burgery na kotlet z kaszy jaglanej, kalafiora i batatu. Lepiej wybrać jako zamiennik kotlet z soczewicy, grzybów i pestek słonecznika. Szukajmy roślinnych produktów, które obfitują w białko.

Zamienniki mięsa a tłuszcz



Oprócz protein, mięso dostarcza nam także pewnej ilości tłuszczu. Ilość tego tłuszczu nie jest jednakowa, np. w piersi kurczaka bez skóry, tłuszcz praktycznie nie występuje, ale w karkówce i boczku tego tłuszczu jest zdecydowanie więcej. Niestety są to tłuszcze w dużej mierze nasycone, czyli takie, których nie powinno być w naszej diecie zbyt dużo. Tłuszcze zawarte w mięsie lepiej zastąpić orzechami, nasionami, pestkami, awokado, dobrej jakości olejami i oliwą z oliwek.

Jeśli chodzi o ryby, to obecny w nich tłuszcz wpływa na nasze zdrowie pozytywnie. W rybach (zwłaszcza morskich) znajdują się spore ilości cennych dla naszego zdrowia kwasów tłuszczowych omega-3, które wpływają między innymi na naszą odporność. Tłuszcze z rodziny omega-3 znajdziemy także w oleju lnianym, siemieniu, nasionach chia, orzechach włoskich, algach oraz nasionach i oleju z konopi. Jeśli nie lubimy tych produktów lub nie używamy ich z jakiegoś innego powodu, wskazana jest suplementacja olejem z alg, który zawiera kwasy tłuszczowa EPA i DHA, czyli aktywną formę omega-3.

Inspirujące trójmiejskie blogi kulinarne


W mięsie nie ma żadnej substancji odżywczej, której nie dałoby się zastąpić innym produktem spożywczym. Ważne, by jednak wprowadzać dietę bez mięsa świadomie i odpowiedzialnie. W mięsie nie ma żadnej substancji odżywczej, której nie dałoby się zastąpić innym produktem spożywczym. Ważne, by jednak wprowadzać dietę bez mięsa świadomie i odpowiedzialnie.

Roślinne zamienniki mięsa: składniki mineralne i witaminy



W mięsie znajduje się także dobrze przyswajalne żelazo hemowe. Wiele osób, które ogranicza mięso lub zrezygnowało z niego całkowicie, boi się, że w diecie wegetariańskiej i wegańskiej tego żelaza będzie zbyt mało. Wbrew pozorom żelaza w produktach roślinnych jest naprawdę sporo, trzeba tylko nauczyć się jak komponować posiłek, aby to żelazo było przyswajalne.

W związku z tym, że żelazo roślinne występuje w praktycznie tych samych produktach co białko, nie powinno być problemem dostarczenie jego odpowiedniej ilości w posiłkach roślinnych. Jeśli jemy jajka, to tym bardziej problem znika. Jeśli jednak obawiamy się niskiej przyswajalności, wystarczy dodać do każdego posiłku źródło naturalnej witaminy C. To może być natka pietruszki, świeża papryka, sok z cytrusów, truskawki, kiszona kapusta, brokuły, kiwi lub czarna porzeczka. Dodatek kwasu askorbinowego sprawia, że żelazo zmienia stopień utlenienia i staje się lepiej przyswajalne.

W diecie pozbawionej mięsa warto zadbać także o inne źródła cynku i selenu.
Aby tych składników było w diecie bezmięsnej wystarczająco dużo, należy zadbać o wysokie spożycie orzechów, nasion i pestek. Selen w większych ilościach znajdziemy w orzechach brazylijskich. Dobrym źródłem cynku są też pełne ziarna, grzyby i strączki.

Ryby z kolei dostarczają sporej ilości jodu. W produktach roślinnych możemy go znaleźć w soli jodowanej, niektórych wodach mineralnych, orzechach i niektórych warzywach. W diecie wegetariańskiej dobrym źródłem jodu są także sery i inne produkty z mleka oraz żółtka jaj. Mięso stanowi także cenne źródło witaminy B12. Witamina ta naturalnie występuje wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Jeśli jesteśmy na diecie wegetariańskiej, możemy czerpać ją z nabiału oraz jaj. Cennym źródłem tej witaminy są także produkty fortyfikowane, np. napoje roślinne. W diecie wegańskiej zachodzi konieczność suplementacji.

Jak widać, w mięsie nie ma żadnej substancji odżywczej, której nie dałoby się zastąpić innym produktem spożywczym. Prawidłowo skomponowana dieta wegetariańska jest w stanie dostarczyć odpowiedniej ilości makro i mikroelementów na każdym etapie życia człowieka. Zarówno na diecie zawierającej mięso, jak i na dobrze skomponowanej diecie wegetariańskiej jedynym suplementem diety, który jest obowiązkowy, jest witamina D zażywana od września do maja.

Kiedy decydujemy się na dietę wegańską, powinniśmy wesprzeć się suplementacją witaminą B12. Musimy jednak mieć z tyłu głowy świadomość tego, że coś, co wygląda jak kotlet, ale jest zrobione z kalafiora albo batatu, to nie jest dobry zamiennik mięsa, ponieważ nie ma ani białka, ani żelaza, ani cynku. Szukajmy zamienników mięsa, które są do niego podobne nie tylko pod względem smaku, wyglądu i tekstury, ale przede wszystkim wartości odżywczych. Wówczas dieta bezmięsna będzie odżywcza, sycąca i pełnowartościowa.

O autorze

autor

Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.

Opinie (223) 9 zablokowanych

  • jak można nie jeść mięsa albo co gorsza nie dawać mięsa dzieciom (11)

    • 49 51

    • To zalezy czy zalezy ci na swoich dzieciach czy nie. Jezeli ci zalezy to nie dajesz miesa dzieciom, proste. (3)

      • 27 21

      • Tylko mięso zapewni żelazo hemowe (2)

        Roślinki dają żelazo niehemowe, trudnoprzyswajalne.
        Dieta roślinna nie daje kolagenu - na dzień dobry problemy ze stawami.
        Zresztą, weganki które znam mają bardzo rzadkie włosy - kiedy jadły mięso włosy były zdecydowanie grubsze.

        • 8 13

        • Jem wegańsko od kilku lat i nadal mam grube i gęste włosy

          Pierwsze słyszę, aby dieta wegańska miała wpływ na grubość włosów. Nigdy też u nikogo na tej diecie takiego problemu nie zaobserwowałam.

          • 2 0

        • Żelazo hemowe jest lepiej przyswajalne ale jednocześnie wprowadza stan zapalny do organizmu. Lepiej zjeśc więcej żelaza roślinnego.
          Oczywiście że w roślinach jest kolagen!
          Argument z włosami za przeproszeniem z d*py. Na grubośc włosów ma wpływ szereg czynników.

          • 8 1

    • Dziwi mnie fakt, że badania na temat szkodliwości mięsa są dostępne od kilkudziesięciu lat (3)

      a przetworzone mięso jest w 1 grupie produktów (obok azbestu i papierosów) powodujących raka. W Polsce na raka jelita umiera zdecydowanie więcej osób niż w innych krajach, a ci nadal z uporem maniaka - zjedz mięsko, zostaw ziemnniaczki... i atak na każdego, kto ośmieli się przerwać ten schemat.

      • 21 15

      • Kluczem jest tu przetworzone mięso (2)

        Jak dodasz solankę, skrobię, konserwant (np. saletrę do wędlin) to wszystko jest rakotwórcze. Jak ugotujesz taką karkówkę to mniam mniam i samo zdrowie.

        • 9 9

        • (1)

          Klucz to mieć sprawdzonych dostawców (tak mięs jak i warzyw - również warzywa z d*pnych upraw są do d*py) i nie mieszać w jednym posiłku produktów, do trawienia których potrzeba innych zestawów enzymów. Odpuszczamy wiec jedzenie mięsa z ziemniakami. Jak już musimy pchać warzywa to jemy mięso z sałatkami - choć najlepiej jest jeść samo mięso, ewentualnie z tłuszczami (masło, śmietana). Nie jemy też samych warzyw, bo dla organizmów "ludów północy" jest to zaśluzowujące i powodujące problemy z jelitami i hormonami. Nie trzeba stosować diet eliminacyjnych - trzeba po prostu jeść z głową.

          • 4 4

          • Przetworzone - smarzone, gotowane, pieczone.

            Nikt nie je surowego mięsa.

            • 6 0

    • Całkiem normalnie. Ja nigdy w życiu nie jadłam mięsa, jestem zdrowa i szczęsliwa.

      • 3 3

    • (1)

      Mozna !!!!
      Zwlaszcza jak ktos nie lubi miesa i czuje sie po zjedzeniu jego zle i ociezale.
      Zyjcie i dajcie zyc innym.
      Co wam to przeszkadza, ze ktos nie je tego co Wy ????

      • 9 3

      • Ziom, a czy do tego mięsa walisz też pyry i makarony? Jeśli tak, to problem nie jest z mięsem tylko z kompozycją twojego posiłku.

        • 3 2

  • Nasz jadłospis powinien opierać się na produktach roślinnych, czyli warzywach, owocach, pełnych ziarnach, orzechach (1)

    ha ha ha
    "nam polędwica oraz schab nie smakuje tak jak szczaw"
    kabaret TEY "Z tyłu sklepu"

    • 20 28

    • Widziałem w telewizji faceta...

      Co w dzieciństwie i młodości jadł głównie szczaw i mirabelki.
      Sprawiał wrażenie chorego psychicznie z wyraźnie podwyższonym
      popędem seksualnym ( pomimo zaawansowanego już wieku )!

      • 0 0

  • :)

    Jak biedne są dzieci vegasekty.Nie zaznają smak shabofczaka!

    • 0 1

  • Zastąpić mięsem...XD

    • 0 0

  • Najszybsza odpowiedz - niemiesem (zroznicowana dieta)

    Po kolei, co podpadnie pod widelec i oby nie bylo czyms co ma w wiekszosci cukier czy tez sam tluszcz.

    • 0 0

  • piwem

    • 1 0

  • Wege sekta to n ic nowego,To nie jest dieta to jest ideolegia sekty!!Nawet tutaj mozna sie przekonac jak bardzo agresywni sa ci (3)

    Brednie wymyślane tylko poto by najlepiej zabronić jeść mieso !!Wymysły ze jest niezdrowe. Bredni można podac setki przykładów. Dlaczego niema Eskimosów wegańskich? Zrobili nawet taki eksperyment na Syberii zaprosili wegan,nawet tam niema sniegu cały rok.I co wszyscy wymiękli jedli miesą az i się uszy trzęsły wrócili do swojego kraju i dalej jedli trawe ale tam przyznali ze tylko mieso daje siłe i odporność w trudnych warunkach.
    I jeszcze jedno rozwój i ewolucja człowieka rozpoczęła się jak człowiek wynalazł ogień zaczął jeść mieso.

    • 12 11

    • Nie ma eskomosow wegańskich, przynajmniej nie było, bo tam nic nie rosnie:) (2)

      Natomiast średnia wieku tych niby zdrowych Eskimosów to 30-40 lat. Przy czym, rozumiem że mówisz o Inuitach zamieszkujących północ Kanady, Alaski, Grenlandii lub o Laponczykach. Bo nie ma czegoś takiego jak Eskimosi, z wyjątkiem lodów.

      • 3 3

      • Brawo własnie potwierdziłes ze mózg u wegan sie nie rozwija przeciwnie obumiera:)

        Wiec gdybyś miał mózg to bys wiedział ze tak rośnie i to bardzo wiele a zima matole nie trwa cały rok .

        • 0 0

      • Ostatnio średnia długość życia Eskimosów znacznie się wydłużyła

        Przez to, że samolotami dostarczają im warzywa i owoce. Chciał dos..ć weganom, ale mu nie wyszło, bo argument jednak za dietą wegańską.

        • 1 1

  • Za komuny jadłem kotlety mięsopodobne to mi wystarczy.

    • 6 0

  • Nic nie jest zdrowe, na pola sypie się miliony ton różnego rodzaju chemii. Potem to co urośnie jedzą zwierzęta i koło się zamyka. Wszystko skażone i nie ma różnicy czy to kotlet z mięsa czy z jakiś roślin.

    • 3 1

  • Znajomy

    Jeszcze trochę w Polsce będą kazać jeść same ziemniaki i tak Polacy jedzą je cały rok a Niemcom będą zalecać szparagi :)

    • 3 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane