• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Sezon na grilla. Wybieramy grille ogrodowe

Justyna Michalkiewicz-Waloszek
24 maja 2020 (artykuł sprzed 4 lat) 
Sezon na grilla właśnie się zaczął. Może to właściwy czas, aby zainwestować w dobry sprzęt, który posłuży nam na lata? Sezon na grilla właśnie się zaczął. Może to właściwy czas, aby zainwestować w dobry sprzęt, który posłuży nam na lata?

Słońce, ciepły wiatr, rodzina i przyjaciele. Czego więcej trzeba do szczęścia? Oczywiście - jedzenia, a w letnim sezonie najlepiej z grilla. Jak zatem grillować, żeby było smacznie, zdrowo i przede wszystkim - jaki sprzęt wybrać?



Meble i artykuły ogrodowe w Trójmieście


Jaki grill jest najlepszy?

Dzięki grillowaniu każdy z nas może poczuć się jak mistrz kuchni we własnym ogrodzie. Na ruszcie przygotujemy praktycznie wszystko, nawet te najbardziej wyszukane dania. Poza podstawową wiedzą warto zainwestować w dobry sprzęt. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów i modeli urządzeń do grillowania. Wybór tego idealnego ostatecznie będzie zależał od naszych preferencji i przyzwyczajeń.

Grill, z którym pogadasz, gdy ci źle



Choć to jeszcze przez chwilę melodia przyszłości, to co powiecie na inteligentnego grilla sterowanego głosem i samoregulującego temperaturę? Jest "nauczony" prostych komend głosowych oraz tekstowych, można go sterować za pomocą telefonu lub tabletu i pamięta aż 200 przepisów. Smartgrill od marki Lynx, po raz pierwszy został zaprezentowany na targach CES w Las Vegas w 2015 roku, a jego cena, gdy wejdzie już do regularnej sprzedaży będzie sięgać nawet 9 tys. dolarów.

Co na grilla? Sprawdzone przepisy na grilla



Jak grillować, żeby było smacznie i zdrowo?



Dietetycy nie są zgodni w kwestii grillowania. Niektórzy odradzają, ostrzegając przed szkodliwymi substancjami toksycznymi, inni dają zielone światło, ale z zastrzeżeniem, żeby przestrzegać kilku ważnych zasad. Sekret tkwi przede wszystkim w jakości i różnorodności produktu, który wrzucamy na ruszt. I jak ze wszystkim w życiu - najważniejszy jest umiar.

Zamiast "gotowców" z marketów, przygotujmy potrawy i marynaty samodzielnie. Gdy grillujemy mięso, dorzućmy do niego warzywa. I nie zapominajmy, że poza tłustą kiełbasą i karkówką, do grilla świetnie pasują warzywne sałatki.


- Grill daje wiele możliwości kulinarnych. Wędzenie jajek, przygotowanie doskonałej pizzy, idealnie soczystego łososia, pieczonego kurczaka czy wszelakich warzyw i owoców, aż po pieczenie ciasta. Dzięki grillowi z pokrywą będziemy mistrzem kulinarnym! Wyróżniamy dwie metody grillowania: bezpośrednią, kiedy kawałki mięsa czy warzyw układamy na ruszcie oraz pośrednią, czyli produkty układamy na środku, a brykiet po bokach. Wtedy grill działa jak idealny piec. Poza elementarną wiedzą oraz dobrymi i świeżymi produktami, najważniejsza w kuchni i podczas grillowania jest wyobraźnia - podkreśla Kamil SadkowskiAkademii Kulinarnej K5.
Czytaj też: Gastrobanda: Kamil i jego karkówka z grilla

  • Grill ogrodowy gazowy - kuchnia BBQ Sicilia Pro-5-palnikowa /  Garden Space / Cena - 19541,50 zł.
  • Grill gazowy 9.6 kW 3 pal. WOODY LX Seria 3 Campingaz / Leroy Merlin / Cena - 1699 zł.
  • Tradycyjny Landmann TRITON PTS 4.1 (srebrny) / RTV EURO AGD / Cena - 2299 zł.
  • Landmann INOX 6.1 / RTV EURO AGD / Cena - 4199 zł.
  • Grill TEFAL GC750D30 OptiGrill Elite / Media Markt / Cena - 999 zł.
  • Grill gazowy BROIL KING CROWN 440 15.1 kW 4+1 pal. / Leroy Merlin / Cena - 4199 zł.
  • Węglowy Landmann KEPLER 400 / RTV EURO AGD / Cena - 929 zł.
  • Grill ogrodowy betonowy B.K. Tampere 112 x 68 x 195 cm / Leroy Merlin / Cena - 1599 zł.
  • Grill gazowy 17 kW 4+1 pal. Hudson Naterial / Leroy Merlin / Cena - 3299 zł.
  • Grill gazowy 15 kW 4+1 pal. TRITON 12202 Landmann / Leroy Merlin / Cena - 1799 zł.
  • Grill elektryczny Theo / OBI / Cena - 449 zł.
  • Landmann Grill gazowy TRITON PTS 4.1 srebrny (15,0 kW) / OBI / cena - 2249 zł.
  • Grill Cheff Grill gazowy Triton Plus PTS 3.1 - 13,5 kW / OBI / Cena - 2659 zł.

Węglowy, gazowy czy elektryczny?



Szeroką ofertę sprzętu grillowego do ogrodu znajdziemy w trójmiejskich sklepach sieci: RTV EURO AGD, OBI, Castorama oraz Leroy Merlin. Jeżeli natomiast interesują nas sprzęty elektryczne, które sprawdzą się również w domu - przeszukajmy stronę Media Markt.

Bogaty asortyment urządzeń oraz akcesoriów grillowych oferuje również firma Dajar. Znajdziemy tam również meble ogrodowe, dzięki którym nasze grillowanie stanie się jeszcze przyjemniejsze. Drugą firmą z równie atrakcyjnym asortymentem jest Garden Space. Poza grillami dostaniemy tu również klimatyczne paleniska, gotowe zestawy ogrodowych mebli jadalnianych oraz duże parasole, które zapewnią nam przyjemny cień podczas spożywania grillowych potraw.

- Dobry sprzęt to podstawa. Powinien mieć pokrywę, termometr, czysty ruszt oraz niezbędne akcesoria (łopatka, szczotka do czyszczenia, szczypce). Ja preferuję grille gazowe, bo dają dużo więcej radości i nie trzeba zbyt mocno się pochylać nad celebracją rozpalania węgla drzewnego lub brykietu - dodaje Kamil Sadkowski.
Jak zbudować altanę? Budowa altanty - przepisy, cena, projekt Jak zbudować altanę? Budowa altanty - przepisy, cena, projekt

I chociaż grille gazowe są zdecydowanie łatwiejsze w uruchamianiu, wspomniana przez Kamila "celebracja rozpalania" grilla węglowego jest dla niektórych wartością samą w sobie. Dlatego, wybierając sprzęt, weźmy pod uwagę przede wszystkim zdrowie i wygodę, ale również zastanówmy się, czy te nowocześniejsze rozwiązania nie pozbawią nas całej magii grillowania.

Grille węglowe znajdziemy w różnych rozpiętościach cenowych. Decydując się na ten rodzaj sprzętu zwróćmy uwagę, żeby miał pokrywę (korzystnie wpłynie na czas pieczenia i zabezpieczy potrawy przed spaleniem oraz przesuszeniem). Nie bez znaczenia jest również materiał wykonania - postawmy na stal wysokiej jakości, ruszt ze stali nierdzewnej oraz uchwyty z nienagrzewającego się tworzywa.

Grille gazowe - czyli wybór Kamila Sadkowskiego, to propozycja dla bardziej wymagających. Nie trzeba im poświęcać aż takiej uwagi przy nagrzewaniu i z większą precyzją zapanujemy nad temperaturą, co pozwoli nam uzyskać idealny stopień upieczenia potraw. Grille gazowe łatwiej się czyści niż ich węglowe odpowiedniki, a na ich korzyść przemawia również brak uciążliwego dla sąsiadów dymu. Warto przy tym zaznaczyć, że grillowanie na gazie nie wpływa na smak potraw, z tą jednak różnicą, że jesteśmy w stanie przygotować je bardziej precyzyjnie, więc mogą być nawet smaczniejsze.

  • Zestaw grill gazowy Rockwell 310 z pokrowcem i akcesoriami / Castorama / Cena - 1170,98 zł.
  • Landmnn Grill betonowy WERONA barwiony / OBI / Cena - 1299 zł.
  • Grill ogrodowy gazowy Cesaro Pro 6-palnikowy / Garden Space / Cena - 7216,50 zł.
  • Grill prostokątny z pokrywą 102 x 57 x 95 cm PATIO / Dajar / Cena - 529 zł.
  • Grill lokomotywa z wędzarnią 104 x 58 x 115 cm PATIO / Dajar / Cena - 490 zł.
  • Grill kulisty z pierścieniem do pizzy 70 x 58 x 124 cm PATIO / Dajar / Cena - 599 zł.
  • Grill z regulacją płyty węglowej 114,5 x 60 x 108 cm PATIO / Dajar / Cena - 799 zł.
  • Jamestown Kuchnia ogrodowa Tyson / OBI / Cena - 2699 zł.
  • Jamestown Grill gazowo-węglowy Combo z wędzarnią / OBI / Cena - 2199 zł.
  • Grill gazowy TRITON PTS 4.1 bordo (15,0 kW) / OBI / Cena - 1999 zł.
  • Grill betonowy Musalla z wędzarnią / Castorama / Cena - 1998 zł.
  • Grill gazowy Weber Spirit EO - 210 / Castorama / Cena - 1998 zł.
  • Grill gazowy Trinton PTS 4.1 15 kW / Castorama / Cena - 2198 zł.
  • Grill gazowy Inox 4.1 z żeliwnym rusztem / Castorama / Cena - 2498 zł.
  • Grill gazowy Weber Genesis II / Castorama / Cena - 3998 zł.
  • Grill węglowy Weber Performer GBS 57 cm / Castorama / Cena - 1798 zł.
  • Grill elektryczny Master Grill&Party MG401 / Castorama / Cena - 168 zł.
  • Grill elektryczny okrągły Master Grill&Party z pokrywą / Castorama / Cena - 598 zł.
  • Grill gazowy Crown Classic 410 4-palnikowy / OBI / Cena - 3299 zł.
Ostatnią propozycją są grille elektryczne. Najczęściej są to urządzenia lekkie, poręczne i mobilne. Można ich z powodzeniem używać zarówno w domu, jak i w ogrodzie. Nie wydzielają uciążliwego dymu i łatwo można utrzymać je w czystości. Nagrzewają się same i precyzyjniej można dopilnować ich temperatury. To urządzenie dla pragmatyków, którzy chcą cieszyć się sezonem grillowym, jednocześnie unikając wszelkich niedogodności.  

Pozostaje jeszcze pytanie - mobilny czy stacjonarny? Jeżeli mamy duży ogród i nie wyobrażamy sobie sezonu bez grillowania - zbudujmy urządzenie stacjonarne. Można w nich zastosować cięższy, ale i zdrowszy dla naszych potraw ruszt żeliwny, a zamiast węglem - palić drewnem. Brak mobilności w pewnych sytuacjach może być jednak minusem. Przy niepewnej pogodzie, z grillem mobilnym zawsze można schować się np. na tarasie. Grilla stacjonarnego nie przeniesiemy, więc pozostanie nam liczyć na rozpogodzenie lub moknąć na deszczu. Zawsze najlepiej pod ręką mieć drugi - mniejszy i przenośny.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (69) 4 zablokowane

  • Elektryk

    A ja mam Charbroil Patio Bistro 240 i jestem mega zadowolony. Infrared robi robotę; zdrowo i pysznie

    • 0 1

  • Zawsze leję wiadro wody (1)

    jeżeli któryś sąsiad grilluje na parterze

    • 7 5

    • to nalej mi cwaniaczku

      • 2 3

  • Grillują wieśmaki.

    • 2 8

  • a teściowa wejdzie?

    • 2 0

  • Czy mi sie wydaje że ten post namawia nas do łamania prawa i spotykania sie w wiekszym gronie osób? Trójmiasto.pl Ciągle piszecie "zostań w domu" itp ale promujecie wychodzenie ....cos tu chyba jest nie tak.

    • 6 2

  • Kurcze

    Zakupiłem okazyjnie 3 kg podwawelskiej a tu taka pogoda. Inwestycja nietrafiona ale co się odwlecze to nie uciecze. Ahoj

    • 3 1

  • grill w mieście to tylko na rodosie, a nie na żadnych balkonach

    • 12 2

  • Najlepszy grill to zrobiony z bębna od pralki

    porządny materiał i satysfakcja że coś się zrobiło samemu ;)

    • 25 2

  • Tandor! Piec wiejski do chleba lub gryl , baranina i szaszłyki etc...

    chociaz prawdziwa śląska ze śląska tez jest super.

    Jesli chodzi o śląską kiełbase to wg. mnie zakłady mięsne Rajcza z miejscowosci Rajcza w beskidzie śląskim produkuja bardzo dobrą sląską.

    • 4 6

  • Grillowanie mięsa jest najpopularniejsze na Kaukazie. Od Gruzji po Armenię, wszyscy grillują i robią to

    najlepiej na świecie. Bez nowoczesnych urządzeń grillowych, szmerów i bajerów - czasami dziura w ziemi, dwie cegły i szisz, na który nadziewają mięso. Ale najpopularniejszym grillem jest mangal - prosta, stalowa skrzynka na nóżkach, w której szybko i łatwo grillować mięso, ryby i warzywa. Najważniejsza w grillowaniu jest temperatura, węgiel musi być dobrze się żarzyć, żadnego brykietu! Równo ułożony warstwą, rozgrzany do czerwoności. W mangale ludzie Kaukazu grillują od stuleci, więc wiedzą, co robią i nie ma co z tym dyskutować. Kto był na Kaukazie, to wie, o czym piszę. Lule kebab, szaszłyki, kawałki łososia grillowane w kilka minut, tylko na mangale. Jeżeli ktoś lubi grillować, warto, aby literalnie za grosze kupić sobie mangal, albo...zrobić go samemu:)

    • 21 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane