• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Magda Gessler otwiera rybną restaurację w Gdyni

Łukasz Stafiej
25 kwietnia 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
Magda Gessler w Gdyni otworzy restaurację rybną o nazwie Porto Santo. Magda Gessler w Gdyni otworzy restaurację rybną o nazwie Porto Santo.

Restauracja Porto Santo by Magda Gessler znajdować się będzie w budynku Art Deco przy ul. Żołnierzy I Armii Wojska Polskiego 10 zobacz na mapie Gdyni. Wcześniej lokal zajmowała restauracja Open Kitchen.



Informacja o tym, że restauratorka i telewizyjna celebrytka Magda Gessler otwiera restaurację w Gdyni, pojawiła się w mediach z początkiem kwietnia. Nikt jednak nie wiedział, w którym miejscu gospodyni "Kuchennych Rewolucji" planuje otworzyć lokal - wspominano wyłącznie o Kamiennej Górze.

Jak ustaliliśmy w dwóch niezależnych źródłach związanych z kompleksem mieszkalno-usługowym Art Deco przy ul. Żołnierzy I Armii Wojska Polskiego 10 zobacz na mapie Gdyni Porto Santo by Magda Gessler - bo tak będzie nazywać się lokal - ma być zlokalizowany na parterze budynku. Bywalcy gdyńskich restauracji dobrze znają tę lokalizację - wcześniej działał tutaj lokal Open Kitchen, a po sąsiedzku z powodzeniem funkcjonują Marmolada Chleb i Kawa oraz Falla.

W lokalu przy ul. Żołnierzy I Armii Wojska Polskiego 10 wcześniej działała restauracja Open Kitchen. W lokalu przy ul. Żołnierzy I Armii Wojska Polskiego 10 wcześniej działała restauracja Open Kitchen.
Obecnie w lokalu trwają prace wykończeniowe, a przez okna można zobaczyć pierwsze elementy wystroju - m.in. wiszące w wielu miejscach srebrne ozdoby w kształcie ryb i owoców morza. Nie powinno to dziwić, bo Gessler w przesłanym do agencji informacyjnej Newseria Lifestyle tłumaczyła, że Porto Santo będzie restauracją rybną, dla której inspiracją były lokale rybne z Hiszpanii czy Portugalii.

- Będzie to typowa rybna restauracja, taka jakiej w Polsce jeszcze nie było, gdzie ryby będą leżeć na lodzie - będzie można je wybrać, zważyć, każdy będzie wiedział, czy to jest ta ryba, a nie przyniesiona z zaplecza - mówiła restauratorka.
Nie wiadomo, czy zapowiadany na koniec kwietnia termin otwarcia lokalu zostanie utrzymany. Udało nam się natomiast ustalić, że szefem kuchni Porto Santo będzie Bartosz Rozbiegała, który przez kilka lat kierował kuchnią w restauracji Hotelu Kozi Gród w Pomlewie pod Gdańskiem. Obecnie kompletuje załogę do Porto Santo.

Miejsca

  • Santo Porto Gdynia, Żołnierzy I Armii Wojska Polskiego 10

Opinie (235) ponad 50 zablokowanych

  • Po co to babsko w mojej Gdyni

    • 15 12

  • i rybki mrożone za miliony monet

    • 5 1

  • no mnie już nikt w knajpie tego flejtucha nie zobaczy !... (1)

    czy do zamówionych dań będą podawane odrębne talerzyki na włosy ?... A pod każdym pierścionkiem kupa bakterii i śmierdzącego żarcia przygotowywanego tydzień temu a łaki z rozczochranej ondulacji sypią się do wszystkich potraw !... Mój krewniak pracuje jako kucharz na zagranicznych statkach pasażerskich , jak ją widzi to dostaje mdłości i mówi ,że tam jej by nikt do kuchni nie wpuścił , w najlepszym przypadku wylądowała by za burtą !

    • 18 7

    • Popieram opinie. Profesjonalni kucharze właśnie tak wypowiadają się o Pani Magdzie. Już nie jedną opinię w podobnym tonie słyszałem.

      • 3 1

  • Dlaczego wy trujecie ludzi???? (2)

    Zapewne wystròj fajowy..potrawy smaczne..ale CENY zaporowe..od 50zeta wzwyż..nie dla klasy średniej..Bedzie lans i szpan..

    • 10 1

    • (1)

      To jest własnie dla klasy średniej. Ty masz chyba na mysli klasę ubogich. Gdy twoje dochody bedą w wysokości sredniej krajowej, to bedzie cie na to stac. Sorry, ale tak to wyglada

      • 1 6

      • Skąd ty..ty wiesz jakie są moje dochody..i po co te komentarze?..Jak będą ceny adekwatne do portfela klientòw..to knajpa sie utrzyma.Ten rejon nie jest turystyczny..także Warszafka..czy turysta nie zawita...Szkoda..bo fajny pomysł..

        • 1 2

  • Jak nie wyjdzie to będzie mogła siebie zaprosić z TVN.

    • 15 2

  • "Aloza"

    Gdyniacy pamiętają "Alozę". Nic więcej nie trzeba. Kilka dobrych dań i piwko.

    • 11 2

  • Czy to się przyjmie?

    Nowy lokal to nowe propozycje. Jednak czy Gdynia jest gotowa na posiłki rybne i to hiszpańskie i portugalskie? Owoce morza dla niektórych do dzisiaj są nie do zjedzenia, a ryby po kilku dniach od złowienia mają nieciekawy wygląd, zapach i smak. Do tego dojdą ceny tak wysokie, że na posiłki stać będzie niewielką grupę mieszkańców. Jeśli za rosołek trzeba będzie płacić około 50,00 złotych, a za rybę z frytkami do 80,00 złotych, albo i więcej, za tatara z ryb około 70,00 złotych, to myślę, że niezbyt długo utrzyma się na rynku. Gdy się zobaczy ceny, to można będzie się przekonać, jakie są szanse na sukces.

    • 9 1

  • Super :-]

    • 1 8

  • Nie lubie tej kobiety, nie ma szacunku do jedzenia.

    Jak zobaczyłem w jakimś Masterszefie jak hurtowo wywalała do kosza nie perfekcyjnie posadzone jajka na patelni mnie aż skrzywiło. Serio aż taki dobrobyt mamy, żeby wyrzucać tyle jedzenia bo nie jest 10/10 usmażone?

    • 21 3

  • będą kuchenne rewolucje

    Po 3 miesiącach zmiana wystroju i meniu na typowo polskie , dania po przystępnych cenach ?

    • 6 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane