- 1 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (46 opinii)
- 2 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (32 opinie)
- 3 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (39 opinii)
- 4 Trójmiasto w przewodniku Michelin (76 opinii)
- 5 Co Polacy jedzą na śniadanie? (97 opinii)
- 6 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
Restauracja Metamorfoza kończy działalność
Jedna z topowych trójmiejskich restauracji - gdańska Metamorfoza - kończy działalność. Ostatni serwis odbędzie się 25 lutego. Niewykluczone, że lokal powróci w odświeżonej formule. Twórcy nie wskazują jednak żadnego terminu.
Metamorfozę założyła dwanaście lat temu gdańska biznesmenka Justyna Zdunek. Restauracja przy ul. Szerokiej 22/23-24/26 od początku działalności aspirowała do górnej półki, ale rozpędu nabrała tak naprawdę cztery lata temu, gdy stworzenie jej nowego konceptu właścicielka powierzyła dwójce młodych ludzi - menedżerce Matyldzie Grzelak i szefowi kuchni Adrianowi Klonowskiemu.
Postawili oni na bezkompromisową koncepcję niszowej restauracji fine-diningowej, gdzie serwowane menu degustacyjne komponowane było wyłącznie z sezonowych, dostępnych w promieniu stu kilometrów od lokalu produktów od niewielkich producentów czy hodowców. Oprócz karmienia gości, głównie z zagranicy, Metamorfoza była również swego rodzaju kulinarnym "think-tankiem".
Jej załoga podróżowała po świecie w poszukiwaniu nowych kompetencji, poznawała trendy i prowadziła eksperymentalne projekty gastronomiczne (m.in. farmę na terenie postoczniowym). Choć w polskiej branży Metamorfoza była postrzegana z dystansem, w międzynarodowej społeczności Grzelak i Klonowski zbudowali silne relacje i wypracowali Metamorfozie solidną markę.
To właśnie z planami tej dwójki bezpośrednio wiąże się zamknięcie Metamorfozy.
- Porywają nas w świat podróże - tłumaczy Grzelak. - Musimy zmienić perspektywę, poszukać inspiracji i chcemy popracować w innych kulturach z ludźmi, którzy nas wyjątkowo inspirują i fascynują. Wszystko to w poszukiwaniu własnego stylu, naszej interpretacji własnych doświadczeń i możliwości stworzenia w przyszłości miejsca, które zaciekawi, opowie i pomoże zobaczyć coś nowego. Według Justyny podstawę "Metki" stanowimy my, stąd decyzja o zamknięciu.
Ostatni serwis przy Szerokiej odbędzie się 25 lutego. Rezerwacji można dokonywać poprzez stronę restauracjametamorfoza.pl. Marka Metamorfoza nie będzie funkcjonowała pod postacią żadnego lokalu, ale nie zniknie z kulinarnego światka.
- Marka pozostanie w naszych rękach jako #M_Team i tym hasłem będzie opisywała dalsze losy naszej załogi. Mamy nadzieję, że powróci w trochę zmienionym składzie, ale za to z kompletnie świeżym spojrzeniem na polskie kulinaria. Kiedy? Ciężko powiedzieć.
Miejsca
-
Metamorfoza Gdańsk, Szeroka 22/23
Zobacz także
Opinie (221) ponad 20 zablokowanych
-
2018-01-19 13:06
ja to czytam (4)
i nie mogę zrozumieć co mówią.
Domyśliłam się po chwili, że Metka to skrót od Metamorfoza. ok.
"bezkompromisowa koncepcja niszowej restauracji fine-diningowej:. ?
"powróci w trochę zmienionym składzie, ale za to z kompletnie świeżym spojrzeniem na polskie kulinaria' Raptem dwie osoby i jak tu zmienić skład?- 386 9
-
2018-01-20 10:00
Zgniłem
Po przeczytaniu
- 20 1
-
2018-01-19 19:37
"Jej załoga podróżowała po świecie w poszukiwaniu nowych kompetencji" (1)
To oni nie potrafili gotowac i jezdzili po swiecie na nauki.
Dobry kucharz to specjalizuje sie w potrawach na ktorych wyrosl a nie jezdzi po swiecie uczyc sie gotowac. Dobra restauracja nie musi byc think-tankiem bo to nie praca doktorska tylko jadlodalnia.
Zawsze na swiecie jem tam gdzie jedza miejscowi a nie tam gdzie jedza turysci.- 79 12
-
2018-01-20 04:13
Troszkę Ci się wszystko pomieszało.
- 3 25
-
2018-01-19 17:47
bełkot
- 86 1
-
2018-01-19 20:18
co to jest fine-dining? (2)
Nie można prościej po polsku?
- 59 0
-
2018-01-20 09:45
Gdyby było...
... fińska kuchnia z dinozaurów to by było za długie.
- 14 0
-
2018-01-19 20:25
Jakby open kitchen w Gdyni. Tez się zwinęli. Zaraz po roku działalności.
- 15 0
-
2018-01-20 09:40
ale po co to pisać.
- 6 3
-
2018-01-20 09:39
ale bzdety ..
za robote czas się wziąć a nie szukać inspiracji latami.
- 22 0
-
2018-01-20 09:37
ambicje ją dołują i musiała napisać czemu .... co za wstyd. weż idż i przestań.
- 15 0
-
2018-01-19 19:40
NO,no wszystko jasne ,oczywiście plajta....a tyle szumu wokół siebie robili (1)
- 43 0
-
2018-01-20 09:36
ambicje ją dołują.
- 5 0
-
2018-01-20 09:35
tak ruszyła cztery lata temu że zamykają.
przestańcie już się kompromitować.
- 23 0
-
2018-01-20 01:12
Biznesmenka? A co to za nowe słowo? (1)
Chyba bizneswoman raczej jak już.
- 28 2
-
2018-01-20 08:59
biznesmenelka czyli córeczka tatusia
- 13 1
-
2018-01-19 21:44
Dlaczego nie ma w Gdańsku normalnych restuaracji z normalnym jedzeniem? (1)
Jedyne, moje ulubione Bistro Między Nami zostało sprzedane i zamienione na Krowarzywa. Może Krowarzywa jest też fajnym lokalem, ale w Bistro też zawsze ktoś był i jadł. Nie widziałam pustek, było dużo klientów. Bardzo często tam chodzilismy z moim chłopakiem - obecnie mężem. Czemu wszędzie jest makaron, pizza, albo coś udziwnionego albo super hipsterskiego, albo taniego ale niezbyt smacznego (oprócz barów mlecznych). Ja chcę tylko pójśc do miłego miejsca i zjeść smaczny obiad podobny, jaki dostałabym od babci : ] ale ceny mogą być wyższe niż w barze mlecznym ;d
- 40 1
-
2018-01-20 08:52
Bar mleczny jest tani?
Ktory?
- 1 6
-
2018-01-20 07:37
Po co te wyszukane sformułowania ?
Niby ma dodać prestiżu czy jak ?- 21 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.