Wiadomości

Gastrobanda: Kamil i jego macki

Mam nadzieję, że tak jak ja polubicie to doskonałe mięso z sałatą i winem. To zapowiedź udanego czasu.
Mam nadzieję, że tak jak ja polubicie to doskonałe mięso z sałatą i winem. To zapowiedź udanego czasu. fot. Piotr Zastróżny

Lekko i przyjemnie wkraczamy w sezon doskonałych wiosennych produktów. W kolejnym odcinku cyklu "Gastrobanda" zarzucę tym razem na was macki. Będzie to przepis prosty i pachnący świeżością sałaty z grillowaną ośmiornicą. Ostatnio proponowałem łatwy przepis na risotto.



Ośmiornica to genialne mięso i warto się nad nim pochylić podczas codziennych zakupów. Niektórzy myślą, że jest twarda, niezbyt smaczna, macki brzydko wyglądają... Smak wszystkie złe skojarzenia zrekompensuje i będziecie zachwyceni.

Zatem spieszę z listą zakupową. Potrzebne będą:

Czy jadłe(a)ś kiedykolwiek ośmiornicę?

tak i mi smakowała 63%
tak, ale to nie mój smak 10%
nie, ale kiedyś spróbuję 15%
nie, takie dania mnie nie interesują 12%
zakończona Łącznie głosów: 403
- jedna ośmiornica (mają różne rozmiary, jak znajdziecie taką o wadze 1 kg, będzie już dobrze);
- dwa liście laurowe;
- kilka ziaren pieprzu;
- trzy łyżki octu winnego lub soku z cytryny;
- kilka pomidorów cherry;
- jeden ogórek;
- mały koper włoski;
- mały kawałek kapusty włoskiej;
- jedna łyżka oliwy extra virgin;
- mięta posiekana (ale nie na atomy);
- odrobina soli i pieprzu.

Ośmiornicę zapewne kupicie mrożoną, więc rozmrażamy i myjemy (wyjmujemy aparat gębowy, jest pośrodku worka trzewiowego), gotujemy na małym ogniu z niewielką ilością wody, listkami laurowymi, ziarnami pieprzu i dwoma łyżkami octu winnego lub soku z cytryny.

Cały proces potrwa około pół godziny, mięso powinno być miękkie (sprawdzicie widelcem lub nożem). Wyjmujemy i studzimy. Mamy wtedy czas na przygotowanie warzyw.


Myjemy warzywa, pomidorki kroimy na połówki, ogórek przecinamy wzdłuż na połowę, wyciągamy pestki łyżeczką i kroimy na grubsze plasterki, koper włoski bardzo cienko kroimy, kapustę włoską szatkujemy, z oliwy i octu robimy emulsję i doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Mieszamy warzywa z emulsją i miętą.

Ośmiornica już ostudzona, więc odcinamy macki i grillujemy je z dwóch stron na rozgrzanej patelni (delikatnie posmarowanej oliwą). Jak delikatnie się zrumienią, podajemy z sałatą.

Do tego kieliszek dobrego trunku, o odpowiedni dobór zadbał Piotr ZastróżnyFestusa. Zaproponował dwa wina z Francji: Louis Jadot Petit Chablis 2017, Burgundia, cena 99 zł lub Champagne Drappier Carte d'Or, Szampania, 179 zł.

Dla miłośników włoskich trunków propozycja padła na Ca di Rajo Brut Treviso Prosecco, Veneto, 49 zł. W zestawie jest również wino z Chile Viu Manent Reserva Chardonnay 2017, Central Valley, 39 zł, czyli wina na każdy portfel i gust.

Mam nadzieję, że tak jak ja polubicie to doskonałe mięso z sałatą i winem. To zapowiedź udanego czasu. Niech macki wam nie opadają, to naprawdę proste.

Opinie (73) 9 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • (3)

    Wole kiełbe z gryla

    • 33 5

    • Sprzedajemy dużo (2)

      w pakiecie z darmową wieńcówką, cukrzycą i rakiem jelita grubego.

      • 2 7

      • (1)

        Masz rację
        Jem ja codziennie, trzy razy dziennie.
        Ostatnio wysyp nawiedzonych, którzy też na coś umrą

        • 2 0

        • Doganiacie zachód w żrnięciu?

          • 0 2

  • (13)

    Ohyda!Wizualnie odrażająco a smak żaden.Dla snobów.

    • 18 38

    • (7)

      Jak dorośniesz to zrozumiesz, że ludzie mają różne gusta i lubią różne rzeczy, niekoniecznie te same co ty.

      • 9 5

      • jakby ośmiornica o poranku pływała se w morzu - by przy obiedzie zagościć na stole to OK (6)

        tylko, że w Polsce ... nijak to się ma // produkty z zamrażarki podawane z mikrofalówki - za paskarskie ceny !!! ........ to czysty SNOBizm

        • 2 2

        • Ja kupiłem za 30/kg, tyle co dobra polędwica. To jest snobizm?

          • 1 4

        • Banany kupujesz? (4)

          Jeśli tak to według swojej definicji jesteś snobem, u nas nie rosną a o świeżości dojrzewających w ładowniach statków trudno mówić. Oczywistym jest, że najlepiej jeść świeże produkty i to przyrządzane przez „miejscowych” ale nie każdego na wszystko stać. Jak ktoś chce spróbować to nie widzę w tym żadnego snobizmu zwłaszcza, że cena wcale nie jest powalająca w porównaniu z innymi rodzimymi produktami o podobnej wartości odżywczej.

          • 2 3

          • powiem tak ... (1)

            byłem bardzo zdziwiony że we francuskiej małej rodzinnej restauracji dla jednego talerza zupy - to właściciel makaron ręcznie robił... od podstaw, mąka jajko.
            codziennie w menu była inna ryba, ... bo akurat taką sie udało o wschodzie słońca złowić. do tego ceny były na "polskim" poziomie - choć to Francja i waluta Euro i nie tak daleko do Cannes i SaintTropez.
            u nas Ten Poziom prowadzenia restauracji - jeszcze dłuuugo nie do pomyślenia

            • 2 1

            • A gdzie tu jest mowa o jakiejkolwiek restauracji?

              • 0 0

          • Poniekąd masz racje (1)

            Ale świeża ośmiornica a mrożona to, dwa rożne smaki. Podobnie jest z ryba i nie mam nawet na mysli mrożonej w glazurze wielkości góry lodowej, po roztopieniu której mozna sie utopić

            • 0 1

            • Bez przesady

              Myślę, że jest to raczej kwestia samego produktu, czy był świeży w trakcie zamrażania i jak długo przeleżał w lodzie. Nie spodziewam się aby mrożonki z Biedronki spełniały kryteria wyrafinowanych szefów kuchni ale można w Polsce zjeść w restauracjach dania z produktów specjalnie sprowadzanych na konkretne zamówienia. Są to mrożonki ale tak przygotowane, że nie czuć specjalnie różnicy w produkcie finalnym. Poza tym większość ludzi nie ma tak rozwiniętych kubków smakowych jak Gessler czy jej podobni.

              • 0 0

    • prostak (2)

      • 3 2

      • Tylko prostak uważa, że nie wypada mieć swojego zdania (1)

        Bo co ludzie pomyślą :)

        • 0 2

        • Każdy może mieć swoje zdanie

          ale zdanie: "Ohyda!Wizualnie odrażająco a smak żaden.Dla snobów." to typowa wypowiedź prostaka, którego racja jest najmojsza.

          • 10 0

    • (1)

      tylko buroki i ziemniory !!!!

      • 5 0

      • I cebula dla świeżego oddechu

        • 3 0

  • (2)

    Sałatka? Kapustę pekińską widzę- najtańszy wypełniacz powiększjący danie.

    • 23 2

    • może jednak to kapusta włoska :)?

      • 0 2

    • piszesz o tym co znasz a to co widzisz to jednak nie znasz

      • 1 0

  • a my z rodziną jadamy teraz takie codziennie (6)

    i zapijamy wódeczkom i wcale nie najtańszą

    • 17 8

    • podobno można już dostać sojowe ośmiorniczki vege

      • 5 0

    • Słabe bardzo 1/10 (3)

      Prowokator - propaganda antyrządowa działa. Dla wielu jest już za późno. Głowy ogarnięte bronią psychotroniczną i nienawiścią. Uwaga jest ich coraz więcej!!! Pomóżmy im!!! Czyżby tylko TVN i zakaz TVP? Zgadłem?

      • 1 6

      • (1)

        Pudło. Tylko TVP i Uważam Łże . Żaden -jak to mówi przekaz dnia - ruski TVN, a fe!

        • 2 2

        • Łże to Peło i Czerska oraz WSI 24

          Bolcu..

          • 0 2

      • po tej wódeczce to nic nie oglądam.i nic nie czytam.po co

        po wódeczce nawet myśleć nie muszę.po co

        • 1 1

    • Wow

      Typowy polak- je ośmiornice na obiad to czuje się milionerem

      • 2 0

  • zwierzat sie nie je, to okrucienstwo! (4)

    • 18 24

    • hihihi te można

      • 0 0

    • ale jestem okrutnyyyyyy !

      • 6 0

    • Dokładnie, je sie tylko mięso

      a nie całe zwierzęta!

      • 8 0

    • a rośliny? też żyją

      • 1 0

  • Gdzie można kupić ośmiornicę? (7)

    Jakieś półtora roku temu były dostępne w Biedronce. Teraz nie do kupienia.

    • 3 3

    • (2)

      Dobra zmiana zakazała.

      • 7 3

      • (1)

        Dobra zmiana wykupiła dla siebie

        • 9 0

        • PiS-i marszałek se zamówił ośmiorniczek+ 5kg kawioru za 1,7mln zł

          to i nie dziwota

          • 5 0

    • Biedra bywają, selgross

      • 1 0

    • Na Galapagos

      • 3 0

    • W każdym normalnym markecie (1)

      Jak nie ma w biedrze to nie ma nigdzie...

      • 4 0

      • Auchan

        • 1 0

  • Pół godziny? (8)

    W 30 min ugotować ośmiornice ?
    Coś tu nie gra
    Jest tu jakiś chef co wyprowadzi mnie z błędu ?:)

    • 1 1

    • (4)

      Kwaśne środowisko przyspiesza proces gotowania

      • 1 1

      • Od kiedy? (3)

        • 2 0

        • tak przyspiesza proces gotowania... taki świeżo rozpakowany (1)

          ... mrożony gotowiec z mikrofalówki :))))

          • 0 0

          • W przepisach na dania ze świeżej ośmiornicy

            zaleca się jej porządne obtłuczenie o coś twardego lub właśnie zamrożenie na 2-3 dni. Wszystko to na celu ma rozerwanie zawartych w jej ciele dużej ilości włókien kolagenowych. Coś a la nasze kruszenie zająca.

            • 2 0

        • od momentu zagotowania :)

          • 0 0

    • Tak

      Można

      • 0 0

    • ośmiornica

      To stworzenie wymaga albo bardzo krótkiego (ok 3 m.) albo bardzo długiego gotowania, inaczej jest twarda

      • 0 0

    • Szefem kuchni nie jestem

      ale jak w Grecji zamówiłem taką jedną wybraną z lady to po 45 minutach przyniesiono danie i była całkiem mięciutka.

      • 1 0

  • W Korei rzucają taką prosto z wody na ruszt (1)

    Trochę chce z niego zwiać.

    • 9 1

    • Albo pomijając ruszt

      od razu na talerz.
      Wtedy się macki jeszcze uroczo wiją.

      • 6 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Rozrywka

Filmowe Trójmiasto: z wizytą u "Lokatorów"
Wspominamy: z wizytą u "Lokatorów"
Szukali sławy w telewizji. Uczestnicy "The Voice" z Trójmiasta
Uczestnicy "The Voice" z Trójmiasta

Kultura

"Sołdek" w pełnej krasie podczas remontu w doku w stoczni
"Sołdek" podczas remontu w stoczni
Szekstream rozpoczęty. Trwa Festiwal Szekspirowski online
Trwa Festiwal Szekspirowski online

Nowe lokale

Mleczna Krówka

Restauracje
Gdynia
Świętojańska 82

Morze Yoko Sushi

Sushi
Gdańsk
Kołobrzeska 63B

Husak Pizza

Pizzerie
Gdańsk
al. Grunwaldzka 28/2