• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Pączek za 49 zł ze złotem: spróbowaliśmy najdroższego pączka w Polsce

Alicja Olkowska
16 lutego 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (195)
Pączek polany polewą z różowej czekolady i posypany pudrem malinowym oraz jadalnym złotem. W środku krem pistacjowy. Cena? 49 zł. Pączek polany polewą z różowej czekolady i posypany pudrem malinowym oraz jadalnym złotem. W środku krem pistacjowy. Cena? 49 zł.

Oto on: najdroższy pączek w Polsce. Wypełniony kremem pistacjowym, z zewnątrz obficie polany różową czekoladą, posypany pudrem malinowym oraz jadalnym złotem. Cena? 49 zł za sztukę. Zamówić go można było w restauracji Niewinni Czarodzieje TrzyZero w Gdyni. Sprawdziliśmy, czy jest wart swojej ceny.




Ile zamierzasz wydać w tłusty czwartek na pączki?

Ceny pączków w tym roku wahają się od 29 groszy w Lidlu (przy zakupie 24 szt.), 42 groszy w Biedronce czy 45 groszy za sztukę w Kauflandzie (w obydwóch miejscach taka cena wypada przy zakupie 12 szt.) do nawet 10 zł w cukierniach premium. Najczęściej jednak za to kaloryczne, smażone w głębokim tłuszczu ciastko zapłacimy od 4 do 6 zł.

Wszystkich cenowo w tym roku postanowiła przeskoczyć gdyńska restauracja należąca do Kuby Wojewódzkiego, która oprócz "tradycyjnych" pączków za 12 zł/szt. przygotowała ofertę deluxe. Najpóźniej dwa dni przed tłustym czwartkiem można było zamówić pączka w cenie 49 zł. Ta kwota przebiła nawet pączki od Magdy Gessler, o których co roku rozpisywały się ogólnopolskie media.



Pączek, który odebrałam w tłusty czwartek po godz. 9, zapakowany był w eleganckie pudełko z serduszkiem. Był jeszcze gorący, smażony dosłownie chwilę temu, i ważył 166 g, a więc dość sporo. Łącznie przygotowano tylko 25 sztuk - były prośby od klientów o więcej, ale taki limit przyjęła restauracja i do końca się go trzymała.

Z zewnątrz zwracała na siebie uwagę posypka z jadalnego złota, z którą pięknie kontrastowała polewa z różowej czekolady oraz puder malinowy. To był naprawdę estetyczny pączek, ale przecież nie to jest najważniejsze: liczy się wnętrze.

  • Pączek za 49 zł od Niewinnych Czarodziejów TrzyZero w Gdyni.
  • Pączek ważył 166 g.
  • Pączek polany był polewą z różowej czekolady i posypany pudrem malinowym oraz jadalnym złotem. Cena? 49 zł.
  • Pączek po przekrojeniu. W środku był krem pistacjowy.
  • Wszystkie pączki za 49 zł są pakowane w eleganckie pudełka.
Po przekrojeniu okazało się, że pączek jest solidnie wypełniony kremem pistacjowym, który w smaku był słodki, z delikatnie wyczuwalną nutą orzechów. Jak widać na zdjęciach, było go sporo i zdecydowanie zdominował smak ciastka. Niewiele zostało już miejsca na puchate ciasto drożdżowe, które niestety "zbiło" się i stało się gumowe (trudno się je nawet kroiło nożem...). Być może zawiniła też polewa, sama w sobie smaczna, lecz było jej tak dużo, że pączek się w niej utopił.

Test pączków. Gdzie są najlepsze pączki w Trójmieście? Test pączków. Gdzie są najlepsze pączki w Trójmieście?
Ciastko od Wojewódzkiego było przede wszystkim bardzo słodkie, zabrakło w nim kwaśnego akcentu, choćby odrobiny konfitury z malin, która by zrównoważyła całość. Finalnie pączek miał tak niepączkową konsystencję i fakturę, że gdyby ktoś mnie nim poczęstował "w ciemno", nigdy bym się nie domyśliła, jakie ciasto jem.

Ten pączek nie podbił mojego serca - jego atrakcyjny wygląd przerósł wnętrze, choć wierzę, że znajdą się osoby, którym posmakuje. Czy był wart swojej ceny? Według mnie nie, ale chyba nie o to w tym całym zamieszaniu chodziło...

Pączek po przekrojeniu. W środku był krem pistacjowy. Pączek po przekrojeniu. W środku był krem pistacjowy.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (195) ponad 50 zablokowanych

  • Niezwykle ważne w pączku aspirującym do przyrządzonego zgodnie z zasadami sztuki... (2)

    ... (a o czym praktycznie nikt nie wspomina) jest to aby składany był ręcznie z dwóch połówek ciasta wprzódy układając pieczołowicie między nimi nadzienie (najlepiej z róży). Szprycowanie pączka po usmażeniu i pozostawienie go z tą zionącą dziurą powinno być karane z urzędu i przekreśla takiego pączka na dzień dobry.

    • 8 4

    • Moja babcia tak robi do dzis

      A i ja od kilku lat tak robię. Z tym że nie z dwóch połówek a z jednego krążka formujemy paczki. Trochę jak pierogi nadając im okrągły ładny ksztal

      • 1 0

    • mnie bardziej interesuje dobre nadzienie a nie to czy jest składany czy szprycowany

      • 4 3

  • Nie pisze się "którym posmakuje"

    tylko którym zasmakuje...

    • 0 0

  • Gdańszczanka

    A ja nie muszę kupować tego pączka, żeby dodać sobie wątpliwego prestiżu i przy okazji nabić kabzę pewnemu celebrycie. Nawiasem mówiąc, histeria z jaką większość portali promuje ten produkt każe zastanowić się, kto jeszcze na tym zarabia... To pytanie do myślących ludzi, a pozostałych zapraszam do sklepu po pączka za 49 złotych.

    • 6 0

  • Aaaaaa

    Też takiego kupiłem i było to najgorsze g*wno

    • 0 0

  • (5)

    Kto by się spodziewał, że takie to będą efektyAle nie o smak, a o reklamę tu chodziło i reklama się pojawiła. Pół redakcji w Polsce pisze o Kubie Wojewódzkim i jego pączkach ;)

    • 162 1

    • To samo chciałam napisać, reklama prawie darmo 25x49 zl

      • 1 0

    • (1)

      Co jak co, ale to robienia interesów to Wojewódzki zawsze miał smykałkę. Darmową reklamę swojej restauracji ma już na całą Polskę. Limitowana ilość paczków i ta cena, ale snobów nie brakuje.

      • 21 0

      • I tak zamkną ten pustostan ze znudzonymi kelnerami...

        • 9 1

    • Nie ten bogaty, kto kapie od złota,
      Ani ten, który zagarnął pół świata.
      Czemże jest złoto? Tylko grundką błota
      Są inne skarby, niech ku nim duch wzlata.

      • 14 1

    • Niestety ! :(

      A najlepsze pączki, to te domowe

      • 23 0

  • Pozerzy przybywajcie, nadroższy pączek w Polsce jest w Gdyni!

    Ta informacja wyleczyła mnie z jakiejkolwiek choćby próby odwiedzenia tej restauracji. Rozumiem wysoką cenę za produkt dobrej jakości, ale to jest po prostu obelga dla wszystkich trójmiejskich cukierni, które - często - od dziesięcioleci karmią nas swoimi dopracowanymi produktami. Tu amatorzy-celebryci robią kluchę pączkopodobną (bazuje na recenzji) dodają snobistycznego kolorytu i kroją kasę aż miło. Obrzydlistwo...

    • 5 0

  • (2)

    Hmmmm pistacje, uwielbiam.

    • 8 15

    • co trzeba mieć w głowie żeby zapłacić za pączka 49zł - tak zgadza się - pustkę

      • 4 0

    • Ja też dlatego kupuję orzeszki w paczkach a nie w pączkach.

      • 5 2

  • (1)

    Fuj, on jest już zielony w środku!

    • 4 0

    • Bo jest jeszcze niedojrzaly, musli troche polezec.

      • 0 0

  • (1)

    Wyglada jak z plesnia

    • 9 1

    • Paczek plesniowy dla koneserow.

      • 2 0

  • Przeczytałem, że ze "złomem" ;) (1)

    No i pomyślałem, że to ten słynny pączek "keto" !!!

    • 11 0

    • Ze zlomem to duzo zelaza zawiera, dobry przy anemii.

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane