• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Restauracje podniosły ceny. Winna pandemia?

Joanna Skutkiewicz
2 czerwca 2021 (artykuł sprzed 3 lat) 
Goście restauracji w Trójmieście zauważają wzrost cen. Goście restauracji w Trójmieście zauważają wzrost cen.

Nikomu już nie trzeba wskazywać, jak bardzo pandemia koronawirusa nadszarpnęła branżę gastronomiczną. Wiele lokali nie przetrwało 7-miesięcznego zamknięcia, a te, które mogły wznowić działalność, borykają się z różnego rodzaju kłopotami. Czytelnicy zwrócili nam uwagę na wzrost cen w otwartych niedawno restauracjach. Przyjrzeliśmy się temu zagadnieniu.



Czy zauważasz wzrost cen w restauracjach?

Od października zeszłego roku aż do 15 maja lokale gastronomiczne mogły działać wyłącznie na wynos i na dowóz. Do środka można wejść dopiero od 28 maja, a i tak całkowite obłożenie lokalu nie może wynosić więcej niż 50 proc. dostępnych miejsc. To wszystko generowało i wciąż generuje straty dla całej branży.

Nie dziwi fakt, że przywrócenie możliwości zjedzenia obiadu w restauracji, w połączeniu z dobrą pogodą i długimi dniami spowodowało, że klienci, spragnieni doznań kulinarnych, od razu zaczęli rezerwować stoliki i szturmem zdobywać kolejne miejsca. Wielu zwróciło jednak uwagę na fakt, iż w kartach menu ceny poszły w górę, niekiedy wyraźnie. Nie podajemy nazw restauracji, które podwyższyły ceny, gdyż skala zjawiska jest dużo większa, a jego podłoże nie jest zero-jedynkowe.

Drożej w kartach trójmiejskich restauracji



W jednej z gdyńskich pizzerii, jednej z najpopularniejszych i najbardziej lubianych, margherita podrożała o 4 zł - z 14 do 18 zł; pizza vege z 15 do 21, napoli z 17 do 24, a pepperoni z 16 do 22. Mała porcja wina w lokalu kosztuje o 1 zł więcej (10 zł zamiast 9 zł), a duża, czyli 0,75l podrożała z 37 do 45 zł.

Ceny podniosła też popularna pierogarnia, choć podwyżki są symboliczne i wynoszą najwyżej 1.50 zł. Za 10 szt. pierogów ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i tofu podawanymi z zasmażaną cebulą zapłacimy 23.50 zamiast wcześniejszych 23 złotych, a z mięsem mielonym i cebulą zasmażaną na boczku - 27 złotych zamiast 26. Proporcjonalna podwyżka spotkała też inne pozycje z karty.

Musimy też liczyć się z podwyżką cen za ulubione naleśniki. W lubianym gdańskim lokalu za ostre burrito z sosem pikantnym i kwaśną śmietaną płaciliśmy poprzednio 16,50 zł, teraz zaś 21,50 zł. Naleśnik z wieprzowiną szarpaną, serem żółtym i ziołami zjemy również za 21,50 zł, choć wcześniej kosztował on 15,50 zł.

Klimatyczna kawiarnia w Gdyni nieco podniosła ceny za swoje desery. Do niedawna za croissanta maślanego trzeba było zapłacić 6 zł, za kluski leniwe 14 zł, a za omlet z kozim serem - 15 zł. Teraz te ceny wynoszą odpowiednio 7, 18 i 19 zł.

Sopocka restauracja z tapasami podniosła ceny m.in. za zupy. Pikantna zupa z wieprzowiny i czarnej fasoli kosztowała poprzednio 16 zł, teraz kosztuje 18 zł. Krem z dyni piżmowej z krewetkami miał wcześniej cenę 19 zł, teraz zapłacimy za niego 21 zł. Cena za chipsy z platana zwiększyła się z 10 do 14 zł, za frytki z batata z 15 do 17 zł, a za krewetki w tempurze z 16 do 19 zł.

Musimy liczyć się też z podwyżką ceny za pizzę w jednym z lokali na sopockim dworcu. Pizza funghi, która wcześniej kosztowała 18 zł, teraz kosztuje 21 zł; pesto verde i vege podrożały z 20 do 25 zł, a toto z 25 do 29 zł.

Koniec zniżek za ogródki gastronomiczne w Gdańsku. Restauratorzy zaskoczeni i rozżaleni



Podwyżki cen w restauracjach wynikają z kilku niezależnych od siebie kwestii. Podwyżki cen w restauracjach wynikają z kilku niezależnych od siebie kwestii.

Z czego wynika podwyżka?



Czy restauracje rzeczywiście chcą odrobić straty kosztem gości? Niewątpliwie lokale muszą w jakiś sposób odrobić straty, szczególnie te firmy, które nie dostały pieniędzy z tarczy antykryzysowej lub dostały ich znacznie mniej, niż liczyły. Czy należy patrzeć na to jak na niesprawiedliwą podwyżkę i "żerowanie" na klientach?

Należy zwrócić uwagę na to, że w trakcie ponadpółrocznego okresu zamknięcia gastronomii branża doświadczyła również wielu niezależnych od siebie podwyżek. Podobnie jak każda osoba prywatna, tak i firmy muszą mierzyć się z dużymi (a niekiedy ogromnymi) wzrostami opłat za wywóz śmieci i za prąd. Ponadto restauracje płacą coraz więcej za niektóre półprodukty: owoce i warzywa, mięso czy zboża, a także dotyka je podwyższenie akcyzy za produkty alkoholowe i wprowadzenie podatku cukrowego. Ten ostatni obowiązuje od 1 stycznia 2021 roku i obejmuje napoje i syropy spożywcze zawierające cukier, substancję słodzącą, kofeinę lub taurynę.

Rosną ceny usług i produktów. Inflacja wymknęła spod kontroli?



Na nieunikniony wzrost cen w gastronomii wskazują również przewodniczący Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej czy Federacji Przedsiębiorców Polskich. Zwracają uwagę na sporą inflację. Według danych GUS ceny w Polsce rosną najszybciej od 10 lat. W kwietniu tego roku w stosunku do kwietnia ubiegłego roku ceny wzrosły o 4,3 proc. - prąd podrożał o 9,5 proc., transport o ponad 16 proc., a ceny usług wzrosły o prawie 7 proc. Jako dodatkowy czynnik podają też wzrost kursu euro.

Nie wszyscy podnoszą ceny



Nie wszystkie lokale zdecydowały się na podwyżki serwowanych dań. Ceny nie zmieniły się m.in. w Sopockim Młynie, Surfburgerze, restauracji Przepis Na czy pizzerii Ostro.



Gastronomia wciąż niespokojna



Branża gastronomiczna wciąż obawia się kolejnego lockdownu, ponownego zamknięcia branży i ciągłego odwlekania jej otwarcia. Niepewna sytuacja wpływa też na dostawców, którzy coraz częściej wymagają od lokali płatności za towar gotówką.

Restauracjom brakuje nie tylko spokoju, lecz także... pracowników. To nie tylko kwestia zwolnień, które odbyły się w związku z masowym zamknięciem lokali, ale również poszukiwania przez kelnerów, baristów czy zmywakowych pracy w innych branżach, m.in. w dyskontach i sieciach franczyzowych. Wiele osób zostało zwyczajnie zmuszonych do poszukania innej pracy, nie mogąc pozwolić sobie na przestój w otrzymywaniu wynagrodzenia.

Praca. Wysyp ogłoszeń o pracę w gastronomii

Miejsca

Opinie (514) ponad 20 zablokowanych

  • serwus w Gdyni Orlowie (3)

    podniosl ceny niektorych dan o ponad 10zl ( w tym okolo po 3zl za pudelka)
    w czasie pandemi zamawialam raz na miesiac... teraz juz albo znajde cos tanszego albo po prostu w domu. Lato sie skonczy to splajtuja

    • 49 2

    • i wtedy ty z sasiadka założycie w jego miejsce swoj biznes i pokazecie jak to sie robi!

      :D

      • 2 12

    • "pandemi"- kłania się pierwsza klasa podstawówki, to jużjest analfabetyzm.

      • 0 3

    • o pare zł podnieśli ale sąsiadko bez jaj - mieszkasz w orlowie i nie stać Ciebie na pare zł więcej?wtf?

      • 0 4

  • Podwyzki (2)

    Ludzie się nasycą przez jakiś czas , a później będzie codzienność i ceny spadną bo nikt nie będzie przepłacało za kawałek placka z sero podobnym składnikiem .

    • 45 1

    • To się teraz nazywa ser wegański (1)

      i jest 3x droższe od zwykłego sera.

      • 6 2

      • On może nazwywać się nawet "spod laski".

        Nic nie usprawiedliwia tak wysokiej podwyżki.

        • 5 1

  • Jak to czym? (1)

    19 procent dodruk pieniądza w 9 miesięcy to mało?
    Oczywiście dalej gazety wspierają podziały, bo gdzie kochany rząd może być winny że ze złotego robi papier toaletowy.
    2 największy wzrost cen prądu w Europie to też nie ka wpływu? 10 procent?
    Mało?
    Ceny paliw ponad 5 zl przy dolarze 3.7 i baryłce za marne 70 USd?
    Ten rząd okradł na potęgę.

    • 32 9

    • Ale kaszubska inteligencja

      I tak nie pojmuje tego co piszesz. Szkoda nerwów. Lepiej z boku obserwować jak ciemna masa podąża ku przepaści finansowej. Satysfakcja gwarantowana.

      • 0 0

  • Jezdze tylko do Kleszczewa na obiady .tam cen nie podniesiono.Jakosc od lat taka sama. (3)

    • 23 3

    • Za to cena paliwa poszła w gore.

      Także koleś chcesz czy nie to i tak płacisz za obiadek drożej. No chyba,że na rowerze poginasz ,to wtedy sorry.

      • 2 4

    • Może ma jak ja samochód służbowy i nie (1)

      przejmuje się takimi drobiazgami. Mi zdarza się czasem jechać do Torunia coś zjeść.

      • 4 0

      • Super. Stary młyn pierogarnia. Pycha

        • 0 1

  • Sami się pogrążą swoimi podwyżkami.Z turystów nie wyżyją,oni też będą liczyć kasę,już liczą.Mimo wszystko ciężko jest być restauratorem w tym kraju

    • 29 0

  • Wszystko drożeje

    Ogólnie to wszystko w tym roku podrożało... Śmieci, prąd, wzrost wynagrodzeń, podatek od napoi słodkich i wiele innych rzeczy. Dodatkowo jeszcze mamy najwyższą inflację. Wszystko to kosztuje. A każda firma chce zarobić i mieć jakiś zysk...

    • 15 15

  • Drogo

    Jest drogo, będzie drożej ale co zrobić, jak za drogo to można zostać w domu

    • 14 6

  • podrozalo? trudno - nie skorzystam.

    • 32 4

  • Inflacja, dodruk, politycy w kieszeni firm od szczepionek.

    tylko owce nie kumaja co sie dzieje i sie dziwią...wielce sie dziwi zakręcone bydlo

    • 19 6

  • Pazerność nie zna granic. Ceny z Sopotu dawno przebiły Portugalię i Hiszpanię.

    Nawet w Rzymie z posiłkiem można się zamknąć w historycznym centum miasta na poziomie 10 euro. W Sopocie jest to w zasadzie niemożliwe. Jedna osoba to minimum około 70 zł. Kosmos.

    Ale klient i tak nie znajdzie......
    To co się dzieje w gastronomii często ociera się z złodz.....

    • 61 5

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane