• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Rozpływa się w ustach. Dzisiaj Dzień Ptysia

rze
2 stycznia 2024, godz. 08:25 
Opinie (30)
Ptysie z cukierni UMAM Ptysie z cukierni UMAM

Początkowo znane jako "małe kapelusze" we Francji, ptysie w Polsce stały się symbolem elegancji i wykwintności. Nadziewane są kremami, śmietaną, lodami czy nawet owocami. W tym miesiącu, dokładnie 2 stycznia, przypada Dzień Ptysia. Gdzie zjecie ten przysmak w Trójmieście?





Mój ulubiony deser to taki z:

Ptysie, te delikatne, puszyste kawałki cukierniczego nieba, mają swoje korzenie w historii francuskiej kuchni. Ich nazwa pochodzi od francuskiego słowa petits choux, co oznacza "małe kapelusze". Recepturę wymyślił pan Avice, który pracował dla króla Ludwika XIV.

Ten francuski cukiernik "wynalazł" ptysie dzięki sztucznemu zamrażaniu. Udało mu się stworzyć delikatne ciasto, które po upieczeniu było puste w środku, umożliwiając nadziewanie go różnymi kremami czy innymi smakołykami. Ta technika wypieku i pustego wnętrza sprawiła, że ciastko stawało się lekkie i puszyste.

Jemy na mieście: Włoszczyzna - dobra pizza, ale też lekki niedosyt Jemy na mieście: Włoszczyzna - dobra pizza, ale też lekki niedosyt

Ptysie szybko zdobyły popularność i z czasem trafiły do Polski. W XVIII wieku pojawiły się pierwsze wzmianki o ptysiach w polskich księgach kucharskich. W kolejnych wiekach ptysie zyskały na znaczeniu w polskiej kuchni, stając się ważnym elementem tradycji cukierniczej. Z biegiem lat przepisy i techniki wypieku ulegały ewolucji, dostosowując się do lokalnych smaków i preferencji.

  • Swoją lekkość zawdzięczają pustemu wnętrzu, które wypełnia się kremem.
  • Swoją lekkość zawdzięczają pustemu wnętrzu, które wypełnia się kremem.
  • Swoją lekkość zawdzięczają pustemu wnętrzu, które wypełnia się kremem.
  • Swoją lekkość zawdzięczają pustemu wnętrzu, które wypełnia się kremem.

Kremy, karmel, a nawet lody



Dziś możemy cieszyć się różnorodnymi wersjami tych puszystych kawałków, wypełnionymi klasycznymi kremami, owocami, czekoladą czy innymi niebanalnymi nadzieniami. Oto kilka popularnych nadzień, które można znaleźć w ptysiach:

  • klasyczne - z kremem waniliowym lub bitą śmietaną
  • owocowe - często z truskawkami, malinami, cytryną czy pomarańczą
  • z karmelem lub kajmakiem - dla miłośników słodkiego smaku
  • z czekoladą, ganache lub nutellą
  • z lodami - tworząc ciekawą kombinację ciepłego ciasta i zimnych lodów
  • alkoholowe - z likierami czy koniakiem


Dieta zimowa, czyli jak nie przytyć do wiosny? Dieta zimowa, czyli jak nie przytyć do wiosny?

Nowoczesne cukiernie często eksperymentują z różnymi smakami i nadzieniami, tworząc unikalne i kreatywne kombinacje. Dlatego oferta ptysiowa może być bardzo zróżnicowana w zależności od miejsca, w którym są sprzedawane.

  • Ptyś z kremem truskawkowym od Must Bake
  • Swoją lekkość zawdzięczają pustemu wnętrzu, które wypełnia się kremem.
  • Swoją lekkość zawdzięczają pustemu wnętrzu, które wypełnia się kremem.
  • Swoją lekkość zawdzięczają pustemu wnętrzu, które wypełnia się kremem.

Lekkie i puszyste



W Trójmieście ptysie można znaleźć w wielu cukierniach, a w większości za sztukę zapłacimy od kilku do maksymalnie kilkunastu złotych. Kupić je można najczęściej w klasycznym wydaniu, z bitą śmietaną czy kremem, ale nie tylko. Ptyś pojawia się cyklicznie jako monoporcja w cukierni UMAM. Jest także dostępny w otwartej niedawno Dolce Caffe przy Podwalu Staromiejskim.

IMPREZY I WYDARZENIA Wydarzenia i imprezy kulinarne w Trójmieście

maj 10-11
Festiwal Hevelka 2024
Kup bilet


Nie zawiedziecie się, zaglądając do cukierni Sowa, w której sprzedawane są ptysie waniliowe, ptysie z kremem mango-marakuja, jak i małe ptysie bankietowe. Cukiernia Baccate ma słodkości premium, wśród których są miniptysie z kruchym ciastem na wierzchu. W środku nadzienie o smakach: krem chantilly z solonym karmelem, lemon curd, kokos z malinami. Jest także ptyś tradycyjny.

Kaiser Patisserie proponuje ptysia o nazwie Szu. To parzone ciasto, wewnątrz którego ukryty jest krem patisserie z puree z mango i marakui. Wypełniony jest także ubijanym ganache kokosowym z białą czekoladą, mascarpone i malibu. Ptysi warto także szukać w Gdyni w cukierni Must Bake - tutaj dostaniemy je w urozmaiconych wersjach, np. z kremem truskawkowym.
rze

Miejsca

Opinie (30) 3 zablokowane

Wszystkie opinie

  • (1)

    Ojej ptysie lata temu...albo eklerki. Mmmm. Nie trzeba było artykułów w db czy wieczorze a ludzie brali do domu po pracy po ileś tam sztuk. Teraz wszystko ma swój dzień w kalendarzu i osobny zachwalający artykuł.

    • 23 3

    • to już raczej

      reklama , wszystko podane

      • 1 0

  • ......

    Cena już się nie rozpływa.

    • 12 2

  • Badura

    Nie ma takiego dnia

    • 7 1

  • Artykuł sponsorowany?

    Jak w tytule.
    A Umam czas świetności ma już dawno za sobą. Tak bywa, gdy stawia się na ilość kosztem jakości.

    • 7 1

  • Popatrzeć na ulicy to 90% to już ptysie (2)

    Tluste, miękkie, rozpaćkana

    • 6 7

    • (1)

      Bez kozery napiszę pińcet %. Wracaj na oddział bo majaczysz.

      • 4 3

      • A co? U ciebie tez tłusta pupa opięta za małymi legginsami

        Czy brzuchol Januszowi? Zryj dalej słodkie

        • 3 3

  • Węglowodany. Cukier. (3)

    A potem "nie mogę schudnąć"

    • 10 2

    • (1)

      Ja sobie jem co chcę i moja waga od 20 roku życia do 45 roku życia waha się w przedziale 76 -80kg przy wzroście 173. Sa ludzie co żrą na potęgę i są chudzi jak palec, sam znam trzy takie osoby. A są tacy co troche więcej cukru i węglowodanów jak piszesz i jest otyłość. Tak więc jak napisałem, ja osobiście mogę jeść wszystko bez oporu i jest ok, metabolizm mojego ciała nie dopuszcza do tycia. U każdego człowieka inaczej.

      • 3 3

      • To, że nie masz tendencji do tycia nie znaczy, że nie masz lub nie będziesz miał cukrzycy

        Z cukrem ostroznie, najlepiej wyeliminować

        • 0 0

    • Weź hepaslimin to zaczynasz gwiazdorzyć

      • 0 6

  • Opinia wyróżniona

    moje ulubione ciastko z dziecinstwa....dzisiaj sobie pzypomnę ten cudny czas

    • 14 3

  • kiedys ptysie to jadalo sie kilka razy w tyhodniu i tobyły prawdziwe ptysie a nie ta chemia co obecnie !! te prezentowane (1)

    moze są takie jak kiedys ale kosztuje po 10zł za sztuke wiec cena jak z ksiezyca. a tańsze to sa w marketach ze skladem tak długim jak ksiazka

    • 10 1

    • jeszcze sie da znalezc takie jakie kiedys, z bita smietana i posypane tylko cukrem pudrem, ale trzeba sie przejsc po mniejszych cukierniach

      • 4 0

  • (1)

    wiekszosc ciastkarni/piekarni obecnie zamiast bitej smietany dodaje do niego krem na margarynie przez co jest to ciezki, tlusty i kancerogenny wypelniacz

    • 11 0

    • kancerogenny? widze nasłuchałes sie "lekarzy"

      • 0 6

  • Już niedługo święto sześciu króli

    • 11 1

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane