• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Szybko nie znaczy kiepsko. "Inny" fast food w Trójmieście

Joanna Skutkiewicz
10 stycznia 2021 (artykuł sprzed 3 lat) 
Hot dog może być smaczny i pożywny. Z przekąskami kiepskiej jakości, które znamy m.in. ze stacji benzynowych, łączy je tylko nazwa. Hot dog może być smaczny i pożywny. Z przekąskami kiepskiej jakości, które znamy m.in. ze stacji benzynowych, łączy je tylko nazwa.

Szybkie jedzenie nie musi oznaczać posiłku niskiej jakości, a burger już dawno nie kojarzy się z niezdrową, tłustą i gumiastą bułką z kotletem. Zobacz, co trójmiejskie lokale serwują pod nazwą hot-dogów, frytek i kebabów; w dobie obostrzeń pandemicznych oczywiście na wynos.



Burgery w Trójmieście - ranking


Jeszcze nie tak dawno temu, gdy słyszeliśmy o frytkach, hamburgerach czy pizzy, mieliśmy przed oczami wyobrażenie jedzenia, które służyło raczej jako koło ratunkowe dla głodnych i zabieganych, a nie jako sposób na ciekawe doświadczenie kulinarne. To jednak, podobnie jak wiele innych trendów żywieniowych, z roku na rok ulega ewolucji.

Tak dla wege burgerów, nie dla jogurtów sojowych



Dog, ale bez mięsa



Kto powiedział, że hot dogi muszą zawierać tę "prawdziwą", mięsną parówkę? Nawet osoby nie do końca przekonane do wegańskich wersji popularnych dań bywają zaskoczone, jak dobrze może smakować stuprocentowo roślinny hot dog. Z Hot Doggie w Gdyni wyjdziemy zajadając się hot dogami w przeróżnych odsłonach, z których każda będzie całkowicie roślinna. Jeśli jednak zależy nam na wersji mięsnej, możemy zajrzeć do Hot Bear Fusion Hot-Dogs w Gdańsku. Tam, w zależności od upodobań, w środku bułki maślanej znajdziemy m.in. kaczkę i kimchi, policzek wieprzowy gotowany w winie albo... kaszankę.

Gdański lokal Franco Hot Dogs bazuje z kolei na wurście, czyli kiełbasie importowanej z Niemiec. Oprócz niej, w bułce znajdziemy m.in. dżem z cebuli, oscypek z żurawiną albo truflowy majonez i mascarpone. Jak łatwo zauważyć, z bułami z "bud" dania te dzielą wyłącznie nazwę, a wielkość serwowanych porcji sprawi, że nie za prędko zaczniemy myśleć o kolacji.

  • Potrawy serwowane przez gdyński lokal Hot Doggie są w stu procentach roślinne, jednak posmakują nie tylko wegetarianom i weganom.
  • Potrawy serwowane przez gdyński lokal Hot Doggie są w stu procentach roślinne, jednak posmakują nie tylko wegetarianom i weganom.
  • Hot dog jako pomysł na obiad? Czemu nie!
  • Hot dog może być smaczny i pożywny. Z przekąskami kiepskiej jakości, które znamy m.in. ze stacji benzynowych, łączy je tylko nazwa.

Burger na sto sposobów



Również trójmiejskie burgerownie od dawna są miejscami, w których można zjeść nie tylko stosunkowo szybko i syto, lecz także bardzo smacznie. Znany przez mieszkańców Trójmiasta Surfburger oferuje jednocześnie aż 20 rodzajów burgerów. Zadowolone będą także podniebienia wegetarian - zadbają o to burgery Falafel i Wege. Mięsożercy mogą z kolei wybrać spośród - między innymi - mięsa z dzika, dodatkiem norweskiego koziego sera brązowego czy grillowanymi krewetkami. Burgery w ciekawych odsłonach zamówimy też z Carmnik Kantyna. W menu lokalu znajdują się m.in. burgery z kozią goudą, krewetkami tiger, pieczarkami portobello albo... dżemem bekonowym. Kobo Burger zaproponuje nam burgery w wersjach mięsnych, wegetariańskich i wegańskich: zamawiając Soul Burger będziemy delektować się dodatkiem czterech różnych serów, a bezmięsny Tofu Burger ucieszy nas grillowanym tofu wędzonym dymem drewna bukowego.

