- 1 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (40 opinii)
- 2 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (37 opinii)
- 3 Ranking restauracji w Trójmieście (44 opinie)
- 4 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (34 opinie)
- 5 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (152 opinie)
- 6 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
Sezon na grilla. Wybieramy grille ogrodowe
Słońce, ciepły wiatr, rodzina i przyjaciele. Czego więcej trzeba do szczęścia? Oczywiście - jedzenia, a w letnim sezonie najlepiej z grilla. Jak zatem grillować, żeby było smacznie, zdrowo i przede wszystkim - jaki sprzęt wybrać?
Meble i artykuły ogrodowe w Trójmieście
Grill, z którym pogadasz, gdy ci źle
Choć to jeszcze przez chwilę melodia przyszłości, to co powiecie na inteligentnego grilla sterowanego głosem i samoregulującego temperaturę? Jest "nauczony" prostych komend głosowych oraz tekstowych, można go sterować za pomocą telefonu lub tabletu i pamięta aż 200 przepisów. Smartgrill od marki Lynx, po raz pierwszy został zaprezentowany na targach CES w Las Vegas w 2015 roku, a jego cena, gdy wejdzie już do regularnej sprzedaży będzie sięgać nawet 9 tys. dolarów.
Co na grilla? Sprawdzone przepisy na grilla
Jak grillować, żeby było smacznie i zdrowo?
Dietetycy nie są zgodni w kwestii grillowania. Niektórzy odradzają, ostrzegając przed szkodliwymi substancjami toksycznymi, inni dają zielone światło, ale z zastrzeżeniem, żeby przestrzegać kilku ważnych zasad. Sekret tkwi przede wszystkim w jakości i różnorodności produktu, który wrzucamy na ruszt. I jak ze wszystkim w życiu - najważniejszy jest umiar.
Zamiast "gotowców" z marketów, przygotujmy potrawy i marynaty samodzielnie. Gdy grillujemy mięso, dorzućmy do niego warzywa. I nie zapominajmy, że poza tłustą kiełbasą i karkówką, do grilla świetnie pasują warzywne sałatki.
- Grill daje wiele możliwości kulinarnych. Wędzenie jajek, przygotowanie doskonałej pizzy, idealnie soczystego łososia, pieczonego kurczaka czy wszelakich warzyw i owoców, aż po pieczenie ciasta. Dzięki grillowi z pokrywą będziemy mistrzem kulinarnym! Wyróżniamy dwie metody grillowania: bezpośrednią, kiedy kawałki mięsa czy warzyw układamy na ruszcie oraz pośrednią, czyli produkty układamy na środku, a brykiet po bokach. Wtedy grill działa jak idealny piec. Poza elementarną wiedzą oraz dobrymi i świeżymi produktami, najważniejsza w kuchni i podczas grillowania jest wyobraźnia - podkreśla Kamil Sadkowski z Akademii Kulinarnej K5.
Czytaj też: Gastrobanda: Kamil i jego karkówka z grilla
Węglowy, gazowy czy elektryczny?
Szeroką ofertę sprzętu grillowego do ogrodu znajdziemy w trójmiejskich sklepach sieci: RTV EURO AGD, OBI, Castorama oraz Leroy Merlin. Jeżeli natomiast interesują nas sprzęty elektryczne, które sprawdzą się również w domu - przeszukajmy stronę Media Markt.
Bogaty asortyment urządzeń oraz akcesoriów grillowych oferuje również firma Dajar. Znajdziemy tam również meble ogrodowe, dzięki którym nasze grillowanie stanie się jeszcze przyjemniejsze. Drugą firmą z równie atrakcyjnym asortymentem jest Garden Space. Poza grillami dostaniemy tu również klimatyczne paleniska, gotowe zestawy ogrodowych mebli jadalnianych oraz duże parasole, które zapewnią nam przyjemny cień podczas spożywania grillowych potraw.
- Dobry sprzęt to podstawa. Powinien mieć pokrywę, termometr, czysty ruszt oraz niezbędne akcesoria (łopatka, szczotka do czyszczenia, szczypce). Ja preferuję grille gazowe, bo dają dużo więcej radości i nie trzeba zbyt mocno się pochylać nad celebracją rozpalania węgla drzewnego lub brykietu - dodaje Kamil Sadkowski.
Jak zbudować altanę? Budowa altanty - przepisy, cena, projekt
I chociaż grille gazowe są zdecydowanie łatwiejsze w uruchamianiu, wspomniana przez Kamila "celebracja rozpalania" grilla węglowego jest dla niektórych wartością samą w sobie. Dlatego, wybierając sprzęt, weźmy pod uwagę przede wszystkim zdrowie i wygodę, ale również zastanówmy się, czy te nowocześniejsze rozwiązania nie pozbawią nas całej magii grillowania.
Grille węglowe znajdziemy w różnych rozpiętościach cenowych. Decydując się na ten rodzaj sprzętu zwróćmy uwagę, żeby miał pokrywę (korzystnie wpłynie na czas pieczenia i zabezpieczy potrawy przed spaleniem oraz przesuszeniem). Nie bez znaczenia jest również materiał wykonania - postawmy na stal wysokiej jakości, ruszt ze stali nierdzewnej oraz uchwyty z nienagrzewającego się tworzywa.
Grille gazowe - czyli wybór Kamila Sadkowskiego, to propozycja dla bardziej wymagających. Nie trzeba im poświęcać aż takiej uwagi przy nagrzewaniu i z większą precyzją zapanujemy nad temperaturą, co pozwoli nam uzyskać idealny stopień upieczenia potraw. Grille gazowe łatwiej się czyści niż ich węglowe odpowiedniki, a na ich korzyść przemawia również brak uciążliwego dla sąsiadów dymu. Warto przy tym zaznaczyć, że grillowanie na gazie nie wpływa na smak potraw, z tą jednak różnicą, że jesteśmy w stanie przygotować je bardziej precyzyjnie, więc mogą być nawet smaczniejsze.
Ostatnią propozycją są grille elektryczne. Najczęściej są to urządzenia lekkie, poręczne i mobilne. Można ich z powodzeniem używać zarówno w domu, jak i w ogrodzie. Nie wydzielają uciążliwego dymu i łatwo można utrzymać je w czystości. Nagrzewają się same i precyzyjniej można dopilnować ich temperatury. To urządzenie dla pragmatyków, którzy chcą cieszyć się sezonem grillowym, jednocześnie unikając wszelkich niedogodności.
Pozostaje jeszcze pytanie - mobilny czy stacjonarny? Jeżeli mamy duży ogród i nie wyobrażamy sobie sezonu bez grillowania - zbudujmy urządzenie stacjonarne. Można w nich zastosować cięższy, ale i zdrowszy dla naszych potraw ruszt żeliwny, a zamiast węglem - palić drewnem. Brak mobilności w pewnych sytuacjach może być jednak minusem. Przy niepewnej pogodzie, z grillem mobilnym zawsze można schować się np. na tarasie. Grilla stacjonarnego nie przeniesiemy, więc pozostanie nam liczyć na rozpogodzenie lub moknąć na deszczu. Zawsze najlepiej pod ręką mieć drugi - mniejszy i przenośny.
Miejsca
Zobacz także
Opinie (69) 4 zablokowane
-
2020-05-24 18:57
Elektryk
A ja mam Charbroil Patio Bistro 240 i jestem mega zadowolony. Infrared robi robotę; zdrowo i pysznie
- 0 1
-
2020-05-24 17:51
Zawsze leję wiadro wody (1)
jeżeli któryś sąsiad grilluje na parterze
- 7 5
-
2020-05-24 18:34
to nalej mi cwaniaczku
- 2 3
-
2020-05-24 18:27
Grillują wieśmaki.
- 2 8
-
2020-05-24 18:24
a teściowa wejdzie?
- 2 0
-
2020-05-24 18:16
Czy mi sie wydaje że ten post namawia nas do łamania prawa i spotykania sie w wiekszym gronie osób? Trójmiasto.pl Ciągle piszecie "zostań w domu" itp ale promujecie wychodzenie ....cos tu chyba jest nie tak.
- 6 2
-
2020-05-24 17:56
Kurcze
Zakupiłem okazyjnie 3 kg podwawelskiej a tu taka pogoda. Inwestycja nietrafiona ale co się odwlecze to nie uciecze. Ahoj
- 3 1
-
2020-05-24 17:36
grill w mieście to tylko na rodosie, a nie na żadnych balkonach
- 12 2
-
2020-05-24 16:10
Najlepszy grill to zrobiony z bębna od pralki
porządny materiał i satysfakcja że coś się zrobiło samemu ;)
- 25 2
-
2020-05-24 13:32
Tandor! Piec wiejski do chleba lub gryl , baranina i szaszłyki etc...
chociaz prawdziwa śląska ze śląska tez jest super.
Jesli chodzi o śląską kiełbase to wg. mnie zakłady mięsne Rajcza z miejscowosci Rajcza w beskidzie śląskim produkuja bardzo dobrą sląską.- 4 6
-
2020-05-24 11:48
Grillowanie mięsa jest najpopularniejsze na Kaukazie. Od Gruzji po Armenię, wszyscy grillują i robią to
najlepiej na świecie. Bez nowoczesnych urządzeń grillowych, szmerów i bajerów - czasami dziura w ziemi, dwie cegły i szisz, na który nadziewają mięso. Ale najpopularniejszym grillem jest mangal - prosta, stalowa skrzynka na nóżkach, w której szybko i łatwo grillować mięso, ryby i warzywa. Najważniejsza w grillowaniu jest temperatura, węgiel musi być dobrze się żarzyć, żadnego brykietu! Równo ułożony warstwą, rozgrzany do czerwoności. W mangale ludzie Kaukazu grillują od stuleci, więc wiedzą, co robią i nie ma co z tym dyskutować. Kto był na Kaukazie, to wie, o czym piszę. Lule kebab, szaszłyki, kawałki łososia grillowane w kilka minut, tylko na mangale. Jeżeli ktoś lubi grillować, warto, aby literalnie za grosze kupić sobie mangal, albo...zrobić go samemu:)
- 21 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.