Wiadomości

Gastrobanda: Kamil i jego karkówka z grilla

Przygotowanie szaszłyków z karkówki.
Przygotowanie szaszłyków z karkówki. fot. Piotr Zastróżny

Miłośnicy grilla od kilku tygodni poczynają sobie frywolnie na świeżym powietrzu. Mam przekonanie graniczące z poczuciem pewności, że czasy samych kiełbas i kaszanek odchodzą na bok, a wiedza o samych technikach grillowania i mieszania smaków z prostego rusztu pomaga stworzyć potrawy doskonałe. Ostatnio w kulinarnym cyklu "Gastrobanda" polecałem sałatę z ośmiornicą, dziś przepis na obłędną karkówkę z grilla.



Najczęściej grillujesz:

mięso typu karkówka, polędwica, udka kurczaka 50%
kiełbasę, kaszankę lub kiszkę ziemniaczaną 21%
ryby i owoce morza 3%
warzywa wszelkiego rodzaju 6%
w ogóle nie grilluję 20%
zakończona Łącznie głosów: 282
Mam wiele ciekawych patentów i przepisów, ale dzisiaj będę chciał odczarować karkówkę i polecimy w moje ulubione azjatyckie klimaty. Tak więc szybka lista zakupowa i zabieramy się do przygotowywania. Powiadam wam, zmienicie zdanie o świnkach. Weganie mnie znienawidzą, trudno, co robić.

Na szaszłyki potrzebujecie pół kilograma karkówki wieprzowej, fajnie "przetłuszczonej" (to tłuszcz niesie smak).

Aromatyczna marynata do mięsa zawiera:

- dwie łyżki miodu;
- trzy łyżki sosu ostrygowego;
- dwie łyżki jasnego sosu sojowego;
- kilka ząbków czosnków;
- dwie łyżki sosu rybnego;
- jedną łyżkę posiekanej kolendry z łodygami;
- jedną łyżeczkę białego pieprzu.

Składniki sosu:

- cztery łyżeczki suszonych płatków chili;
- pół kubka pasty z tamaryndowca (owoce tej egzotycznej rośliny skrywają pyszny miąższ);
- jedna łyżka cukru brązowego lub palmowego;
- sok z trzech limonek;
- mięta i kolendra posiekana po jednej łyżce;
- trzy łyżki sosu rybnego.



Przygotuj też kilka drewnianych patyczków do szaszłyków. Sprytna rada: namoczcie je w wodzie, nie będą się paliły na grillu. Sami zobaczycie, jaki będzie efekt, totalny odjazd smakowy.

Szaszłyki namoczcie na kilka godzin przed grillowaniem.

Wszystkie składniki marynaty miksujemy w mikserze. Wieprzowinę̨ kroimy na niewielką kostkę̨ lub cienkie plastry. Mięso mieszamy z marynatą, odstawiamy na kilka godzin pod przykryciem, najlepiej w temperaturze pokojowej (PS wierzę, że kupujecie dobre mięso).

Okiem dietetyka: pomysły na lekkie dania z grilla


Składniki sosu miksujecie i doprawiacie do smaku, powinien być kwaśno-ostry i lekko słony. Mięso nabijacie dosyć gęsto na szaszłyki, grillujecie kilka minut z każdej strony.

Mięso powinno być rumiane, nie bójcie się, jeśli miód spowoduje karmelizację cukru, tak po prostu jest. Podajecie z sosem.

Fajnie, jeśli zamiast chłodnego piwa zabierzecie na grilla butelkę dobrego wina, tutaj niezastąpiony Piotr ZastróżnyFestusa ma pomysł. Zaproponował do tej soczystej karkówki z niebanalnymi aromatami trzy hiszpańskie wina z regionu Rioja (Bodegas Bhilar Phinca Gapa, Gomez Cruzado Crianza, Gomez Cruzado Reserva).

Kwaśne i ostre smaki ze słodyczą i soczystym mięsem spowodują, że znajomi zobaczą w was króla grilla. Zaufajcie swojej wyobraźni, to w kuchni poza produktami najważniejsze.

Opinie (45) 7 zablokowanych

  • Opinia została zablokowana przez moderatora

  • Mniammmm ale bym takiego szaszłyczka zjadł na obiad.

    • 8 6

  • (1)

    Nie no...lista zakupów jak znalazł do wyrwania w biedrze

    • 17 3

    • na pierwszym regale

      • 1 0

  • Jadłabym :)

    Dorzuciłabym jeszcze sałatę z rukolą i obiad idealny na lato :)

    • 7 3

  • Zostaję przy kaszance i kiełbasie ( oczywiście nie z dyskontu) (1)

    Do tego dobre piwko a nie ten jakieś bełty na grilla proponuje.

    • 13 8

    • fuj

      kaszanka z grilla to nieporozumienie, zresztą jak wszystko grillowane na tackach.

      • 4 4

  • "łyżka cukru brązowego lub palmowego" (3)

    Koniecznie innego koloru niż biały! Biały się do niczego przecież nie nadaje ;)

    • 18 5

    • po brązowym nie widać, że się przypala. (1)

      a po białym - widać jak na dłoni!

      • 4 0

      • Po co ten cukier w ogóle... jakikolwiek cukier jest zupełnie zbędny. A brązowy jest równie niezdrowy, jak i biały. Raz na jakiś czas można, ale jak ktoś codziennie pożera cukier, to długo nie pociągnie.

        • 2 1

    • Swoją ignorancję maskujesz wyśmiewaniem czegoś o czym nie masz pojęcia chyba.

      Jest znacząca różnica między białym rafinowanym cukrem a innymi. Poza tym nigdzie nie jest napisane, że biały nie nadaje się do niczego.

      • 2 1

  • No tak, a cos dla frutkowegetarian???!!!! (3)

    • 7 4

    • (2)

      a co oni jedzą?

      • 1 0

      • (1)

        banany

        • 2 0

        • jak Bambo

          • 1 0

  • Szaszłyki ze zdjęcia są zdecydowanie wysuszone i robione zbyt długo w zbyt niskiej temperaturze.

    • 15 5

  • grill jest dla januszy (5)

    grill na balkonie, browary z biedry typu Kustosz, a z telefonu na caly glos akcent czy slawomir.
    zenada

    • 10 16

    • Masz kiepskie doświadczenie. (3)

      Grill w ogrodzie, doskonale soczyste mięso i warzywa. Czerwone wytrawne wino, świece i w tle delikatnie spiewa Leonard Cohen.

      • 6 14

      • I jeszcze łańcuch świetlny z biedry do tego wina też z biedry .

        • 13 3

      • Ta wino

        O Jezu jaka stypa.

        • 5 3

      • na Cohena mi nie starczyło,

        wiesz ile on sobie życzy za indywidualny koncert? żenada, z telefonu muza taniej wychodzi i mogę przynajmniej przełączyć na coś innego...

        • 1 1

    • o kurde, a ja jestem Adam, no i grilla nie zrobię

      • 2 1

  • Pytanie (3)

    Na zdjęciu widzę Ketjap (składnik numer jeden dań na Bali) - nie widzę jednak w opisie czy dodajemy do sosu czy marynaty?
    Chyba, że tylko pozuje to foty ;)

    • 9 1

    • Myślę, że sprzedawca z Lidla coś tu doradzi

      • 3 2

    • to słodki sos sojowy

      • 1 0

    • W Indonezji jest więcej wysp niż tylko Bali, na której byłeś i postanowiłeś się pochawalić.

      • 1 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Rozrywka

Filmowe Trójmiasto: z wizytą u "Lokatorów"
Wspominamy: z wizytą u "Lokatorów"
Szukali sławy w telewizji. Uczestnicy "The Voice" z Trójmiasta
Uczestnicy "The Voice" z Trójmiasta

Kultura

"Sołdek" w pełnej krasie podczas remontu w doku w stoczni
"Sołdek" podczas remontu w stoczni
Szekstream rozpoczęty. Trwa Festiwal Szekspirowski online
Trwa Festiwal Szekspirowski online

Nowe lokale

Mleczna Krówka

Restauracje
Gdynia
Świętojańska 82

Morze Yoko Sushi

Sushi
Gdańsk
Kołobrzeska 63B

Husak Pizza

Pizzerie
Gdańsk
al. Grunwaldzka 28/2