• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Okiem dietetyka: jak zaplanować jadłospis na cały tydzień?

Viola Urban
14 października 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
Przy odpowiednim planowaniu posiłków możemy zaoszczędzić czas, pieniądze i zdrowie. Przy odpowiednim planowaniu posiłków możemy zaoszczędzić czas, pieniądze i zdrowie.

Nieprzemyślane zakupy sprawiają, że wydajemy dużo pieniędzy, często musimy wyrzucać nadmiar niezużytych i popsutych produktów, a nierzadko i tak zamawiamy jedzenie, bo ze względu na nasz tryb życia nie mamy już czasu stać w kuchni w danym dniu. W dzisiejszym artykule z cyklu "Okiem dietetyka" zebrałam proste sposoby na to, by dobrze się zorganizować i zaplanować jadłospis na cały tydzień. Planowanie jadłospisu pomaga zaoszczędzić czas, pieniądze oraz w dużej mierze zapobiega marnowaniu się żywności.



Szukasz dietetyka w Trójmieście? Sprawdź opinie i usługi



Często robimy zakupy bezmyślnie - kupujemy całe siaty jedzenia pod wpływem impulsu lub ze względu na cenową okazję. Czasem, mimo że lodówka jest pełna, i tak pojawiają się myśli: "Nie mam pomysłu co zjeść". Kiedy już wymyślimy ciekawą opcję na posiłek, okazuje się, że trzeba znowu iść do sklepu i dokupić brakujące produkty. Tymczasem przy odpowiednim planowaniu możemy zaoszczędzić zarówno czas, jak i pieniądze oraz zdrowie.

Zanim zaczniesz planować



Czy planujesz posiłki z wyprzedzeniem?

Zanim zabierzesz się za planowanie, wybierz dzień, w którym będziesz spokojnie planować posiłki na cały tydzień. Warto, żeby poprzedzał on dzień, w którym robisz zakupy. Dla przykładu: planujemy w piątek, w sobotę robimy zakupy. W zależności od trybu pracy u każdego będzie to wyglądać trochę inaczej. Po zakupach możesz również wybrać dzień tygodnia, w którym masz więcej czasu na gotowanie, i wtedy przygotować część potraw lub półproduktów - przyspieszy to przygotowywanie posiłków w kolejnych dniach.

Rozpoczynamy planowanie



Krok 1 - wypisz to, co lubisz
Wypisz wszystkie swoje ulubione potrawy. Nie zapominaj o tych, których przepisy masz w małym palcu - jeśli znamy przepis, spędzimy mniej czasu w kuchni. Możesz także zapisać, jakie dania chcesz wypróbować po raz pierwszy. Wypisz również owoce i warzywa, na które akurat w danym miesiącu jest sezon i które chcesz kupić. Jeśli chcesz, możesz także przejrzeć gazetki promocyjne sklepów spożywczych, w których najczęściej robisz zakupy, i dostosować później wybrane dania do aktualnych rabatów.

Krok 2 - sprawdź, co masz w swojej lodówce i szafkach
Ważne jest, aby wykorzystać to, co już masz. Planując posiłki na kolejny tydzień, zużywaj w pierwszej kolejności świeże produkty z twojej lodówki. Następnie warto zajrzeć do szafek i sprawdzić, jakie rodzaje kasz, makaronów czy strączków możesz wykorzystać, zanim ich data przydatności do spożycia minie.



Śniadania i kolacje najlepiej komponować tak, aby znalazły się w nich białko, tłuszcz i węglowodany. Śniadania i kolacje najlepiej komponować tak, aby znalazły się w nich białko, tłuszcz i węglowodany.
Krok 3 - wypisz dania obiadowe, które chcesz przygotować w danym tygodniu
Obiady są zazwyczaj najbardziej czasochłonnym posiłkiem w ciągu dnia. Polecam planowanie obiadów na dwa dni - gotujemy raz, a na drugi dzień mamy już gotowy posiłek do odgrzania. Pamiętaj, żeby każdy obiad był zbilansowany, czyli zawierał źródło białka (mięso, ryby, jajka, strączki), źródło węglowodanów (makaron, ziemniaki, kaszę, ryż lub pieczywo) i źródło tłuszczu (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, nasiona, orzechy, pestki).

Krok 4 - wypisz, jakie śniadania, drugie śniadania i kolacje chcesz jeść w danym tygodniu
W dni, gdy się spieszysz, postaw na proste i szybkie śniadania. Kiedy rano masz więcej czasu, możesz zaplanować coś bardziej czasochłonnego. Tak samo z kolacją - planuj tak, abyś miał czas zrealizować dany przepis i wykorzystać kupione produkty. Śniadania i kolacje również najlepiej komponować tak, aby znalazły się w nich białko, tłuszcz i węglowodany.

Na szybkie śniadanie sprawdzą się owsianki, jajecznica, kanapki bądź placuszki. Na kolację możesz kombinować z różnymi sałatkami, zupami lub również postawić na kanapki. To, co wybierzesz, zależy od twojego smaku, budżetu oraz czasu, jakim dysponujesz w danym dniu. Jeśli zabierasz ze sobą drugie śniadanie bądź lunch na wynos, np. do pracy, warto zastanowić się, co weźmiesz i jak to będziesz przechowywać. Niektórzy w pracy mają możliwość włożenia posiłku do lodówki lub odgrzania i zjedzenia go na ciepło.

Pamiętaj, aby na twojej liście znalazły się głównie świeże warzywa i owoce - one powinny stanowić podstawę naszej diety. Pamiętaj, aby na twojej liście znalazły się głównie świeże warzywa i owoce - one powinny stanowić podstawę naszej diety.
Krok 5 - stwórz listę zakupów
Dzięki przemyślanemu planowaniu diety może okazać się, że lista na cały tydzień nie jest wcale taka długa. Pamiętaj, aby na twojej liście znalazły się głównie świeże warzywa i owoce - one powinny stanowić podstawę naszej diety. Na koniec sprawdź jeszcze, czy czasem nie masz w domu czegoś, co znalazło się na liście zakupów. Może okazać się, że wykreślisz kilka pozycji.

Podsumowanie


Mam nadzieję, że moje wskazówki pomogą ci w rozpoczęciu planowania jadłospisu. Planowanie swoich posiłków ma wiele korzyści i mimo że poświęcisz trochę czasu na zaplanowanie zakupów i posiłków na cały tydzień, to uwierz, że znacznie usprawni ci to gotowanie i skróci czas spędzony w kuchni oraz w sklepach.

O autorze

autor

Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.

Opinie (41) 3 zablokowane

  • Aplikacje zakupowe

    Przy pplanowaniu posiłków warto korzystać z różnych aplikacji zakupowych- można od razu zaoszczędzić, korzystając z aktualnych promocji. Korzystam z Bonusa Leclerc. Po pierwsze jest tu mnóstwo rabatów, po drugie Leclerc mam po drugiej stronie ulicy. Po trzecie wszystko w jednym miejscu.

    • 0 0

  • Nie widzę tu żadnej oszczędności jeśli jedzenie drożeje z tygodnia na tydzień. Planować to ja siebie mogę...

    • 0 2

  • Co za bzdurny tytul. Nigdy nie robi sie jadlospisu dla wlasnego domu. To mozna robic w restauracjach. (2)

    W domu je sie to na co akurat masz ochote. Teraz chetnie zjadlbym cale udko z kurczaka ale poniewaz musze gdzies wyjsc wiec zostawiam jedzenia az wroce. Po powrocie mam juz apetyt na smazona rybe albo golonke w occie. Kurczak wyszedl mi z glowy. Nigdy nie wiem na co bede pozniej mial apetyt.

    • 3 4

    • Ale ty jesteś niezdecydowany

      • 2 0

    • To, że Tobie to nie pasuje nie oznacza od razu, że jest bzdurą. Pod kątem oszczędności czasu i zmniejszenia zmarnowanej żywności ma to sens. A Ty idź i żyj po swojemu.

      • 3 0

  • Racjonalna dieta i SPORT (2)

    Bzdury dietetyczne. Jemy 70 % czysto 30 % dajmy sobie trochę luzu dla psychiki typu raz w tyg pizza na przykład albo jakiś burger. Wystarczy liczyć kalorie i codziennie się ruszać i będzie dobrze. Racjonalna dieta i sport to klucz do sukcesu

    • 8 6

    • Właśnie racjonalna. Tylko jak kupujesz bez planowania na głodnego w sklepie cokolwiek na szybki obiad to nigdy to nie jest racjonalne.

      • 8 0

    • Gdzie ta bzdura??

      • 6 0

  • Szkoda że nie ma jadłopisu (2)

    Myślałam, że będzie jakiś przykładowy tygodniowy jadłospis do inspiracji

    • 17 1

    • W internecie masz tysiące gotowych jadłospisów. Co więcej każda firma z cateringiem ma na stronie jadłospisy tygodniowe, więc można się zainspirować pomysłami.

      • 0 0

    • wpisz w google "jadłospis na tydzień" i podaj liczbę kalorii

      To są naprawdę proste czynności. Oprócz myślenia.
      Mam nadzieję, ze pomogłem.

      • 0 2

  • Ania

    Polecam zrobić arkusz w Excelu, wypisać dania które lubimy, dodać każdy składnik+ ilość potrzebnych produktów do stworzenia tych dań i generowania listy zakupów :)
    Zgadzam się z tym, że czasami mamy ochotę coś zamówić bo zwyczajnie nie chce nam się nic gotować ale planowanie to przede wszystkim oszczędność czasu (nie latamy do sklepu co drugi dzień) i pieniędzy (kupujemy to co na liście). Już nie wspomnę o zmniejszeniu ilości wyrzucanego jedzenia :) miłego dnia wszystkim :))

    • 4 2

  • Dyrektor marketingu Biedronki decyduje o tym co jem

    Jak jest tydzień drobiowy to kupuje kurczaki w promocji, jak tydzień wege to ziemniaki...

    • 3 1

  • (2)

    Kobieta jak jest kobietą to wie co i jak ma być w garach

    • 2 1

    • (1)

      A bidny chłop nie ogarnia?

      • 2 0

      • Nie ogarnia. Kiedyś zastalam mojego męża jak poił 1,5 rocznego synka dietetyczną colą :-((

        • 0 0

  • (5)

    A ja poprostu nie umiem planować posiłków na kilka dni. Za duży haos w sklepie, kupowanie mnóstwa rzeczy. Sklepy pełne są jedzenia i codziennie można kupić świeże rzeczy a nie zakiszone w lodówce od tygodnia. Na sama myśl ze muszę zrobić zakupy na parę dni np. na święta już jestem zła. No tak mam

    • 23 3

    • (2)

      ale planować masz w domu na spokojnie, a nie w sklepie przed półkami z produktami :-)

      • 8 0

      • (1)

        No tak, ale nawet w domu nie lubie planować

        • 3 1

        • Tylko po co to "ale po co"? Obiektywnie takie rozwiązanie jest dobre, jeśli ktoś ceni czas i chce zminimalizować marnowanie (pieniędzy, jedzenia). A Ty możesz robić po swojemu, jeśli tak wolisz.

          • 5 0

    • Polecam

      Kartkę ,spis co chcesz kupić. Niedoceniane a bardzo skuteczne. Robię plan w piątek,kiedy też planuje co będę gotowała . Nie sztywno,wypisuje też alternatywę w.oparciu o to co już mam a co ewentualnie muszę dokupić. Warunek to twardo trzymać się kartki . To naprawdę pomaga . Zauważyłam że mniej wydaje kasy na jedzenie.

      • 5 0

    • Jak się ma w domu zapasy jedzenia, to więcej się je. A i zakupu robi się częściej

      • 5 8

  • Ja pitole....

    Viola .... normalnie w szoku jestem ;) szacun , aż nie do wiary że ktoś na tym portalu w sposób przystępny napisał o tym że człowiek powinien jeść to na co ma ochotę ,nie zapominając o zbilansowanej diecie i racjonalnym gospodarowaniu już posiadanymi zasobami . Pozdrawiam :)

    • 0 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane