• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Pomorze? Mamy problem (z kurami i jajkami)

rb
2 kwietnia 2021 (artykuł sprzed 3 lat) 
  • Produkcja jajek w naszym województwie spadła, ale cena nie wzrosła. Popyt zaspokajają dostawy z innych regionów kraju.
  • Przeciętnie każdy mieszkaniec Pomorza zjadał 11 jajek miesięcznie.
  • Nioski z Pomorza nie przepracowują się.

Przeciętny mieszkaniec województwa pomorskiego zjada średnio 11 jajek miesięcznie. To średnia dla Polski, ale na Pomorzu kury niosą się najsłabiej, nawet 25 proc. gorzej niż w pozostałej części kraju. Dlatego sprowadzamy je z innych regionów, przez co cena jajek rośnie - nie tylko przed Wielkanocą.



Podpowiadamy, jak bezpiecznie spędzić Wielkanoc



Starasz się zdrowo odżywiać?

Święta Wielkanocne bezsprzecznie kojarzą się z pisankami, czyli gotowanymi, kolorowo zdobionymi jajkami. Jaja wykorzystywane są też do ciast, sałatek, czy choćby smażenia kotletów na obiad.

Nic dziwnego, że popyt na nie przed świętami rośnie.

Rosną także ceny, choć według Głównego Urzędu Statystycznego, który udostępnił dane do 2019 roku, cena jajek nie wyprzedzała dotąd inflacji.

Jak zrobić najlepszy żurek?



Co ciekawe, z danych wynika, że na Pomorzu odżywiamy się całkiem zdrowo - przynajmniej statystycznie.

W 2019 roku najwięcej kupowaliśmy warzyw (7,47 kg miesięcznie, ale ich spożycie spada). Zjadamy też sporo pieczywa i produktów zbożowych (4,94 kg miesięcznie), mięsa (4,85 kg miesięcznie) i owoców (4,21 kg miesięcznie i największy wzrost o 5,8 proc. w stosunku do poprzednich 12 miesięcy).

  • Ze statystyk wynika, że świadomość zdrowego odżywiania rośnie. Jemy więcej warzyw, a mniej cukru.

Quiz Wielkanocne przysmaki Średni wynik 75%

Wielkanocne przysmaki

Rozpocznij quiz
rb

Opinie (99) ponad 20 zablokowanych

  • Najbardziej zdrowe jajko to jajko na miękko. (4)

    • 25 2

    • (3)

      Tak jest! A dobre jajko to koszt 1.10-1.30 w detalu, ale warto.

      Jaj typu 30 sztuk za 7.99 nie warto nawet zauważać. Lepiej ich w ogóle nie jeść.

      • 6 0

      • A widzisz z badań wynika skład najtańszych jaj klatkowych nie różni się praktyczni niczym od tych wiejskich (2)

        Zasadnicza różnica to rozmiar, smak, kolor

        • 4 0

        • Jesteś tym co jesz.. (1)

          Bo sprawa opiera się na założeniu że kura jajko i tak zniesie bo znieść musi (natura).
          Więc nieważne jakie ma warunki bytowe czy żywieniowe jajko i tak bedzie.
          Tyle ze tak jak w całej naturze - Jesteś tym co jesz.

          • 0 1

          • Jedząc jajo jesteś jajem? Jedząc parówkę sojową jesteś legitną sojową parówą?

            • 1 0

  • Staram się zdrowo odżywiać bo nie mam innego wyjscia. Jestem alergikiem, mam nietolerancje pokarmowe. Chemia w zywnosci, e-dodatki, pestycydy, sztuczne slodziki, syropy glukozowo-fruktozowe, sukraloza i inne tego typu substancje sa dla mnie trucizna. Najgorsze ze nawet w lekach mozna znalezc to dziadostwo. Niestety niektorzy producenci nie deklaruja wszystkich skladnikow produktu i wtedy czlowiek cierpi. Jedynie jajka kurze sa najpewniejsze i najzdrowsze, te moge jesc do woli bez obawy o moje zdrowie.

    • 0 0

  • Czy w świecie drobiu też jest już mnogość płci? Czy jeszcze po staremu, po zacofanemu znaczy, tylko kogut i kura? To pierwsze primo. A drugie jest takie: wszystkie te kury "z wolnego wybiegu" przestają jakoś w zimie wybiegać na ten wybieg i wszystkie jakoś siedzą w kurnikach. I co? Wtedy już nie robią jajek eko? Na rynasku wszystkie baby ( sorki, taki zwyczajowy zwrot) mówią , że kury z podwórka. Znaczy śnieg wpie*rzają? Kto widzial kurę w śniegu? A poważnie, dobre jajco jest wtedy, kiedy kura zjada dobrą paszę. Bez dodatków nadzwyczajntch, tylko zboża dobrze dobrane, ze śrutownika, plus troche zielonego jak da radę plus coś tłustego - skrawki słoniny, szpik z kości, itp). Kura musi mieć, jak każdy, trochę luzu. To znaczy grzędę. I tam może sobie cupnąć i kimnąć. I potem, rano zniesie zdrowe, fajne jajo. I nie musi latać po podwórku i grzebać w piachu, bo chytry chłop ma w nosie karmienie kur, tylko w miłym towarzystwie koguta i innych kurek dziobie sobie fajne żarełko i gdacze lubieżnie znosząc swoją dolę i przy okazji jajco. I to tyle, mądrale jajowe.

    • 1 0

  • Prawdziwe JAJKO kosztuje 80-90 gr do 1zl za szt. (6)

    Nie piszcie bredni porównując ceny prawdziwych jajek do produktów jajkopodobnych (skorupka plus coś w środku) którymi zasypane są markety.

    • 67 23

    • (1)

      I oczywiście niepryskane od zaprzyjaźnionego rolnika, który specjalnie dla nas odłoży :)

      • 11 3

      • Kury czesane dwa razy dziennie z paszportem covidowym dają zdrowe jajka

        • 1 1

    • Dokladnie (2)

      W Stanach sa jajka po $7.99/12szt, ale sa i po $0.89/12szt. Te drugie maja skorupe z gumy a zeby ubic bialko do ciasta musisz dodac specjalny proszek bo inaczej sie nie ubije.

      • 6 4

      • I są czarne ? (1)

        • 12 1

        • To kwestia czasu i uwierz mi to wcale nie jest smieszne...

          • 6 1

    • Prima aprilis był wczoraj

      • 3 0

  • Tyle było teorii na temat zdrowego żywienia... (8)

    Raz margaryna, raz masło, raz drób a potem drób be, ostatnio nawet mleko na prostatę szkodzi. Jajka najpierw co najwyżej raz w tygodniu a ostatnio codziennie. Cukier najpierw krzepił, a teraz uzależnia... Można się w tym pogubić.

    • 66 3

    • Przecież masz tabele zapotrzebowania (6)

      A do tego jakość. Już na pierwszy rzut oka widać, że jemy za mało białka i dobrych tłuszczy a za dużo węglowodanów.
      Na dzień dobry trzeba zwiększyć spożycie ryb i nabiału (szczególnie jajek, bo to kopalnia składników odżywczych) a ograniczyć wysoko przetworzone węglowodany.

      • 2 5

      • (2)

        cena ryb jest wyższa od wołowiny, nic dziwnego, że śmieciowe jedzenie jest na pierwszym miejscu. jakby każdy był prezesem orlenu można ryb jeść do ob.ygania no chyba, że limity się wyczerpią a tak... od święta

        • 4 0

        • A tak ludzie piją wódkę z Coca-Colą.

          • 0 0

        • Możemy jeść chemiczną pangę.

          • 0 0

      • Gdzie kupić zdrową rybe nie z hodowli ? Gdzie kupić zdrowe mięso nie z hodowli ? Nie ma takiej możliwości. Jemy śmieci i umieramy na raka. Dziś się to pisze że to Covid. Pozdrawiam.

        • 0 0

      • Tabela? (1)

        Weź dwóch ludzi w tym samym wieku. Jeden jest urzędnikiem za biurkiem, drugi kulturystą. Potrzeby organizmu są skrajnie różne

        • 12 0

        • Racja, ale zapotrzebowanie to punkt wyjścia

          Pewne minimum jest niezbędne dla każdego.

          • 0 0

    • Jedz to co lubisz i resztą się nie przejmuj. Żyje się raz.

      • 0 0

  • Ustalcie czy to wina PiS czy PO, że kury się nie niosą

    • 1 0

  • Bazar natury (6)

    Tam są niby swojskie jaja. Ale czy ktoś to weryfikuje ?? Znam osobiście gościa który ma kurniki przemysłowe a tam jajka sprzedaje jako z wolnego wybiegu.

    • 40 6

    • (2)

      Ja znam takich co nic nie mają, jeżdżą do kurników kupują jajka przed nabiciem stempli i sprzedają jako swoje, ekologiczne!! nadmienie że do kościoła to 2x dziennie latają!

      • 13 7

      • Słabo jest oskarżać

        POwiedz lepiej czym ty się zajmujesz? A nie oskarżasz. Jak wiesz, że przestępstwo to zgłoś tam gdzie trzeba, a nie plotki rozsiewasz. W PZPR świetnie byś się sprawdził, a może masz jakieś wzorce w rodzinie, bo widzę, że kościół cię boli, a wiadomo jak było - Kościół wróg ludu pracującego i wszyscy Towarzysze na front walki z Kościołem. Widzę czasy się zmieniają, ale mentalność komunistyczna POzostaje żywa.

        • 4 3

      • Ale to z Twojej

        Rodziny?

        • 7 0

    • Ważne aby te informacje były sprawdzone.

      Takim pisaniem można skrzywdzić osoby, które robią to uczciwie. Teraz każdy może pisać i nikt tego nie weryfikuje. Kiedyś mógł pisać tylko ktoś kto miał wiedzę i umięjtność pisania. Jeśli informacje są potwierdzone trzeba zgłosić to organizatotori bazaru natury.

      • 7 0

    • Prokurator

      No to zgłoś to do prokuratury. Posiadanie wiedzy o przestępstwie i nie zgłaszanie tego jest także przestępstwem

      • 7 3

    • Żyjemy w świecie, gdzie wszystko jest udawane i robione na pokaz dla poklasku.

      • 9 0

  • Dlaczego jak coś jest dobre (9)

    To albo jest niezdrowe, albo tuczy, albo jest niemoralne?

    • 24 6

    • To proste - koncerny wykorzystują mechanizmy wbudowane w mózg i je "eksplojtują"

      np. chipsy, albo paluszki - masz w mózg wbudowany mechanizm że sól = coś dobrego, naturalna sól to multiwitamina, zawiera bardo potrzebne ci mikroelementy, w dodatku w naturze nie występuje zazwyczaj w dużym stężeniu, drugi to tłuszcz = coś dobrego, tłuszcz jest bardzo potrzebny do przeżycia i zdrowy, umożliwia wchłanianie potrzebnych ci witamin, zawiera bardzo dużo potrzebnych substancji, w dodatku zawiera dużo kalorii - czyli tak jak mówię zapewnia przeżycie. Ale problem jest taki, że człowiek już nie walczy o przeżycie tak jak np. 10 tysięcy lat temu, co gorsza cukru, soli, wszystkiego jest pod dostatkiem, więc te mechanizmy które kiedyś dawały ci informację co masz robić, teraz niestety doprowadzają do chorób, nadwagi itp. Świat się zmienił, ale człowiek (od względem biologicznym, generycznym) się nie zmienił.

      • 0 0

    • (1)

      Ostatnio mam wrażenie że wszystko jest niezdrowe i wszyscy chcą nas zrobić w balona. Mięso - rozumiem, kwestia dobrostanu zwierząt, plus problem z antybiotykami. Warzywa, kasze, mąki - pestycydy, głównie glifosat, metale ciężkie (np. sałata). Jedzenie z grilla - od razu rak. Wszelkie półprodukty i gotowe produkty - cukier, glutaminian sodu, tłuszcze trans. Ryby - mikroplastik. Woda - mikroplastik. Chyba najrozsądniej byłoby umrzeć z głodu.

      • 16 0

      • Ciekawostka

        Większość roślin uprawianych jest na potrzeby hodowli zwierząt. Ich jakość jest zazwyczaj gorsza niż tych sprzedawanych dla ludzi w sklepach. Około 99% środków chemicznych wykorzystywanych do oprysków może być usunięta za pomocą strumienia wody z kranu, "kompieli" w wodzie z dodatkiem octu, potem w wodzie z sodą. Tak oczyszczonych produktów zwierzęta nie dostają, chociaż większość ludzi też ich tak samemu nie przygotowuje. Nie mała ilość szkodliwych substancji i metali ciężkich podlega akumulacji w tkankach zwierzęcych i nie ma możliwości ich usunięcia. Inną kwestią są krzyżówki odmian tak by powstawały wolno dojrzewające i nie pasujące się odmiany (znany wszystkim pomidor bez skazy z "markietu" pozbawiony smaku i przez to mniej bogaty w wartości odżywcze ). Coś za coś. Nie masz zaufania do sprzedawcy? Uprawiaj samemu - lepsze cokolwiek nawet na parapetową skalę ;)

        • 0 2

    • Nieprawda (5)

      Upiecz w domu chleb na zakwasie ze swiezej (mielonej w domu) maki - najlepsza rzecz na swiecie i 100% zdrowia.

      • 6 4

      • (2)

        O ile kupisz eko ziarka bez glifosatu :P W tych czasach nic nie jest zdrowe w 100%.

        • 8 0

        • Zboże na gilosfacie? Nie siej dzieciaku propagandy.

          • 0 1

        • Oczywiscie i niestety bo nagle sie okazuje ze prawdziwy chleb to dobro luksusowe.

          • 1 0

      • (1)

        E tam, same weglowodany...

        • 4 3

        • Tak samo jak awokado i oliwa to sam tluszcz.

          • 6 0

  • Przy takim rządzie jaj nam nie zabraknie... (1)

    • 25 13

    • Ale rząd rudego gamonia przecież już odszedł

      • 2 1

  • Ja kupuję jaja w promocji w Biedronce (2)

    20 sztuk za 7 zł. Biorę zawsze na zapas. Do tego świeże bułki u nich pieczone a nie te z piekarni dwa trzy razy droższe. No i warzywa zawsze świeże dostarczane co dzień do sklepu. Ostatnio nawet truskawki były

    • 6 14

    • Chemia i mrożonki.

      • 0 0

    • truskawki były... co druga niedobra

      • 3 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane