- 1 Remont "Słoneczka". Będzie nowy wystrój (84 opinie)
- 2 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (58 opinii)
- 3 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (110 opinii)
- 4 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (245 opinii)
- 5 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (53 opinie)
- 6 W maju króluje zielony afrodyzjak (95 opinii)
Okiem dietetyka: olej palmowy w diecie
Okiem Dietetyka to cykl tekstów o tym, jak i gdzie zjeść zdrowo w Trójmieście. Porady przygotowuje dietetyk Viola Urban. W tym odcinku ocenia olej palmowy. Ostatnio radziła, jak prawidłowo komponować posiłki, a za dwa tygodnie przyjrzy się tematowi wiosennej redukcji tkanki tłuszczowej.
Według najnowszych rekomendacji wydanych przez Amerykańskie oraz Europejskie Towarzystwa Kardiologiczne, tłuszcze nasycone oraz tłuszcze trans powinny być redukowane w naszej diecie na rzecz jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jak na tym tle wygląda wszechobecny w żywności olej palmowy? Przyjrzyjmy się bliżej.
Olej palmowy - kwasy tłuszczowe
Olej palmowy bezpośrednio tłoczony z nasion palmy oleistej jest produktem mało popularnym. To czerwono-brązowa gęsta ciecz, która nie tężeje w temperaturze pokojowej. Taki olej palmowy ma około 49 proc. kwasów tłuszczowych nasyconych (głównie kwasu palmitynowego) i mniej więcej 37% kwasów tłuszczowych jednonienasyconych (głównie oleinowego). Oprócz tłuszczu, nierafinowany olej palmowy zawiera także sporo karotenoidów, którym zawdzięcza swój intensywny kolor.
Okiem dietetyka - porady dietetyczne
Niestety w przemyśle spożywczym czasami robi się niezbyt mądre rzeczy. Tak też powstał rafinowany i utwardzony, całkowicie pozbawiony jakichkolwiek wartości odżywczych produkt, który opanował rynek spożywczy. Olej palmowy utwardzony lub częściowo utwardzony niestety nijak się ma do swojego pierwotnego składu. Olej palmowy poddany uwodornieniu i rafinacji staje się bezbarwnym, stałym tłuszczem obfitującym w tłuszcze nasycone oraz kwasy tłuszczowe trans, czyli wszystko to, co autorytety naukowe odradzają w naszej diecie.
Instytut Żywności i Żywienia rekomenduje, aby ilość tłuszczu nasyconego w naszej diecie nie przekraczała 20 g dziennie. Tłuszcze trans nie powinny przekraczać wartości 1 proc. ogólnej ilości spożywanych kalorii i powinny pochodzić wyłącznie z produktów, które naturalnie go zawierają (np. z mleka przeżuwaczy oraz jego przetworów), a nie z wysokoprzetworzonych uwodornionych tłuszczów przemysłowych.
Gdzie wykorzystuje się olej palmowy?
Olej palmowy znajdziemy w wielu przetworzonych produktach spożywczych. Dostrzeżemy go w składzie ciastek, chipsów, krakersów, kremach do smarowania pieczywa, niektórych masłach orzechowych, lodach i praktycznie każdej margarynie. Jest to produkt, który zastępuje w wypiekach droższe i mniej odporne na utlenianie masło.
Właśnie dlatego producenci bardzo chętnie po niego sięgają. Warto zatem wyrobić sobie nawyk czytania składów produktów spożywczych. Okazuje się bowiem, że olej palmowy można spotkać w naprawdę różnych produktach. Często także takich, których na pierwszy rzut oka byśmy o to nie posądzali. Raz jeszcze przypominam, że wysoka zawartość tłuszczu nasyconego (zwłaszcza palmitynowego) oraz tłuszczów trans w naszej diecie przyczynia się do wzrostu poziomu cholesterolu, większego ryzyka powstawania otyłości, a także wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.
Pozostaje kwestia ekologii
Nie bez znaczenia pozostaje fakt, że produkcja oleju palmowego niszczy lasy tropikalne. Lasy te masowo wycina się pod uprawę palmy oleistej, przez co degradowane są naturalne miejsca bytowania wielu zwierząt np. orangutanów. Eksperci szacują, że za kilkadziesiąt lat populacja orangutanów w regionach intensywnej uprawy palmy oleistej może całkowicie wyginąć. Chociaż nie jest to bezpośrednio powiązane z dietetyką, postanowiłam o tym wspomnieć, bo to, co jemy, nie wpływa wyłącznie na nasze zdrowie, ale także na zdrowie naszej planety. Chociaż obszar uprawy palm oleistych jest od nas bardzo oddalony, warto przemyśleć konsekwencje, jakie niesie za sobą wspieranie rynku, który masowo korzysta z oleju palmowego w produkcji żywności.
Pamiętajmy, że jest mnóstwo lepszych tłuszczów, jakie możemy wykorzystać w naszej kuchni. Możemy skorzystać z naszego rodzimego rzepaku, śródziemnomorskiej oliwy i różnorodnych orzechów. Olej palmowy zdecydowanie nie powinien dominować w naszej diecie, a nawet jeśli się na takowy zdecydujemy, wybierajmy wersję nierafinowaną i nie poddaną procesowi uwodornienia (utwardzenia).
O autorze
Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.
Opinie (58) 1 zablokowana
-
2019-04-23 11:52
Opinia wyróżniona
"bo to, co jemy, nie wpływa wyłącznie na nasze zdrowie, ale także na zdrowie naszej planety"
Szkoda że to działa w obie strony. Co z tego że przestaną wycinać lasy pod plantacje oleju palmowego, skoro nagle dietetycy wymyślą sobie np. olej sezamowi, słonecznikowy, rzepakowy i wtedy producenci i masowe rolnicze koncerny pokroju Cargill zaczną wycinać lasy pod plantacje innych roślin? Kapitalizmu się nie zmieni prostymi decyzjami i nawykami
Szkoda że to działa w obie strony. Co z tego że przestaną wycinać lasy pod plantacje oleju palmowego, skoro nagle dietetycy wymyślą sobie np. olej sezamowi, słonecznikowy, rzepakowy i wtedy producenci i masowe rolnicze koncerny pokroju Cargill zaczną wycinać lasy pod plantacje innych roślin? Kapitalizmu się nie zmieni prostymi decyzjami i nawykami dietetycznymi. W afryce i azji 20 lat temu była gigantyczna afera gdy nagle soja stała się "modna" na całym świecie. Zamordowano, lub zmuszono lichwiarskimi pożyczkami tysiące farmerów do oddania swojej ziemi pod przemysłowe plantacje dla zachodnich koncernów.
- 7 0
-
2019-04-23 10:24
Opinia wyróżniona
Niestety ale czesto niema wyboru Zachodnie koncerny co juz potwierdzono maja oddzielną produkcje na rynek wschodni! (2)
Czyli nie tylko Polska ale kraje dawnego bloku wschodniego.Nawet sami to potwierdzili twierdząc ze my mamy inne wymagani,.albo proszki mniej stężone bo za wiele go sypiemy to dla naszego dobra większość produktów na nasz rynek jest przesłodzonych byśmy ich mniej jedli :)
Niestety , ale olej palmowy jest w każdej margarynie i większośćCzyli nie tylko Polska ale kraje dawnego bloku wschodniego.Nawet sami to potwierdzili twierdząc ze my mamy inne wymagani,.albo proszki mniej stężone bo za wiele go sypiemy to dla naszego dobra większość produktów na nasz rynek jest przesłodzonych byśmy ich mniej jedli :)
Niestety , ale olej palmowy jest w każdej margarynie i większość produktów nie podaje jaki to olej palmowy. Jedynym wyjściem jest zakazanie używanie go ,ale prawda jest taka ze tu chodzi o kase dla sprzedajnych polityków co się temu sprzeciwiają bo zyski koncernów idą w setki milionów euro.- 10 0
-
2019-04-23 14:16
Ja nie wiem kto wgl kupuje margaryny, kupcie porządne masło albo posmarujcie awokado i te nieśmiertelne kanapki na śniadanko, do pracy , po pracy i na kolacje... A za pieczenie ciast domowych na margarynie powinien być jakiś paragraf...
- 2 0
-
2019-04-23 11:59
Jest wybór - nie kupować szajsu.
Po co kupować czipsy i słodycze z tym badziewiem? Albo nie kupować w ogóle (najlepiej) albo wybierać zamienniki (chrupki, prażynki polskiej produkcji itp) albo robić samemu. Kruche domowe ciasteczka są lepsze niż kupione i wiadomo co zawierają.
- 6 0
Wszystkie opinie
-
2019-04-23 07:10
od lat jem tylko margaryne (4)
efekty widoczne golym okiem. tluszcze roslinne balsamem dla mózgu. niemniej wyjatkowo ciekawy artykul.
- 3 49
-
2019-04-23 07:38
Olej olej (1)
Troll już wstał, nastał oto jego nowy dzień, dzień jak co dzień, w którym niezmiennie będzie czepiał się słówek, uogólniał, zadawał miliony bezsensownych pytań, wyśmiewał i obrażał, manipulował, przyczepiał etykietki i szermował argumentami ad personam i ad baculum. Dzień dobry!
- 5 4
-
2019-04-23 15:57
Kurcze Sven, naprawdę widać na twoim przykładzie jak margaryna działa na mózg
Nie tknę
- 2 0
-
2019-04-23 07:40
Bolo idz spac
Jeszcze czas
- 0 2
-
2019-04-23 20:06
Ludzie unikają tłuszczów myśląc, że są one złe, a zajadają się cukrem. Tłuszcze są niezbędne w naszej diecie (w odpowiednich ilościach), a tyje się i choruje od cukru.
- 0 0
-
2019-04-23 07:17
Love Viola
Dzięki Viola.
- 11 4
-
2019-04-23 07:26
(6)
Olej palmowy to zło, na szczęście świadomość ludzi się poprawia. Z większości chipsów w ciągu roku wyeliminowano olej palmowy i zastąpiono słonecznikowym /rzepakowym. Teraz czas na słodycze...
- 76 3
-
2019-04-23 08:44
(3)
Bzdura
- 4 7
-
2019-04-23 12:14
bzdura? ... jest udowodnione, że wszystkie te sztuczne utwardzone tłuszcze roślinne są kancerogenne. (2)
jeszcze niedawnio ci szjbnięci ECO-dietetycy... na siłę udowadniali, że 20000lat spożywania naturalnych tłuszczy jest złe ... a teraz już im się trochę ta ich melodyjka coś niecoś się zmieniła ... - jest już Dobry i Zły cholesterol :)))))))))))
- 1 1
-
2019-04-23 16:00
Nauka wciąż się rozwija (1)
Powstają nowe metody, narzędzia a ty wciąż tkwisz w średniowieczu i sobie chwalisz. Powodzenia. Tylko pamiętaj, że ludzie żyli kiedyś po 20-30 lat.
- 3 0
-
2019-04-23 20:21
20000 lat człowiek jadł tłuste... i co Nagle szkodzi?
Gdy tymczasem margaryna ma jakieś 70lat..... a już taki wynalazek jak olej rzepakowy jeszcze w 1970 był trujący ....
teraz jakim cudem to może być 'coś, zdrowe.. he???- 0 2
-
2019-04-23 11:10
(1)
najlpesza jest Nutella. to praktycznie margaryna (olej palmowy) z cukrem o smaku czekoladowym.
WHO alarmuje ze tluszcz palmowy to powazne zagrozenie a dania czy USA powoli zakazuja jego uzycia. oczywiscie Polacy beda truci najdluzej.- 16 0
-
2019-04-23 13:05
Nutella i inn epodobne kremy to w połowie cukier, 1/4 tłuszczu i 1/4 chemii
- 5 0
-
2019-04-23 07:33
Ja tak troszku z innej beczki. (5)
Może artykuł o dyrektywie unijnej, zgodnie z którą, we wszystkich krajach UE produkt tej samej marki powinien mieć ten sam skład.
Ciekaw jestem czy w związku z tym producenci będą zrównywać poziom produktów w górę, żeby we wszystkich krajach było to samo, a co za tym idzie będziemy płacić więcej na lepszy produkt czy skład pozostanie niezmieniony i wówczas będziemy widzieć inną nazwę tego samego produktu w różnych krajach... hmm na chłopski rozum wydaje mi się że to pierwsze.
Co Wy myślicie na ten temat?
p.s
Oczywiście olej palmowy to syf.- 38 1
-
2019-04-23 07:47
Będą zrównywać, ale cenę w górę przede wszystkim
- 7 0
-
2019-04-23 08:37
Nie będą zrównywać ceny w górę, bo już w tej chwili cena jest taka sama u nas i na Zachodzie (eliminując koszty pracy). Tak więc u nas po prostu będzie drożej, a wszystko uzasadnione ujednolicaniem składów. Czemu u nas ma być drożej? Powiedzą, że koszty dystrybucji, mniej nasycony rynek itd.
- 8 0
-
2019-04-23 08:37
Będą zmieniać delikatnie nazwy i opakowania (2)
I po sprawie.
- 7 0
-
2019-04-23 08:45
Ale w stylu Lay's plebs czy może Nutella-pour? (1)
- 3 3
-
2019-04-23 15:32
lays plebs :)
szczam :D
- 1 3
-
2019-04-23 07:45
Sprawa jest prosta. Nie kupować produktów z olejem palmowym (9)
Kto nie widzi składu, albo go ne rozumie, niech skorzysta z aplikacji i skanuje kody kreskowe. My jako zaścianek Europy jesteśmy faszerowani szajsem. Koncerny by utrzymać cenę pakują tańsze zamienniki w chipsach, wafelkach, ciasteczkach. W Niemczech jest masło, olej słonecznikowy, a u nas olej palmowy. Oczywiście wszystko dla naszego dobra, bo to jest "wybór konsumentów". Uhm...
- 73 2
-
2019-04-23 08:33
co to za aplikacja??? (3)
- 1 2
-
2019-04-23 09:48
(2)
Wpisz w google, dostaniesz z 10 propozycji od razu
- 1 1
-
2019-04-23 15:32
google to jakas strona www? jaki adres (1)
- 1 1
-
2019-04-23 21:39
Skończ spamować
- 0 0
-
2019-04-23 08:42
(4)
Problem jest często inny... u nas nie masz specjalnego wyboru. Wiele produktów w naszych sklepach występuje tylko w wersji z olejem palmowym. Przykład: masło orzechowe (teoretycznie bardzo zdrowe). Nawet wersje "eko" i "bio" znajdziesz głównie z olejem palmowym.
Tak jak piszesz - jako zaścianek zrzuca się do nas produkty faszerowane szajsem. Niestety nasz kraj nie wymusił jeszcze za to kar na koncernach. W takich Niemczech czy Danii można wybierać produkty bez palmowego szajsu a u nas co najwyżej z nich zrezygnować całkowicie ale nie o to chodzi :(- 13 3
-
2019-04-23 09:50
Akurat ja często kupuję masło orzechowe i bez problemu wybieram te bez oleju palmowego. (3)
Szczerze mówiąc, to nawet nie patrzyłem na te z olejem i jestem zdziwiony, że takie są :) Głownie spotykam z napisami - bez oleju palmowego, bez utwardzaczy i bez cukru.
- 8 1
-
2019-04-23 11:00
TO masło, TE masła... (2)
ręce opadają, co to za bełkot?!
- 1 8
-
2019-04-23 15:33
mowia na mnie
Pan Bełgot
- 1 0
-
2019-04-23 21:37
co ty bredzisz kołku?
- 0 0
-
2019-04-23 08:44
(4)
Jeśli wam mówią ze coś jest złe niedobre i szkodliwe to możecie to jeść. Oni maja w poważaniu wasze zdrowie liczy się tylko interes. Tylko ketoza
- 6 19
-
2019-04-23 08:47
(3)
ja wam dam darmową poradę, odstawcie węglowodany i cukry zastąpcie tłuszczami a będziecie szczupli i zdrowi!
- 4 5
-
2019-04-23 12:01
Tak tylko tłuszcze a po roku ... (2)
wątroba do wymiany :)
- 1 3
-
2019-04-23 12:35
(1)
podaj badania? o tej wątrobie
- 0 0
-
2019-04-23 15:20
to te tłuszcze - każdy w poradni AA ci to powie ;)
- 0 0
-
2019-04-23 08:50
Powinni zabronić go używać. (2)
Na zachodzie chyba tak zrobili.
- 30 2
-
2019-04-23 11:10
tylko w danii.
- 2 0
-
2019-04-23 13:16
przeczytaj uważnie, jeszcze nie zabronili
- 1 0
-
2019-04-23 08:57
Mamy Światowy Dzień Książki, a w dziale „Kultura” znajduję oto artykuł o oleju palmowym...
Ale może nie powinnam się dziwić, skoro w ubiegłym roku aż 63% Polaków nie przeczytało żadnej książki, a statystyki dotyczące oleju palmowego są zapewne zgoła inne!- 19 3
-
2019-04-23 09:05
(1)
Kiedyś prince polo np nie miało zadnych olejow palmowych w składzie, teraz złodzieje z mondelez faszerują Polaków tym syfem, byleby wyrwać kilka groszy więcej. Na dodatek próbują wmówić nam, że tak trzeba, że nie będzie smakowac inaczej, że tak Polacy wybrali. Czytajcie moi drodzy etykiety i wywierajmy presję na złodziei np z pepsico, ci już ugięli się i w doritosach np przestali używać oleju palmowego-wielkiego zła na którym tracą wszyscy, tylko nie bandyckie korporacje.
- 46 0
-
2019-04-23 11:11
dokladnie. tluszcz mleczny w czekoladzie beee ale palmowy super. robia nas w jajo i to nie wielkanocne.
- 2 0
-
2019-04-23 09:08
Niektórym to od tego tłuszczu
Palma odbija, to się źle kończy dla zdrowotności.
- 14 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.