• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Okiem dietetyka: warzywa zimą - lepsze świeże czy mrożonki?

Viola Urban
1 lutego 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Proces mrożenia nie powoduje całkowitego zniszczenia składników odżywczych. Proces mrożenia nie powoduje całkowitego zniszczenia składników odżywczych.

Utarło się takie przekonanie, że owoce i warzywa mrożone są mniej wartościowe od świeżych produktów. Tym samym traktujemy je jako awaryjną opcję, po którą sięgamy jedynie w ostateczności. Czy słusznie? W kolejnym artykule z cyklu "Okiem dietetyka" dowiesz się, jakie są zalety mrożenia, jak ten proces wpływa na zawartość składników odżywczych i jakie warzywa i owoce najlepiej wybierać zimą.



Szukasz dietetyka w Trójmieście? Sprawdź opinie i usługi



Zalety mrożenia



Czy jadasz mrożone warzywa?

Zacznijmy od tego, że mrożonki to porcja warzyw i owoców, którą możemy mieć zawsze w swojej kuchni. Dzięki temu może być nam znacznie łatwiej włączyć do swojej diety warzywa i owoce, które powinny być bazą naszego jadłospisu. Komponując posiłek, w łatwy sposób możemy dorzucić warzywa obok grillowanego mięsa i ziemniaków albo zrobić sos z owoców jagodowych do słodkich naleśników. W ten sposób możemy uzyskać wartościowe i zdrowe danie bez dużego wysiłku.

Dementując wszystkie mity krążące wokół mrożonek, warto podkreślić, że proces mrożenia nie powoduje całkowitego zniszczenia składników odżywczych! Ich zawartość może być obniżona, jednak należy zaznaczyć, że najczęściej mrożone produkty są przetwarzane tuż po zbiorach, czyli w momencie, gdy zawartość witamin i składników mineralnych jest wysoka. W zależności od konkretnego składnika mrożenie może w mniejszym lub większym stopniu zredukować jego ilość. Na ten proces wpływ ma przede wszystkim czas. Im dłużej mrożonki są przechowywane, tym większe ryzyko, że ilość wartościowych składników się zmniejszy.



Mrożonki to z reguły produkty z dobrym składem (choć etykietę warto zawsze dodatkowo sprawdzić). Daje im to znaczną przewagę nad konserwami, które najczęściej obfitują w duże ilości soli. Zamrażanie jest także bezpieczną metodą przechowywania żywności, ponieważ niskie temperatury nie sprzyjają rozwojowi mikroorganizmów.

Gdybyśmy zimą mieli bazować wyłącznie na sezonowych warzywach i owocach, nasza dieta stałaby się monotonna. Dlatego właśnie warto włączyć mrożonki, które dostarczą nam przeróżnych składników odżywczych.
Gdybyśmy zimą mieli bazować wyłącznie na sezonowych warzywach i owocach, nasza dieta stałaby się monotonna. Dlatego właśnie warto włączyć mrożonki, które dostarczą nam przeróżnych składników odżywczych.

Co wybierać zimą?



Zima to sezon, w którym niestety mamy ograniczony wybór, jeżeli chodzi o świeże warzywa i owoce. Dostępne są przede wszystkim warzywa korzeniowe, kapustne, nasiona roślin strączkowych, a z owoców jabłka, gruszki i żurawina. Wybór nie jest spektakularny.

Warzywa i owoce sezonowe zawsze będą bardzo dobrym wyborem. Cechuje je wysoka zawartość witamin i składników mineralnych. Związane jest to z naturalnymi warunkami, w jakich rozwijają się i dojrzewają, oraz z czasem, jaki upływa od zbioru do trafienia do naszej kuchni. Droga od zerwania do spożycia sezonowych warzyw jest stosunkowo krótka, więc nie tracą one swojej świeżości, smaku i wartości odżywczych.

Jeżeli dodatkowo wybieramy produkty lokalne, ograniczamy konieczność transportu. Dzięki temu możemy czerpać maksymalny potencjał prozdrowotny warzyw i owoców dla naszego organizmu oraz cieszyć się ich najlepszym smakiem. Niemniej gdybyśmy zimą mieli bazować wyłącznie na sezonowych warzywach i owocach, nasza dieta stałaby się monotonna! Dlatego właśnie warto do sezonowej bazy dodać mrożonki, dzięki którym produkty będą różnorodne i dostarczą nam przeróżnych składników odżywczych.

Podsumowanie



Jak widzisz, w twojej diecie jest miejsce zarówno na produkty świeże, jak i mrożonki. Odżywianie się w sposób sezonowy ma wiele plusów. Zimą z uwagi na niewielki wybór warzyw i owoców na ryneczku warto posiłkować się również zapasami z pozostałych pór roku. Zamrażanie to doskonały sposób na przechowywanie żywności, więc mrożonki mogą być wartościowym uzupełnieniem porcji warzyw i owoców w ciągu dnia.

O autorze

autor

Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.

Opinie (49) 1 zablokowana

Wszystkie opinie

  • Opinia wyróżniona

    Kątem oka puste lodówki z mrożonkami w markecie (4)

    Byłem ostatnio w markecie i przechodziłem koło lodówek z mrożonkami i zauważyłem kątem oka puste lodówki po owocach typu maliny, jagody czy truskawki.

    • 16 3

    • Ludzie tęsknią za latem :)

      • 6 0

    • puste lodówki po owocach typu maliny, jagody czy truskawki.

      Wyżarli? I na to miejsce nic nie włożyli? Marnotrawstwo energii.

      • 2 0

    • spoleczenstwo biedne, owoce letnie drogie, moze byles w sklepie na takim poziomie jakim jego klienci

      • 0 5

    • ja

      normalnie trzabylo looknąć

      • 0 0

  • Taa lepsze (6)

    Jeśli z własnego ogrodu.
    Mrożone warzywa z holandii hiszpanii ukrainy danii niemiec to syf kiła i mogiła. Pędzone chemikaliami a następnie mrożone bo na świerzo nie zeszły. Mrożonki już nie są polskie dlatego są zwykłą trucizną. Te z francji to już wogóle kuriozum.
    Pomyślcie holandia zbiory. Transport morski do Polski. Transport do hurtowni do centrum logistycznego i do sklepu.

    • 13 12

    • Zgadzam się w 100%

      • 2 2

    • Znawca xD

      • 5 3

    • Piszez,ze" swierze" sa? Morze tak, ale

      fszystko jusz kaserwujom.Nafet w Szfecji.

      • 2 2

    • Przecież mamy polskich producentów jadących na (zwykle) polskich produktach

      Na pewno kojarzę że unifreeze jest nasze. Wątpię żeby sprowadzali surowce bez potrzeby jeśli produkt mają pod bokiem (inna rzecz jeśli go nie ma, ale na to już nie poradzisz)

      • 1 0

    • Wiadomo, zawsze jak jestem w holandii hiszpanii ukrainie to ludzie mowia "oo polskie warzywka super je jadamy", ale co na to smoki? tabletki zapomnialas?

      • 2 1

    • Polskie warzywa i owoce też już są hodowane w oparciu o holenderską technologię czyli sy f chemia

      i tyle. NIestety to m.in. dostaliśmy od mumii europejskiej - chemiczna techologia upraw. Tam Holenrdzy - chemicy warzywni dostają wysokie dotacje z unii na to.

      • 0 1

  • Opinia wyróżniona

    Nie dość że trzeba by mieć dużą zamrażarkę to jeszcz prąd będzie coraz droższy to i przechowywanie będzie kosztować. (4)

    Moim zdaniem rozwiazaniem na dzisiejsze czasy są kiszonki. Nie wymagają energi elektrycznej w takiej ilości do przechowywania a walory zdrowotne nawet mają wyższe od mrozonek.

    • 31 4

    • (1)

      Owszem kiszonki zdrowe, ale zupy znicz nie zrobisz.

      • 1 2

      • Ogórkową zrobię, barszcz z buraków kiszonych zrobię .

        Kapusniak z kiszonej kapusty.

        • 4 0

    • Na kiszonkach przetrwały całe pokolenia naszych przodków. A teraz...masz pomidory tzw. świerze

      przez cały rok, tylko nie mają smaku pomidorów ani zapachu. To poprotu plastik. Mogli by z nich robić torebki foliowe --- buahahahahaaa O innych towarach świerzyc warzywo-podobnych nie wspomnę.

      • 0 0

    • dziure se wykop

      zawsze możesz wykopać głeboką dziurę w ziemii, w zimę wypełnić ją śniegiem i lodem i od kolejnego sezonu możesz tam przechowywać swoje zdrowe rarytasy. to tzw wieczna zmarzlina

      • 2 0

  • Wolę polską kiszoną kapustę niż pędzony w granulacie syf z Holandii czy pomidory pozbawione kompletnie smaku.

    • 21 1

  • (1)

    nie jadam surowych warzyw ani owoców. Tyle niedobrych substancji jest na nie sypanych że wolę ugotować, upiec, udusić niżsurowe jeść.

    • 4 9

    • I uważasz że w wysokiej temperaturze to one znikną?

      Ulotnia się pewnie z zapachem dania

      • 4 0

  • Odpowiadam amatorowi kiszonek i oszczedzaczowi pradu w jednym: (5)

    Najlepsze sa kiszone truskawki,cheb,
    maliny itd.A najbardziej smakuje mi kiszony chleb i kurczak.

    • 14 4

    • Truskawki jak i inne owoce można zrobić w syropie. Nie wymaga to mrożenia. (4)

      Po co mrozić chleb i kurczaka ? Wyroby te są dostepne cały rok świeże. Tak więc kulą w płot z tymi uwagami.

      • 3 6

      • Widzę deficyt poczucia humoru wynikający z ograniczeń umysłu.

        • 5 0

      • (1)

        faszerowac sie cukrem xd dobre rozwiązanie, no gratulacje

        • 3 0

        • cukier krzepi

          • 0 0

      • W święta czy arcydługie weekendy świeżego pieczywa nie dostaniesz.

        • 0 0

  • Miałam nadzieję na artykuł który ukaże jakieś porownanie (4)

    Np. kalafior mrożony vs świeży - co traci warzywo podczas mrożenia.
    Skoro jest Pani specjalistka w żywieniu to powinna wiedzieć, że niektóre warzywa mrożone są lepsze (dłużej zachowują swoje witaminy).
    A tu kolejny nic nie wnoszący artykuł, a szkoda... Nic dziwnego że społeczeństwo mamy idące ku otyłości, skoro mamy takich "dietetyków"

    • 44 5

    • Pytanie w tytule- które lepsze?

      Odpowiedź w artykule- jest miejsce na jedno i drugie- tyle to ja wiedziałem bez czytania.

      • 19 1

    • Dietetyków obecna mamy na pęczki bo praktycznie kazdy moze nim zostac nie trzeba studiów konczyc

      .Wystarczy kurs tygodniowy itp .Wielu celebrytów blogerów nawet tego niema. Wiekszosci detetyk jest sam sobie samoukiem i tylko od niego zależy jaka opinie ma na dany temat.Dlatego oszołomów wsród nich nie brakuje .
      Specjalistów z tytułami naukowymi zajmujacych sie zywieniem nie zarabiających na naiwniakach jest zaledwie garstka .Wiec mamy oszołomów co twierdzą ze cytrusy wychładzają wiec mozna je jest tylko latem ,a zadko usłyszysz takich co powiedza w prost ze weganizm jest wyjatkowo szkodliwy dla zdrowia w szczególności produkty sojowe dla facetów.Nie powiedzą bo to nie popularne wbrew ideologi teczowej na ktrej zarabia sie coraz wiecej.

      • 5 1

    • lepsze mrożone czy świeże?

      dietetyk: tak

      • 12 0

    • na cholernie popularnym TikToku

      zrobił się wysyp "dietetyków", którzy polecają kotlety z łososia z popularnego dyskontu z Portugalii, słodzone jogurty i colę z aspartamem i acesulfamem K... także już nic mnie nie zaskoczy

      • 7 0

  • Drugi plus mrożonek w zimie to Cena.

    Nie kupuje pomidorów bez smaku za 20 złotych / kilo, ani cukinii czy kalafiora za 15 złotych jak mrożonki są w cenie 4.

    • 8 1

  • mrożone warzywa są natryskiwane jakąś substancją (10)

    kolegi siostra przy tym pracowała - podczas nalewania kropelka spadła jej na fartuch i wyżarła dziurę w fartuchu, spodniach oraz na skórze - mrożonki to syf, chyba że przygotujemy samemu, to jeszcze się do czegoś nadają

    • 2 26

    • Co Ty za głupoty gadasz? (2)

      Wyzarlo jej skórę, ale mrożonka się trzyma! To chyba musiała być z kryptonitu

      • 19 2

      • zauważasz różnicę między rozpyloną kropelką średncy nanometra (1)

        a czymś 1000 razy większym?

        podobna sytuacja jest z sokami - reklamy mówią o tym jak ładnie się jabłuszka myje i ręcznie wyciska - tymczasem są ogromne kadzie, gdzie koparka prosto z placu ładuje tam owoce, potem dolewa się wody i jakiś proszek, który wszystko rozpuszcza...
        następnie woda jest odparowana i kostki tzw. soku zagęszczonego wysyła się do rozlewni...
        ten proszek jest oznaczony jako substancja niebezpieczna...

        • 2 2

        • A co to za proszek?

          • 1 0

    • (5)

      A Tobie rodzice wkładali mrożonki do czapeczki bo jak wytłumaczysz wyżarty mózg?

      • 6 2

      • Na jakiej podstawie stwierdzasz wyzarty mozg (4)

        I od kiedy mrożonki są w stanie to zrobić?

        • 1 1

        • (3)

          Kolejny sztywniak bez wyobraźni i poczucia humoru. Proponuje cofnąć się do początku wątka.

          • 1 1

          • No to może wyjaśnij to osobliwe Twoje poczucie humoru (2)

            Też chce się pośmiać, ale nie wiem z czego...

            • 1 1

            • Śmiać się nie musisz (1)

              Ale wypadało by być w stanie poznać że tekst był dowcipem (kiepskim i wrednym, ale dowcipem)

              • 0 0

              • No wypadałoby wypadaloby

                To w końcu ten żart wytłumaczysz, czy tylko Ty się z niego śmiać będziesz?

                • 0 0

    • Wątpię żeby coś takiego było na warzywach

      Mrożonki mogą długo być na magazynie (do dwóch lat) i bardzo łatwo narobią producentowi problemów w przypadku nalotu sanepidu.
      Chociaż... Może to jakiś koncentrat którym myją warzywa a potem płuczą żeby nic nie zostało? Jakiś środek przeciw wkładkom mięsnym?

      • 1 0

  • W domu często robimy surówki

    seler, marchew, jogurt naturalny. Polecam. No i dostepne zawsze zimą

    • 4 2

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane