• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Szef kuchni z gwiazdkami Michelin otworzy lokal w Gdańsku

Łukasz Stafiej
11 grudnia 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
Paco Perez jest szefem w kilku restauracjach na świecie, cztery z nich mają gwiazdki Michelin. Jego gdański lokal ruszy w przyszłym roku. Paco Perez jest szefem w kilku restauracjach na świecie, cztery z nich mają gwiazdki Michelin. Jego gdański lokal ruszy w przyszłym roku.

Hiszpan Paco Pérez, szef kuchni nagrodzony sześcioma gwiazdkami Michelin w czterech europejskich restauracjach poprowadzi restaurację na 33. piętrze Olivia Star - najwyższego budynku kompleksu Olivia Business Centre zobacz na mapie Gdańska w Gdańsku. Otwarcie Arco by Paco Pérez zaplanowano na przyszły rok.



Paco Pérez to znany kataloński szef kuchni, który w swoim dorobku ma aż sześć gwiazdek Michelin w czterech ekskluzywnych restauracjach w Europie. Dwie z nich w restauracji Miramar w Llança i dwie kolejne w restauracji Enoteca w Hotel Arts w Barcelonie. Jedną gwiazdką może pochwalić się restauracja 5 - Cinco w hotelu Das Stue w Berlinie oraz - raptem od kilku tygodni - otwarta na początku tego roku Terra w Gironie.

Pérez firmuje również trzy inne barcelońskie lokale: specjalizujące się w jajkach L'Eggs, Bao Bar z autorskimi azjatyckimi bułkami bao oraz słynącą z burgerów i koktajli La Royale. Co więcej, kilka miesięcy temu otworzył we współpracy z topowym trenerem piłkarskim Pepem Guardiolą restaurację Tast Catala w Manchesterze.

Restauracja znajdzie się na 33. piętrze najwyższego budynku Olivia Business Centre - Olivia Star. Restauracja znajdzie się na 33. piętrze najwyższego budynku Olivia Business Centre - Olivia Star.
W Gdańsku Pérez będzie współtworzył restaurację Arco by Paco Pérez na 33. piętrze najwyższego budynku Olivia Business Centre - Olivia Star. Warto dodać, że piętro niżej znajdować się będzie otwarty dla wszystkich taras widokowy, a piętro wyżej - centrum konferencyjne.

- Jego kuchnia to autorskie spojrzenie na kuchnię śródziemnomorską, opartą na najlepszym produkcie regionalnym. W każdym lokalu wielką wagę przywiązuje się również do łączenia dań z winami i innymi alkoholami - mówi Maciej Dobrzyniecki, prezydent Polskiej Akademii Gastronomicznej, który miał okazję jadać w restauracjach Péreza. - Jestem przekonany, że Arco by Paco Pérez w OBC będzie jedną z ciekawszych restauracji w tej części Europy.
Jak się dowiedzieliśmy, szef kuchni przez ostatnie miesiące był częstym gościem w Gdańsku, gdzie dopracowywał koncepcję lokalu i menu. Lokal ma być urządzony ze swobodną elegancją. Kluczowe elementy jego koncepcji są już gotowe. Przy tworzeniu restauracji pracować będą najlepsi, zaufani współpracownicy Péreza, którzy są współodpowiedzialni za rozwój i sukces innych jego restauracji. Sam Pérez również ma regularnie rezydować w Gdańsku i doglądać swojego lokalu.

Otwarcie planowane jest w przyszłym roku, być może już w jego połowie.

Miejsca

Miejsca

Zobacz także

Opinie (144) ponad 20 zablokowanych

  • Długo nie pociągnie, zje go dzierżawa , mało kto da za potrawę 50 zł ( +-). Można stoper włączyć... (10)

    i odliczać czas zamknięcia :( ile to już lokali się pootwierało z pompą...pół roku do roku...i zamkniete. W jej miejsce nowa...a potem znowu coś innego.
    Taka prawda smutna

    • 21 25

    • W Gdańsku jest wiele drogich restauracji i znakomicie funkcjonują. (2)

      Niektóre potrawy kosztują tam znacznie więcej niż 50zł. Chętni są.

      • 8 4

      • (1)

        wiecej się pozamykało przez ostatnie 3-4 lata, niż otworzyło. Już widzę te tłumy jadące na N-te piętro aby dostac szczypte brokułów , kawałek drobiu w sosie ze złota za jedyne 69zeta

        • 9 6

        • Tłumów nie będzie

          To nie bar mleczny na Stągiewnej

          • 2 1

    • Raczej da radę

      Zakładam, ze skoro będzie współtworzył to dzierżawa go ominie... Raczej bedzie udziałowcem woekszego przedsięwzięcia

      • 4 2

    • wiesz misiu nie każdy robi w sądzie za 2000 miesięcznie ; są tacy którzy bez bólu położą kilka tysi za dobry obiad (2)

      • 6 13

      • Na pewno tacy jak ty.

        • 10 0

      • I ile takich osób jest w Trójmieście?

        • 3 1

    • Prawda ha ha

      • 0 0

    • człowieku

      On nie jest marnym dorobkiewiczem ,nie musi tak jak Ja i Ty,On chce i to stworzy stać Go na to ,to nie jest następny kebab albo pizza .

      • 2 1

    • To nie bar dla korposzczurków

      • 5 0

  • Jest jeszcze możliwość rezerwacji stolika na 2019? (3)

    • 18 1

    • Stolików będzie pełno, nie martw się, dostaniesz pomidorową na skąłdnikach takich, że cena bedzie jedyne 29pln

      • 2 1

    • (1)

      miejsc będzie dużo...bardzo dużo! ponoć krem z brokułów ma kosztować 29 pln

      • 3 0

      • Już się nie mogę doczekać!

        • 0 0

  • Niom niom

    Chętnie odwiedzę.

    • 6 3

  • jesli zacznie zdobywac gwiazdki to bedzie dobra (4)

    reklama dla Gdańska.
    ps. Nie epatujcie frustracja, restauracje z gwiazdkami przyciagaja turystow (turystyka kulinarna).

    • 31 8

    • (3)

      Taka turystyka to żadem interes dla miasta.
      Ta cała ich kasa czyli jakieś 99% nie zostanie w Gdańsku ale wyfrunie do miejsc gdzie hotelarze czy knajpiarze mają zarejestrowane firmy z czego połowa w rajach podatkowych, natomiast na zwykłego podatnika mieszkającego w mieście spadną wszystkie koszta obsługi pośredniej.
      Niechętnie się o tym mówi ale już w takiej Hiszpanii zaczynają robić regulacje prawne by ukrócić ten proceder.

      • 3 3

      • nie masz pojęcia o marketingu i reklamie (2)

        te miasta w których są uznane restauracje, są automatycznie zauważane jako ciekawe miejsca turystyczne (turystyka to nie tylko janusz z parawanem na plaży)

        • 4 2

        • (1)

          Ci nie Janusze zostawiają mnóstwo kasy ale w sieciach hotelowych z rajów podatkowych, za to ci z parawanem zostawiają kasę w miejscach swego pobytu.
          Masz blade pojęcie o ekonomii w branży turystycznej.

          • 2 1

          • kolejny analfabeta pisowski - czytaj ze zrozumieniem, a potem pisz swoje wypociny

            • 1 1

  • (3)

    Super, zarabiając 1650 starczy na szatnię?

    • 28 0

    • Starczy - i na napiwek też i na krem z zielonego groszku

      • 5 0

    • (1)

      serio ktos zarabia jeszczy 1650 zl ? chlopie juz dawno powinienes rzucic papierami. szanuj sie..

      • 13 4

      • ale ja akurat lubie swoją pracę,jest spokojna i miła przyjazna atmosfera a nie pogoń szczurów...

        • 0 1

  • (5)

    Restauracja ok. Ale gdzie tam zaparkować?

    • 28 2

    • na

      29

      • 8 0

    • Na trawniku vis a vis.

      • 12 0

    • Najlepiej na dachu...

      • 4 0

    • W OBC jest chyba z 2000 miejsc parkingowych

      Raczej wystarczy. Chyba, że idziesz zjeść w knajpie z gwiazdką, a na parkingu za 5 zł chcesz przyciąć. To co innego.

      • 8 1

    • Szukaj dziury w całym

      Po 17 parkingi są darmowe :) a na kolacje raczej wcześniej się nie wybierzesz. Pominę fakt że do takich restauracji nie chodzi się po to żeby nie pić alkoholu - winą są nieodłącznym elementem kolacji - szczególnie degustacyjnych!

      • 2 0

  • Będzie co zjęść ?

    Będo pyzy z mięsem i kopytka, kapusta n krótko i schabowy? Czy lśnienie nocy pod płaszczykiem pianki kordeliowej ?

    • 9 0

  • Rosół (2)

    Za 70zl

    • 17 0

    • z kurczaków z hodowli klatkowej karmionych antybiotykami i żyjących w stresie.... (1)

      • 4 0

      • No i dobrze od razu sie oszczędza na wydatkach w aptece

        • 3 0

  • (2)

    I tak do Maxx Pizzy na zaspie nic nie ma podjazdu :D

    • 18 4

    • Chyba MaxPicza rozjechana. Bo na pewno nie ma tam dobrej pizzy.

      • 4 0

    • ..

      I do kebaba na Wrzeszczu. Ciekawe kiedy pierwsza gwiazdka.

      • 3 1

  • Szkoda Lobstera

    Cała robota w d....

    • 9 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane