• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Sushi w Trójmieście - sprawdziliśmy ceny

Joanna Skutkiewicz
22 czerwca 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
Dużym zainteresowaniem cieszą się wieloskładnikowe rolki futomaki i california. Dużym zainteresowaniem cieszą się wieloskładnikowe rolki futomaki i california.

Sushi to bez wątpienia jedna z najbardziej popularnych potraw z Japonii, która ma rzeszę fanów na całym świecie, również w Polsce. W Trójmieście funkcjonuje kilkadziesiąt restauracji serwujących ten japoński przysmak, którego podstawą są ryż, wodorosty i ryba. Reszta zależy już od kreatywności sushi mastera, a kreatywność ta ma oczywiście wpływ na cenę. Ile kosztuje sushi w Trójmieście? To właśnie dla was sprawdziliśmy.



Gdzie na sushi w Trójmieście? Zobacz listę miejsc



Jak często jesz sushi?

W Polsce sushi cieszy się niesłabnącą popularnością. Pierwsza restauracja sushi na terenie naszego kraju powstała w połowie lat 90. w Warszawie. Obecnie w samym Trójmieście możemy wybierać spośród kilkudziesięciu "susharni".

- Uważamy, że zainteresowanie kuchnią japońską, w tym sushi, zdecydowanie rozwija się w Trójmieście, jak i całej Polsce - mówi Marcin KonkielUmiko Sushi z Gdyni. - Na przestrzeni lat widzimy coraz więcej powstających lokali oferujących ten japoński przysmak. Jeśli weźmiemy jednak pod uwagę tradycyjne sushi wywodzące się z czasów epoki EDO, niestety zauważamy deficyt miejsc, które je oferują oraz potrafią przygotować zgodnie z tradycją i duchem Japonii. Jest to sushi, któremu trzeba poświęcić dużo uwagi, mnóstwa czasu na naukę, pokory oraz zebranie kosztownych narzędzi do pracy.
Czytaj także: Zobacz, jakie restauracje otworzyły się ostatnio w Trójmieście

- Zainteresowanie sushi wśród mieszkańców rośnie - potwierdza Anna ŻbikHashi Sushi z Gdyni. - Możemy to potwierdzić choćby zainteresowaniem naszymi warsztatami. Ludzie chcą jeść sushi, jak również pogłębiać wiedzę na ten temat. Największym zainteresowaniem cieszą się wieloskładnikowe rolki: futomaki i california. Oferujemy też niestandardowe rolki bez ryżu oraz wkładki sezonowe w zależności od pory roku.


  • Dużym zainteresowaniem cieszą się wieloskładnikowe rolki futomaki i california.
  • Dużym zainteresowaniem cieszą się wieloskładnikowe rolki futomaki i california.
  • Dużym zainteresowaniem cieszą się wieloskładnikowe rolki futomaki i california.
  • Dużym zainteresowaniem cieszą się wieloskładnikowe rolki futomaki i california.

Wybierz swoje ulubione sushi



Nie każdy wie, że poza tzw. maki zushi - sushi zawiniętego płatem wodorostu nori - istnieją także nigiri zushi, czyli sushi formowane w dłoni z ryżu i ryby lub owoców morza. Te drugie uznawane są przez smakoszy za smaczniejsze, choć z całą pewnością jest to rodzaj mniej popularny.

Maki sushi dzieli się na hosomaki, czyli cienkie rolki z jednym dodatkiem w środku, futomaki - z kilkoma dodatkami, uramaki - odwrócone maki, w których ryż znajduje się na zewnątrz, a płat nori w środku oraz temaki, czyli rożki uformowane z płatów nori. Jednym z kluczowych składników dobrego sushi jest ryż, który musi być odpowiednio kleisty.

Składniki poszczególnych kawałków nazywane są gu. To zwykle ryby, owoce morza, warzywa i grzyby. Choć tradycyjne sushi serwowane jest z surową rybą, to w praktyce w Polsce jest to rzadko spotykane. Najczęściej w kawałkach z rybą możemy znaleźć gatunki takie jak łosoś, makrela i pstrąg, często wykorzystywany jest także węgorz oraz ryba maślana. Popularnymi dodatkami do sushi są również: marynowany imbir, pomagający oczyścić kubki smakowe pomiędzy smakowaniem kolejnych kawałków, wasabi, czyli japoński chrzan o wyrazistym, a wręcz ostrym smaku oraz sos sojowy.

- Nie zamykamy się jedynie na rybie - mówi Marcin Konkiel z Umiko Sushi. - Oferujemy również duże możliwości sushi w wersji roślinnej. Sami kisimy kimchi, marynujemy własny imbir, przygotowujemy pikle własnej produkcji. Staramy się uwydatnić smak danych składników poprzez dobranie odpowiednich komponentów oraz technik obróbki. W swojej ofercie jako jedni z nielicznych, jeśli nie jedyni, mamy tuńczyka błękitnopłetwego oraz jego najszlachetniejszą i cenioną na całym świecie tłustą cześć podbrzusza - o-toro. Współpracujemy z polską farmą japońskiego wasabi odmiany mazuma. Sprowadzamy ryby i produkty najwyższej jakości z Japonii i reszty świata.
  • W Umiko Sushi możemy zjeść m.in. sushi z tuńczykiem błękitnopłetwym.
  • W Umiko Sushi możemy zjeść m.in. sushi z tuńczykiem błękitnopłetwym.
  • W Umiko Sushi możemy zjeść m.in. sushi z tuńczykiem błękitnopłetwym.
  • W Umiko Sushi możemy zjeść m.in. sushi z tuńczykiem błękitnopłetwym.
  • W Umiko Sushi możemy zjeść m.in. sushi z tuńczykiem błękitnopłetwym.
  • W Umiko Sushi możemy zjeść m.in. sushi z tuńczykiem błękitnopłetwym.
W Umiko Sushi za hosomaki z tuńczykiem żółtopłetwym i szczypiorem (tekka maki) zapłacimy 24 zł za sześć sztuk; za unagi z grillowanym węgorzem, serkiem philadephia, ogórkiem, marynowaną tykwą i sosem nitsume - 27 zł za sześć sztuk. W tym lokalu zjemy też gunkanzushi - specjalną odmianę sushi wymyśloną przez Ginza Kyubey w 1941 roku. Nazwa pochodzi od słowa "gunkan" oznaczającego okręt wojenny. Gunkan serwowane jest pojedynczo w cenie od 11 do 19 zł za sztukę. Możemy też skusić się na sashimi moriawase z surową rybą i owocami morza. Set 10 kawałków wybranych ryb i owoców morza kosztuje 79 złotych.

Zobacz najciekawsze imprezy kulinarne w twojej okolicy


Sushi w wersjach niestandardowych



W zależności od osobistych preferencji, możemy wybierać pośród różnych rodzajów sushi, także w wersjach wegetariańskich. Lokale serwujące ten japoński przysmak często mają w ofercie również mniej standardowe, ciekawe w smaku i formie pozycje.

- Spośród wielu wariantów klasycznego sushi, które posiadamy w naszej ofercie, na szczególną uwagę zasługują hot rolls, czyli rolki pieczone w piecu, unikatowe na trójmiejskiej mapie sushi - mówi Angelika LesnerUme Sushi z Sopotu. - Ponadto, wyjątkowa forma podania naszych produktów na płonących statkach, wzbudza zachwyt nie tylko wśród najmłodszych gości, ale także powoduje, że chcą oni wracać po więcej wizualnych doświadczeń. Mamy fanów klasycznego japońskiego sushi, jak nigiri oraz sashimi, a także osoby, które preferują bardziej rozbudowane rolki, jak California czy Futomaki. Nasi goście mają również możliwość wyboru spośród wielu różnorodnych zestawów, które są tworzone w taki sposób, by każdy mógł wybrać coś dla siebie i spróbować kilku różnych rodzajów sushi.
W tym sopockim lokalu, znajdującym się w Krzywym Domku, do najpopularniejszych dań należą m.in. futomaki philadelphia z łososiem, sałatą, awokado, ogórkiem i serkiem philadelphia. Za taką porcję zapłacimy 24 złote. Set new classic, złożony z 18 sztuk futomaki - po sześć z łososiem, z krewetką w tempurze i z tuńczykiem kosztuje 75 złotych. Możemy tu zjeść również m.in. futomaki maguro tatar z tatarem z tuńczyka w cenie 31 złotych, futomaki crabstick z paluszkiem krabowym za 20 zł, uramaki butterfish z pastą z ryby maślanej za 20 zł. Największy dostępny w menu set to Set Party Ume - aż 78 kawałków za 377 zł.

Czytaj także: Lubisz promocje? Zobacz, co oferują trójmiejskie restauracje

  • W ofercie Ume Sushi znajdują się m.in. hot rolls, czyli rolki pieczone w piecu.
  • W ofercie Ume Sushi znajdują się m.in. hot rolls, czyli rolki pieczone w piecu.
  • W ofercie Ume Sushi znajdują się m.in. hot rolls, czyli rolki pieczone w piecu.

Dużym zainteresowaniem cieszą się sushi serwowane na ciepło. Taki posiłek możemy zjeść np. w Nabogato Sushi Bar - jest to pozycja z menu opisana jako Nabogato grill set i zawiera 22 kawałki, serwowane w cenie 95 złotych. W Moshi Moshi Sushi zjemy sushi m.in. z opiekanym tuńczykiem (maguro tataki, 33 zł), pieczonym łososiem (sake yaki, 21 zł) czy pieczonym węgorzem (unagi, 28 zł). Jeśli wybierzemy się do Joko Sushi, możemy zamówić np. mizu set z 20 kawałków, z czego 10 zawiera pieczonego łososia. Taki zestaw kosztuje 42 złote. Na ciepło serwowane są także kawałki w tempurze, np. tempura set - 28 kawałków za 62 złote.

Pora na eksperymenty



Jeśli mamy ochotę na kulinarne eksperymenty, w samym Trójmieście znajdziemy co najmniej kilka lokali, w których możemy spróbować czegoś zupełnie nowego.

- Większość oferowanych przez Mr Sushi dań to klasyki - mówi Daria, menedżer Mr. Sushi w Gdańsku. - Ale co tydzień mamy w ofercie tak zwany u nas Mr. Set Tygodnia. To niewielki zestaw sushi, 10-15 kawałków od naszego szefa, w którym są połączone niestandardowe smaki i składniki. Oprócz tego zestaw zawsze jest w promocyjnej cenie. Nasi klienci mają możliwość dodania do ulubionych klasyków czegoś niezwykłego i nie w kosmicznej cenie. Najpopularniejsze zestawy tygodnia dodajemy do menu na stałe. Wśród klientów pierwsze miejsce zajmuje tempura set. Często zamawiane są także zestawy mieszane, w których są ryby surowe i grillowane.
W Mr. Sushi do końca EURO 2020 trwa promocja na Mr. Set Kibica z rabatem 15 proc. Za 20 kawałków zapłacimy 64,60 zł. Lokal oferuje też inne specjalne oferty, m.in. Mr. Set tygodnia za 29,80 zł (10 kawałków). W karcie menu są pozycje takie jak Mr. California set - 20 kawałków w cenie 76 złotych czy Mr. Tempura set - 30 kawałków za 88 zł.

Ceny piwa w trójmiejskich lokalach



  • Niektóre z pozycji oferowanych przez Mr Sushi w Gdańsku.
  • Niektóre z pozycji oferowanych przez Mr Sushi w Gdańsku.
  • Niektóre z pozycji oferowanych przez Mr Sushi w Gdańsku.
  • Niektóre z pozycji oferowanych przez Mr Sushi w Gdańsku.

- Jesteśmy na rynku już od pięciu lat i z całą pewnością widzimy wciąż wzrastający popyt na nasze usługi - mówi Marcin WardaMami Sushi. - Sushi jedzą ludzie w każdym wieku w ramach każdego posiłku od lunchu do kolacji, zresztą już nie tylko jako główny posiłek. Polacy uwielbiają futomaki oraz california maki w najróżniejszych wariantach. W naszej restauracji królują zestawy zwane chef setami. Jest to popis naszych sushi masterów. Selekcjonujemy do nich najlepsze dostępne rybki podane w niebanalny sposób przy użyciu ciekawych technik kulinarnych.
W Mami Sushi w gdańskim Garnizonie dostaniemy sushi nigiri, czyli formowane w dłoniach porcje ryżu z ułożonym na wierzchu plastrem ryby lub owocami morza. Porcja dwóch sztuk takiego przysmaku dostępna jest w menu w cenie 15-28 zł. Zestawy z sześcioma kawałkami hosomaki kosztują w tym lokalu od 14 do 28 zł, a futomaki od 22 do 37 złotych.

Smacznego!



Sushi jest nie tylko smaczne, lecz także na tyle estetyczne, że może uchodzić za kulinarne dzieło sztuki. Jak przystało na danie kuchni japońskiej, jest również uznawane za posiłek stosunkowo zdrowy, lekki i bogaty w korzystne makro- i mikroelementy. Jeśli chcemy zjeść sushi zgodnie ze sztuką, powinniśmy spożywać je za pomocą pałeczek, a jeden kawałek traktować jako jeden kęs. Jest także dopuszczalne jedzenie sushi palcami.

Miejsca

Opinie (140) 8 zablokowanych

  • Nie

    Jestem ryzo zerny a ryby uwielbiam ale tylko świeże

    • 0 0

  • sushi

    Jadałem sushi z wielu miejsc ale moim zdaniem najlepsze to sushi rolo

    • 0 1

  • Jeśli ktoś jest fanem sushi to nr 1 w Trójmieście (3)

    To właśnie Umiko.
    Marcin klasa!!!

    • 5 19

    • Potwierdzam, najwyższa jakość i doskonałe smaki. (2)

      Przepięknie wszystko podane, prawdziwe wasabi a nie kolorowany chrzan a wszystko tak pyszne, że szkoda maczać w sosie sojowym aby nie zabić smaków i aromatów. I jeszcze obsługa na bardzo wysokim poziomie. Niezwykle sympatyczna i wrażliwa na potrzeby klientów.

      • 2 9

      • (1)

        Potwierdzam
        Zawiozłem znajomym w Japonii i dostali orgazmu

        • 4 4

        • Ale bez dotykania sobie organów dostali ten orgazm? Wow!

          • 0 0

  • Mami sushi (2)

    polecam petarda

    • 5 25

    • (1)

      co Wy z tymi petardami macie? Poprzedni wpis też o petardzie... sam piszesz?

      • 21 1

      • Przecież to jeden Brajan pisze.

        • 2 0

  • No i fajnie, że są takie miejsca. (4)

    Otwierajmy się na nowe smaki i niech każdy wydaje na co chce. Ktoś kupi "ryż i rybę" za 100pln a inny 5kg schabu i ziemniaki - jedno i drugie jest zarąbiste przecież. Bardzo fajnie cenowo wychodzi Sushi Fresh w Gdyni a w Gdańsku chyba Sushi Rola najbliższa mojemu podniebieniu...xD

    • 76 9

    • Ja hipsterom z wafki polecam (2)

      zawsze rybę fugu. W Japonii są restrykcyjne przepisy, ale u nas każdy student europeistyki przyrządzi od ręki :)

      • 5 2

      • Albo jedna z niejanalnych (1)

        Odmian soli, hahaha

        • 1 1

        • Ta czarna, z której spurek smażyła sobie jajecznicę?

          • 0 0

    • No... brakuje mi w wymienionych "ryba i ryż", kilka razy ratowali nas, jak jedna restauracja z sushi, nas kilka razy olała, czym na dlugo nas zrazili do siebie... A tam, dobre i przystepne...

      • 2 2

  • :)

    Schabofczak to też sushi?

    • 1 2

  • Ceny sushi szczególnie na starówce to jakiś żart. (3)

    kilka dni temu byłem w 3 sushi wokół Motławy na Starówce. (Izakaya, sushi7, Dom sushi)
    1) zestaw 28 sztuk sushi 195 pln
    2) zestaw 30 sztuk sushi 199 pln
    3) zestaw 32 sztuk 219

    A tymczasem w koku sushi zestaw ok 30 sztuk poniżej 100 pln !

    Dlatego będę zamawiał tylko w Koku !

    • 12 3

    • (2)

      a tymczasem w Żabce.... jeszcze taniej! Bierzmy sushi z Żabki!

      • 6 5

      • nie chodzi o Żabkę

        ale sushi to zwykły streetfood i w Japonii w przeliczeniu na nasze kawałek kosztuje 50 groszy. To u nas się zrobiło z tego kawałka ryżu w glonie ekskluzywne modne żarcie.

        • 6 4

      • w Żabce to nie sushi tylko warzywa w ryżu oraz resztki ryb w ryżu zwane paluszkami krabowymi

        ale skoro nie znasz różnicy to nic nie poradzę

        • 4 6

  • Ceny sushi to żart (11)

    Ludzie dajecie się nabijać w butelkę, ceny sushi nie mają żadnego uzasadnienia ,są wysokie bo wszędzie są wysokie , odrobina ryżu ,wodorostów, ryby i serka Filadelfiia za 28 zł za 6 szt to jest gorsze niż bandycki napad rabunkowy na ulicy, ludzie nie napychajcie im portfeli

    • 73 21

    • No i proszę (3)

      Mamy znawcę jak widać... przepis na sushi zacny... Janusz robi w domu Grażynie to wie ile sushi powinno kosztować... serek z biedry, wodorosty z ogródka, a ryż jak po pomidorowej zostanie to ogarnie, wrzuć śledzia :-) :-) Dobrze, że nie chodzisz... przynajmniej można zjeść w spokoju :-) :-) Stay Home :-) :-)

      • 3 7

      • ale to prawda, sushi to azjatycki streetfood, a nie eksluzywne żarcie

        normalnie kupisz jako ulicznego fastfooda w cenie w przeliczeniu na nasze ok. 50 groszy za kawałek. To u nas zrobiło się z tego kawałka wodorosta wyżyny kulinariów.

        • 9 0

      • januszami to są tacy jak Ty, co to wydzadzą 200 zł na sushi w modnym barze...a składniki pan własciciel sushi baru kupi stojąc za grażyną w kasie biedronki.

        • 10 3

      • Stay at home...

        • 5 2

    • (1)

      Różnica jest w jakości pożywienia. Jeżeli jesteś smakoszem dorsza, ale uważasz, że cena "rypki" nad morzem jest za duża - to najlepiej zostań w domu i zrób własne sushi z przegotowane ryżu basmati, usmażonych paluszek rybnych i najtańszego papieru ryżowego.

      • 8 8

      • No błagam, serio wierzysz w jakość składników dań w resstauracjach nad morzem? czy też w innych restauracjach, łącznie z tymi od sushi? No to naiwny jesteś, następnym razem poproś o rybkę przed smażeniem i jej pochodzenie , a także składniki dodatków warzywnych i idz obejrzeć piec w którym robią ziemniaczki opiekane z paki 5 kg z makro lub selgrosa...widzisz, ja np. nie jestem frajerem i nie lubię jak mnie ktos chce wyjuchać na cenie jedzenia, które nie jest tego warte...

        • 8 3

    • Fakt

      Ogólnie to fakt, a samemu zrobić też nie jest problem dla osoby która choć trochę siedzi w kuchni i nie tylko zupkę chińska umie zalać wodą

      • 7 0

    • a pizza? (2)

      Ceny pizzy też są absurdalne jak za to co się dostaje.

      • 15 6

      • ja wydaję za pizze 30cm z pieca opalanego drewnem w granicach 20-28zł, zawsze z białym serem mozzarella

        • 3 2

      • 40zł za 32cm pizzę zrobioną teoretycznie z mąki i wody. Do tego najtańszy ser (szczególnie to czuć np. Omaggio). Gdyby nie brak pieca w domu, który rozgrzeje się do 400 stopni, już dawno bym odpuścił sobie pizzę.

        • 15 1

    • a może będziemy jeść co nam się podoba i za ile nam się podoba?

      • 15 11

  • Znafcy (1)

    Polacy jak zwykle znaFcy w każdym temacie otwórzcie knajpę, opłacie towar, ludzi, umowy, potraficie tylko narzekac, ja pier...

    • 5 8

    • Jeśli jeden przedsiębiorca potrafi zrobić zestaw dobrego sushi za 100 pln

      to po co przepłacać i płacić 200 ? Trzeba mieć coś nie tak z głową aby przepłacać tylko dlatego, że ktoś ma knajpę na innej ulicy.
      Poza tym restauratorzy zatrudniają albo na czarno albo (luksus) na umowę zlecenie.
      Umowa o pracę jest nieosiągalna tak samo jak terminowe wypłaty na konto. Lepiej pod stołem bez ZUSów.

      • 7 1

  • W Gdyni (2)

    kiedyś faktycznie Hashi wiodło prym, ale odkąd pojawiło się Agato Sushi, to już tylko tam/stamtąd. Petarda!

    • 4 11

    • Piszesz petarda pod kazdym wpisem:) (1)

      Zdecyduj sie wreszcie gdzie najlepiej susza portfele.

      • 8 1

      • w sklepie z petardami ;)

        • 6 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane