- 1 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (69 opinii)
- 2 Ranking restauracji w Trójmieście (46 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (55 opinii)
- 4 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
- 5 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (34 opinie)
- 6 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
Smaki gdańszczan podczas Nocy Restauracji
Już po raz siódmy będziemy mieli okazję wybrać się nocą do gdańskich restauracji, żeby skosztować specjalnego starogdańskiego menu. Tegoroczna Noc Restauracji rozpocznie się 6 lipca i potrwa aż trzy dni. Po raz kolejny wezmą w niej udział lokale certyfikowane w projekcie Smaki Gdańska. Ceny za zestaw dla jednej osoby mieścić się będą w przedziale 69-149 zł.
W wydarzeniu wezmą udział: restauracja Amber Side, Browar PG4, Eliksir, Magiel, Mercato, Motlava, Niepokorni, Otwarta, Szafarnia 10, Winne Grono, Zafishowani oraz Żabusia.
Menu degustacyjne zawierać będzie od trzech do pięciu dań, w cenach od 69 zł do 149 zł za zestaw.
Jakie smaki czekają nas podczas tegorocznej odsłony projektu?
Restauracja Magiel zaprasza na carpaccio z półgęska, zupę serową Speymanna i rzeźbione pierożki z kaczki. W Zafishowanych spróbujemy szczupaka smażonego z rakami, bobem i twardzioszkiem czosnkowym, wędzonego węgorza, smażonego śledzia oraz gdańskich lodów na bazie marcepana.
Winne Grono przygotowało dania inspirowane życiorysem Daniela Chodowieckiego.
- Matka Chodowieckiego była hugenotką z Moraw, dlatego w nocnym menu Winnego Grona znajdą się hugenockie knedliki Daniela Chodowieckiego ze schabem z kością i polędwiczką wieprzową sous-vide oraz młodą kapustą i półgęskiem od Masarni Dreszlera. Co ciekawe, Chodowiecki odbył podróż konną z Gdańska do Berlina, gdzie studiował, po drodze musiał przejeżdżać przez Kaszuby, gdzie spróbować mógł kaszubskiej truskawki - tłumaczy Arkadiusz Onasch, właściciel restauracji Winne Grono.
W propozycjach Szafarni 10 znajdziemy solonego dorsza, jagnięcinę i tradycyjny jabłecznik. Paweł Stawicki, szef kuchni w Mercato zaprasza na pięciodaniowe menu, w którym znajdziemy m.in. raki, dorsza i topinambur. W Żabusi spróbujemy podpłomyków z kwiatem cukinii, kaczej wątroby, troci wędrownej, wieprzowego żebra z ogniska i sorbetu z rabarbaru.
Jakie jeszcze są smaki gdańszczan? Pieczywo domowego wypieku, ozory wołowe, dania z kaczki i gęsi oraz kaszubski kuch, taką odpowiedź na to pytanie przygotowała restauracja Otwarta. Browar PG4 postawił na kaszubskie produkty kulinarne, spróbujemy tam wykwintnej zupy rybnej, sandacza z tatarakiem i rokitnikiem oraz deser z kaszubską truskawką w roli głównej.
- Dla mnie prawdziwy smak to idea gotowania z tego, co mamy pod ręką, czyli łączenia produktów i receptur charakterystycznych dla Gdańska i Kaszub. Takie też będzie moje menu na Noc Restauracji - mówi Przemysław Formela, szef kuchni Restauracji & Browar PG 4.
W Niepokornych spróbujemy m.in. siekanego tatara z ongleta, boczku z groszkiem, kurczaka oraz truskawek z palonymi rodzynkami i serem. Michał Przewoźnik, szefujący w kuchni restauracji Amber Side, zaserwuje pieczonego łososia ze szparagami i wędzonym ziemniakiem oraz tatar z tuńczyka. W Motlavie skosztujemy krokietów z dorsza, kaczki oraz golonki z młodą kapustą. Miłośnicy mocniejszych trunków powinni wybrać się do restauracji Eliksir, gdzie do festiwalowego menu dobrane zostaną specjalne drinki.
Warto dodać, że w gdańskiej edycji Nocy Restauracji biorą udział wyłącznie lokale certyfikowane w projekcie Smaki Gdańska. Jest to inicjatywa zapoczątkowana w 2016 roku, skupiająca lokale, które w swoim menu wykorzystują lokalne i jakościowe składniki.
Miejsca
Opinie (28) 2 zablokowane
-
2018-07-03 19:01
ale szlam
tylko Janusz Januszajtis sie na to nabierze
- 5 3
-
2018-07-03 18:49
Przerost formy nad treścią
Ludzie idąc do restauracji oczekuję smacznego ładnie podanego, sycącego posiłku a nie rysunku abstrakcyjnego na ogromnym talerzu. No bez przesady !
- 30 2
-
2018-07-03 18:45
69 do 149 PLN to chyba przesada. Niewiele osób stać na takie "hity "! Jak to się ma do naszych zarobków?
- 26 0
-
2018-07-03 18:03
Budyń
a na popitkę szklanka wody z Motławy.
- 33 1
-
2018-07-03 16:51
Jakie jeszcze są smaki gdańszczan? Pieczywo domowego wypieku,
żarty jakieś?- 8 0
-
2018-07-03 16:06
Kuchnia Gdańszczan czyli... m.in. pierogi ruskie.
Wszystkim znane pierogi ruskie nie są potrawą rosyjską jak wielu Polaków jeszcze uważa. Pierogi ruskie to tradycyjna potrawa polska z kresów wschodnich.
Po wojnie, w Gdańsku w dniu 30 czerwca 1945 roku przebywało 123,9 tys. Niemców, 8,5 tys. Polaków i 1,6 tys. osób innej narodowości. Praktycznie wszystkich Niemców wysiedlono. Na ich miejsce przyjechali ludzie z terenów obecnej Litwy, Ukrainy czy Białorusi. Kuchnia Gdańszczan to kuchnia kresowa.- 9 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.