• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Rogale marcińskie z autorskich cukierni

Magda Mielke
6 listopada 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
Poznaniak Tomasz Deker od lat kontynuuje świętomarcińską tradycję. Poznaniak Tomasz Deker od lat kontynuuje świętomarcińską tradycję.

Choć rogale świętomarcińskie to specjał wywodzący się z Wielkopolski, na 11 listopada wypieka się je w całym kraju. Także w Trójmieście z okazji św. Marcina rogale te można kupić niemal wszędzie: w osiedlowym sklepie, markecie spożywczym czy sieciowej cukierni. Dziś prezentujemy głównie autorskie cukiernie, w których rogale wypiekane są ze specjalną dbałością, z najlepszych składników, dlatego niestety też trzeba liczyć się z ich wysoką ceną.



W tym artykule przedstawiamy propozycje autorskich cukierni, w których rogale marcińskie kosztują zwykle od 10 do 16 zł. Już teraz jednak zapowiadamy, że we wtorek wieczorem opublikujemy wyniki naszej redakcyjnej degustacji i ocenimy jak smakują bardziej przystępne cenowo rogale marcińskie z popularnych piekarni.

Najlepiej oceniane cukiernie i piekarnie w Trójmieście



Czy lubisz rogale z białym makiem?

Tradycja wypiekania rogali z białym makiem liczy ponad 150 lat i choć wywodzi się z czasów pogańskich, została przejęta przez Kościół rzymskokatolicki. Legenda głosi, że gdy św. Marcin przejeżdżał przez Poznań na koniu, zwierzę zgubiło podkowę. Miejscowy piekarz znalazł ją i zachwycony jej kształtem, zaczął wypiekać ciastka w takiej formie.

Przysmak rodem z Wielkopolski coraz częściej podbija serca i podniebienia także mieszkańców Trójmiasta. W ostatnich latach rogale stały się nieodzownym elementem Święta Niepodległości.

Rogale z certyfikatem



Warto dodać, że aby cukiernia mogła używać nazwy "rogale świętomarcińskie", musi uzyskać certyfikat Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego, która powstała z inicjatywy Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu, Izby Rzemieślniczej i Urzędu Miasta Poznania.

Specyfikacja certyfikowanego produktu wskazuje, że:
  • ciasto półfrancuskie musi być przygotowywane na bazie margaryny,
  • nadzienie wyrabiane jest z białego maku z cukrem, okruchami ciasta biszkoptowego, masą jajeczną, margaryną, orzechami, rodzynkami, owocami w syropie lub kandyzowanymi (czereśnie, gruszka, skórka pomarańczowa) oraz aromatem migdałowym,
  • ściśle określony jest także sposób zawijania ciasta (na kształt podkowy) i nakładania masy makowej (między warstwami ciasta),
  • po wypieku rogal dekorowany jest pomadą i rozdrobnionymi orzechami,
  • waga certyfikowanego rogala powinna wynosić od 150 do 250 g.

Dlatego rogale, które wypiekane i sprzedawane są w Trójmieście, mogą nieco różnić się składem od tradycyjnego, poznańskiego wypieku i najczęściej możemy spotkać je pod nazwą "rogale listopadowe" lub po prostu jako rogale z białym makiem.

  • Rogale listopadowe od Umam.
  • Rogale listopadowe od Umam.
  • Rogale listopadowe od Umam.
  • Rogale listopadowe od Umam.

Dlaczego rogale marcińskie są takie drogie?



W autorskich cukierniach ceny rogali marcińskich często przekraczają 42 zł za kilogram. Dlaczego cena za ten rarytas jest tak wysoka? Po pierwsze, tajemnica tkwi w nadzieniu, którego składniki nie należą do tanich. Biały mak, dużo marcepanu, bakalii, masła (choć specyfikacja wskazuje, że ciasto musi być przygotowane na margarynie, wiele cukierni świadomie decyduje się na zmianę przepisu i wykorzystanie masła, aby poprawić jakość wypieku - ciasto na maśle jest bardziej aromatyczne i chrupiące) - to wpływa na bogaty smak tego wypieku, ale i ma swoje odbicie w kosztach. Po drugie, trzeba też pamiętać, że w rogalu świętomarcińskim ciasto stanowi wręcz dodatek do nadzienia, a nie na odwrót. Smaczny, wykonany z najwyższej jakości składników i według odpowiednich proporcji rogal jest produktem wręcz luksusowym. Decydując się na zakup rogali, powinniśmy wręcz kierować się nie samą ceną, lecz stosunkiem ceny do wagi i ilości nadzienia do grubości ciasta.

Marcińska tradycja w Trójmieście



Pochodzący z Poznania znany cukiernik Tomasz Deker od lat kontynuuje w Trójmieście tradycję wypiekania rogali. W tym roku po raz kolejny będzie można skosztować wypieków zawierających 220-240 g "czystej słodkiej makowej rozkoszy". Rogale dostępne będą 11 listopada w piekarni przy ul. Obrońców WybrzeżaMapka i w braserii Tu Można Marzyć. Cena rogala w wersji maksi to 16 zł.

W restauracji hotelu Courtyard by Marriott Gdynia rogale "marcinkowe" wypieka jeden z najlepszych trójmiejskich cukierników - Wojciech Rzepecki. Rogale te są obficie wypełnione makowo-bakaliowym nadzieniem (w proporcjach: 25 proc. ciasta i 75 proc. nadzienia) i oblane lukrem. Koszt to 12 zł. Rogale dostępne będą wyłącznie 11 listopada, więc warto się pospieszyć i złożyć zamówienie (telefonicznie). Zamówienia przyjmowane są do 8 listopada.

  • Takie rogale na 11 listopada dostać można w restauracji hotelu Courtyard by Marriott Gdynia.
  • Do 8 listopada można zamawiać rogale w restauracji hotelu Courtyard by Marriott.
  • Również Cappucino Cafe przygotowuje tradycyjne rogale z białym makiem.
Od początku miesiąca w cukierniach Umam (przy Groblina Garnizonie) można dostać rogale listopadowe w cenie 16 zł za sztukę. To receptura, którą tworzy wiele składników: ciasto drożdżowe wypełniane jest białym makiem, bakaliami, marcepanem, śmietanką kremową, miodem i waniliowym budyniem, a do tego solidna dawka lukru i orzechów. Warto się pospieszyć, bo wypieki znikają błyskawicznie, a rogalowy szał potrwa w Umam tylko do 14 listopada.


Sopockie Capuccino Cafe rogale z tradycyjnym nadzieniem z białego maku z dodatkiem bakalii i migdałów wypieka tylko w tym jednym jesiennym okresie w roku. Od końca października codziennie można je złapać w kawiarni, a także przyjmowane są zamówienia na 11 listopada. Rogale są sporych rozmiarów, kruche i mocno wypieczone, a w smaku bardzo maślane. Wypieki dostępne są w cenie 14 zł.

Mała, lokalna kawiarnio-cukiernia na Zaspie, Cafe Antidotum wypieka prawdopodobnie największe rogale marcińskie w Trójmieście. Ważą 300 g i kosztują 12 zł. A co mają w środku? Masę z samodzielnie mielonego białego maku, rodzynki, owoce kandyzowane i orzechy - czyli prawdziwą jesień na talerzu. Całość zaś oblana jest delikatnym lukrem i oprószona płatkami migdałowymi. W odróżnieniu od Certyfikowanych Rogali Świętomarcińskich, wypieki z Antidotum są robione na maśle, przez co rogale są miękkie i puszyste.

  • Le Delice proponuje oryginalną wersję rogali marcińskich - croissanty z białym makiem.
  • Le Delice proponuje oryginalną wersję rogali marcińskich - croissanty z białym makiem.
  • Cafe Antidotum przygotowało w tym roku wypełnione pysznościami po brzegi rogale, którym wprost nie da się oprzeć.
  • Cafe Antidotum przygotowało w tym roku wypełnione pysznościami po brzegi rogale, którym wprost nie da się oprzeć.
Pracownia cukiernicza Must Bake, która zaopatruje w słodkości wiele trójmiejskich lokali, już w witrynie swojego stacjonarnego lokalu ma sporo tradycyjnych rogalików. Powstają one z mąki Ciechanowiec, masła, białego maku, marcepanu, migdałów, miodu i skórki pomarańczowej. Ciasto delikatnie polane jest lukrem i udekorowane płatkami migdałów. Rogale kosztują 14 zł. Można zamawiać je poprzez sklep internetowy.

Otwarta w tym roku Piekarnia Gdańska przy Madisonie,Mapka która poza słodkimi i słonymi wypiekami serwuje także wyśmienite śniadania, na 10 i 11 listopada przygotuje tradycyjne rogale z białym makiem. Starannie zawinięte wypieki z półfrancuskiego ciasta z nadzieniem z marcepanu i białego maku kosztować będą 5,50 zł za sztukę. Zamówienia przyjmowane są telefonicznie.

Czytaj także: Gęsina na św. Marcina w trójmiejskich restauracjach

Jeszcze do poniedziałku (do godz. 12) można składać zamówienia na rogale w cukierni Więcej. Cena jednego rogala to 14,50 zł (150-170 g), przy zakupie pięciu sztuk zapłacimy 70 zł, a przy 10 sztukach - 135 zł. Pierwsze w tym sezonie rogale z białym makiem pojawiły się już też w cukierni Mamy wypieki. Wypieki można kupić na miejscu lub zamówić na czwartek, 11 listopada - zamówienia przyjmowane są do 9 listopada.

Cukiernia i manufaktura lodów Le Delice znalazła swój sposób na ten wypiek. Autorskie croissanty marcińskie powstają z maślanego ciasta półfrancuskiego własnej produkcji. Wypełnione są wymyślonym i wyprodukowanym przez Le Delice nadzieniem z białego maku, orzechów włoskich, rodzynek, skórki pomarańczy, cynamonu, miodu, polane lukrem i udekorowane skórką pomarańczy. Cena to 11,50 zł. Rogalików przez cały listopad można spróbować na miejscu lub zamówić przez stronę internetową. Zamówienia na Dzień św. Marcina przyjmowane są do 9 listopada, odbiór wyłącznie osobisty.

  • Gdyńska Rybka na 11 listopada przygotuje rogale i rybki z białym i niebieskim makiem oraz bakaliami.
  • Gdyńska Rybka na 11 listopada przygotuje rogale i rybki z białym i niebieskim makiem oraz bakaliami.
  • Marcińskie rogale przygotowuje też Must Bake.
  • Marcińskie rogale przygotowuje też Must Bake.
Również w innej, ciekawej formie smak marcińskich rogali proponuje Gdyńska Rybka z ikrą Marko. 11 listopada flagowy produkt tego miejsca - słodkie rybki, dostępne będą w wersji z białym oraz niebieskim makiem i bakaliami. Duże rybki kosztują 5 zł za sztukę, małe 50 zł za kilogram. Cukiernicy przygotują także klasyczne rogale - również w dwóch wariantach: z białym makiem i bakaliami oraz z niebieskim makiem i bakaliami (50 zł/kg).

Z kolei w Avocado Spot 11 listopada będzie można dostać wegańskie rogale marcińskie. Marlena Wronka - z zamiłowania cukierniczka - długo tworzyła tradycyjne słodycze, jednak to roślinne smakołyki okazały się wyzwaniem rozwijającym jej skrzydła. Przygotowane przez nią rogale wyglądem nie różnią się od tych tradycyjnych, a w smaku są pyszne i wilgotne.


Tradycyjne rogale z białym makiem, jak co roku, dostępne będą także w sieciowych cukierniach i piekarniach, m.in. Sowa, Szydłowski, Wenta, Rogalik, Pellowski czy Justynka. Tutaj ich cena jest niższa, wynosi od ok. 5 do 10 zł. I wyniki redakcyjnej degustacji właśnie tych rogali opublikujemy we wtorek o g.20:00

Miejsca

Opinie (147) 8 zablokowanych

  • Dzień św. Marcina to święto Poznaniań a nie nas Pomorzan.... (4)

    Dlaczego mamy na siłę"świętować" nie swoje święto????!!!!!!!!

    Znowu wszystko po to żeby komuś biznes kręcił się

    • 20 7

    • Ktoś zmusza?

      • 6 2

    • Nie chesz- nie świętuj a ja sobie że smakiem rogala wtrząchnę.

      • 6 1

    • Poz kogo? Ha ha ha

      • 3 0

    • To tak jak z Halloween czy Wigilią i innymi pogańskimi Świętami. Czy one są nasze ? NIE !

      • 0 2

  • Opinia wyróżniona

    Oryginalne poznańskie, z certyfikatem (9)

    Testowaliśmy latem z 2 cukierni (będąc na jednodniowej wycieczce w tym mieście). Całe szczęście te, które nam bardziej smakowały (Cukiernia Hanna Piskorska) można kupić z wysyłką kurierem lub do paczkomatu (za wysyłkę odpowiada Piekarnia-Cukiernia natura zbigniewa Piskorskiego - Męża Pani Hanny). I właśnie zastanawiamy się z Mężem czy zamówić 8 (sztuka za 10,50zł) czy 15 (gdzie 1 sztuka wychodzi za 8,50zł). Są meeega pyszne.

    • 10 48

    • No i właśnie zamówiłam 15 sztuk z dostawą w środę.

      Najwyżej się "zarogalujemy"... ;-)

      • 4 11

    • Oryginalne poznańskie są naprawdę pyszne, nie trafiłem jeszcze na równie smaczne podróbki, a ostatnio od konkola to wręcz były obrzydliwe, suche i prawie bez nadzienia.

      • 8 1

    • Krypciocha. Nieładnie

      • 29 3

    • ah te reklamy

      • 14 2

    • Reklama

      Nie reklamuj bo to tragiczne.

      • 12 4

    • Nie reklamuję.

      Sama się ucieszyłam, jak po powrocie do Gdańska udało mi się odkryć możliwość zamawiania i nich rogali z wysyłką. Nie muszę reklamować. Mają duży zbyt i bez tego.

      Chcecie to jedzcie "niby" rogale świętomarcińskie robione w Trójmieście. Ja wolę oryginały.

      Moje zamówienie w środę będzie u mnie w paczkomacie

      • 3 7

    • (1)

      Latem testowaliście rogale marcińskie? To się kupy nie trzyma. Może zwykłe, słodkie rogale, ale nie marcińskie, listopadowe...

      • 4 2

      • Wejdź sobie znawco tematu na stronę Piekarni

        to dowiesz się, że pieką je przez cały rok. Myślisz, że w ten sposób nie zarabiają na turystach odwiedzających ich miasto i chcących spróbować oryginalnych rogali?
        (Nie wiem jak Wy ale moja rodzina zwiedzając różne miejsca - szuka regionalnych produktów/dań)

        Zaskoczę Cię jeszcze bardziej - przy samym rynku jest Muzeum Rogala - i tam można zapisać się na warsztaty :) i zobaczyć jak się wyrabia rogale świętomarcińskie.

        Jak zwykle - nie wiem, nie znam się ALE się wypowiem.

        • 3 1

    • Tracicie klientow przez takie zagrywki

      • 1 3

  • najlepsze marcińskie są na Stogach w piekarni przy pętli.

    • 5 2

  • W biedronce po 3 złote. (4)

    Dziękuję za uwagę .

    • 10 9

    • (2)

      Ja widziałam wczoraj po 5 zł.

      • 8 0

      • Co widziałaś po 5 ? (1)

        • 0 1

        • Twoją mamę, źle wyglądała.

          • 0 1

    • O fuj, nie wyobrażam sobie i nie chce nawet co mają za skład! Pewnie swieci w nocy ten rogal

      • 0 0

  • Jak mozna jesc cos tak beznadziejniw slodkiego

    • 7 14

  • ja jakiś głupi jestem, albo dawno konia nie widziałem.

    na którym zdjęciu jest rogal w kształcie podkowy?

    • 11 0

  • "ciasto pófrancuskie na bazie margaryny" - to skład podany przez nieuczciwych piekarzy z Poznania. Prawdziwi cukiernicy protestowali przeciwko temu zapisowi w unijnym certyfikacie. Ale cóż. Kasa górą. Masło jest sporo droższe.

    • 25 0

  • " ciasto wyrabianie na bazie margaryny" dziękuję (2)

    postoje. Kilogram margaryny można kupić za 3 PLN. Kostka masła 200 gram z dwa razy drożej. Będę unikać celowo rogali z nazwą poznańskie itp. takie praktyki kiepsko mi się kojarzą. Faszerować się olejem palmowym i za to przepłacać paręnaście PLN. Nie jest to najlepszy pomysł.

    • 17 2

    • (1)

      Kg margaryny za 3zł ? chyba 5 lat temu. Szkoda tego błędu bo z treścią komentarza się zgadzam. Na maśle najlepsze, a cena tego z margaryną zawyżona. Tylko No niestety teraz nawet ta margaryna jest droga

      • 2 1

      • Sprawdź te najtańsze w hurcie bo te się używa a nie

        z reklam TV.

        • 2 0

  • Wszystko ok ale dlaczego wszędzie jest ten lukier w ilości która wystarczy na co najmniej trzy. Lukier zabija smak rogala

    • 47 5

  • Cukiernik (4)

    Każde inne byle by nie od Pellowskiego, w środku zamiast masy makowej z białym Makiem to jest pełno pseudo nadzienia,nic tylko okruchy ze starych ciast co sie nie sprzedały!!! I dodawana w Masowych ilosciach Bułka Tarta do nadzienia,a biały mak?? No może troszkie posypią na wierzch, byłem i wiem co tam się dzieje.

    • 35 4

    • W dodatku leja sztuczny aromat migdalowy. A fuj!

      • 13 2

    • Piekarz

      Sam sypałeś a biały mak wziołeś do domu i jeszcze piszesz te głupoty

      • 2 1

    • Kierowca

      Gdyby Pellowski wiedział ze kradniesz to by Cię wcześniej z pracy wyrzucił.

      • 1 1

    • Też to słyszałam od znajomego, który tam pracował.

      • 4 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane