• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Sadkowski otwiera nową akademię kulinarną

Łukasz Stafiej
21 marca 2017 (artykuł sprzed 7 lat) 
Kamil Sadkowski: - W K5 chciałbym kulinariami zainteresować dwie grupy najczęściej pomijane przy organizacji warsztatów, czyli dzieci i seniorów. Chcę ich uczyć technik i świadomości kulinarnej, ale też pokazać, że w kuchni można dobrze się bawić. Kamil Sadkowski: - W K5 chciałbym kulinariami zainteresować dwie grupy najczęściej pomijane przy organizacji warsztatów, czyli dzieci i seniorów. Chcę ich uczyć technik i świadomości kulinarnej, ale też pokazać, że w kuchni można dobrze się bawić.

K5 to nazwa nowej akademii kulinarnej, którą w Redłowie otwiera Kamil Sadkowski, przez ostatnie lata współwłaściciel szkoły Fumenti. To będzie miejsce zarówno dla kuchennych zawodowców, jak i laików.



Kamil Sadkowski z gastronomią związany jest od kilkunastu lat. Najpierw sam pracował w restauracjach, potem zajął się edukowaniem. W 2012 roku wraz ze wspólnikiem otworzył w Brzeźnie pierwszą w Trójmieście akademię kulinarną - Fumenti. W warsztatach brali udział zarówno zainteresowani kulinariami amatorzy, jak i profesjonaliści podnoszący swoje kwalifikacje. Wykładali zarówno zawodowcy, jak i kulinarni celebryci, a spotkania cieszyły się sporym zainteresowaniem.

Kilka miesięcy temu Sadkowski rozluźnił współpracę z Fumenti i postanowił otworzyć nową akademię kulinarną. K5 - bo tak nazywać się będzie jego szkoła - znajduje się na parterze budynku przy ul. Kaczewskiej 24 zobacz na mapie Gdyni w Gdyni Redłowie, zajmuje większą przestrzeń niż Fumenti i będzie miało rozbudowaną ofertę.

- Może zabrzmi to banalnie, ale otwieram nowe miejsce, żeby mieć jeszcze większe możliwości dzielenia się z innymi radością z gotowania. Naprawdę lubię to robić i chcę tym zarażać innych - mówi Sadkowski. - W K5 chciałbym kulinariami zainteresować dwie grupy najczęściej pomijane przy organizacji warsztatów, czyli dzieci i seniorów. Chcę ich uczyć technik i świadomości kulinarnej, ale też pokazać, że w kuchni można dobrze się bawić.
W ofercie K5 nie zabraknie również zajęć dla zaawansowanych amatorów i zawodowców. Ci pierwsi będą mogli uczestniczyć w tematycznych warsztatach, podczas których będą odkrywali możliwości gotowania na wybranych produktach lub zdobędą wiedzę o kuchni danego regionu lub kraju. Zawodowcy będą mogli doskonalić swoje techniki pod okiem uznanych szefów kuchni, nie tylko z Polski.

- Będę organizował również warsztaty dla całkowitych laików. Chcę im pokazać, że gotowanie to nie żadna wiedza tajemna, a kuchnie to nie zaklęte rewiry, nie trzeba się trzymać bezmyślnie każdego przepisu, a dodanie łyżeczki cukru więcej nie jest żadnym grzechem - opowiada Sadkowski. - To idealne zajęcia, na które żona może wysłać męża w kuchni przypalającego nawet wodę.
Ceny warsztatów mają zaczynać się od kilkudziesięciu złotych za osobę. Gotować z kursantami będzie kilkunastu szefów kuchni i znane osoby ze świata gastronomii, m.in. Adam Woźniak, Philippe Abraham, Marcin Popielarz, Grzegorz Labuda, Claudia Filippi-Chodorowska, Robert Makłowicz czy Jola Słoma i Mirek Trymbulak. K5 będzie wyposażone w profesjonalne sprzęty kuchenne. Część z nich będzie można również obejrzeć i zamówić na miejscu. Będą się odbywać tutaj również degustacje win czy pokazy gotowania.

- Będziemy również pośredniczyć w wynajmowaniu szefów kuchni na prywatne gotowanie w domu oraz organizować tzw. pop-upy, czyli gotowanie w wybranych przez klienta miejscach, gdzie tylko mu się zamarzy i będzie to technicznie możliwe - dodaje Sadkowski.
Otwarcie K5 planowane jest w pierwszej połowie kwietnia. Fumenti nie przerywa swojej działalności, ale zmienia swój profil i skupi się przede wszystkim na zawodowym edukowaniu profesjonalistów, warsztaty otwarte dla gości indywidualnych zostają zawieszone.

Miejsca

Opinie (34) 2 zablokowane

  • yvon

    widze fumenti w brzeźnie z okna, chcialam skorzystac z oferty ale ceny za dzien czy dwa gotowania,czy tez lekcji sa powalające.niestety.

    • 4 1

  • Wolę odpalić YouTube'a (3)

    Zrobić od przeciętnego vlogera przepis niż napychać kabzę, mniej snobizmu

    • 18 13

    • A ch to kogo obchodzi co ty wolisz na youtubie czy gdziekolwiek? (2)

      • 4 9

      • Co kogo obchodzi twoje zdanie na temat tego co autor woli? (1)

        I co kogo obchodzi moje zdanie na temat twojego zdania o tym co woli autor oryginalnego posta.

        ;)

        • 3 2

        • @ :) brawo!

          autoironia to już krok do przodu - tak trzymać !

          • 2 0

  • Haha (2)

    Woźniak i gotowanie! Heh dobre

    • 16 10

    • Najlepszy dowcip świata?

      Adam Woźniak gotuje.

      • 1 1

    • Celebryci sami

      • 3 0

  • Akademia kulinarna jest jedna (2)

    a gdzie jej szukać to wiedzą ci co chcą wiedzieć

    • 3 4

    • (1)

      uniwersytet też był kiedyś jeden w Polsce, kto wiedział ten znalazł

      • 2 0

      • Przy torach tramwajowych we Wrzeszczu ;)

        ;p

        • 2 0

  • Suuuper

    Brawo Kamil! Czekałam na to! Będę częstym gościem warsztatów:)

    • 9 7

  • Super!

    Warsztaty prowadzone przez Kamila w Fumenti, były rewlacyjne. Bardzo dobra alternatywa na imprezę integracyjna, a przy okazji można sie czegoś nauczyc. Czekam z niecierpliwością na otwarcie K5. Powodzenia!

    • 17 6

  • K5 - to na stoczni kiedyś było

    "zarówno dla kuchennych zawodowców, jak i laików."

    czyli dla nikogo

    • 7 4

  • wreszcie w Gdyni!!

    • 9 10

  • A o co chodzi

    To akademia czy sklep ???

    • 8 4

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane