Wiadomości

stat

Gastrobanda: Kamil i jego karkówka z grilla

Przygotowanie szaszłyków z karkówki.
Przygotowanie szaszłyków z karkówki. fot. Piotr Zastróżny

Miłośnicy grilla od kilku tygodni poczynają sobie frywolnie na świeżym powietrzu. Mam przekonanie graniczące z poczuciem pewności, że czasy samych kiełbas i kaszanek odchodzą na bok, a wiedza o samych technikach grillowania i mieszania smaków z prostego rusztu pomaga stworzyć potrawy doskonałe. Ostatnio w kulinarnym cyklu "Gastrobanda" polecałem sałatę z ośmiornicą, dziś przepis na obłędną karkówkę z grilla.



Najczęściej grillujesz:

mięso typu karkówka, polędwica, udka kurczaka 50%
kiełbasę, kaszankę lub kiszkę ziemniaczaną 21%
ryby i owoce morza 3%
warzywa wszelkiego rodzaju 6%
w ogóle nie grilluję 20%
zakończona Łącznie głosów: 282
Mam wiele ciekawych patentów i przepisów, ale dzisiaj będę chciał odczarować karkówkę i polecimy w moje ulubione azjatyckie klimaty. Tak więc szybka lista zakupowa i zabieramy się do przygotowywania. Powiadam wam, zmienicie zdanie o świnkach. Weganie mnie znienawidzą, trudno, co robić.

Na szaszłyki potrzebujecie pół kilograma karkówki wieprzowej, fajnie "przetłuszczonej" (to tłuszcz niesie smak).

Aromatyczna marynata do mięsa zawiera:

- dwie łyżki miodu;
- trzy łyżki sosu ostrygowego;
- dwie łyżki jasnego sosu sojowego;
- kilka ząbków czosnków;
- dwie łyżki sosu rybnego;
- jedną łyżkę posiekanej kolendry z łodygami;
- jedną łyżeczkę białego pieprzu.

Składniki sosu:

- cztery łyżeczki suszonych płatków chili;
- pół kubka pasty z tamaryndowca (owoce tej egzotycznej rośliny skrywają pyszny miąższ);
- jedna łyżka cukru brązowego lub palmowego;
- sok z trzech limonek;
- mięta i kolendra posiekana po jednej łyżce;
- trzy łyżki sosu rybnego.



Przygotuj też kilka drewnianych patyczków do szaszłyków. Sprytna rada: namoczcie je w wodzie, nie będą się paliły na grillu. Sami zobaczycie, jaki będzie efekt, totalny odjazd smakowy.

Szaszłyki namoczcie na kilka godzin przed grillowaniem.

Wszystkie składniki marynaty miksujemy w mikserze. Wieprzowinę̨ kroimy na niewielką kostkę̨ lub cienkie plastry. Mięso mieszamy z marynatą, odstawiamy na kilka godzin pod przykryciem, najlepiej w temperaturze pokojowej (PS wierzę, że kupujecie dobre mięso).

Okiem dietetyka: pomysły na lekkie dania z grilla


Składniki sosu miksujecie i doprawiacie do smaku, powinien być kwaśno-ostry i lekko słony. Mięso nabijacie dosyć gęsto na szaszłyki, grillujecie kilka minut z każdej strony.

Mięso powinno być rumiane, nie bójcie się, jeśli miód spowoduje karmelizację cukru, tak po prostu jest. Podajecie z sosem.

Fajnie, jeśli zamiast chłodnego piwa zabierzecie na grilla butelkę dobrego wina, tutaj niezastąpiony Piotr ZastróżnyFestusa ma pomysł. Zaproponował do tej soczystej karkówki z niebanalnymi aromatami trzy hiszpańskie wina z regionu Rioja (Bodegas Bhilar Phinca Gapa, Gomez Cruzado Crianza, Gomez Cruzado Reserva).

Kwaśne i ostre smaki ze słodyczą i soczystym mięsem spowodują, że znajomi zobaczą w was króla grilla. Zaufajcie swojej wyobraźni, to w kuchni poza produktami najważniejsze.

Opinie (45) 7 zablokowanych

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

23

października

Restaurant Week Trójmiasto,

16

listopada

Serce do garów Gdańsk, Restauracja PGE Atom Club

Rozrywka

Nietypowa konstrukcja na bulwarze w Gdyni udaje torpedownię
Makieta na bulwarze udaje torpedownię
Przestrzenie: nowy cykl imprez w Plenum
Przestrzenie: nowy cykl imprez w Plenum

Kultura

"Ucieczka na Seszele": o nowej powieści nieznanego autora
"Ucieczka na Seszele": o zmianach
Z Pomposą w krainie muzyki. O "Pomposie i..." w Operze Bałtyckiej
Z Pomposą w krainie muzyki

Planuj z nami tydzień

Hevelka, Michał Szpak i pokazy ognia. Planuj tydzień
Planuj tydzień: najciekawsze wydarzenia