- 1 Trójmiasto w przewodniku Michelin (65 opinii)
- 2 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 3 Co Polacy jedzą na śniadanie? (96 opinii)
- 4 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (108 opinii)
- 5 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 6 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
Gastrobanda: Kamil i jego karkówka z grilla
Miłośnicy grilla od kilku tygodni poczynają sobie frywolnie na świeżym powietrzu. Mam przekonanie graniczące z poczuciem pewności, że czasy samych kiełbas i kaszanek odchodzą na bok, a wiedza o samych technikach grillowania i mieszania smaków z prostego rusztu pomaga stworzyć potrawy doskonałe. Ostatnio w kulinarnym cyklu "Gastrobanda" polecałem sałatę z ośmiornicą, dziś przepis na obłędną karkówkę z grilla.
Na szaszłyki potrzebujecie pół kilograma karkówki wieprzowej, fajnie "przetłuszczonej" (to tłuszcz niesie smak).
Aromatyczna marynata do mięsa zawiera:
- dwie łyżki miodu;
- trzy łyżki sosu ostrygowego;
- dwie łyżki jasnego sosu sojowego;
- kilka ząbków czosnków;
- dwie łyżki sosu rybnego;
- jedną łyżkę posiekanej kolendry z łodygami;
- jedną łyżeczkę białego pieprzu.
Składniki sosu:
- cztery łyżeczki suszonych płatków chili;
- pół kubka pasty z tamaryndowca (owoce tej egzotycznej rośliny skrywają pyszny miąższ);
- jedna łyżka cukru brązowego lub palmowego;
- sok z trzech limonek;
- mięta i kolendra posiekana po jednej łyżce;
- trzy łyżki sosu rybnego.
Przygotuj też kilka drewnianych patyczków do szaszłyków. Sprytna rada: namoczcie je w wodzie, nie będą się paliły na grillu. Sami zobaczycie, jaki będzie efekt, totalny odjazd smakowy.
Co na grilla?
Szaszłyki namoczcie na kilka godzin przed grillowaniem.
Wszystkie składniki marynaty miksujemy w mikserze. Wieprzowinę̨ kroimy na niewielką kostkę̨ lub cienkie plastry. Mięso mieszamy z marynatą, odstawiamy na kilka godzin pod przykryciem, najlepiej w temperaturze pokojowej (PS wierzę, że kupujecie dobre mięso).
Okiem dietetyka: pomysły na lekkie dania z grilla
Składniki sosu miksujecie i doprawiacie do smaku, powinien być kwaśno-ostry i lekko słony. Mięso nabijacie dosyć gęsto na szaszłyki, grillujecie kilka minut z każdej strony.
Mięso powinno być rumiane, nie bójcie się, jeśli miód spowoduje karmelizację cukru, tak po prostu jest. Podajecie z sosem.
Fajnie, jeśli zamiast chłodnego piwa zabierzecie na grilla butelkę dobrego wina, tutaj niezastąpiony Piotr Zastróżny z Festusa ma pomysł. Zaproponował do tej soczystej karkówki z niebanalnymi aromatami trzy hiszpańskie wina z regionu Rioja (Bodegas Bhilar Phinca Gapa, Gomez Cruzado Crianza, Gomez Cruzado Reserva).
Kwaśne i ostre smaki ze słodyczą i soczystym mięsem spowodują, że znajomi zobaczą w was króla grilla. Zaufajcie swojej wyobraźni, to w kuchni poza produktami najważniejsze.
O autorze
Kamil Sadkowski: kulinarny obieżyświat, od dziecka podróżował po świecie z dziadkami, gdzie nowe kultury i miejsca poznawał od kuchni. Przeszedł przez niemal wszystkie szczeble pracy w gastronomii. Jego przepisy cechuje prostota wykonania i nietuzinkowy smak. Fascynuje go kuchnia azjatycka oraz street food. Pomysłodawca K5 (autorskiej akademii kulinarnej) oraz współautor książki “Gastrobanda”.
Miejsca
Opinie (45) 7 zablokowanych
-
2019-06-18 08:14
Warsztaty
Było super na warsztatach w K5,a prezentowane szaszłyki to poezja :-))) Pozdrowienia dla Kamila.
- 0 0
-
2019-06-14 13:53
Pytanie (3)
Na zdjęciu widzę Ketjap (składnik numer jeden dań na Bali) - nie widzę jednak w opisie czy dodajemy do sosu czy marynaty?
Chyba, że tylko pozuje to foty ;)- 9 1
-
2019-06-15 17:17
W Indonezji jest więcej wysp niż tylko Bali, na której byłeś i postanowiłeś się pochawalić.
- 1 2
-
2019-06-14 14:23
to słodki sos sojowy
- 1 0
-
2019-06-14 14:06
Myślę, że sprzedawca z Lidla coś tu doradzi
- 3 2
-
2019-06-14 13:36
"łyżka cukru brązowego lub palmowego" (3)
Koniecznie innego koloru niż biały! Biały się do niczego przecież nie nadaje ;)
- 18 5
-
2019-06-15 17:14
Swoją ignorancję maskujesz wyśmiewaniem czegoś o czym nie masz pojęcia chyba.
Jest znacząca różnica między białym rafinowanym cukrem a innymi. Poza tym nigdzie nie jest napisane, że biały nie nadaje się do niczego.
- 2 1
-
2019-06-14 14:04
po brązowym nie widać, że się przypala. (1)
a po białym - widać jak na dłoni!
- 4 0
-
2019-06-14 17:35
Po co ten cukier w ogóle... jakikolwiek cukier jest zupełnie zbędny. A brązowy jest równie niezdrowy, jak i biały. Raz na jakiś czas można, ale jak ktoś codziennie pożera cukier, to długo nie pociągnie.
- 2 1
-
2019-06-14 13:45
grill jest dla januszy (5)
grill na balkonie, browary z biedry typu Kustosz, a z telefonu na caly glos akcent czy slawomir.
zenada- 10 16
-
2019-06-14 13:57
Masz kiepskie doświadczenie. (3)
Grill w ogrodzie, doskonale soczyste mięso i warzywa. Czerwone wytrawne wino, świece i w tle delikatnie spiewa Leonard Cohen.
- 6 14
-
2019-06-15 13:03
na Cohena mi nie starczyło,
wiesz ile on sobie życzy za indywidualny koncert? żenada, z telefonu muza taniej wychodzi i mogę przynajmniej przełączyć na coś innego...
- 1 1
-
2019-06-14 17:29
Ta wino
O Jezu jaka stypa.
- 5 3
-
2019-06-14 14:05
I jeszcze łańcuch świetlny z biedry do tego wina też z biedry .
- 13 3
-
2019-06-14 15:37
o kurde, a ja jestem Adam, no i grilla nie zrobię
- 2 1
-
2019-06-14 13:39
No tak, a cos dla frutkowegetarian???!!!! (3)
- 7 4
-
2019-06-14 15:53
(2)
a co oni jedzą?
- 1 0
-
2019-06-14 16:54
(1)
banany
- 2 0
-
2019-06-15 13:00
jak Bambo
- 1 0
-
2019-06-14 13:27
(1)
Nie no...lista zakupów jak znalazł do wyrwania w biedrze
- 17 3
-
2019-06-15 10:29
na pierwszym regale
- 1 0
-
2019-06-14 23:25
Kiełbasa i juz
Po co wyszukiwać. Te kucharze po zawodowkach niech sobie sami dogadzaja
- 0 1
-
2019-06-14 15:52
petarda (1)
podmienię tylko tkankę zwierzęcą na tofu/tempeh, i jazda :D
- 3 2
-
2019-06-14 21:48
albo seitan
tfu!
- 1 0
-
2019-06-14 13:55
czerwone mięso grillowane (1)
= rak jelita
- 3 13
-
2019-06-14 19:57
Niestety to prawda
- 0 2
-
2019-06-14 14:50
Karkówka to odpad (1)
Tego się nie jada. Mielone można ukręcić, przynajmniej będą soczyście tłuste.
Nie wspominając o tym, że 1500 100 900 składników marynary skutecznie zakryje smak mięsa. A wiecie jak ono naturalnie dobrze smakuje? Wystarczy 6 godzin w niskiej temperaturze piekarnika i odrobina soli. Tak smakuje mięso, a nie tamaryndowcem, limonką i sosem rybnym.- 4 2
-
2019-06-14 19:56
To prawda jest przede wszystkim zdrowsze
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.