• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gastrobanda: Kamil i jego karkówka z grilla

Kamil Sadkowski
14 czerwca 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
Przygotowanie szaszłyków z karkówki. Przygotowanie szaszłyków z karkówki.

Miłośnicy grilla od kilku tygodni poczynają sobie frywolnie na świeżym powietrzu. Mam przekonanie graniczące z poczuciem pewności, że czasy samych kiełbas i kaszanek odchodzą na bok, a wiedza o samych technikach grillowania i mieszania smaków z prostego rusztu pomaga stworzyć potrawy doskonałe. Ostatnio w kulinarnym cyklu "Gastrobanda" polecałem sałatę z ośmiornicą, dziś przepis na obłędną karkówkę z grilla.



Najczęściej grillujesz:

Mam wiele ciekawych patentów i przepisów, ale dzisiaj będę chciał odczarować karkówkę i polecimy w moje ulubione azjatyckie klimaty. Tak więc szybka lista zakupowa i zabieramy się do przygotowywania. Powiadam wam, zmienicie zdanie o świnkach. Weganie mnie znienawidzą, trudno, co robić.

Na szaszłyki potrzebujecie pół kilograma karkówki wieprzowej, fajnie "przetłuszczonej" (to tłuszcz niesie smak).

Aromatyczna marynata do mięsa zawiera:

- dwie łyżki miodu;
- trzy łyżki sosu ostrygowego;
- dwie łyżki jasnego sosu sojowego;
- kilka ząbków czosnków;
- dwie łyżki sosu rybnego;
- jedną łyżkę posiekanej kolendry z łodygami;
- jedną łyżeczkę białego pieprzu.

Składniki sosu:

- cztery łyżeczki suszonych płatków chili;
- pół kubka pasty z tamaryndowca (owoce tej egzotycznej rośliny skrywają pyszny miąższ);
- jedna łyżka cukru brązowego lub palmowego;
- sok z trzech limonek;
- mięta i kolendra posiekana po jednej łyżce;
- trzy łyżki sosu rybnego.


  • Przygotowanie szaszłyków z karkówki - składniki.
  • Przygotowanie marynaty do mięsa.
  • Przygotowanie marynaty, m.in. dodajemy kolendrę.
  • To będzie pyszna marynata...
  • Kroimy karkówkę na mniejsze kawałki.
  • Idealne!
  • Marynujemy mięso...
  • Blendujemy sos...
  • Jeszcze chwila i na grilla.
  • Mięso nabijacie dosyć gęsto na szaszłyki, grillujecie kilka minut z każdej strony. Po chwili macie pyszne danie.

Przygotuj też kilka drewnianych patyczków do szaszłyków. Sprytna rada: namoczcie je w wodzie, nie będą się paliły na grillu. Sami zobaczycie, jaki będzie efekt, totalny odjazd smakowy.

Co na grilla?



Szaszłyki namoczcie na kilka godzin przed grillowaniem.

Wszystkie składniki marynaty miksujemy w mikserze. Wieprzowinę̨ kroimy na niewielką kostkę̨ lub cienkie plastry. Mięso mieszamy z marynatą, odstawiamy na kilka godzin pod przykryciem, najlepiej w temperaturze pokojowej (PS wierzę, że kupujecie dobre mięso).

Okiem dietetyka: pomysły na lekkie dania z grilla


Składniki sosu miksujecie i doprawiacie do smaku, powinien być kwaśno-ostry i lekko słony. Mięso nabijacie dosyć gęsto na szaszłyki, grillujecie kilka minut z każdej strony.

Mięso powinno być rumiane, nie bójcie się, jeśli miód spowoduje karmelizację cukru, tak po prostu jest. Podajecie z sosem.

Fajnie, jeśli zamiast chłodnego piwa zabierzecie na grilla butelkę dobrego wina, tutaj niezastąpiony Piotr ZastróżnyFestusa ma pomysł. Zaproponował do tej soczystej karkówki z niebanalnymi aromatami trzy hiszpańskie wina z regionu Rioja (Bodegas Bhilar Phinca Gapa, Gomez Cruzado Crianza, Gomez Cruzado Reserva).

Kwaśne i ostre smaki ze słodyczą i soczystym mięsem spowodują, że znajomi zobaczą w was króla grilla. Zaufajcie swojej wyobraźni, to w kuchni poza produktami najważniejsze.

O autorze

autor

Kamil Sadkowski: kulinarny obieżyświat, od dziecka podróżował po świecie z dziadkami, gdzie nowe kultury i miejsca poznawał od kuchni. Przeszedł przez niemal wszystkie szczeble pracy w gastronomii. Jego przepisy cechuje prostota wykonania i nietuzinkowy smak. Fascynuje go kuchnia azjatycka oraz street food. Pomysłodawca K5 (autorskiej akademii kulinarnej) oraz współautor książki “Gastrobanda”.

Miejsca

Opinie (45) 7 zablokowanych

  • się by komuś chciało tak pitolić! (2)

    Karkówka (plaster - można wcześniej rozbić jak schaboszczaka) leci na ruszt, nie przypiekamy, ale i nie dymimy, przewracamy tak co 2 minutki.
    Sekret nr 1. Przed każdym przewróceniem skrapiamy piwem (metoda na zatkanie kciukiem)
    Sekret nr 2. Pogwizdujemy wesoło
    Solimy przed podaniem nie za mocno. Karkówka musu pozostać "mokra" - tzn musi być lśniąca od wytapianego tłuszczu.
    Smacznego!

    • 20 1

    • I będzie suche jak podeszwa. Daj mięsu się zamknąć. Piwo ok.

      • 0 0

    • Ja smażę jak wołowinę. Przewracam tylko raz. Wcześniej sole pieprze i smaruje oliwa.

      • 2 0

  • czerwone mięso grillowane (1)

    = rak jelita

    • 3 13

    • Niestety to prawda

      • 0 2

  • (2)

    nie mówię nie... ale wolę tradycyjnie, mięso, papryka, cebula, przyprawy (no i piwo)

    • 6 0

    • Ja mógłbym zrezygnowac nawet z calej reszty zeby tylko bylo piwo! (1)

      5 co dzień od lat

      • 3 0

      • ja piłem 7

        ale się wyleczyłem

        • 1 0

  • Karkówka to odpad (1)

    Tego się nie jada. Mielone można ukręcić, przynajmniej będą soczyście tłuste.

    Nie wspominając o tym, że 1500 100 900 składników marynary skutecznie zakryje smak mięsa. A wiecie jak ono naturalnie dobrze smakuje? Wystarczy 6 godzin w niskiej temperaturze piekarnika i odrobina soli. Tak smakuje mięso, a nie tamaryndowcem, limonką i sosem rybnym.

    • 4 2

    • To prawda jest przede wszystkim zdrowsze

      • 1 0

  • Sos rybny pachnie jak pełny śmietnik w lipcu, ale w smaku jest dobry.

    • 4 0

  • Można się bawić z marynatą i setką składników.

    Można też kupić pyszną kiełbasę "polską" i bez zbędnego p#@&$@#a zjeść pyszne danie z grila

    • 4 0

  • petarda (1)

    podmienię tylko tkankę zwierzęcą na tofu/tempeh, i jazda :D

    • 3 2

    • albo seitan

      tfu!

      • 1 0

  • szaszłyk (1)

    Najlepszy i najprostrzy jest szaszłyk kałkaski.

    • 1 0

    • Chyba kaukaski

      ka Ł kaski to jakoś malo smacznie mi się kojarzy

      • 1 0

  • jednogodzca na mangale ok

    • 1 0

  • Kiełbasa i juz

    Po co wyszukiwać. Te kucharze po zawodowkach niech sobie sami dogadzaja

    • 0 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane