• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Pizza dobra na wszystko. Gdzie zamówić z dowozem?

Julia Rzepecka
6 maja 2020 (artykuł sprzed 4 lat) 
Jest jednym z tych dań, które lubi niemal każdy. Nic dziwnego - pizza to rozwiązanie genialne w swojej prostocie. Jest jednym z tych dań, które lubi niemal każdy. Nic dziwnego - pizza to rozwiązanie genialne w swojej prostocie.

Stopniowo znoszone są obostrzenia związane z koronawirusem, jednak wciąż wiele osób ogranicza wyjścia na miasto. To dobry pretekst do zamówienia jedzenia do domu. Kilka dni temu przedstawialiśmy nasze propozycje z trójmiejskich pierogarni. Teraz rozglądamy się w poszukiwaniu tej idealnej pizzy.



Najlepsze trójmiejskie pizzerie


Jaką pizzę lubisz najbardziej?

Viva La Pizza



Viva La Pizza z Gdyni serwuje pizzę z pieca opalanego drewnem, a do jej produkcji używana jest oryginalna włoska mąka. W menu znajdziemy niemal 40 wariacji na temat. Wszystkie pizze są w granicach 26-28 cm. Są także włoskie piwa takie jak Birra Moretti, Ichnusa i Peroni oraz prosecco i musujące fragolino z aromatem poziomki i truskawki.

Zamówić można również panini, czyli kanapki z różnymi dodatkami, a także sałatki, przystawki oraz suflet czekoladowy na deser. Zamówienia można składać telefonicznie pod numerem 58 352 66 33 lub przez aplikację. Pizzę na wynos odebrać można również osobiście w lokalu w godzinach 13:30 - 22.

  • Aby pizza z pieca była lekka, chrupiąca i prawdziwie włoska, potrzeba umiejętności i pracy.
  • Aby pizza z pieca była lekka, chrupiąca i prawdziwie włoska, potrzeba umiejętności i pracy.
  • Aby pizza z pieca była lekka, chrupiąca i prawdziwie włoska, potrzeba umiejętności i pracy.

Pizza Cafe Ósemka



Ponad 40 różnych propozycji na pizzę ma też Pizza Cafe Ósemka na ul. Wajdeloty w Gdańsku. Znajdziemy tam klasyki oraz wersje oryginalne - "Ufo", "Konrad", "Turecka". Do wyboru rozmiar pizzy (średnica 20, 30 lub 40 cm). Znajdziemy także pizzę bez glutenubez produktów pochodzenia zwierzęcego. W menu także sałatki i zestawy obiadowe.



Studenci skorzystają z rabatu 10 proc., a przy zamówieniu trzech pizz, czwarta połowę taniej. Ósemka czynna jest w każdy dzień tygodnia poza poniedziałkiem. Zamówienia można składać telefonicznie pod numerem 58 344-22-66.

  • Pizza Cafe Ósemka znajduje się w tym samym miejscu od wielu lat.
  • To lokal o charakterystycznym, nietypowym wnętrzu.

Pizzeria 105



Pizzeria Stopiątka na Kowalach również ma 40 propozycji podania pizzy, a wśród nich "ludowe" ("Syrenka", "Obywatelska", "PGR"), "robotnicze" ("Trabant", "Prodiż", "Fajrant"), "kapitalistyczne" ("Monte Carlo", "Frania", "Wyjazdowa") i "luksusowe" ("Dygnitarz", "Zagraniczna"). W menu znajdziemy też sałaty oraz makarony.

Każdego dnia tygodnia obowiązuje 10 proc. zniżka na inną kategorię pizzy. Zamawiać można telefonicznie pod numerem 501 365 105 oraz przez stronę internetową. Minimalna kwota zamówienia to 25 zł.

  • W menu od czasu do czasu pojawiają się też oryginalne smaki, tak jak mango z czerwoną cebulą i sosem teriyaki.
  • Dostępne są również makarony z sezonowymi składnikami.
  • Do wyboru pizza w rozmiarze 32, 45 lub 60 cm.

Włoszczyzna



To pizzeria, którą znajdziemy na Morenie oraz w Garnizonie. W menu Włoszczyzny są przystawki oraz kilkanaście wersji pizzy. Chociaż propozycji jest nieco mniej, są intrygujące (np. "Nduja" - kalabryjskie połączenie kiełbasy z pikantnymi papryczkami peperoncini).

Pizzeria realizuje zamówienia tylko i wyłącznie na wynos z odbiorem własnym. Zamówienia na Morenie składać można pod numerem 733-460-471, a w Garnizonie 791-347-770.

  • Podstawą każdej pizzy jest sos z włoskich pomidorów pelati oraz mozzarella.
  • Podstawą każdej pizzy jest sos z włoskich pomidorów pelati oraz mozzarella.

Ostro



Ostro to pizzeria na Długim Pobrzeżu w centrum Gdańska. Spróbować tam można pizzy neapolitańskiej prosto z pieca. To charakterystyczny rodzaj pizzy, która ma puszyste ranty i bardzo cienki środek, a jej kształt jest za każdym razem jest nieco inny. W menu znajdziemy trzynaście wersji na jej podanie (m.in. pizza z gruszką Pera Con Gorgonzola, a także Marinara, Prosciutto Crudo, Scampi). Zamówić można również śniadania, kanapki panuozzoprzekąski (czosnkowe bułeczki własnego wypieku, oliwki, deska serów czy wędlin). Do wyboru jest również bogata oferta win i koktajli. Kupić można także własnoręcznie robione oliwy (z czosnkiem i tymiankiem, z pieprzem i rozmarynem, z papryczką chilli) oraz sosy.

Zamówienia można składać pod numerem 690 069 909. Dowóz w godzinach od 14 do 22 od poniedziałku do czwartku oraz od 12 do 22 w piątek i weekend.

  • Pizza neapolitańska ma mokry, rozpadający się spód, dlatego nie kroi się jej na trójkąty tak jak pizzę rzymską.
  • W Ostro można kupić również oliwy z ziołami.
  • Pizza neapolitańska ma mokry, rozpadający się spód, dlatego nie kroi się jej na trójkąty tak jak pizzę rzymską.

Mąka i Kawa



Mąkę i Kawę możemy odwiedzić w centrum Gdyni oraz we WrzeszczuGalerii Metropolia. Smakosze znajdą tam tradycyjną włoską pizzę w kilkunastu wariantach, polentę, makarony oraz włoskie delikatesy takie jak kawę, oliwę, chleb, mąkę czy makaron. Zamawiać je można mailowo pod adresem makaikawa@gmail.com za minimum 50 zł. Natomiast pizzę "Sycylijczyk w Ameryce" na dowóz zamówić można też ze Stacji Food Hall. Telefon do lokalu w Gdyni: 533-833-333 oraz w Gdańsku: 533-383-334.

  • Mąka włoska Ricossa to nowość, dostępna od niedawna.
  • Włoski makaron Penne Rigate La Molisana.
  • "Sycylijczyk w Ameryce" charakteryzuje się prostokątnym kształtem, bardziej puszystym ciastem i ciągnącą się mozzarellą. W USA oraz na Sycylii często podawana pocięta na kawałki.

Pizza Napoli



Pizzy neapolitańskiej spróbować można też w Pizza Napoli na Oruni. Wybierać możemy wśród rozmaitych wersji pizzy w wiosennym menu sezonowym. Liście młodego szpinaku, rukola, szparagi, papryka chili czy buraki to tylko niektóre ze składników. Zamówimy tam także lunch dnia (zupa + danie główne). Zamówienia pod numerem 511-673-512, a dowóz do 5 km.

Pizzeria przygotowała również vouchery na warsztaty pizzy. Są one do wykorzystania w przyszłości, po ponownym otwarciu lokali gastronomicznych. Warsztaty mają trwać trzy godziny i obejmować krótką historię pizzy neapolitańskiej, omówienie rodzajów mąki oraz sosu, naukę wyrabiania i formowania ciasta, wypiekanie, a następnie wspólną kolację.

A czy wy macie jakieś ulubione lokale, z których najchętniej zamawiacie pizzę? Czekamy na wasze polecenia w komentarzach.

Zobacz, co wybierali mieszkańcy Trójmiasta: pizzę z ananasem czy bez?

Miejsca

Opinie (204) ponad 10 zablokowanych

  • (2)

    A moje propozycje są takie: Sopot - Tesoro, Gdynia: Serio, Czerwony Piec, Gdańsk: La Famiglia, Pizzarium, La Bocca, Farina, Allora. Kolejność przypadkowa ale najbardziej bym wyróżnił Serio i Allora.

    • 5 7

    • Tessoro (1)

      To syf nad syfem. Kiedyś pizza była smaczna teraz polska mozzarella na pizzy, ciasto okropne, a dodatki z masą konserwantów

      • 2 0

      • niestety żadnej innej w Sopocie nie znam ale przyznam, że jest najsłabsza w moim rankingu

        • 3 0

  • Tylko prosto z Sopotu

    Pizza z dzikim brokułem i biała kiełbasa włoska. Pycha orgazmu w ustach. Nikt takiej nie serwuje. Smak jak w Neapolu

    • 3 5

  • Ranking wg komentarzy

    Gdańsk: Zajezdnia, da Raffaele, Na okrągło, Monte Carlo;

    Gdynia: Francesco

    • 1 3

  • Ósemka produkuje bezpłciowe placki z kupnego ciasta i z elektrycznego pieca (4)

    Naprawdę nic rewelacyjnego

    • 13 1

    • bo to pizza dla studentów

      • 2 0

    • (1)

      kupne ciasto? Opowiesz coś o tym. nie wiedziałem, że można kupować ciasto do pizzy jak przepis jest tak prosty.wystarczy waga kuchenna, lodówka, składniki i czas. Elektryczny piec ma swoje ograniczenia ale jeśli 450 st pociągnie, to już coś. Oczywiście jest oczko niżej niż opalany.

      • 1 3

      • 60-70 % pizzerii i barów jedzie na kupnym cieście

        Przyjeżdzają mrożone kulki, rozmraża się je, zostawia do wyrośnięcia (jak jest czas a jak nie, to od razu pod wałek i do pieca) potem się rozwałkowuje, zostawia do wyrośniecia, obkłada składnikami i do pieca. Ale to jest wishful thinking, bo któa pizzeria ma czas i powierzchnię do wyrastania ciasta.
        Ci co robią sami to jest to tak naprawdę objętne czy własne czy kupne, bo i tak nie ma to nic wspólnego z prawdziwym ciastem na pizzę. Około 10% pizzerii robi ciasto z mąki "00". Reszta to podróba.

        • 2 1

    • Też odnoszę wrażenie, że to na prawdę przeciętne miejsce. Nie jest to zły lokal, ale jest cała masa lepszych pizzerii.

      • 0 0

  • Gdzie zamówić pizzę z dowozem

    Wszędzie. Ja się pytam gdzie zamówić pizzę na miejscu

    • 5 1

  • serotonina (1)

    Serotonina to nowa pizzeria na Łostowicach na Srebrnej 46
    Polecam serdecznie bo pizza rewelacyjna

    • 3 7

    • To w ogóle istnieje? W internecie zero informacji...

      • 0 0

  • Serio?

    Koronowirusa gratis.

    • 1 6

  • Po komentarzach można stwierdzić, że wszystkie pizzerie mają więcej plusów niż minusów. Tak na zdrowy rozum, każdy je to co lubi!

    • 1 1

  • rimini na jasieniu pycha

    Pizzeria Rimini ul.Damroki 1, z czystym sumieniem polecam Roma i Serowa mój faworyt.

    • 0 5

  • Pizza (1)

    Najlepsza jaka jadłem to w ,,pizza uno ,, i w pizza due,,
    Ale to w Chicago niestety

    • 0 2

    • Z włóknami azbestu smakuje najlepiej

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane