• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Przestrzeń ul. Szerokiej ożyła z nadejściem wiosny. Trzy nowe restauracje w Gdańsku

Małgorzata Brylowska
11 maja 2013 (artykuł sprzed 11 lat) 
Klimatyczne wnętrze Patio Espanol. Klimatyczne wnętrze Patio Espanol.

Śródziemnomorskich i azjatyckich ofert kulinarnych będzie można spróbować od najbliższego weekendu w trzech nowo otwartych restauracjach przy ul. Szerokiej w Gdańsku. Włoska La Cucina, hiszpańska Patio Espanol i japońskie Mito Sushi to najnowsze lokalizacje na gastronomicznej mapie Śródmieścia, których nie można przegapić.



Cieszą nie tylko same inwestycje i długo oczekiwana rewitalizacja tej nieco zapomnianej części gdańskiego Śródmieścia - ale przede wszystkim kulinarne rarytasy, które przygotowują tamtejsi kucharze. Klimat i wystrój to - oprócz jedzenia - główne składniki dania, które zgotowali nam właściciele nowych lokali. Czy gościom będzie ono smakowało? Okaże się za kilka miesięcy. Jednak już teraz warto odwiedzić Szeroką i zasmakować serwowanych tam niespotykanych dotąd w Trójmieście - kulinarnych i wnętrzarskich smakołyków.

Pierwszą w gastronomicznym ciągu przy Szerokiej zobacz na mapie Gdańska jest włoska restauracja La Cucina - którą najprościej opisać jako "mały lokal z dużym potencjałem". To miejsce, które doskonale nadaje się zarówno do spotkań rodzinnych, jak i biznesowych obiadów. Choć sama przestrzeń restauracji jest niewielka, została precyzyjnie przemyślana. Stonowana, jasna i nieprzytłaczająca jest ciekawą odmianą wśród wnętrzarskich trendów prezentowanych w trójmiejskich lokalach. Wystrój, zazdrostki w oknach i "babciny" retro kredens kontra ozdobione arkadami ściany, białe kotary i nowoczesne formy: kremowe kanapy, proste, jesionowe blaty stołów i designerskie lampy - stanowi mieszankę nieco eklektyczną. Jednak pomimo pozornych różnic, dzięki jednolitym kolorom i różnorodnym teksturom udało się uzyskać efekt wnętrza lekkiego i świeżego, które choć proste w formie, jest całkiem przytulne. Całość zapewnia doskonałe tło, pozwalające w spokoju delektować się tym, co w restauracji najważniejsze - jedzeniem.

La Cucina oferuje jadłospis dla wymagających, w całkiem przystępnych cenach (od 13 zł - zupy i desery do 50 zł - dania główne). Karta dań przygotowana przez doświadczonego szefa kuchni - Grzegorza Nakrajnika - ucieszy nie tylko miłośników dań rodem z Italii, ale wszystkich, którzy lubią odkrywać nowe smaki i wyrafinowane potrawy. Wśród rarytasów znajdziemy: likier Limoncello - włoską cytrynówkę robioną wg tajnego przepisu mistrza, szpinakowy makaron papardelle z borowikami, spaghetti z krewetkami, kluski - gnocchi, włoski "tatar" - carpaccio, oraz mnóstwo przystawek: między innymi pyszne grzanki "bruschetta" i sprowadzane z Włoch regionalne wędliny. Na liście słodkości panuje król włoskich deserów Panna Cotta, czyli krem waniliowy podany z likierem Cointreau, białą czekoladą i truskawkami. Jak zapewnia sam mistrz - w karcie nie zabraknie również wszelkiej maści makaronów (wyrabianych na miejscu), pizzy, nieodłącznych w kuchni śródziemnomorskiej owoców morza czy świeżych ziół.

Kolejnym przystankiem na Szerokiej jest przestronne Mito Sushi serwujące, jak sama nazwa wskazuje, specjały kuchni japońskiej. Restauracja utrzymana w stylu ulubionego przez japończyków Kawaii - to świetne designerskie wnętrze z konsekwentnie zaplanowaną przestrzenią i precyzyjną dbałością o detale. Menu, równie imponujące jak wnętrze lokalu, zawierające 46 stron tekstu, może wydawać się nie najlepszym pomysłem na obiad dla "niezdecydowanych". Jednak i tu Mito Sushi pozytywnie się wyróżnia - tym razem obsługą, która z szybkością godną wojowników ninja reaguje na potrzeby klientów. Tak też, zamiast kolejnego zimnego i ascetycznego "baru z łódeczkami", mamy miejsce modne i nieprzesadzone w nowoczesnym stylu godnym japońskiej metropolii.

Zgodnie z regułą, że najlepsze zostawia się na deser, ostatnim punktem naszej restauracyjnej wycieczki po ulicy Szerokiej jest Patio Espanol, przypominający "mroczną tawernę na wysokim poziomie". Hiszpański tapas bar - oferujący wszelkiego rodzaju mniejsze i większe przekąski to doskonały pomysł dla tych, którzy szukają miejsca na nieformalne rozmowy i spotkania ze znajomymi. Po Mito Sushi i La Cucina jest to kolejny lokal, który zniewala i zachwyca dobrze przemyślanym wystrojem wnętrz. W położonym blisko Motławy barze głównym i najbardziej charakterystycznym miejscem jest ściana okalająca kuchnię i bar, zdobiona 320 butelkami wina. Jak zapewnia menadżer Patio - Daniel Polidowski - tym co wyróżnia lokal, jest fakt, iż wszystkie butelki na ścianie są pełne.

Biesiadny stół usytuowany naprzeciw baru zachęca do dosiadania się. Surowe czarno-ceglane ściany z wymalowanymi nań, w krwistych barwach, cieniami tancerek flamenco, aksamitne obicia kanap i ciężkie drewniane blaty - zachęcają do cichych rozmów i spokojnego degustowania win i przysmaków przygotowywanych przez szefa kuchni. Niezwykłe efekty potęguje również płynące z ogromnych żyrandoli - ciepłe światło. W Patio jest klimatycznie, zmysłowo i leniwie - idealnie dla tych, którzy po ciężkim dniu szukają chwili wytchnienia.

W karcie Patio Espanol, oprócz długiej listy win, hiszpańskich piw oraz typowych tapas - przekąsek, zapiekanek i kanapek podawanych z sosami, serami, oliwkami i owocami morza ("deska tapas" dla dwóch osób - 45 zł) - znaleźć można różnego rodzaju andaluzyjskie i katalońskie przysmaki: pinchos, czyli małe kanapeczki przebijane wykałaczką, bacadillos - specjalnie przygotowane bagietki z hiszpańską szynką oraz dania główne: paelle, z mięsem lub owocami morza, oraz andaluzyjską zupę chłodnik Gazpacho. Z deserów warto zwrócić uwagę na Crema Catalana, przez Katalończyków uważany za pierwowzór francuskiego Creme Brulee, oraz Churros - bardzo modne w Hiszpanii ptysiowe ciastka z kremem, polane czekoladą, doskonale pasujące do popołudniowej kawy.

Dzięki niezwykłej aranżacji wnętrz, wielkim plusem wszystkich trzech restauracji przy Szerokiej jest możliwość oglądania kucharzy przy pracy. Idea otwartej kuchni, nieczęsto spotykana w trójmiejskich lokalach, to świetna okazja, aby stać się nie tylko degustatorem spożywającym gotowy produkt, ale także częścią widowiska, sztuki kulinarnej, w której widz obserwuje artystę w tanecznym spektaklu przyrządzania wyszukanych potraw.

Wszystkie restauracje są już otwarte. Jak zapowiadają restauratorzy - będą działały codziennie, przez cały tydzień w godzinach od 12 do 23, lub do ostatniego klienta. W samym Gdańsku to nie koniec gastronomicznych nowinek - już 15 maja przy ul. Piwnej 9/10 - swoje drzwi otworzy ponownie świeżo wyremontowane i niecierpliwie oczekiwane Bistro Kos. To kolejna i miejmy nadzieję nie ostatnia dobra wiadomość dla wszystkich łasuchów i koneserów, którzy w letnim sezonie odwiedzą gdańskie Śródmieście.

Zarówno nowe jak i stare restauracje, a także wiele innych instytucji rozrywkowych i kulturalnych Trójmiasta może oceniać w naszym serwisie Oceniaj.

Miejsca

Opinie (281) ponad 10 zablokowanych

  • No to wtopa ;)

    "Churros - bardzo modne w Hiszpanii ptysiowe ciastka z kremem, polane czekoladą, doskonale pasujące do popołudniowej kawy." - czyżby? Tak się składa, że churros nie są ani ptysiowe, ani z kremem, to odpowiednich naszych polskich chrustów, które w Hiszpanii macza się w gorącej czekoladzie, a nie polewa nią... Patio Espanol mają w ofercie zarówno churros, jak i Profitelores (hiszpańskie ptysie z lodami i kremem), Pani Redaktor pokusiła się jednak o stworzenie zupełnie nowego deseru, łącząc opisy obydwu deserów ;)

    • 6 1

  • polska kuchnia - TERAZ POLSKA!!!

    ryby, pierogi, zapiekanki - a nie tapas i sushi...
    smaczne rybki są w barze w Brzeźnie na końcu promenady

    • 3 3

  • Byłam i jadłam

    Krążki kalmara, łosoś oraz churros z czekoladą=MISTRZOSTWO!

    • 6 1

  • jakie tam restauracje

    Ja tam wole wciągnąć kebaba na hucisku i jestem zadowolony,tanio i szybko podane

    • 2 6

  • i tak pójde do baru mlecznego takie mamy zarobki na poziomie minimum socjalnego

    • 5 3

  • smacznego wszystkim

    tym którzy płacą za jedzenie do którego ktoś nacharchał albo umył nogi w zupie, wk...ony że mu z kobietą nie poszło, odkąd zobaczyłem co się dzieje od kuchni zjadam tylko to co przygotujemy w domu

    • 0 1

  • "Kawaii"? to się usmiałam... xD

    A ja się pytam co takiego niby jest w wystroju Mito Sushi kawaii. "Kawaii" znaczy tyle co "słodkie,śliczne"(cute). Czyżby na zdjęciu nie ukazano jakichś motywów hello kitty lub różowych ścian i nakryć? xD

    • 0 1

  • Czytam i ogarnia mnie przerazenie...

    Nie zabieram glosu na forach internetowych .Generalnie wynika to z faktu zajmowania sie realnymi problemami i zadaniami w swoim zyciu ( i na inne sprawy po prostu nie mam czasu) oraz poczucia bezsensu dyskutowania z kims anonimowym ,bez mozliwosci "spojrzenia w twarz".Tym razem po przeczytaniu artykulu o restauracjach w lokalizacjach,ktore znam ,a takze po przelotnym "rzuceniu okiem na wpisy" ,wciagnelem sie i przeczytalem je wszystkie ( po czesci traktujac to jako socjologiczny/psychologiczny obraz tej czesci spoleczenstwa naszego miasta) i odsunelem biezace sprawy by zabrac glos.Nie bedzie on "trendy and cool" ani zgodny z " political correctness" ale coz...

    Artykul i jego przeslanie wydaje sie byc proste.Powstaly w jednym miejscu i jednym czasie trzy nowe restauracje,wprowadzajace swoim jadlospisem ,wystrojem ,pomyslem -nowa jakosc w tej czesci ulicy Szerokiej ,a moze nawet Gdanska.I co sie dzieje?...Zamiast pochwal ,zachet pod adresem "gosci ,ktorzy wladowali w ta sprawe nietuzinkowa kase",czy pozytywnych opinii internautow ,ktorzy widza ,ze przez takie dzialanie zwieksza sie atrakcyjnosc turystyczna/pobytowa naszego miasta-co widze( i oczom nie wierze)?
    Oprocz kilku rozsadnych wpisow ,jet duzo dotyczacych cen (herbata ,kawa - dlaczego tak droga ,bo "gdzies tam na Zachodzie " taniej )oraz rodzaju kuchni ( dlaczego nie polska) ,znaczna czesc przewiduje nieswieze dania (wzywajac/reklamujac jednoczesnie bary mleczne) ,a niemala czesc przewiduje/zyczy upadek wlascicielom...

    Prosze Panstwa ,sytuacja jest tu prosta.Mianowicie:

    Ceny.Jezeli uwazacie ,ze jest cos za drogie - to po prostu tam nie chodzcie!!!(Zwykle jest tak ,ze nie jest ona za droga - tylko dla NAS za droga,w stosunku do naszych dochodow i wydatkow).W ZADNYM wypadku nie moze byc powod do dezauwacji/deprecjacji jakiegos miejsca i swiadczonych w nim uslug!!!(Ja prawdopodobnie nigdy nie bede jadl w kopenhadzkiej Nomie ,ale absolutnie nie znaczy to ze moge mowic zle rzeczy o niej).Sa drodzy dla nas -to idziemy tam raz na rok,ze specjalnej okazji,ot! Jezeli zas mimo wszysttko mamy protensje- to powinnismy je miec tylko do siebie,ze jestesmy tacy slabi i mialcy ,iz nie stac nas lepsza prace i pensje.Albo jeszcze mocniej do Losu ,ze urodzilismy sie w takiej ,a nie innej rodzinie i w takim ,a nie innym miejscu.

    Kuchnia.Na przeciw tych 3-ech restauracji jest znany lokal z polska kuchnia -"Pod lososiem".Na Dlugim Pobrzezu 200-300m dalej jest m.i.n "Goldenwasser" ,"Barylka" ,na Sw. Ducha -"Gdanska"...W Singapurze ,Hongkongu , a takze w konserwatywnym Tokio,obok mnostwa " local cuisine" sa wlasnie wloskie i (troche rzadziej) hiszpanskie i przebywaja w nich oprocz "nativow" takze turysci,ktorze chca wlasnie zjesc to co znaja ,a nie zawsze maja odwage oraz czas by probowac egzotycznych/nieznanych potraw.Jezeli te wytlumaczenie nie przekona malkontentow ,zostaje jeszcze jedno- niech jeden z drugim weznie sie w garsc ,przestanie wiatry puszczac po proznicy i otworzy lokal z kuchnia polska ,bo uwaza ze tak jest patriotycznie.Jezeli bedzie ,smacznie i estetycznie bede im kibicowal ( zajde po prostu i zjem ) w ich projekcie.

    Na zakonczenie.Ludzie usmiechnijcie sie !!! Na Euro potrafiliscie ,a teraz nie ?! Oddajcie szacunek wlascicielom/inwestorom za podjecie ryzyka ( wykupili lokale ,wyposazyli je,a w tej ciezkiej obecnej sytuacji nic nie jest pewne),za to ze chcac zarobic pieniadze ,jednoczesnie podnosza poziom naszego otoczenia .Zycze im niech ich restauracje tetnia lokalnym i zagranicznym tlumem! NIECH IM SIE WIEDZIE JAK NAJLEPIEJ!!! I nam tez.

    • 13 1

  • Patio Espanol- początek końca (2)

    Byłem z towarzystwem w Patio Espanol wczoraj. Wystrój jest rzeczywiście fajny, ale na zamówione potrawy czeka się zdecydowanie za długo (50min na podanie tapasek) !!!
    Jedzenie mocno średnie, porcje małe, ceny nie adekwatne do wielkości porcji. Po zjedzeniu wszystkiego naprawdę długo trzeba było czekać na sprzątnięcie pustych naczyń ze stołu.Mała sugestia dla właścicieli. Skoro lokal nazwano "Tapas Bar" to powinni zwrócić uwagę, że w Hiszpanii we wszystkich "Tapas Barach" tapaski są wyeksponowane na widoku, podaje się je od ręki a nie czeka 50min.
    Cieszę się , że powstają nowe lokale, ale szkoda,że nie są z prawdziwego zdarzenia.
    Nie polecam!!!

    • 5 7

    • Panterka

      A ta opinie napisała Pani w przeslicznej panterce. Proszę o troche zrozumienia i zastanowienia ! Oni są otwarci dopiero od dwóch dni właściciele nie są ślepi o na pewno zareaguje na to , po co ten jad ?!

      • 3 1

    • ale to jest chyba restauracja, nie tapas bar...

      • 3 1

  • Hiszpańska tawerna (1)

    faktycznie jedzenie jest średnie. W tapaskach na,które podobnie długo musiałam czekać podano zamrożonego łososia i beznadziejną "paelę".
    Porcje małe i drogie. Lokal chyba nastawia się na przypadkowych, a nie na stałych klientów.
    Butelki nad barem ,rzeczywiście robią wrażenie, obsługa miła, ale zdecydowanie zbyt wolna i zbyt mało posiadająca wiedzy o serwowanych potrawach.

    • 2 6

    • nie zgadzam sie

      jadlem dzisiaj paelle z owocami morza i byla bardzo dobra, porcja dla 1 os. na tyle duza, ze z zona spokojnie sie najedlismy + talerz szynki, koszt ok. 30 zl; obsluga faktycznie jeszcze nie za bardzo zna karte, ale jak sami mowili dopiero sie otworzyli, oby to sie poprawilo, bo reszta naprawde super, poza tym piekne miejsce

      • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane