- 1 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (16 opinii)
- 2 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (29 opinii)
- 3 Ranking restauracji w Trójmieście (40 opinii)
- 4 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (34 opinie)
- 5 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (149 opinii)
- 6 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
Specjały XIX-wiecznej kuchni w gdańskich restauracjach
Udko z kaczki, ciasto śliwkowe, zielona zupa ziołowa, masło sardelowe czy poncz - to tylko niektóre z dań, które można znaleźć w "Gdańskiej książce kucharskiej" z 1858 r. Dzięki projektowi "Smaki Gdańska" tych XIX-wiecznych potraw spróbujemy w kilku gdańskich restauracjach.
Polecane restauracje w Gdyni, Sopocie i Gdańsku
Projekt jednak nie zakończył się wraz z Jarmarkiem. Dzięki wspólnej akcji Gdańskiej Organizacji Turystycznej Visit Gdansk oraz Międzynarodowych Targów Gdańskich "Smaki Gdańska" jako szlak kulinarny zostały wprowadzone jako pakiet w ramach Karty Turysty.
Kulinarna archeologia, czyli jak odtworzono 100 dań kuchni dawnego Gdańska
Wyjątkowy szlak kulinarny
W projekcie udział bierze kilka lokalnych restauracji, znajdujących się zarówno w pobliżu Głównego Miasta, jak i w dalszych częściach miasta: restauracja Ducha66, Winestone (restauracja hotelu Mercure Gdańsk Stare Miasto), Elephant Club, Mercato, BonŻur, Horizon oraz restauracja Vidokówka w Olivia Star. Lokale te podjęły wyzwanie, aby odtworzyć dawne gdańskie przepisy. W każdym z tych miejsc znajdziemy nowe pozycje w menu - specjalne potrawy nawiązujące do gdańskiej tradycji.
Aby skorzystać ze specjalnego menu inspirowanego książką "Smaki Gdańska", wystarczy zakupić pakiet w ramach Karty Turysty. Do wyboru są trzy opcje: pakiet solo, duet albo kwartet.
W ramach opcji Solo (120 zł) mamy do wykorzystania jeden zestaw "Smaki Gdańska" w wybranej restauracji partnerskiej. W pakiecie Duet (216 zł) otrzymujemy do wykorzystania dwa zestawy "Smaki Gdańska". Można zjeść je samemu w dwóch wybranych restauracjach partnerskich albo zabrać ze sobą osobę towarzyszącą na kolację do jednej restauracji. W ostatniej opcji - Kwartet (411 zł) - mamy do wykorzystania cztery zestawy "Smaki Gdańska". W tym przypadku również można zjeść je samemu w czterech spośród restauracji partnerskich, zabrać ze sobą na kolację do dwóch restauracji osobę towarzyszącą albo zabrać ze sobą trójkę przyjaciół i zjeść wszystkie cztery zestawy w jednej restauracji. Pakiety ważne są 30 dni od daty zakupu.
Potrawy inspirowane XIX-wiecznymi przepisami
Restauracja Vidokówka w ramach "Smaków Gdańska" przygotowała menu składające się z kalafiora w sosie śmietanowym z rakami, klarowanego rosołu z parmezanem oraz zrazów z cielęciny z piklowanym burakiem i kaszą gryczaną. W Ducha66 zestaw "Smaki Gdańska" obejmuje: pasztet z gęsich wątróbek, polędwiczkę wieprzową oraz ciasto ze śliwkami. W Elephant Club spróbujemy sałatki śledziowej na inny sposób, kaczki z kasztanami, tortu jabłkowego i lemoniady po Gdańsku. Zaś menu Mercato składa się ze śledzia, rosołu z ogonów wołowych, udka z kaczki i grzańca.
Wydarzenia kulinarne w Trójmieście
Specjalny zestaw dań, inspirowany XIX-wieczną gdańską kuchnią, znajdziemy też w Winestone. W jego skład wchodzą: zielona zupa ziołowa, pieczone młode kurczę w sosie agrestowym oraz poncz. Restauracja Horizon w ramach Smaków Gdańska proponuje zestaw: jabłka faszerowane migdałami, zieloną zupę ziołową i brązową duszoną kaczkę. W BonŻur spróbujemy zaś bażanta z wątróbką drobiową, babki z ponczem owocowym i ananasem oraz ozora cielęcego.
Co jadali dawni gdańszczanie?
W wyniku spotkania dwóch gdańszczanek: fotografki Katarzyny Fiszer oraz muzealniczki i rekonstruktorki kulinarnej Aleksandry Kucharskiej, ich zamiłowania do jedzenia, historii i piękna powstała książka, która łączy w sobie smaki i aromaty dawnego mieszczańskiego życia.
Dowiemy się z niej m.in.: czym są "biedni rycerze", jak przyrządzić ryżowe kąski albo pieczone młode kurczęta w sosie agrestowym czy skąd w kuchni gdańskiej wzięły się lody z ananasa. Przepisy dostosowano do dostępnych dziś składników, natomiast zilustrowano je zdjęciami nawiązującymi stylistyką do XVII- i XVIII-wiecznych martwych natur. Dania z XIX-wiecznej książki kucharskiej można samemu odtworzyć w domowym zaciszu albo udać się do jednej ze wspomnianych restauracji. Wszystko po to, aby na własnym podniebieniu sprawdzić wyjątkowość dawnej gdańskiej kuchni.
Miejsca
Opinie (55) 2 zablokowane
-
2023-01-06 17:50
Hmn (1)
Vidokowka, niezwykle oryginalna nowomowo deweloperska nazwa. Uwielbiam ten styl:)
Turyści to kupią- 13 0
-
2023-01-06 20:07
Lepiej byloby Vidokoovka
- 7 0
-
2023-01-06 18:01
Autorka
Jest niereformowalna. Nie potrafi inaczej jak tylko w formie nachalnej reklamy. Proszę o odrobinę wyważenia
- 6 0
-
2023-01-06 19:39
Świetne!
Dla mnie bomba.
Fajnie, że można zjeść w kilku restauracjach.
Szkoda, że książka jest tylko po polsku.
Aż się prosi wersja angielska i niemiecka.- 2 1
-
2023-01-06 20:29
Lecę po agrest
Czesc
- 1 1
-
2023-01-06 20:29
jak to i stac ich na opłacenie gazu podobno wszyscy bankrutują !! (1)
- 2 2
-
2023-01-07 16:11
Może wzięli rozliczenie miesięczne lub
Kwartalne nie roczne jak większość (pseudo)bankrutów.
- 0 1
-
2023-01-06 21:19
tanio to już chyba bylo... :O)
- 2 0
-
2023-01-06 22:08
Pasztet, udko, lub sałatka za 120zł. - na bogato (2)
Bo w końcu, kto biednemu zabroni bogato żyć
- 3 1
-
2023-01-07 13:37
Na gaz zarabiają
- 0 1
-
2023-01-08 15:33
Raczej 3 dania za 120 zł. I takiego zestawienia nie ma w żadnej z restauracji
- 0 0
-
2023-01-07 00:14
Od samego zdjęcia można przejesc
- 1 1
-
2023-01-07 08:21
Najlepsze specjały
to robiła moja mama - kaczka w śmietanie, dorsz w cieście, pączki na parze, kiełbaski nadziewane kaszą jaglaną i podrumienione na patelni, piskorze smażone na maśle, strucla z makiem itd.
- 1 1
-
2023-01-07 09:19
Karta Turysty? (1)
Hmmm. Zestawy można zakupić posiadając kartę turysty. A jak się jest z Trójmiasta to z menu jeszcze drożej? Pięknie.
- 1 1
-
2023-01-08 09:30
Możesz także przez kartę mieszkańca lub odebrać kartę turysty. Nie rób problemów
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.