• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Okiem dietetyka: ranking sosów do kanapek

Viola Urban
3 lipca 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
Gorąco polecam przygotowywanie sosów do kanapek samodzielnie, ale jeśli nie ma takiej możliwości, to szukajmy tych gotowych, ale koniecznie z dobrym składem. Gorąco polecam przygotowywanie sosów do kanapek samodzielnie, ale jeśli nie ma takiej możliwości, to szukajmy tych gotowych, ale koniecznie z dobrym składem.

Okiem Dietetyka to cykl tekstów o tym, jak i gdzie zjeść zdrowo w Trójmieście. Porady przygotowuje dietetyk Viola Urban. W tym odcinku przygotowała ranking sosów do kanapek. Ostatnio pisała, co warto pić w czasie upałów, a za dwa tygodnie sprawdzi, jakie pudełka do przechowywania jedzenia są najlepsze.



W mojej lodówce nigdy nie zabraknie:

Gotowe sosy do kanapek potrafią zmienić nawet najbardziej paskudną kompozycję w zjadliwe danie. Lubimy ketchup, musztardę, majonez i wszelkiego rodzaju smakowe sosy kanapkowe, ale czy kiedykolwiek czytaliśmy ich skład? Hot-dogi na stacji benzynowej i kanapki w popularnych fast foodach zawierają je praktycznie zawsze. Przyjrzyjmy się im bliżej.

Ketchup


Ketchup to niekwestionowany król sosów kanapkowych. Gęsty, słodko-kwaśny sos pomidorowy z aromatycznymi przyprawami jest ulubionym sosem zarówno dzieci jak i dorosłych. Z założenia ketchup nie wygląda groźnie. Przecież to pomidory! Okazuje się jednak, że sprawa nie jest taka prosta, a rozstrzał jakościowy między ketchupami jest ogromny.

Szukając dobrego ketchupu powinniśmy przyjrzeć się ilości pomidorów jaką wykorzystano do wyprodukowania sosu. Wartość powyżej 200g na 100g gotowego sosu jest naszym celem. Niechlubni antyrekordziści niekiedy nie przekraczają 100g, a są i takie sosy, w których zamiast pomidorów użyto od razu koncentratu pomidorowego.

Większość ketchupów zawiera cukier i ocet, nie jest to cecha, która powinna ketchup dyskredytować. Warto jednak zwrócić uwagę na ilość cukrów w ketchupie - im mniej tym lepiej. Mniej cukru oznacza zazwyczaj mniej octu i więcej pomidorów. Niekiedy zamiast cukru możemy zobaczyć w składzie koncentrat soku jabłkowego. Chociaż nazwa brzmi bardziej przychylnie, to zazwyczaj produkty słodzone sokiem mają podobną zawartość cukrów w tabeli wartości odżywczej.

W składzie powinniśmy szukać także naturalnych przypraw, a wystrzegać się z kolei konserwantów, wzmacniaczy smaku i barwników. Są całkowicie zbędne. Na rynku jest cała masa produktów, które mają czysty skład. Wiele ketchupów ma także dodatki poprawiające konsystencję, które mają kamuflować kiepską jakość i niską zawartość pomidorów. W roli zagęstnika występuje zazwyczaj skrobia modyfikowana. Nie jest to dodatek, który może nam w jakiś sposób zaszkodzić, aczkolwiek dobrze przygotowany ketchup powinien być naturalnie gęsty bez dodatku skrobi.

Frytki bez keczupu? Dla wielu to nie do wyobrażenia. Wybierajmy zatem sos, który ma najlepszy skład. Frytki bez keczupu? Dla wielu to nie do wyobrażenia. Wybierajmy zatem sos, który ma najlepszy skład.

Musztarda



Musztarda należy do moich faworytów w kategorii dodatków do kanapek. Pikantny sos na bazie ziaren gorczycy może mieć naprawdę dobry skład. Ekologiczna musztarda jaką mam w domu to tylko woda, gorczyca i ocet. Większość musztard dostępnych na rynku ma jednak kilka zupełnie niepotrzebnych dodatków. Najbardziej powszechne jest dodawanie do musztardy cukru. To istna plaga. Najczęściej spore ilości cukru występują w musztardzie miodowej bądź francuskiej. Cukier w tej ostatniej pełni rolę sklejacza ziaren gorczycy.

Cechą dyskryminującą musztardę jest obecność substancji konserwujących w produkcie.
Ocet jest wystarczającym utrwalaczem, dlatego jeśli zobaczymy pirosiarczyn potasu lub inny konserwant w składzie sosu, odłóżmy go na półkę i wybierzmy produkt, do którego nie dodano zbędnych dodatków.

Majonez



Chociaż majonez kojarzy nam się z największym złem, to wcale taki zły być nie musi. Trudno zaprzeczyć faktom. Majonez bez wątpienia jest tłusty i kaloryczny, ale jego skład może być naprawdę dobry. W zasadzie do przygotowania majonezu wystarczy żółtko jaja, olej o neutralnym smaku, odrobina musztardy i/lub octu oraz sól. I właśnie takiego majonezu powinniśmy szukać na sklepowej półce. Nie powiem, że to proste, bo musiałabym skłamać, ale na pewno możliwe. Większość majonezów dostępnych na rynku bazuje na delikatnym w smaku, rafinowanym oleju słonecznikowym, ale zdarzają się także inne tłuszcze. Marzy mi się produkt wyprodukowany na bazie oleju nierafinowanego np. oleju z awokado z dodatkiem delikatnej oliwy. Póki co nie ma wielkiego wyboru i w zasadzie spotkać się można jedynie z majonezem na bazie oleju rzepakowego bądź słonecznikowego. Należy pamiętać, że olej słonecznikowy jest dobrym źródłem witaminy E, aczkolwiek dostarcza także bardzo dużo kwasów tłuszczowych omega-6, których mamy w diecie zbyt wiele.

Na sklepowych półkach znajdziemy też majonezy light. Nie jestem ich zwolenniczką, ponieważ zazwyczaj mają one kiepski skład pełen emulgatorów i stabilizatorów. Jeśli chcesz uzyskać majonez light, wymieszaj go z jogurtem naturalnym lub serkiem homogenizowanym. W majonezie light znajdziemy większe ilości cukrów niż w zwykłym majonezie. Nie jest on wskazany dla osób, które mają obniżoną tolerancję glukozy.

Domowe pesto to smaczny pomysł na szybki obiad. Domowe pesto to smaczny pomysł na szybki obiad.

Inne sosy



Na rynku poza tym co najbardziej klasyczne, znajdziemy mnóstwo sosów smakowych. W asortymencie znajdziemy m.in. majonezowy sos tatarski i czosnkowy; bazujący na cukrze z octem sos słodko kwaśny i coś, co kojarzy nam bardziej z makaronem niż kanapką, czyli pesto. Większość takich sosów ma fatalny skład, ale tak jak w przypadku sosów bazowych - należy czytać etykietę i szukać czegoś, co przygotowane jest z minimalnej ilości składników i bez zbędnych dodatków.

Dosyć bezpieczny w tym zestawieniu jest sos pesto. Powinien on bazować na świeżej bazylii, serze długodojrzewającym i oliwie. Unikajmy pesto z dodatkiem oleju słonecznikowego. Sosy smakowe warto przygotować samodzielnie. Posiadając w lodówce dobrej jakości majonez, ketchup i musztardę jesteśmy w stanie stworzyć naprawdę wiele kompozycji smakowych. Majonez z dodatkiem dużej ilości korniszonów i świeżej cebulki to sos tatarski. Musztarda z dodatkiem miodu stworzy sos miodowo-musztardowy, a ketchup zmiksowany z bazylią sos włoski.

Jeśli będziemy zwracać uwagę na jakość i ilość spożywanych sosów, to nic złego nam się nie stanie. Każdy produkt jedzony z umiarem może stanowić element naszej codziennej diety. Gorąco polecam przygotowywanie sosów do kanapek samodzielnie, ale jeśli nie ma takiej możliwości, to szukajmy tych gotowych, ale koniecznie z dobrym składem. Powinniśmy mieć też na uwadze fakt, że nie dla każdego ten sam wybór będzie dobry. Dla osoby z cukrzycą lepszy będzie majonez, na redukcji najlepsza będzie musztarda, a z kolei dla sportowca nada się słodki ketchup.

O autorze

autor

Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.

Opinie (50) ponad 10 zablokowanych

  • Włocławek

    Ha ha, jak tak czytam liste, że na pierwszym miejscu w lodówce nie zabraknie keczupu to się zdecydowanie z tym zgadzam. U nas moze lodówka być tak opchana, że drzwi się nie domykają, ale jak nie ma włocławka w słoiczku to każdy spojrzy i odejdzie bo nic nie ma do jedzenia. Najlepszy keczup.

    • 1 0

  • BBQ od HP

    ale co wy wiecie, nie stać was

    • 0 0

  • Ja robię majonez z mleka.plus dodatki jest dobry i delikatnie

    • 0 1

  • (1)

    Czy ten ranking jest chociaż subiektywny i bez nadmiernego pretensjonalizmu?

    • 8 6

    • Sosy najlepiej zrobić w domu

      • 0 1

  • Ja robię majonez z mleka plus dodatki..nie robię z jajek..bardzo dobry i smacznie

    • 1 2

  • lol

    Musztarda z dodatkiem miodu da nam sos musztardowo-miodowy. Naprawdę szacun dla pani demietetyczki.

    • 3 0

  • Majonez Kielecki (1)

    Naturalny skład i smak idealny, jak dla mnie. Od dziecka uwielbiam :)
    Kętrzyński numer dwa i trzy Hellmann's.
    Dekoracyjny niestety poza podnium ;)

    • 12 3

    • Pomorski też jest dobry, chociaż nie tak jak Kielecki.

      • 0 2

  • Moim sosem do wszystkiego jest czarny specjal

    • 2 0

  • Hellmans oryginał i babci oraz Pomorski moje dzieciństwo :)

    • 0 2

  • Tylko keczup Włocławek! (3)

    Ewentualnie pikantny Kotlin.

    • 11 4

    • kotlin włocławek to syf z wypełniaczami skrobi

      • 2 1

    • Tylko Włocławek (1)

      pikantny.

      • 4 3

      • Może kiedyś
        Teraz rzadka tandeta

        • 5 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane