- 1 Najlepsi restauratorzy-innowatorzy (5 opinii)
- 2 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (39 opinii)
- 3 Trójmiasto w przewodniku Michelin (74 opinie)
- 4 Co Polacy jedzą na śniadanie? (97 opinii)
- 5 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 6 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (109 opinii)
Pizza dobra na wszystko. Gdzie zamówić z dowozem?
Stopniowo znoszone są obostrzenia związane z koronawirusem, jednak wciąż wiele osób ogranicza wyjścia na miasto. To dobry pretekst do zamówienia jedzenia do domu. Kilka dni temu przedstawialiśmy nasze propozycje z trójmiejskich pierogarni. Teraz rozglądamy się w poszukiwaniu tej idealnej pizzy.
Najlepsze trójmiejskie pizzerie
Viva La Pizza
Viva La Pizza z Gdyni serwuje pizzę z pieca opalanego drewnem, a do jej produkcji używana jest oryginalna włoska mąka. W menu znajdziemy niemal 40 wariacji na temat. Wszystkie pizze są w granicach 26-28 cm. Są także włoskie piwa takie jak Birra Moretti, Ichnusa i Peroni oraz prosecco i musujące fragolino z aromatem poziomki i truskawki.
Zamówić można również panini, czyli kanapki z różnymi dodatkami, a także sałatki, przystawki oraz suflet czekoladowy na deser. Zamówienia można składać telefonicznie pod numerem 58 352 66 33 lub przez aplikację. Pizzę na wynos odebrać można również osobiście w lokalu w godzinach 13:30 - 22.
Pizza Cafe Ósemka
Ponad 40 różnych propozycji na pizzę ma też Pizza Cafe Ósemka na ul. Wajdeloty w Gdańsku. Znajdziemy tam klasyki oraz wersje oryginalne - "Ufo", "Konrad", "Turecka". Do wyboru rozmiar pizzy (średnica 20, 30 lub 40 cm). Znajdziemy także pizzę bez glutenu i bez produktów pochodzenia zwierzęcego. W menu także sałatki i zestawy obiadowe.
Studenci skorzystają z rabatu 10 proc., a przy zamówieniu trzech pizz, czwarta połowę taniej. Ósemka czynna jest w każdy dzień tygodnia poza poniedziałkiem. Zamówienia można składać telefonicznie pod numerem 58 344-22-66.
Pizzeria 105
Pizzeria Stopiątka na Kowalach również ma 40 propozycji podania pizzy, a wśród nich "ludowe" ("Syrenka", "Obywatelska", "PGR"), "robotnicze" ("Trabant", "Prodiż", "Fajrant"), "kapitalistyczne" ("Monte Carlo", "Frania", "Wyjazdowa") i "luksusowe" ("Dygnitarz", "Zagraniczna"). W menu znajdziemy też sałaty oraz makarony.
Każdego dnia tygodnia obowiązuje 10 proc. zniżka na inną kategorię pizzy. Zamawiać można telefonicznie pod numerem 501 365 105 oraz przez stronę internetową. Minimalna kwota zamówienia to 25 zł.
Włoszczyzna
To pizzeria, którą znajdziemy na Morenie oraz w Garnizonie. W menu Włoszczyzny są przystawki oraz kilkanaście wersji pizzy. Chociaż propozycji jest nieco mniej, są intrygujące (np. "Nduja" - kalabryjskie połączenie kiełbasy z pikantnymi papryczkami peperoncini).
Pizzeria realizuje zamówienia tylko i wyłącznie na wynos z odbiorem własnym. Zamówienia na Morenie składać można pod numerem 733-460-471, a w Garnizonie 791-347-770.
Ostro
Ostro to pizzeria na Długim Pobrzeżu w centrum Gdańska. Spróbować tam można pizzy neapolitańskiej prosto z pieca. To charakterystyczny rodzaj pizzy, która ma puszyste ranty i bardzo cienki środek, a jej kształt jest za każdym razem jest nieco inny. W menu znajdziemy trzynaście wersji na jej podanie (m.in. pizza z gruszką Pera Con Gorgonzola, a także Marinara, Prosciutto Crudo, Scampi). Zamówić można również śniadania, kanapki panuozzo i przekąski (czosnkowe bułeczki własnego wypieku, oliwki, deska serów czy wędlin). Do wyboru jest również bogata oferta win i koktajli. Kupić można także własnoręcznie robione oliwy (z czosnkiem i tymiankiem, z pieprzem i rozmarynem, z papryczką chilli) oraz sosy.
Zamówienia można składać pod numerem 690 069 909. Dowóz w godzinach od 14 do 22 od poniedziałku do czwartku oraz od 12 do 22 w piątek i weekend.
Mąka i Kawa
Mąkę i Kawę możemy odwiedzić w centrum Gdyni oraz we Wrzeszczu w Galerii Metropolia. Smakosze znajdą tam tradycyjną włoską pizzę w kilkunastu wariantach, polentę, makarony oraz włoskie delikatesy takie jak kawę, oliwę, chleb, mąkę czy makaron. Zamawiać je można mailowo pod adresem makaikawa@gmail.com za minimum 50 zł. Natomiast pizzę "Sycylijczyk w Ameryce" na dowóz zamówić można też ze Stacji Food Hall. Telefon do lokalu w Gdyni: 533-833-333 oraz w Gdańsku: 533-383-334.
Pizza Napoli
Pizzy neapolitańskiej spróbować można też w Pizza Napoli na Oruni. Wybierać możemy wśród rozmaitych wersji pizzy w wiosennym menu sezonowym. Liście młodego szpinaku, rukola, szparagi, papryka chili czy buraki to tylko niektóre ze składników. Zamówimy tam także lunch dnia (zupa + danie główne). Zamówienia pod numerem 511-673-512, a dowóz do 5 km.
Pizzeria przygotowała również vouchery na warsztaty pizzy. Są one do wykorzystania w przyszłości, po ponownym otwarciu lokali gastronomicznych. Warsztaty mają trwać trzy godziny i obejmować krótką historię pizzy neapolitańskiej, omówienie rodzajów mąki oraz sosu, naukę wyrabiania i formowania ciasta, wypiekanie, a następnie wspólną kolację.
A czy wy macie jakieś ulubione lokale, z których najchętniej zamawiacie pizzę? Czekamy na wasze polecenia w komentarzach.
Zobacz, co wybierali mieszkańcy Trójmiasta: pizzę z ananasem czy bez?
Miejsca
Opinie (204) ponad 10 zablokowanych
-
2020-05-06 10:11
(2)
A moje propozycje są takie: Sopot - Tesoro, Gdynia: Serio, Czerwony Piec, Gdańsk: La Famiglia, Pizzarium, La Bocca, Farina, Allora. Kolejność przypadkowa ale najbardziej bym wyróżnił Serio i Allora.
- 5 7
-
2020-05-06 10:13
Tessoro (1)
To syf nad syfem. Kiedyś pizza była smaczna teraz polska mozzarella na pizzy, ciasto okropne, a dodatki z masą konserwantów
- 2 0
-
2020-05-06 10:15
niestety żadnej innej w Sopocie nie znam ale przyznam, że jest najsłabsza w moim rankingu
- 3 0
-
2020-05-06 10:11
Tylko prosto z Sopotu
Pizza z dzikim brokułem i biała kiełbasa włoska. Pycha orgazmu w ustach. Nikt takiej nie serwuje. Smak jak w Neapolu
- 3 5
-
2020-05-06 10:12
Ranking wg komentarzy
Gdańsk: Zajezdnia, da Raffaele, Na okrągło, Monte Carlo;
Gdynia: Francesco- 1 3
-
2020-05-06 10:13
Ósemka produkuje bezpłciowe placki z kupnego ciasta i z elektrycznego pieca (4)
Naprawdę nic rewelacyjnego
- 13 1
-
2020-05-06 10:15
bo to pizza dla studentów
- 2 0
-
2020-05-06 10:24
(1)
kupne ciasto? Opowiesz coś o tym. nie wiedziałem, że można kupować ciasto do pizzy jak przepis jest tak prosty.wystarczy waga kuchenna, lodówka, składniki i czas. Elektryczny piec ma swoje ograniczenia ale jeśli 450 st pociągnie, to już coś. Oczywiście jest oczko niżej niż opalany.
- 1 3
-
2020-05-06 21:53
60-70 % pizzerii i barów jedzie na kupnym cieście
Przyjeżdzają mrożone kulki, rozmraża się je, zostawia do wyrośnięcia (jak jest czas a jak nie, to od razu pod wałek i do pieca) potem się rozwałkowuje, zostawia do wyrośniecia, obkłada składnikami i do pieca. Ale to jest wishful thinking, bo któa pizzeria ma czas i powierzchnię do wyrastania ciasta.
Ci co robią sami to jest to tak naprawdę objętne czy własne czy kupne, bo i tak nie ma to nic wspólnego z prawdziwym ciastem na pizzę. Około 10% pizzerii robi ciasto z mąki "00". Reszta to podróba.- 2 1
-
2020-05-07 10:30
Też odnoszę wrażenie, że to na prawdę przeciętne miejsce. Nie jest to zły lokal, ale jest cała masa lepszych pizzerii.
- 0 0
-
2020-05-06 10:23
Gdzie zamówić pizzę z dowozem
Wszędzie. Ja się pytam gdzie zamówić pizzę na miejscu
- 5 1
-
2020-05-06 10:24
serotonina (1)
Serotonina to nowa pizzeria na Łostowicach na Srebrnej 46
Polecam serdecznie bo pizza rewelacyjna- 3 7
-
2020-05-07 00:05
To w ogóle istnieje? W internecie zero informacji...
- 0 0
-
2020-05-06 10:44
Serio?
Koronowirusa gratis.
- 1 6
-
2020-05-06 10:52
Po komentarzach można stwierdzić, że wszystkie pizzerie mają więcej plusów niż minusów. Tak na zdrowy rozum, każdy je to co lubi!
- 1 1
-
2020-05-06 10:53
rimini na jasieniu pycha
Pizzeria Rimini ul.Damroki 1, z czystym sumieniem polecam Roma i Serowa mój faworyt.
- 0 5
-
2020-05-06 10:56
Pizza (1)
Najlepsza jaka jadłem to w ,,pizza uno ,, i w pizza due,,
Ale to w Chicago niestety- 0 2
-
2020-05-06 20:41
Z włóknami azbestu smakuje najlepiej
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.