• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Restauracja Metamorfoza kończy działalność

Łukasz Stafiej
19 stycznia 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
Ostatni serwis spod ręki Adriana Klonowskiego wyjdzie w Metamorfozie 25 lutego. Potem szef kuchni ruszy w świat. Ostatni serwis spod ręki Adriana Klonowskiego wyjdzie w Metamorfozie 25 lutego. Potem szef kuchni ruszy w świat.

Jedna z topowych trójmiejskich restauracji - gdańska Metamorfoza - kończy działalność. Ostatni serwis odbędzie się 25 lutego. Niewykluczone, że lokal powróci w odświeżonej formule. Twórcy nie wskazują jednak żadnego terminu.



Metamorfozę założyła dwanaście lat temu gdańska biznesmenka Justyna Zdunek. Restauracja przy ul. Szerokiej 22/23-24/26 zobacz na mapie Gdańska od początku działalności aspirowała do górnej półki, ale rozpędu nabrała tak naprawdę cztery lata temu, gdy stworzenie jej nowego konceptu właścicielka powierzyła dwójce młodych ludzi - menedżerce Matyldzie Grzelak i szefowi kuchni Adrianowi Klonowskiemu.

Postawili oni na bezkompromisową koncepcję niszowej restauracji fine-diningowej, gdzie serwowane menu degustacyjne komponowane było wyłącznie z sezonowych, dostępnych w promieniu stu kilometrów od lokalu produktów od niewielkich producentów czy hodowców. Oprócz karmienia gości, głównie z zagranicy, Metamorfoza była również swego rodzaju kulinarnym "think-tankiem".

Jej załoga podróżowała po świecie w poszukiwaniu nowych kompetencji, poznawała trendy i prowadziła eksperymentalne projekty gastronomiczne (m.in. farmę na terenie postoczniowym). Choć w polskiej branży Metamorfoza była postrzegana z dystansem, w międzynarodowej społeczności Grzelak i Klonowski zbudowali silne relacje i wypracowali Metamorfozie solidną markę.

To właśnie z planami tej dwójki bezpośrednio wiąże się zamknięcie Metamorfozy.

- Porywają nas w świat podróże - tłumaczy Grzelak. - Musimy zmienić perspektywę, poszukać inspiracji i chcemy popracować w innych kulturach z ludźmi, którzy nas wyjątkowo inspirują i fascynują. Wszystko to w poszukiwaniu własnego stylu, naszej interpretacji własnych doświadczeń i możliwości stworzenia w przyszłości miejsca, które zaciekawi, opowie i pomoże zobaczyć coś nowego. Według Justyny podstawę "Metki" stanowimy my, stąd decyzja o zamknięciu.
Ostatni serwis przy Szerokiej odbędzie się 25 lutego. Rezerwacji można dokonywać poprzez stronę restauracjametamorfoza.pl. Marka Metamorfoza nie będzie funkcjonowała pod postacią żadnego lokalu, ale nie zniknie z kulinarnego światka.

- Marka pozostanie w naszych rękach jako #M_Team i tym hasłem będzie opisywała dalsze losy naszej załogi. Mamy nadzieję, że powróci w trochę zmienionym składzie, ale za to z kompletnie świeżym spojrzeniem na polskie kulinaria. Kiedy? Ciężko powiedzieć.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (221) ponad 20 zablokowanych

  • ja to czytam (4)

    i nie mogę zrozumieć co mówią.
    Domyśliłam się po chwili, że Metka to skrót od Metamorfoza. ok.
    "bezkompromisowa koncepcja niszowej restauracji fine-diningowej:. ?
    "powróci w trochę zmienionym składzie, ale za to z kompletnie świeżym spojrzeniem na polskie kulinaria' Raptem dwie osoby i jak tu zmienić skład?

    • 386 9

    • Zgniłem

      Po przeczytaniu

      • 20 1

    • "Jej załoga podróżowała po świecie w poszukiwaniu nowych kompetencji" (1)

      To oni nie potrafili gotowac i jezdzili po swiecie na nauki.
      Dobry kucharz to specjalizuje sie w potrawach na ktorych wyrosl a nie jezdzi po swiecie uczyc sie gotowac. Dobra restauracja nie musi byc think-tankiem bo to nie praca doktorska tylko jadlodalnia.
      Zawsze na swiecie jem tam gdzie jedza miejscowi a nie tam gdzie jedza turysci.

      • 79 12

      • Troszkę Ci się wszystko pomieszało.

        • 3 25

    • bełkot

      • 86 1

  • co to jest fine-dining? (2)

    Nie można prościej po polsku?

    • 59 0

    • Gdyby było...

      ... fińska kuchnia z dinozaurów to by było za długie.

      • 14 0

    • Jakby open kitchen w Gdyni. Tez się zwinęli. Zaraz po roku działalności.

      • 15 0

  • ale po co to pisać.

    • 6 3

  • ale bzdety ..

    za robote czas się wziąć a nie szukać inspiracji latami.

    • 22 0

  • ambicje ją dołują i musiała napisać czemu .... co za wstyd. weż idż i przestań.

    • 15 0

  • NO,no wszystko jasne ,oczywiście plajta....a tyle szumu wokół siebie robili (1)

    • 43 0

    • ambicje ją dołują.

      • 5 0

  • tak ruszyła cztery lata temu że zamykają.

    przestańcie już się kompromitować.

    • 23 0

  • Biznesmenka? A co to za nowe słowo? (1)

    Chyba bizneswoman raczej jak już.

    • 28 2

    • biznesmenelka czyli córeczka tatusia

      • 13 1

  • Dlaczego nie ma w Gdańsku normalnych restuaracji z normalnym jedzeniem? (1)

    Jedyne, moje ulubione Bistro Między Nami zostało sprzedane i zamienione na Krowarzywa. Może Krowarzywa jest też fajnym lokalem, ale w Bistro też zawsze ktoś był i jadł. Nie widziałam pustek, było dużo klientów. Bardzo często tam chodzilismy z moim chłopakiem - obecnie mężem. Czemu wszędzie jest makaron, pizza, albo coś udziwnionego albo super hipsterskiego, albo taniego ale niezbyt smacznego (oprócz barów mlecznych). Ja chcę tylko pójśc do miłego miejsca i zjeść smaczny obiad podobny, jaki dostałabym od babci : ] ale ceny mogą być wyższe niż w barze mlecznym ;d

    • 40 1

    • Bar mleczny jest tani?

      Ktory?

      • 1 6

  • Po co te wyszukane sformułowania ?
    Niby ma dodać prestiżu czy jak ?

    • 21 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane