- 1 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (237 opinii)
- 2 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (48 opinii)
- 3 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (72 opinie)
- 4 Połączyła ich miłość do jedzenia (58 opinii)
- 5 W maju króluje zielony afrodyzjak (95 opinii)
- 6 Grzechy gastronomii: kto winny? (206 opinii)
Przestrzeń ul. Szerokiej ożyła z nadejściem wiosny. Trzy nowe restauracje w Gdańsku
Śródziemnomorskich i azjatyckich ofert kulinarnych będzie można spróbować od najbliższego weekendu w trzech nowo otwartych restauracjach przy ul. Szerokiej w Gdańsku. Włoska La Cucina, hiszpańska Patio Espanol i japońskie Mito Sushi to najnowsze lokalizacje na gastronomicznej mapie Śródmieścia, których nie można przegapić.
Pierwszą w gastronomicznym ciągu przy Szerokiej jest włoska restauracja La Cucina - którą najprościej opisać jako "mały lokal z dużym potencjałem". To miejsce, które doskonale nadaje się zarówno do spotkań rodzinnych, jak i biznesowych obiadów. Choć sama przestrzeń restauracji jest niewielka, została precyzyjnie przemyślana. Stonowana, jasna i nieprzytłaczająca jest ciekawą odmianą wśród wnętrzarskich trendów prezentowanych w trójmiejskich lokalach. Wystrój, zazdrostki w oknach i "babciny" retro kredens kontra ozdobione arkadami ściany, białe kotary i nowoczesne formy: kremowe kanapy, proste, jesionowe blaty stołów i designerskie lampy - stanowi mieszankę nieco eklektyczną. Jednak pomimo pozornych różnic, dzięki jednolitym kolorom i różnorodnym teksturom udało się uzyskać efekt wnętrza lekkiego i świeżego, które choć proste w formie, jest całkiem przytulne. Całość zapewnia doskonałe tło, pozwalające w spokoju delektować się tym, co w restauracji najważniejsze - jedzeniem.
La Cucina oferuje jadłospis dla wymagających, w całkiem przystępnych cenach (od 13 zł - zupy i desery do 50 zł - dania główne). Karta dań przygotowana przez doświadczonego szefa kuchni - Grzegorza Nakrajnika - ucieszy nie tylko miłośników dań rodem z Italii, ale wszystkich, którzy lubią odkrywać nowe smaki i wyrafinowane potrawy. Wśród rarytasów znajdziemy: likier Limoncello - włoską cytrynówkę robioną wg tajnego przepisu mistrza, szpinakowy makaron papardelle z borowikami, spaghetti z krewetkami, kluski - gnocchi, włoski "tatar" - carpaccio, oraz mnóstwo przystawek: między innymi pyszne grzanki "bruschetta" i sprowadzane z Włoch regionalne wędliny. Na liście słodkości panuje król włoskich deserów Panna Cotta, czyli krem waniliowy podany z likierem Cointreau, białą czekoladą i truskawkami. Jak zapewnia sam mistrz - w karcie nie zabraknie również wszelkiej maści makaronów (wyrabianych na miejscu), pizzy, nieodłącznych w kuchni śródziemnomorskiej owoców morza czy świeżych ziół.
Kolejnym przystankiem na Szerokiej jest przestronne Mito Sushi serwujące, jak sama nazwa wskazuje, specjały kuchni japońskiej. Restauracja utrzymana w stylu ulubionego przez japończyków Kawaii - to świetne designerskie wnętrze z konsekwentnie zaplanowaną przestrzenią i precyzyjną dbałością o detale. Menu, równie imponujące jak wnętrze lokalu, zawierające 46 stron tekstu, może wydawać się nie najlepszym pomysłem na obiad dla "niezdecydowanych". Jednak i tu Mito Sushi pozytywnie się wyróżnia - tym razem obsługą, która z szybkością godną wojowników ninja reaguje na potrzeby klientów. Tak też, zamiast kolejnego zimnego i ascetycznego "baru z łódeczkami", mamy miejsce modne i nieprzesadzone w nowoczesnym stylu godnym japońskiej metropolii.
Zgodnie z regułą, że najlepsze zostawia się na deser, ostatnim punktem naszej restauracyjnej wycieczki po ulicy Szerokiej jest Patio Espanol, przypominający "mroczną tawernę na wysokim poziomie". Hiszpański tapas bar - oferujący wszelkiego rodzaju mniejsze i większe przekąski to doskonały pomysł dla tych, którzy szukają miejsca na nieformalne rozmowy i spotkania ze znajomymi. Po Mito Sushi i La Cucina jest to kolejny lokal, który zniewala i zachwyca dobrze przemyślanym wystrojem wnętrz. W położonym blisko Motławy barze głównym i najbardziej charakterystycznym miejscem jest ściana okalająca kuchnię i bar, zdobiona 320 butelkami wina. Jak zapewnia menadżer Patio - Daniel Polidowski - tym co wyróżnia lokal, jest fakt, iż wszystkie butelki na ścianie są pełne.
Biesiadny stół usytuowany naprzeciw baru zachęca do dosiadania się. Surowe czarno-ceglane ściany z wymalowanymi nań, w krwistych barwach, cieniami tancerek flamenco, aksamitne obicia kanap i ciężkie drewniane blaty - zachęcają do cichych rozmów i spokojnego degustowania win i przysmaków przygotowywanych przez szefa kuchni. Niezwykłe efekty potęguje również płynące z ogromnych żyrandoli - ciepłe światło. W Patio jest klimatycznie, zmysłowo i leniwie - idealnie dla tych, którzy po ciężkim dniu szukają chwili wytchnienia.
W karcie Patio Espanol, oprócz długiej listy win, hiszpańskich piw oraz typowych tapas - przekąsek, zapiekanek i kanapek podawanych z sosami, serami, oliwkami i owocami morza ("deska tapas" dla dwóch osób - 45 zł) - znaleźć można różnego rodzaju andaluzyjskie i katalońskie przysmaki: pinchos, czyli małe kanapeczki przebijane wykałaczką, bacadillos - specjalnie przygotowane bagietki z hiszpańską szynką oraz dania główne: paelle, z mięsem lub owocami morza, oraz andaluzyjską zupę chłodnik Gazpacho. Z deserów warto zwrócić uwagę na Crema Catalana, przez Katalończyków uważany za pierwowzór francuskiego Creme Brulee, oraz Churros - bardzo modne w Hiszpanii ptysiowe ciastka z kremem, polane czekoladą, doskonale pasujące do popołudniowej kawy.
Dzięki niezwykłej aranżacji wnętrz, wielkim plusem wszystkich trzech restauracji przy Szerokiej jest możliwość oglądania kucharzy przy pracy. Idea otwartej kuchni, nieczęsto spotykana w trójmiejskich lokalach, to świetna okazja, aby stać się nie tylko degustatorem spożywającym gotowy produkt, ale także częścią widowiska, sztuki kulinarnej, w której widz obserwuje artystę w tanecznym spektaklu przyrządzania wyszukanych potraw.
Wszystkie restauracje są już otwarte. Jak zapowiadają restauratorzy - będą działały codziennie, przez cały tydzień w godzinach od 12 do 23, lub do ostatniego klienta. W samym Gdańsku to nie koniec gastronomicznych nowinek - już 15 maja przy ul. Piwnej 9/10 - swoje drzwi otworzy ponownie świeżo wyremontowane i niecierpliwie oczekiwane Bistro Kos. To kolejna i miejmy nadzieję nie ostatnia dobra wiadomość dla wszystkich łasuchów i koneserów, którzy w letnim sezonie odwiedzą gdańskie Śródmieście.
Zarówno nowe jak i stare restauracje, a także wiele innych instytucji rozrywkowych i kulturalnych Trójmiasta może oceniać w naszym serwisie Oceniaj.
Miejsca
Opinie (281) ponad 10 zablokowanych
-
2013-05-12 15:09
Sushi zamknięte (1)
Po przeczytaniu artykułu postanowiłem pojechać na sushi. Po przyjechaniu do gdańska okazało się ,że lokal jest jeszcze zamknięty. Zbyt wcześnie pośpieszyli się z otwarciem w mediach.
zły początek, ale może wszystko będzie ok?- 3 1
-
2013-05-12 22:54
sushi otwarte
sushi zostalo otwarte 4 maja czyli duzo wczesniej przed publikacja atrykulu, jezeli sie nie ma co napisac to lepiej sie nie kompromitowac
- 0 1
-
2013-05-12 18:54
Pizzeria Pokoleniowa
a ja byłem w pizzeri na zaspie ijestem mile zaskoczony jakością dań tam podawanych.Nie dosyć że był smak to jeszcze sposób podania przerasta nie jedną restauracje a przy tym dobra cena,polecam
- 0 2
-
2013-05-12 19:32
Super
Super ze ktos za inwestowal w tym miejscu .Ulica szeroka ladnieje tak trzymac...
- 5 0
-
2013-05-12 20:41
Patio Espanol NIE POLECAM ! (2)
Nikomu nie polecam tego miejsca! A wrecz odradzam. Drugi dzien po otwarciu, wpadliśmy wygłodniali z grupka znajomych na obiad który otrzymaliśmy po ponad godzinie czasu (kazdy zdażyl wypic juz po 2 piwa) gdzie wczesniej nie dostalismy informacji że będzie taki długi czas oczekiwania(w lokalu nie było jakiegoś dzikiego tłumu, troche mniej niż połowa lokalu ludzi), jedna z osob dostała najpierw danie a dopiero po 20 minutach cała reszta, bo cos pomylili z zamowieniem, do tego brak sztućców, w daniach mialy byc pieczone ziemniaki (pierwsze wczesniejsze danie je mialo) a kazdy otrzymal suche i bez smaku frytki, bo na kuchni skonczyly sie ziemniaki (tu tez nie dostalismy wczesniej informacji ze jest taka sytuacja). A na koniec zeby bylo wesoło nie moglismy dostac rachunku bo cos im sie popsulo w systemie wiec kazdy musial podejsc do baru i policzyc na kalkulatorze co mial. Po rozmowie z menagerem który tylko głupkowato się uśmiechał zamiast wykazać troche skruchy otrzymalismy "aż" 20%rabatu , wyszlismy głodni (porcje wielkosci lunchowej nie obiadowej) i zdegustowani tym miejscem. Rada dla właścicieli : Otwierając restauracje powinno się mieć raczej jakieś pojęcie o gastronomi i dopracowac wszystko co do najmniejszego szczegółu zwłaszcza że konkurencji w Gdańsku nie brakuje. Pozdrawiam i Odradzam!
- 2 7
-
2013-05-13 00:35
U kucharzy w Sopocie
pan Gessler raczej ma doswiadczenie w gastronomii, a krotko po otwarciu byl takze chaos, moze troche wyrozumialosci? restauracja czynna drugi dzien, oblozenie sali 100%, jak to mowia "nie od razu Rzym zbudowano"...
- 6 0
-
2013-05-13 15:17
Czeakanie, Czekanie
Godzina na danie to faktycznie długo ale dajcie się ludziom rozkręcić i przygotować.Zapominacie, że nie trzeba być managerem żeby otworzyć restaurację, a może właściciel jest zwykłym pasjonatem kuchni i to jego pierwsza restauracja.
- 4 0
-
2013-05-12 21:03
La Cucina
Super knajpa ! Klimat włoski. Bardzo dobre jedzenie .nie drogo . Odpowiednie porcje. Bardzo miła obsługa
- 5 0
-
2013-05-12 21:48
Włoska na Szerokiej
Byłam dzisiaj z rodziną ,jedzenie bardzo dobre , chociaż ceny też niczego sobie.
jednak na pewno tam wrócimy.
Obsługa nieco zakręcona ,lecz bardzo miła i widać ,że zależy im na klientach .
Trzymamy kciuki- 7 0
-
2013-05-13 00:54
W tym miejscu otworzył się też czwarty lokal kawiarnia, ale o tym już nie piszecie -słabe pani redaktor.
- 2 2
-
2013-05-13 01:01
klimaciarskie Patio
Byliśmy dzisiaj wieczorem ze znajomymi, wystrój naprawdę bardzo oryginalny, piękne lampy; w sumie bardziej chcielismy zobaczyc nowe miejsce niz zjeść, ale panowie chcieli usiac na piwko i popatrzec na mecz; zamowilismy deske na zimno dla 4 osob - bardzo dobra, chyba ok. 80 zł; generalnie ceny normalne jak na restaurację: piwo duże 8, lampka wina 10, nie jest źle. Pewnie tam wrócimy, bo bardzo klimatyczne miejsce...
- 8 1
-
2013-05-13 01:17
Patio
Witam Byłem tam dzisiaj i faktycznie może i długo czekałem na jedzenia ale to nie McDonald's i nic mi się nie stało,że spędziłem czas w tak pięknym miejscu POLECAM WSZYSTKIM!!!! obsługa miła i przyjazna !! Gratulacje dla właścicieli za tak fajny pomysł na Restauracje!!
- 7 1
-
2013-05-13 15:12
gaspacho>>>
Od babci pierogi a od pani po solarium - Gaspacho:)
Spróbuj a potem komentuj. To że kobieta nie ma 20 kg nadwagi nie znaczy, że nie potrafi gotować i nie robi tego z pasją,
Zwykła ludzka zazdrość.- 1 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.