• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Okiem dietetyka: zdrowe lunche do pracy i szkoły

Viola Urban
18 marca 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Ostatnimi czasy diety pudełkowe zyskują na popularności, ale w większości i tak do pracy przygotowujemy swoje posiłki samodzielnie. Ostatnimi czasy diety pudełkowe zyskują na popularności, ale w większości i tak do pracy przygotowujemy swoje posiłki samodzielnie.

Każdy ma takie dni, kiedy musi zabrać ze sobą posiłek na wynos. Pożywny lunch poza domem, zamiast podjadania byle czego, to niezwykle ważny element zdrowego odżywiania. Ostatnimi czasy diety pudełkowe zyskują na popularności, ale w większości i tak przygotowujemy swoje posiłki samodzielnie. W dzisiejszym artykule z cyklu "Okiem dietetyka" pokażę pyszne inspiracje na zdrowe lunche do szkoły i pracy.





Szukasz dietetyka w Trójmieście? Sprawdź opinie i usługi


Kiedy nie zabierzemy ze sobą czegoś na wynos, często zapach z pobliskiej piekarni lub billboard fast fooda mijany po drodze zachęcają nas do kupienia niezdrowego posiłku. Zabranie ze sobą smacznego lunchboxa do torby skutecznie uchroni nas przed uleganiem tym pokusom.

Lunch do pracy: kanapki



Czy zabierasz do pracy drugie śniadanie lub lunch?

To chyba najpopularniejsza opcja, dlatego nie mogło jej zabraknąć w tym zestawieniu. Nie będę pisać o typowych kanapkach z szynką i serem, które pewnie bardzo dobrze znasz. Chciałabym zachęcić cię do tego, aby starać się nie używać gotowych półproduktów, takich jak szynka, pasztet czy konserwa - zawierają dużo soli, konserwantów i zbędnych dodatków.

Jak zatem zrobić zdrową i odżywczą kanapkę? Używaj dobrej jakości pieczywa pełnoziarnistego, np. chleba żytniego na zakwasie lub ciemnych bułek z ziarnami. Zadbaj o białkowy dodatek, taki jak chude mięso, jajka, dobrej jakości ser, chude i tłuste ryby oraz strączki. Lepszą alternatywą dla masła będzie dobrej jakości miękka margaryna z oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. Możesz również skropić kanapkę wymienionymi olejami albo posmarować ją rozgniecionym awokado. Na koniec nie zapomnij o warzywach, które możesz dodać zarówno do kanapki, jak i zabrać do osobnego pudełka - różnorodne warzywa w dużej ilości to podstawa zdrowego lunchu.

Do szkoły lub pracy możesz zabrać, np. kanapkę z oliwą z oliwek, mozzarellą, plastrami pomidora, octem balsamicznym oraz świeżą bazylią. Świeże zioła stanowią bardzo aromatyczny i zdrowy dodatek do kanapki. Na pożywny lunch sprawdzi się również kanapka z grillowaną piersią kurczaka, awokado i sałatą. Warto na kanapki dodawać także tłuste ryby, takie jak łosoś czy makrela. Kanapka z pastą rybną, np. z dodatkiem chrzanu lub świeżego koperku, ze względu na dobrej jakości kwasy tłuszczowe będzie zdrowym i odżywczym lunchem. Pasty strączkowe, jak pasta z fasoli lub hummus, będą z kolei produktami wspierającymi mikroflorę jelit.

Używaj dobrej jakości pieczywa pełnoziarnistego, np. chleba żytniego na zakwasie lub ciemnych bułek z ziarnami. Używaj dobrej jakości pieczywa pełnoziarnistego, np. chleba żytniego na zakwasie lub ciemnych bułek z ziarnami.

Lunch do pracy: tortille, naleśniki, placuszki



Przejadło ci się pieczywo? Postaw na placki z różnymi dodatkami. Tortille, naleśniki i placuszki znakomicie sprawdzają się na lunch. Sprawa dodatków wygląda dokładnie tak samo jak w przypadku kanapek - zadbaj o dobrej jakości bazę (tortille z krótkim składem, pełnoziarniste naleśniki lub placuszki), źródła białka, kolorowe warzywa oraz odpowiedni tłuszcz.

Naleśniki i placuszki możesz przygotować zarówno na słono, jak i na słodko. Na farsz do słonych naleśników świetnie sprawdzi się kurczak lub soczewica. Pyszną opcją na lunch są też placuszki z sezonowymi owocami z dodatkiem gęstego jogurtu, serka homogenizowanego lub twarożku zdobionego z tofu. Do serka możesz dodać startą skórkę z cytryny, sok z cytryny, wanilię lub korzenne przyprawy. Na wierzch śmiało dodaj także świeże listki mięty lub melisy.

Lunch do pracy: wypiekany lunch



Jeśli lubisz w pracy lub szkole przekąsić coś słodkiego, to zamiast batonika złapanego na szybko lub słodkiej drożdżówki z piekarni o wiele lepiej sprawdzą się domowe wypieki. Możesz zrobić placek owsiany, pieczoną owsiankę, chlebek bananowy lub pyszne muffiny zarówno na słodko, jak i na słono.

Pieczona owsianka świetnie smakuje z dodatkiem jabłek, owoców jagodowych lub śliwek i cynamonu. Wytrawne muffiny możesz przygotować np. w wersji meksykańskiej z fasolą, kukurydzą i papryką lub w wersji z kurczakiem bądź rybą i innymi ulubionymi warzywami. W wersji na słodko warto dodać do nich pokruszoną gorzką czekoladę oraz ulubione orzechy lub pestki. Do wypieków staraj się używać mąki pełnoziarnistej i grubych płatków zbożowych, np. płatków owsianych górskich.



Sałatki dają ogromne możliwości w przemyceniu do diety dużej ilości niezbędnych warzyw, zdrowych źródeł węglowodanów złożonych i tłuszczu. Sałatki dają ogromne możliwości w przemyceniu do diety dużej ilości niezbędnych warzyw, zdrowych źródeł węglowodanów złożonych i tłuszczu.

Lunch do pracy: sałatki



Sałatki dają ogromne możliwości w przemyceniu do diety dużej ilości niezbędnych warzyw, zdrowych źródeł węglowodanów złożonych i tłuszczu. Aby sałatka była pożywna i dostarczała dużo energii, warto, aby jej bazę stanowił pełnoziarnisty makaron, ziemniaki, kasza lub ryż. Jeśli lubisz lekkie sałatki, uzupełnieniem mogą być grzanki z pieczywa lub dodatkowa kanapka. Sałatkę możesz przygotować z gotowanych, pieczonych bądź surowych warzyw. Do dressingu warto użyć tłoczonego na zimno oleju lub oliwy, a urozmaicić mogą go miód, ocet i musztarda. Nie zapomnij o dodaniu do sałatki świeżych ziół oraz zdrowej posypki, np. z orzechów, pestek dyni, nasion słonecznika lub siemienia lnianego.

Podsumowanie



Lunch powinien składać się z różnorodnych produktów. Świetnym pomysłem jest zabranie dzielonego pudełka, w którym możesz zmieścić odżywczą kanapkę, małą sałatkę, garść orzechów, świeże owoce lub mały, zdrowy deser - taki lunch z pewnością dostarczy ci wszystkich niezbędnych składników do prawidłowego funkcjonowania mózgu w szkole i pracy. Mam nadzieję, że moje dzisiejsze propozycje sprawią, że od jutra twój lunch będzie zdrowy, dobrze zbilansowany i bardziej różnorodny.

O autorze

autor

Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.

Opinie (56) 2 zablokowane

Wszystkie opinie

  • Co to jest ten "lunch"? (1)

    Za moich czasów było śniadanie, ewentualnie drugie śniadanie (po prostu kanapka do szkoły/pracy).
    Potem się jadło obiad, a wieczorem kolację.

    A teraz słyszę że jakieś elevensy, lunche, brunche, potem się okazuje że ludzie jedzą 8 razy dziennie i nic dziwnego że potem takiego nie wiadomo czy turlać czy prowadzić ;)

    • 12 4

    • Co to jest ..?

      Zgadzam się z tobą jestem Polką i mieszkam w Polsce i to jest śniadanie w naszym ojczystym języku.

      • 0 0

  • Z dala o takich porad dietetycznych! (11)

    "Lepszą alternatywą dla masła będzie dobrej jakości miękka margaryna..." i na tym sformuowaniu moje czytanie artykułu się zakończyło... dlaczego??? A no dlatego,że Pani "dietetyk" nie ma pojęcia jak bardzo należy przetworzyć oleje roślinne aby je utwardzić, oleje tylko w formie płynnej, a masło ma dużo właściwości zdrowotnych tylko jak każdy tluszcz należy używać z umiarem! Niech Pani Viola- blogerka trochę się douczy...

    • 76 3

    • Kluczowe w tym cytacie jest słowo masło. Czyli co o może być jego lepszą alternatywą... (9)

      jeśli ktoś koniecznie musi używać jakiegoś smarowidła, a np. z powodu różnych schorzeń nie powinien/powinna używać masła. Irytuje mnie pouczanie specjalistów w danej dziedzinie i odsyłanie ich do nauki. Czasami wystarczy czytać ze zrozumieniem.

      • 1 14

      • (7)

        Z powodu jakis schorzeń nie można używać masła a można margarynę? Prosze o przykład.
        Autorka artykułu żadna specjalistka nie jest, co najwyżej blogerka.

        • 18 0

        • (6)

          a chociażby w przypadku kiedy ktoś musi wyeliminować mleko krowie ze swojej diety

          • 3 5

          • jeśli chodzi o laktozę (1)

            to w maśle jest jej śladowa ilość, podobnie z twarogiem czy serami

            • 5 0

            • Nietolerancja laktozy to coś innego niż alergia na białka mleka krowiego

              • 0 0

          • (2)

            Ale te porady sa dla ludzi zdrowych. Wg pani Violi absolutnie kazdy powinien wyeliminowac maslo. Nie ma tam slowa o alergikach.

            • 4 0

            • jak widzę takie name.... (1)

              typu ,,viola,, to zastanawiam się czy w następnym artykule będzie np. coś o stringach wrzynających się w d@00PĘ raz z prawej strony raz z lewej albo w środek i co w związku z tym ;)

              • 2 0

              • Nie wiem skąd dojeżdżasz, ale w Polsce generalnie imiona nadają rodzice.

                • 1 1

          • smalec?

            • 1 0

      • dokładnie - powinno byś na odwrót "zamiast miękkiej margaryny - dobrej jakości masło"
        porada dietetyczna hmmmm....

        • 20 0

    • Od lat na rynku są margaryny bez utwardzonych tłuszczy. Finu, lurpak itp. Także to o czym mówisz to jakiś archaizm z lat 90'

      • 0 0

  • Lepszą alternatywą dla masła będzie dobrej jakości miękka margaryna z oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. (1)

    Naprawdę to pisał dietetyk? Tragedia.

    • 26 5

    • Moze ma w tym jakis swoj interes? Promocja dla producenta.

      • 0 0

  • Nie mówi się ,,zdrowe lunche" , jest to ,,zdrowy lunch" tylko (2)

    • 2 2

    • A co to jest lunche? (1)

      • 1 0

      • od lunchy lepsze są tylko smartwatche

        • 0 0

  • Lunche?

    Gęsiopolska ma się dobrze.

    • 4 1

  • "Lepszą alternatywą dla masła będzie dobrej jakości miękka margaryna z oleju rzepakowego"

    Pani pożal się dietetyk...

    • 5 0

  • (1)

    Kanapka z jajkiem do pracy. Kazdy kto zyje dluzej niz pani autorka pamieta takie zapachy z pkp.

    • 5 1

    • * blyskotliwa pani autorka

      • 0 1

  • (1)

    Lunche?

    • 6 0

    • Jak sie wstydzisz pieknego jezyka polskiego to wymyslasz takie wypociny jezykowe.

      • 3 0

  • No i jest jeszcze hoddog z zabki - najlepszy obiadek dla pracujacej osoby

    • 1 2

  • Obiad jadam w weekend

    A w tygodniu musli owoce orzechy slalatki z kurczakiem, curry z ryzem itp. Na weekend gotuje zupe i drugie danie.

    • 3 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane