• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Magda Gessler otwiera rybną restaurację w Gdyni

Łukasz Stafiej
25 kwietnia 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
Magda Gessler w Gdyni otworzy restaurację rybną o nazwie Porto Santo. Magda Gessler w Gdyni otworzy restaurację rybną o nazwie Porto Santo.

Restauracja Porto Santo by Magda Gessler znajdować się będzie w budynku Art Deco przy ul. Żołnierzy I Armii Wojska Polskiego 10 zobacz na mapie Gdyni. Wcześniej lokal zajmowała restauracja Open Kitchen.



Informacja o tym, że restauratorka i telewizyjna celebrytka Magda Gessler otwiera restaurację w Gdyni, pojawiła się w mediach z początkiem kwietnia. Nikt jednak nie wiedział, w którym miejscu gospodyni "Kuchennych Rewolucji" planuje otworzyć lokal - wspominano wyłącznie o Kamiennej Górze.

Jak ustaliliśmy w dwóch niezależnych źródłach związanych z kompleksem mieszkalno-usługowym Art Deco przy ul. Żołnierzy I Armii Wojska Polskiego 10 zobacz na mapie Gdyni Porto Santo by Magda Gessler - bo tak będzie nazywać się lokal - ma być zlokalizowany na parterze budynku. Bywalcy gdyńskich restauracji dobrze znają tę lokalizację - wcześniej działał tutaj lokal Open Kitchen, a po sąsiedzku z powodzeniem funkcjonują Marmolada Chleb i Kawa oraz Falla.

W lokalu przy ul. Żołnierzy I Armii Wojska Polskiego 10 wcześniej działała restauracja Open Kitchen. W lokalu przy ul. Żołnierzy I Armii Wojska Polskiego 10 wcześniej działała restauracja Open Kitchen.
Obecnie w lokalu trwają prace wykończeniowe, a przez okna można zobaczyć pierwsze elementy wystroju - m.in. wiszące w wielu miejscach srebrne ozdoby w kształcie ryb i owoców morza. Nie powinno to dziwić, bo Gessler w przesłanym do agencji informacyjnej Newseria Lifestyle tłumaczyła, że Porto Santo będzie restauracją rybną, dla której inspiracją były lokale rybne z Hiszpanii czy Portugalii.

- Będzie to typowa rybna restauracja, taka jakiej w Polsce jeszcze nie było, gdzie ryby będą leżeć na lodzie - będzie można je wybrać, zważyć, każdy będzie wiedział, czy to jest ta ryba, a nie przyniesiona z zaplecza - mówiła restauratorka.
Nie wiadomo, czy zapowiadany na koniec kwietnia termin otwarcia lokalu zostanie utrzymany. Udało nam się natomiast ustalić, że szefem kuchni Porto Santo będzie Bartosz Rozbiegała, który przez kilka lat kierował kuchnią w restauracji Hotelu Kozi Gród w Pomlewie pod Gdańskiem. Obecnie kompletuje załogę do Porto Santo.

Miejsca

  • Santo Porto Gdynia, Żołnierzy I Armii Wojska Polskiego 10

Opinie (235) ponad 50 zablokowanych

  • Sanepid..

    Jeżeli będzie zamiatać kudłami po garach, oblizywać chochle i chuchać na szkło to gratuluję klientom odwagi i życzę smacznego!

    • 25 3

  • ?

    I dobrze. Tylko ceny jakie będą?

    • 6 2

  • A ryby skąd będą kupować? (3)

    • 14 0

    • Z kutra )))))) (1)

      • 2 0

      • Z kufra chyba

        • 4 0

    • Z mega hurtowni w berlinie

      • 8 0

  • Cóż, jadłem w jednej knajpce rybenej na kaszubach która przeszła rewolucję Gesslerowej i łosoś w sosie borowikowym był palce lizać.

    • 9 5

  • Wszystko o. K

    Ale czemu to jest w takim strasznym punkcie miasta.

    • 4 6

  • Ktoś pamieta "Alozę" w Gdyni? (2)

    Tam było zarcie. Garmaz rybny;sałatki, ryby w occie, w galarecie, wedzone, w pomidorach...no rózne różniste. dodatkowe świete konserwy rybne np watróbki dorsza w oliwie, lub szprotki w oleju aromatyzowanym, lub zwykłe, świeże, jeszcze ciepłe szprotki wedzone. była takze reestauracja z szerokim asortymentem dan, jadłem tam płetwe rekina. Świezy dorsz, sledzie pod różnymi postaciami, halibut, kalmary były zawsze. Tam tez prawie zawsze był browarek (tylko do konsumpcji, ale był)
    Zakładów Rybnych nie ma , Alozy nie ma, będzie Porto Santo (?) to portugalska wyspa, Biedra tez portugalska.
    Najsmutniejsze, że tych ryb juz nie ma. Bałtycki dorsz to jakis taki ubogi krewny dorsza rosyjskiego lub atlantyckiego, śledzie podobnie, wegorze przypominaja wieksze robale, łosos z zatoki puckiej to smutek. To, co my teraz jemy nawet nie przypomina smaku ryb sprzed 25-30 lat.
    Kutry na półwyspie łowiły jak szalone, "Dalmor" łowił...było, minęło :-(

    • 33 0

    • Kergulena w 'Alozie'...

      To były czasy...
      Pamiętam jeszcze wystrój (zarówno sklepu, jak i restauracji).

      • 2 0

    • Pamietam Aloze, Zaklady Rybne i Dalmor -ale teraz jest inna gdyńska firma, która przejęła te Zakłady, ma własne sklepy z garmażem i wędzonkami no i też łowi ryby.

      • 3 0

  • Ryby na lodzie

    Restauracja, w której ryby leżą na lodzie, znajduje się w Sopocie - Seafood Station - Polecam!

    • 7 3

  • tylko rybna... (2)

    Naprawdę ciekawe jak jej pójdzie z rybną restauracją...z tego co wiem to niektóre padają ....ile można jeść samych ryb ! ..... życzę powodzenia :)

    • 6 1

    • (1)

      Ryb mozna jeść dużo. Im więcej, tym lepiej. gdy będzie tam dobry śledzik w occie, dorsz smażony czy nawet jakies tam portugalskie wymysły chętnie pójdę. Wolę ryby niz hamburgera czy innego hot doga

      • 3 2

      • :)

        Tak, szczególnie farbowanego łososia i dorsza z robakami :)

        • 1 1

  • trzeba będzie na rewolucje tam jechać

    • 2 4

  • Ludność napływowa, mieszkająca w Gdyni, jada w fast foodach papier toaletowy ze smalcem. Ryby jedzą miejscowi i to w domu...

    • 10 5

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane