• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Smacznie, zdrowo, kolorowo. Ekorynki w Trójmieście

Magda Mielke
10 kwietnia 2021 (artykuł sprzed 3 lat) 
Ekobazary nie okazały się chwilową modą, jak przepowiadali niektórzy sceptycy tych inicjatyw - wręcz przeciwnie - cały czas powstają nowe projekty tego typu, jak np. uruchomiony 27 marca EkoRynek w Sopocie. Ekobazary nie okazały się chwilową modą, jak przepowiadali niektórzy sceptycy tych inicjatyw - wręcz przeciwnie - cały czas powstają nowe projekty tego typu, jak np. uruchomiony 27 marca EkoRynek w Sopocie.

Pomimo ostatnich zaskakujących opadów śniegu i gradu trudno nie dostrzec oznak budzącej się do życia przyrody. Wraz z nastaniem wiosny wzrasta ochota na wypełnienie kuchni, a następnie talerza pachnącymi ziołami, sezonowymi owocami, nowalijkami i innymi kolorowymi warzywami. Wszystko to, co regionalne, ekologiczne i zdrowe, znaleźć można na ekorynkach i targowiskach, których w Trójmieście nie brakuje.



Trójmiejskie targowiska


Czy robisz zakupy na ekorynkach?

Klienci targowisk to już nie tylko seniorzy, lecz także ludzie młodzi, którzy cenią sobie produkty "bio" i "eko". Ryneczki stanowią prawdziwy raj również dla chętnie odwiedzających je szefów kuchni, miłośników kulinariów i poszukiwaczy źródła zdrowej, regionalnej oraz ekologicznej żywności.

W tych miejscach często możemy też spróbować wielu produktów przed zakupem, poznać ich pochodzenie, dowiedzieć się, jak są wyrabiane. Wystawcy chętnie dzielą się swoją wiedzą, zdradzają składy produktów, podają sprawdzone przepisy czy proste tricki na ich zastosowanie. Często też udzielają porad żywieniowych i zdrowotnych. Targi zdrowej żywności są czymś znacznie więcej niż tylko miejscem robienia zakupów - to okazja do sąsiedzkich spotkań, spajania lokalnej społeczności i nawiązywania kontaktów. To sprawia, że zakupy w takich miejscach nie tylko diametralnie różnią się od wizyt w marketach, ale mają swój niepowtarzalny, przyjemny klimat, do którego chce się wracać.

Na ekorynkach znajdziemy produkty pochodzące bezpośrednio z kaszubskich upraw i wyroby małych, lokalnych producentów - prawdziwych pasjonatów naturalnego i zdrowego jedzenia - powstające z najwyższej jakości składników. Sposób wytwarzania ekologicznej żywności sprzyja ochronie środowiska. Dzięki bioproduktom nie tylko dbamy o swoje zdrowie, ale także troszczymy się o planetę. Robiąc zakupy w takich miejscach jak ekorynki, wspieramy polską gospodarkę w tym trudnym okresie.

Gdański Bazar Natury



  • Gdański Bazar Natury to dobre miejsce dla poszukiwaczy naturalnej, zdrowej, regionalnej oraz ekologicznej żywności.
  • Gdański Bazar Natury to dobre miejsce dla poszukiwaczy naturalnej, zdrowej, regionalnej oraz ekologicznej żywności.
  • Gdański Bazar Natury to dobre miejsce dla poszukiwaczy naturalnej, zdrowej, regionalnej oraz ekologicznej żywności.
  • Gdański Bazar Natury to dobre miejsce dla poszukiwaczy naturalnej, zdrowej, regionalnej oraz ekologicznej żywności.
  • Gdański Bazar Natury to dobre miejsce dla poszukiwaczy naturalnej, zdrowej, regionalnej oraz ekologicznej żywności.
  • Gdański Bazar Natury to dobre miejsce dla poszukiwaczy naturalnej, zdrowej, regionalnej oraz ekologicznej żywności.
  • Gdański Bazar Natury to dobre miejsce dla poszukiwaczy naturalnej, zdrowej, regionalnej oraz ekologicznej żywności.
  • Gdański Bazar Natury to dobre miejsce dla poszukiwaczy naturalnej, zdrowej, regionalnej oraz ekologicznej żywności.
  • Gdański Bazar Natury to dobre miejsce dla poszukiwaczy naturalnej, zdrowej, regionalnej oraz ekologicznej żywności.
Gdański Bazar Natury, który dwa razy w tygodniu otwiera się na terenie osiedla Garnizon w Gdańsku-WrzeszczuMapka, to największe i najpopularniejsze tego typu miejsce w Trójmieście. Co tydzień można tu spotkać wielu lokalnych dostawców oferujących regionalną i ekologiczną żywność, m.in. warzywa pochodzące z wiejskich ogródków, sery zagrodowe czy wiele rodzajów pieczywa. Na miejscu można wypić świeżo wyciskane soki, a także kawę. Bazar Natury oferuje produkty od sprawdzonych dostawców z rodzinnych, często wielopokoleniowych gospodarstw, a także przysmaki z całego świata.

Zobacz także: Małe galerie sztuki, czyli sklepy z rękodziełem

Można tu zakupić m.in.: wegańskie wypieki bez cukru od Miód Malina Sadki, garmaż, zakwasy i kiszonki od Zakwasowni, sery i przetwory mleczne od Mleczarni Mały Gil oraz Serowarskiego Gospodarstwa Ekologicznego Malinowy Chruśniak, produkty na wagę (np. orzechy i suszone owoce) od Ziemiosfery oraz włoskie sery i wędliny z Farmy Parmy. Tradycyjnie wytwarzane wędliny przywożą J.M. Spychalscy, przetwory, wypieki, pasty, owoce i warzywa zapewnia Oficyna, warzywa, jajka, miody i kasze Ostoja Natury, a syropy, octy i kosmetyki - Wyroby z mniszka.

Są też przetwory w słoikach, świeże soki, ryby, pieczywo z Wypieków Gracjana, pierogi, krokiety i naleśniki z Kuchni Smaków oraz kremy czekoladowe, praliny, owoce w czekoladzie i czekolady wegańskie z Esencji Smaku. Pracownia zupy i chleba Babette przywozi swoje przetwory, chleby i pasty, piekarnia Eres - świeże pieczywo, a Polskie Eko Zagrody - ekologiczny drób. W strefie lokalnych inspiracji co tydzień można spotkać nowych rzemieślników.

W trakcie pandemii uruchomiono też Bazar Natury online. Dzięki temu zdrowe zakupy można zrobić bez wychodzenia z domu. Ulubione produkty od lokalnych dostawców w dogodnym terminie mogą zostać dostarczone pod same drzwi. Zakupy są rozwożone na terenie całego Trójmiasta.

Bazar Natury odbywa się w każdy czwartek w godz. 11-18 oraz w każdą sobotę w godz. 9-15 na terenie Garnizonu (osiedle we Wrzeszczu, ul. Słowackiego 19). Wjazd od ul. Chrzanowskiego przy Starym Maneżu.

EkoRynek w Sopocie



  • EkoRynek w Sopocie to nowy, cosobotni cykl targów z ekologicznymi produktami i lokalną kuchnią.
  • EkoRynek w Sopocie to nowy, cosobotni cykl targów z ekologicznymi produktami i lokalną kuchnią.
  • EkoRynek w Sopocie to nowy, cosobotni cykl targów z ekologicznymi produktami i lokalną kuchnią.
  • EkoRynek w Sopocie to nowy, cosobotni cykl targów z ekologicznymi produktami i lokalną kuchnią.
  • EkoRynek w Sopocie to nowy, cosobotni cykl targów z ekologicznymi produktami i lokalną kuchnią.
  • EkoRynek w Sopocie to nowy, cosobotni cykl targów z ekologicznymi produktami i lokalną kuchnią.
  • EkoRynek w Sopocie to nowy, cosobotni cykl targów z ekologicznymi produktami i lokalną kuchnią.
  • EkoRynek w Sopocie to nowy, cosobotni cykl targów z ekologicznymi produktami i lokalną kuchnią.
  • EkoRynek w Sopocie to nowy, cosobotni cykl targów z ekologicznymi produktami i lokalną kuchnią.
Od 27 marca w każdą sobotę można zrobić zakupy na EkoRynku w Sopocie. Ten nowy cykl targów przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom naturalnych wyrobów od regionalnych wystawców - rolników, gospodarzy, sprzedawców i gastronomów.

Na cotygodniowym targowisku można zaopatrzyć się m.in. w warzywa, owoce, pieczywo, mięso, wędliny, ryby, wysokiej jakości przetwory czy farmerskie sery z różnych zakątków Polski i Europy - z mleka krowiego, koziego, owczego i bawolego. Znaleźć można tutaj szeroki wybór bardzo popularnych w ostatnim czasie kiszonek i zakwasów. Spróbować można także soków z różnych rodzajów jabłek od producenta Stary Sad i miodów z Pasieki Miody Kaliny z Braniewa.

EkoRynek to nie tylko żywność. Nabyć można tutaj naturalne kosmetyki, świece, akcesoria do ćwiczeń i wyroby rękodzieła artystycznego CorlinnArt, takie jak: eleganckie torebki ze sznurka robione szydełkiem, bransoletki wykonane ze szklanych, japońskich koralików na sznureczku czy bawełniane filtry do ekspresów do kawy i dripów.

Poza częścią typowo targową znajduje się tu też przestrzeń gastronomiczna, w której sopoccy restauratorzy proponują specjalną ofertę gotowych dań na wynos. Dla tych, którzy lubią dobrze i zdrowo zjeść, ale niekoniecznie uwielbiają stać przy garach, albo szukają odpoczynku od codziennego gotowania, takie rozwiązanie polegające na połączeniu sobotnich zakupów z zaopatrzeniem się w obiad może być bardzo wygodne.

Czytaj także: Polska gastronomia cofnęła się o sto lat. I jest to powód do dumy!

Tych, którzy zawitają na EkoRynek po raz pierwszy, może zdziwić widok food trucków. W jednym z takich - Holaola Pizzatruck - w piecu opalanym drewnem wypiekana jest pizza na zakwasie. Miłośnicy włoskiego placka na pewno będą zachwyceni możliwością skonsumowania takiego sobotniego śniadania.

Wystawcy EkoRynku czekają na wszystkich miłośników naturalnych wyrobów w każdą sobotę w godz. 8-14 na Sopockim Rynku przy ul. Polnej 8/10Mapka. EkoRynek również oferuje możliwość dostaw. Zamówienia pod wskazany adres bezpiecznie przewożone są w specjalnych samochodowych chłodniach.

Jadłostajnia Kolibki



Ekologiczne produkty od regionalnych dostawców i gospodarstw, własnoręcznie robione przetwory oraz sery zagrodowe - m.in. te produkty - również co sobotę - można nabyć w Jadłostajni Kolibki. Kameralne przedsięwzięcie zlokalizowane w zabytkowej stajniMapka na terenie zespołu pałacowo-parkowego w Kolibkach od ośmiu lat w każdą sobotę przyciąga wielu smakoszy. Atrakcyjna jest już sama lokalizacja - przy okazji zakupów można wybrać się na przyjemny spacer.

Okiem dietetyka: wegańskie odpowiedniki nabiału



Kilkunastu rzemieślników i rolników sprzedaje tu swoje sery, soki, kiszonki, wędliny, ryby, wypieki oraz samodzielnie uprawiane warzywa i owoce. Wszystko naturalne i wysokiej jakości. Na małym targu produktów regionalnych znaleźć można produkty nie tylko smaczne, ale także bogate w walory zdrowotne, które w czasie wzmożonego dbania o siebie i swoją odporność są niezwykle potrzebne. Prosto z ekologicznych upraw trafiają tu pierwsze nowalijki. Po wielkanocnym obżarstwie można uzupełnić witaminy w postaci świeżych owoców i warzyw, shotów, zakwasów i kimchi.

Coś dla siebie znajdą także ci, którym jeszcze mało świątecznych bab, serników i mazurków - jest tu równie duży wybór ciast i czekolad, co kalorycznych serów z mleka krowiego i koziego, gotowych pizz do pieczenia w domu, masła swojskiego wyrobu i produktów mięsnych. Wróciły też wina, nalewki i likiery z owoców i ziół Royal Nature oraz wyroby do spa, pielęgnacji twarzy i ciała Prostej Kostki z Gdyni.

Zakupy w Jadłostajni zrobimy w każdą sobotę w godz. 10-15.

Bazar Bo Ze Wsi



  • Bazar Bo Ze Wsi czynny jest dwa razy w tygodniu - w czwartki i soboty.
  • Bazar Bo Ze Wsi czynny jest dwa razy w tygodniu - w czwartki i soboty.
  • Bazar Bo Ze Wsi czynny jest dwa razy w tygodniu - w czwartki i soboty.
  • Bazar Bo Ze Wsi czynny jest dwa razy w tygodniu - w czwartki i soboty.
  • Bazar Bo Ze Wsi czynny jest dwa razy w tygodniu - w czwartki i soboty.
  • Bazar Bo Ze Wsi czynny jest dwa razy w tygodniu - w czwartki i soboty.
  • Bazar Bo Ze Wsi czynny jest dwa razy w tygodniu - w czwartki i soboty.
  • Bazar Bo Ze Wsi czynny jest dwa razy w tygodniu - w czwartki i soboty.
  • Bazar Bo Ze Wsi czynny jest dwa razy w tygodniu - w czwartki i soboty.
  • Bazar Bo Ze Wsi czynny jest dwa razy w tygodniu - w czwartki i soboty.
  • Bazar Bo Ze Wsi czynny jest dwa razy w tygodniu - w czwartki i soboty.
  • Bazar Bo Ze Wsi czynny jest dwa razy w tygodniu - w czwartki i soboty.
W Gdyni popularnością cieszy się też bazarek Bo Ze Wsi. Dwa razy w tygodniu w zabytkowym budynku po kinie Goplana kilkunastu wystawców oferuje świeże, rzemieślnicze i w 100 proc. naturalne produkty z regionalnych gospodarstw.

W samym centrum miasta nabyć można takie produkty jak: wiejskie jaja, niepryskane warzywa i owoce, kaszubskie sery, wędzone ryby czy rzemieślnicze chleby - np. z pomidorami, orkiszowy, żytni z żurawiną oraz z czarnuszką. Na bazarku czeka pani Renia z domowymi wypiekami, są wyroby garmażeryjne przygotowywane przez Ekolotnię Od Kuchni: domowe pierogi i smaczne zupy, a także wegetariańskie pasty. Kiełbasa z gęsi, indyka i himalajska szara to flagowe produkty z masarni J.M. Spychalscy. Wędliny wytwarzane w tradycyjny sposób, wedle dawnych receptur nie zawierają żadnych konserwantów, wzmacniaczy smaków czy innych chemicznych dodatków.

Czytaj także: Aplikacje, które ograniczają marnowanie jedzenia

Szeroki wybór olejów i kwasów pomagających na różne dolegliwości kusi już od wejścia. W najbliższych dniach także ostatnia okazja, aby zaopatrzyć się w sok z brzozy, na który powoli kończy się sezon. Ciężko przejść obojętnie również obok stoiska z suszonymi owocami i orzechami. Dostać tu można suszone figi przysypane mąką ryżową, różne odmiany daktyli, suszone plastry ananasa, lekko kwaskowate suszone maliny, stanowiące idealny dodatek do herbaty na nadal chłodne wiosenne wieczory, czy tzw. superfoods, np. miechunkę, morwę, chia.

Bazar Bo Ze Wsi czynny jest w czwartki w godz. 12-17 i soboty w godz. 10-14 w budynku przy skwerze Kościuszki 10/12 - wejście od ul. ŻeromskiegoMapka.

Wydarzenia

EkoRynek Sopot

degustacja, kiermasz

Miejsca

Opinie (116) 4 zablokowane

  • (3)

    Te tzw eko rynki powstały dla uspokojenia sumienia tych wszystkich którzy na co dzień zaopatrują się w biedro lidlach. Raz na tydzień lub dwa wyskoczą na tzw eko coś zostawia tam stówkę aby ich ego i sumienie zdrowego odżywiania zostało zaspokojone.

    • 21 16

    • Aaaa

      Mów za siebie. Ja wolę zjeść mniej ale od certyfikowanego najlepiej lokalnego dostawcy. Odkąd zawodowo zajmuję się dystrybucją żywności wiem że moje dzieci nie będą jadły warzyw i mięsa z konwencjj ani z marketów ani z tzw lokalnych bazarów bo pod względem składu to jedno i to damo

      • 0 0

    • stówkę mówisz?

      Widać, że nigdy nie byłeś tam.

      • 1 0

    • Co za bzdura

      • 9 4

  • Pan Mirosław z Cedr Wielkich

    A na Zaspie we wtorki od 8.3 stoi Pan Mirosław który ma eko gospodarstwo w Cedrach i ma ceny takie jak w marketach sprzedaje sam przez Facebook można to namierzyć od 5 lat kupuje od niego jak mamy córkę nie jeżdżę po tych Bazarach Natury bo by mi 2 pensji nie starczyło ale kuouje produkty jestem z Polski jeski chodzi o markety bądź to na rynku . Miesa szukam c certfikaremnQAFP i można znaleźć takowe. Mnie przerażają ceny na tych Bazarach 25 zl za śmietanę bądź serek wiejski. Nie stać mnie na to.

    • 1 0

  • Eco (3)

    Ostatnio byłem , na tym Eco bazarze .Chciałem kupić rybę , pytam się sprzedawcy skąd są te ryby , pan mówi że z własnej hodowli , pokazuje skrzynkę z boku skrzynki napis ryby wędzone hurtownia Puck . I czar prysnął , zwróciłem uwagę na kłamstwo , to pan mi powiedział można nie kupować , a czerwony był jak pomidor .

    • 37 0

    • (1)

      Detektyw inwektyw

      • 2 10

      • Przecież facet nikogo nie obraża , napisał swoją opinię . Także człowieku zanim zastosujesz jakieś słowo np inwektyw to się zastanów nad jego znaczeniem !

        • 1 0

    • Ja mam wrażenie, że ten pan kupuje z selgrosa i sprzedaje z podwójną przebitką. Nie ma certyfikatu eco - tego zielonego listka. Jakość ryb identyczna do tych z hurtowni bo próbowałam i więcej nie dam się nabrać

      • 21 0

  • Ekorynek = 100/200% drożej niż w sklepie

    Idziesz do warzywniaka lub działu eko w dużych sklepach i masz żywność takiej samej jakości. A każdy z nas zna małe sklepy/cukierni gdzie kupi warzywa, mięso czy ciasto robione wg domowych receptur.

    • 0 0

  • Chcecie powiedzieć że jak idę do biedronki to robię nie zdrowe zakupy? (2)

    Dlaczego policja w takim razie nie zamyka tych sklepów?

    • 28 25

    • spytaj milicjanta, on ci prawdę powie

      spytaj milicjanta, on ci wskaże drogę

      • 0 0

    • milicj to zbrojne ramię piss bolszewizmu

      • 6 4

  • Definicja EKO (5)

    Niestety wiekszosc produktow EKO nie sa nimi.W Polsce nie ma jeszcze europejskich standartow ani instytucji kontroli produtow spozywczych pod katem ekologii.

    • 39 9

    • Eko musi mieć certyfikat (1)

      Wtedy można się chwalić.
      Badana jest ziemia i woda gruntowa na której rosną warzywa.
      Oni myślą ,że jak nie pryskaja owoców i warzyw to już są eko. Nie, nie są!
      Ziema i woda nie może mieć śladów środków chemicznych
      Zapytajcie o taki certyfikat tych eko.
      Dostaniecie fakturę z Selgros

      • 16 3

      • A nawet czasem nie trzeba pytać, wystarczy przypatrzeć się stanowiska i znaleźć znaczek zielonego liścia

        • 0 0

    • Głupoty piszesz! (1)

      Są i to od dawna! I normy i instytucje kontrolujące! Doucz się a potem zabieraj glos!

      • 9 9

      • W Polin kontrola = kopercie.

        • 2 0

    • a bio lub bio eco.

      • 1 1

  • (1)

    Regularnie robię zakupy na rynku we Wrzeszczu i wcale nie mam złudzeń co do pochodzenia tych produktów. Po prostu tam można kupić prawie wszystko, w jednym miejscu. Mam tam swoje sprawdzone miejscówki. Jak raz się natnę, to już nie wracam do tego stoiska..

    • 3 1

    • Prawda! I ceny również sa rozne

      • 1 0

  • 90% towaru na tych bazarkach (2)

    Pochodzi z giełdy Renk

    • 7 0

    • (1)

      Nie wiesz nie komentuj. Popytaj paru wystawców, skąd biorą swój towar.

      • 0 1

      • Makrelę z Lidla.

        Tylko z opakowania wyjmują.

        • 2 0

  • Świat według Kiepskich odcinek pt.

    "Wiem co jem" i wszystko na ten temat.

    • 0 0

  • Wrzeszcz (8)

    Ceny 3x. Pozdro dla hipsterow

    • 53 2

    • A najlepsze są ceny od Zakwasowni (7)

      30 zł za butelkę zakwasu z buraków :DDD Za mały słoiczek kimchi 25 zł. Na szczęście jest konkurencja i mają normalne ceny i widać, że Zakwasownia znika z osiedlowych sklepików a wchodzi 3x tańsza konkurencja. Nie pozdrawiam zachłanności

      • 38 2

      • Nikt nie każe kupować. Zamiast wspierać polski rynek tylko krytykujecie

        • 0 0

      • Zakwasik (3)

        Mozna w pare dni zrobic samemu. Brodacze w rurkach jednak temu nie podolaja

        • 24 1

        • (1)

          A i kimchi także. W cenie 25 zł mam 4 słoiki litrowe tego przysmaku

          • 13 1

          • Wrzuc recepture

            Pokisimy w pracy

            • 0 0

        • Zakwas z buraków od kilku lat robię właściwie ciągle na 2 gary na zmianę

          To banalnie proste. Buraki obierasz, tniesz w kosteczkę albo na plasterki, wkładasz do przegotowanej ostudzonej wody z solą. 2 kilo na 2 litry. Dodajesz ziele angielskie, czosnek, korzeń chrzanu jak jest, liść laurowy, można też dać imbir. Przyciskasz talerzem, przykrywasz. Dwa tygodnie i masz pyszny zakwas. Jak zakwasisz jakimś sokiem z ogórków kiszonych lub kapusty, to masz zakwas w tydzień. Smacznego :)

          • 21 0

      • Co się robi z zakwasem z buraków? (1)

        To jest do picia?

        • 5 0

        • Do picia na zimno, albo robisz na tym barszcz czerwony

          Barszcz czerwony klasycznie robi się na zakwasie z buraków, a nie na kwasku cytrynowym czy occie :D
          A do picia na zimno jest super źródłem witamin i mikroelementów. Preparatem krwiotwórczym i źródłem kwasu mlekowego, który działa rewelacyjnie na mikroflore jelitową. Jest przy tym bardziej łągodny od soku z ogórków czy kapusty kiszonej i ma zdecydowanie mniej soli.

          • 16 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane