• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gastrobanda: Kamil i jego karkówka z grilla

Kamil Sadkowski
14 czerwca 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
Przygotowanie szaszłyków z karkówki. Przygotowanie szaszłyków z karkówki.

Miłośnicy grilla od kilku tygodni poczynają sobie frywolnie na świeżym powietrzu. Mam przekonanie graniczące z poczuciem pewności, że czasy samych kiełbas i kaszanek odchodzą na bok, a wiedza o samych technikach grillowania i mieszania smaków z prostego rusztu pomaga stworzyć potrawy doskonałe. Ostatnio w kulinarnym cyklu "Gastrobanda" polecałem sałatę z ośmiornicą, dziś przepis na obłędną karkówkę z grilla.



Najczęściej grillujesz:

Mam wiele ciekawych patentów i przepisów, ale dzisiaj będę chciał odczarować karkówkę i polecimy w moje ulubione azjatyckie klimaty. Tak więc szybka lista zakupowa i zabieramy się do przygotowywania. Powiadam wam, zmienicie zdanie o świnkach. Weganie mnie znienawidzą, trudno, co robić.

Na szaszłyki potrzebujecie pół kilograma karkówki wieprzowej, fajnie "przetłuszczonej" (to tłuszcz niesie smak).

Aromatyczna marynata do mięsa zawiera:

- dwie łyżki miodu;
- trzy łyżki sosu ostrygowego;
- dwie łyżki jasnego sosu sojowego;
- kilka ząbków czosnków;
- dwie łyżki sosu rybnego;
- jedną łyżkę posiekanej kolendry z łodygami;
- jedną łyżeczkę białego pieprzu.

Składniki sosu:

- cztery łyżeczki suszonych płatków chili;
- pół kubka pasty z tamaryndowca (owoce tej egzotycznej rośliny skrywają pyszny miąższ);
- jedna łyżka cukru brązowego lub palmowego;
- sok z trzech limonek;
- mięta i kolendra posiekana po jednej łyżce;
- trzy łyżki sosu rybnego.


  • Przygotowanie szaszłyków z karkówki - składniki.
  • Przygotowanie marynaty do mięsa.
  • Przygotowanie marynaty, m.in. dodajemy kolendrę.
  • To będzie pyszna marynata...
  • Kroimy karkówkę na mniejsze kawałki.
  • Idealne!
  • Marynujemy mięso...
  • Blendujemy sos...
  • Jeszcze chwila i na grilla.
  • Mięso nabijacie dosyć gęsto na szaszłyki, grillujecie kilka minut z każdej strony. Po chwili macie pyszne danie.

Przygotuj też kilka drewnianych patyczków do szaszłyków. Sprytna rada: namoczcie je w wodzie, nie będą się paliły na grillu. Sami zobaczycie, jaki będzie efekt, totalny odjazd smakowy.

Co na grilla?



Szaszłyki namoczcie na kilka godzin przed grillowaniem.

Wszystkie składniki marynaty miksujemy w mikserze. Wieprzowinę̨ kroimy na niewielką kostkę̨ lub cienkie plastry. Mięso mieszamy z marynatą, odstawiamy na kilka godzin pod przykryciem, najlepiej w temperaturze pokojowej (PS wierzę, że kupujecie dobre mięso).

Okiem dietetyka: pomysły na lekkie dania z grilla


Składniki sosu miksujecie i doprawiacie do smaku, powinien być kwaśno-ostry i lekko słony. Mięso nabijacie dosyć gęsto na szaszłyki, grillujecie kilka minut z każdej strony.

Mięso powinno być rumiane, nie bójcie się, jeśli miód spowoduje karmelizację cukru, tak po prostu jest. Podajecie z sosem.

Fajnie, jeśli zamiast chłodnego piwa zabierzecie na grilla butelkę dobrego wina, tutaj niezastąpiony Piotr ZastróżnyFestusa ma pomysł. Zaproponował do tej soczystej karkówki z niebanalnymi aromatami trzy hiszpańskie wina z regionu Rioja (Bodegas Bhilar Phinca Gapa, Gomez Cruzado Crianza, Gomez Cruzado Reserva).

Kwaśne i ostre smaki ze słodyczą i soczystym mięsem spowodują, że znajomi zobaczą w was króla grilla. Zaufajcie swojej wyobraźni, to w kuchni poza produktami najważniejsze.

O autorze

autor

Kamil Sadkowski: kulinarny obieżyświat, od dziecka podróżował po świecie z dziadkami, gdzie nowe kultury i miejsca poznawał od kuchni. Przeszedł przez niemal wszystkie szczeble pracy w gastronomii. Jego przepisy cechuje prostota wykonania i nietuzinkowy smak. Fascynuje go kuchnia azjatycka oraz street food. Pomysłodawca K5 (autorskiej akademii kulinarnej) oraz współautor książki “Gastrobanda”.

Miejsca

Opinie (45) 7 zablokowanych

  • Warsztaty

    Było super na warsztatach w K5,a prezentowane szaszłyki to poezja :-))) Pozdrowienia dla Kamila.

    • 0 0

  • Pytanie (3)

    Na zdjęciu widzę Ketjap (składnik numer jeden dań na Bali) - nie widzę jednak w opisie czy dodajemy do sosu czy marynaty?
    Chyba, że tylko pozuje to foty ;)

    • 9 1

    • W Indonezji jest więcej wysp niż tylko Bali, na której byłeś i postanowiłeś się pochawalić.

      • 1 2

    • to słodki sos sojowy

      • 1 0

    • Myślę, że sprzedawca z Lidla coś tu doradzi

      • 3 2

  • "łyżka cukru brązowego lub palmowego" (3)

    Koniecznie innego koloru niż biały! Biały się do niczego przecież nie nadaje ;)

    • 18 5

    • Swoją ignorancję maskujesz wyśmiewaniem czegoś o czym nie masz pojęcia chyba.

      Jest znacząca różnica między białym rafinowanym cukrem a innymi. Poza tym nigdzie nie jest napisane, że biały nie nadaje się do niczego.

      • 2 1

    • po brązowym nie widać, że się przypala. (1)

      a po białym - widać jak na dłoni!

      • 4 0

      • Po co ten cukier w ogóle... jakikolwiek cukier jest zupełnie zbędny. A brązowy jest równie niezdrowy, jak i biały. Raz na jakiś czas można, ale jak ktoś codziennie pożera cukier, to długo nie pociągnie.

        • 2 1

  • grill jest dla januszy (5)

    grill na balkonie, browary z biedry typu Kustosz, a z telefonu na caly glos akcent czy slawomir.
    zenada

    • 10 16

    • Masz kiepskie doświadczenie. (3)

      Grill w ogrodzie, doskonale soczyste mięso i warzywa. Czerwone wytrawne wino, świece i w tle delikatnie spiewa Leonard Cohen.

      • 6 14

      • na Cohena mi nie starczyło,

        wiesz ile on sobie życzy za indywidualny koncert? żenada, z telefonu muza taniej wychodzi i mogę przynajmniej przełączyć na coś innego...

        • 1 1

      • Ta wino

        O Jezu jaka stypa.

        • 5 3

      • I jeszcze łańcuch świetlny z biedry do tego wina też z biedry .

        • 13 3

    • o kurde, a ja jestem Adam, no i grilla nie zrobię

      • 2 1

  • No tak, a cos dla frutkowegetarian???!!!! (3)

    • 7 4

    • (2)

      a co oni jedzą?

      • 1 0

      • (1)

        banany

        • 2 0

        • jak Bambo

          • 1 0

  • (1)

    Nie no...lista zakupów jak znalazł do wyrwania w biedrze

    • 17 3

    • na pierwszym regale

      • 1 0

  • Kiełbasa i juz

    Po co wyszukiwać. Te kucharze po zawodowkach niech sobie sami dogadzaja

    • 0 1

  • petarda (1)

    podmienię tylko tkankę zwierzęcą na tofu/tempeh, i jazda :D

    • 3 2

    • albo seitan

      tfu!

      • 1 0

  • czerwone mięso grillowane (1)

    = rak jelita

    • 3 13

    • Niestety to prawda

      • 0 2

  • Karkówka to odpad (1)

    Tego się nie jada. Mielone można ukręcić, przynajmniej będą soczyście tłuste.

    Nie wspominając o tym, że 1500 100 900 składników marynary skutecznie zakryje smak mięsa. A wiecie jak ono naturalnie dobrze smakuje? Wystarczy 6 godzin w niskiej temperaturze piekarnika i odrobina soli. Tak smakuje mięso, a nie tamaryndowcem, limonką i sosem rybnym.

    • 4 2

    • To prawda jest przede wszystkim zdrowsze

      • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane