- 1 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (85 opinii)
- 2 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (241 opinii)
- 3 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (51 opinii)
- 4 Połączyła ich miłość do jedzenia (58 opinii)
- 5 Grzechy gastronomii: kto winny? (206 opinii)
- 6 W maju króluje zielony afrodyzjak (95 opinii)
Okiem dietetyka: warzywa zimą - lepsze świeże czy mrożonki?
Utarło się takie przekonanie, że owoce i warzywa mrożone są mniej wartościowe od świeżych produktów. Tym samym traktujemy je jako awaryjną opcję, po którą sięgamy jedynie w ostateczności. Czy słusznie? W kolejnym artykule z cyklu "Okiem dietetyka" dowiesz się, jakie są zalety mrożenia, jak ten proces wpływa na zawartość składników odżywczych i jakie warzywa i owoce najlepiej wybierać zimą.
Szukasz dietetyka w Trójmieście? Sprawdź opinie i usługi
Zalety mrożenia
Dementując wszystkie mity krążące wokół mrożonek, warto podkreślić, że proces mrożenia nie powoduje całkowitego zniszczenia składników odżywczych! Ich zawartość może być obniżona, jednak należy zaznaczyć, że najczęściej mrożone produkty są przetwarzane tuż po zbiorach, czyli w momencie, gdy zawartość witamin i składników mineralnych jest wysoka. W zależności od konkretnego składnika mrożenie może w mniejszym lub większym stopniu zredukować jego ilość. Na ten proces wpływ ma przede wszystkim czas. Im dłużej mrożonki są przechowywane, tym większe ryzyko, że ilość wartościowych składników się zmniejszy.
Mrożonki to z reguły produkty z dobrym składem (choć etykietę warto zawsze dodatkowo sprawdzić). Daje im to znaczną przewagę nad konserwami, które najczęściej obfitują w duże ilości soli. Zamrażanie jest także bezpieczną metodą przechowywania żywności, ponieważ niskie temperatury nie sprzyjają rozwojowi mikroorganizmów.
Co wybierać zimą?
Zima to sezon, w którym niestety mamy ograniczony wybór, jeżeli chodzi o świeże warzywa i owoce. Dostępne są przede wszystkim warzywa korzeniowe, kapustne, nasiona roślin strączkowych, a z owoców jabłka, gruszki i żurawina. Wybór nie jest spektakularny.
Warzywa i owoce sezonowe zawsze będą bardzo dobrym wyborem. Cechuje je wysoka zawartość witamin i składników mineralnych. Związane jest to z naturalnymi warunkami, w jakich rozwijają się i dojrzewają, oraz z czasem, jaki upływa od zbioru do trafienia do naszej kuchni. Droga od zerwania do spożycia sezonowych warzyw jest stosunkowo krótka, więc nie tracą one swojej świeżości, smaku i wartości odżywczych.
Jeżeli dodatkowo wybieramy produkty lokalne, ograniczamy konieczność transportu. Dzięki temu możemy czerpać maksymalny potencjał prozdrowotny warzyw i owoców dla naszego organizmu oraz cieszyć się ich najlepszym smakiem. Niemniej gdybyśmy zimą mieli bazować wyłącznie na sezonowych warzywach i owocach, nasza dieta stałaby się monotonna! Dlatego właśnie warto do sezonowej bazy dodać mrożonki, dzięki którym produkty będą różnorodne i dostarczą nam przeróżnych składników odżywczych.
Podsumowanie
Jak widzisz, w twojej diecie jest miejsce zarówno na produkty świeże, jak i mrożonki. Odżywianie się w sposób sezonowy ma wiele plusów. Zimą z uwagi na niewielki wybór warzyw i owoców na ryneczku warto posiłkować się również zapasami z pozostałych pór roku. Zamrażanie to doskonały sposób na przechowywanie żywności, więc mrożonki mogą być wartościowym uzupełnieniem porcji warzyw i owoców w ciągu dnia.
O autorze
Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.
Opinie (49) 1 zablokowana
-
2022-02-01 09:39
Opinia wyróżniona
Niby wiem że lepiej na świeżych
Ale to takie upierdliwe jest. Z mrożonkami przynajmniej mam pewność że mam w diecie warzywa,. W dodatku nie muszę się martwić o ilości, bo że świeżymi jak czegoś kupię za dużo to później się psują. Albo, zgroza, kupując myślę że to radośnie zjem a po powrocie do domu mija ochota #FirstWorldProblems
- 21 2
-
2022-02-01 09:58
A poco marnowac prad na mrozonki ,kiedys lodówka była rarytasem wiec robiło sie weki!
Truskawki do słoika wekowało sie i były lepsze niz te po rozmrozeniu.
Mrozonki sa dla tych co im sie robic nie chce i wola gotowce kupic. Wole polskie truskawki z mrozonek lub kompotu niz obecnie sprzedawane niby świeże z Holandii ,Hiszpani itp chemiczne badziewie- 5 3
-
2022-02-01 11:03
Opinia wyróżniona
Oczywiscie
ze swieze jest najlepsze mrozone traci duzow witamin.
mrozone warzywa nie maja smaku, juz probowalem i nigdy juz nie kupje mrozonych warzyw.
Czesto mozna rowniez przeczytac jak sanepid wykryl w mrozonkach jakies bakterie i wycofuja partie.
Wiec nie dosc ze mrozonki nie maja smaku, traca duzo witamin to jeszcze jest to ryzyk fizyk ( a noz moje mrozonki beda dobre, a moze nie) nie zawsze sanepid wykryje.
Tylko siwze warzywa i owoce.- 3 32
-
2022-02-02 12:20
Kupuję,jem,tylko wybieram mrożonki z polskich owoców i warzyw,nie mieszanki z ue!
- 2 0
-
2022-02-06 19:40
Tego typu dywagacje najczęściej prowadzą osoby
które i tak nie jedzą warzyw w odpowiedniej ilości, ale poświęcają czas na debaty "co lepsze". A czy można łączyć górka z pomidorem?xD Mimo że i tak zjedzą 3 plasterki na tydzień xD
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.