Delikatny kurczak, szarpana wołowina, a może... mięso z jelenia? To i wiele więcej zaproponuje nam Top Gun Grill Bar. W tym samym lokalu zjemy skrzydełka, kultowy przysmak amerykański "mac and cheese" oraz frytki z wołowiną, serem i bekonem. Niestandardowe propozycje złoży nam też lokal Niepokorni, gdzie zjemy między innymi Elvis Burger z wołowiną i bekonem, ale też jednocześnie z masłem orzechowym i konfiturą z borówki. Ciekawym doznaniem kulinarnym może być również Umami Burger z majonezem umami i grzybami shitake.

Jedzenie uliczne, jakiego nie znacie



  • Burgery już dawno nie kojarzą się z kiepskiej jakości bułą, w którą upycha się równie marny kotlet. Trójmiejskie burgerownie proponują potrawy, które są nie tylko pożywne, ale i smaczne.
  • Burgery już dawno nie kojarzą się z kiepskiej jakości bułą, w którą upycha się równie marny kotlet. Trójmiejskie burgerownie proponują potrawy, które są nie tylko pożywne, ale i smaczne.
  • Burgery już dawno nie kojarzą się z kiepskiej jakości bułą, w którą upycha się równie marny kotlet. Trójmiejskie burgerownie proponują potrawy, które są nie tylko pożywne, ale i smaczne.
  • Burgery już dawno nie kojarzą się z kiepskiej jakości bułą, w którą upycha się równie marny kotlet. Trójmiejskie burgerownie proponują potrawy, które są nie tylko pożywne, ale i smaczne.
  • Burgery już dawno nie kojarzą się z kiepskiej jakości bułą, w którą upycha się równie marny kotlet. Trójmiejskie burgerownie proponują potrawy, które są nie tylko pożywne, ale i smaczne.
  • Burgery już dawno nie kojarzą się z kiepskiej jakości bułą, w którą upycha się równie marny kotlet. Trójmiejskie burgerownie proponują potrawy, które są nie tylko pożywne, ale i smaczne.
  • Burgery już dawno nie kojarzą się z kiepskiej jakości bułą, w którą upycha się równie marny kotlet. Trójmiejskie burgerownie proponują potrawy, które są nie tylko pożywne, ale i smaczne.

Kebab? A może frytki?



Niektórzy traktują frytki jako uzupełnienie zestawu z burgerem, inni stołują się nimi jako osobnym posiłkiem. One też mogą i wyglądać, i smakować. Mora Bistro zaserwuje nam - do burgera albo nie - "naładowane fryty" z ziemniaków lub batatów m.in. z masłem ziołowo-cytrynowym, kwaśną śmietaną i jalapeno albo z orzeszkami ziemnymi. Jak widać, ogranicza nas prawdopodobnie tylko wyobraźnia.

Jeżeli fast food, to i kebab. Także i ta potrawa występuje w wydaniu rzemieślniczym. Zmiana Kebap, poza klasykami w wersji mięsnej i wegetariańskiej, zaproponuje gościom np. kebab Normand z serem pleśniowym camembert albo Diego z autorską mieszanką z czerwonej fasoli, kukurydzy, pomidorów oraz kolendry.

  • Frytki z ziemniaków czy z batatów? Wybór należy do nas, podobnie jak decyzja, czym je okrasić.
  • Burgery już dawno nie kojarzą się z kiepskiej jakości bułą, w którą upycha się równie marny kotlet. Trójmiejskie burgerownie proponują potrawy, które są nie tylko pożywne, ale i smaczne.
  • Kebab rzemieślniczy to propozycja dla osób, które lubią jednocześnie fast food i zdrowe jedzenie.
  • Kebab rzemieślniczy to propozycja dla osób, które lubią jednocześnie fast food i zdrowe jedzenie.

Miejsca

Opinie (124) ponad 20 zablokowanych

  • A ... i jesCze jedna ciekawostka (4)

    Koło planetarium w parku stoi buda z hot dogami ,zdziwko mi walnęło pod kopułkę jak przeczytałem menu, hot dogi w kilku wersjach narodowych ,skusiłem się na polish hod dog ,przetną bułka świeżutka dlugoscimokolo 25 cm domtego podgrzana ,nadzienie : gorąca parowa droczę wystająca z buły czyli około 30 cm trochę sałaty ,cebuli 2 gatunki ,pomidor 5 plastrów dwie ćwiartki ogórka małorolnego,co mnie bardzomzdziwilo ,do tego dwa kawałki konserwowej papryki no i ciekawy zestaw sosów
    Obiadu już nie trzeba jeść
    Cała porcja 3,50$

    • 4 8

    • Co za bełkot...

      • 3 1

    • To teraz jeszcze raz, tylko po polsku. OK?

      • 5 1

    • pisać się lepiej naucz

      • 5 2

    • To ciągle o czikago?

      • 6 2

  • Mora? Mówię nie.

    Taki kolesiowski bar, jedyni klienci to znajomi właścicieli. Jedzonko bardzo przeciętne i bardzo drogie, jedynie Pani kelnerka która tam pracowała lub pracuje zasługuje na pochwałę.

    • 4 1

  • Jadłam burgera Elvis w burgerowni Niepokorni. No coś pysznego!!

    • 1 4

  • Najlepszy kebap (2)

    Nie kebab - w Sopocie na dole monciaka. Kiedyś był po stronie pedeciaka, obecnie po drugiej stronie - koło Milano.

    • 10 4

    • ten kebap był dobry za komuny i w latach 90tych. Obecnie to juz ie to samo, a ostatnim razem gdy tam byłem dostałem zimne mięso w letniej bułce.

      • 0 1

    • "Dobry" i "kebab" te słowa się wykluczają

      To najgorsze mięso pozlepiane w nie wiadomo co i z czym

      • 8 1

  • (6)

    Nawet i bym zjadła ale nie udam się do centrum tylko po to by kupić coś do jedzenia. Hot Doggie Gdynia polecam, bardzo dobre.

    • 16 29

    • (3)

      Nie za te pieniądze

      • 23 5

      • (2)

        W stanach uliczny hot dog kosztuje od dolca do trzech. Czyli za godzinę pracy możesz kupić kilka. Lub kilkanaście.

        • 20 3

        • To powiedz jak z jakością tego "hot doga"

          • 3 0

        • Co wy porównujecie, hot doga bez dodatków z ''mięsnej'' parówki za 5 zł do hot doga z warzywnej parówki (co za tym idzie droższej z jakiegoś powodu...) z dużą ilością dodatków za 15 zł? Jak raz w roku kupię to nie zbiednieje.

          • 8 7

    • Hot dog

      Tylko z Ikei czyli tanio i smacznie

      • 7 5

    • do centrum jeżdżę

      ba, nawet Rumię czasami odwiedzam w celu kebsa. ale Hott Doggie nie. ble

      • 7 2

  • Prawda jest taka że czego byś dziś nie kupił to jest g**no.

    Jakość jedzenia diametralnie spadła. Kiedyś przyjeżdżali z zachodu i ze wschodu po 'polskie' mięso. Teraz? Zapomnij. Szczególnie w miastach Wszędzie ten sam syf.

    • 13 0

  • (5)

    Nie ma nic wspólnego z tymi ze stacji
    Bo na stacji kosztuje 5 zł a nie 25 zł ;)

    • 115 6

    • (2)

      A pamietacie bar JAPA przy skm zaspa? To bylo cos!Po powrocie z imprez jak znalazl:) Gimby nie znajo,za mlode leshtze.

      • 32 3

      • Japa była słaba, jadałem tam gdzieś 20lat temu chociaż lokalsi mówili że kiedyś była lepsza . (1)

        • 4 9

        • Tak było ale wszystkiego lokale.tego typu były kiedys lepsze .... xxl we Wrzeszczu
          Big Johny w Gdańsku

          • 13 0

    • i zawsze mnie zastanawia jak to można jeść (1)

      • 9 16

      • Zatrudnij się jako kierowca tira albo przedstawiciel handlowy to zobaczysz ;p

        • 36 2

  • Gdzie się podziały tamte hot dogi? (3)

    Bułka, parówka, warzywa, trochę sosu.... teraz to bułka, parówka i kupa sosu

    • 25 0

    • Jak to gdzie

      U Szwagra na pętli w Oliwie

      • 6 0

    • Dodatkowo kiedyś były normalne bułki/półbagietki

      A teraz dają takie byle co z dziurką w środku - ciekawe co robią z tym pieczywem które wydrążają

      • 9 0

    • Robie sam w domu i jest jak powinno

      • 6 1

  • Odpuście sosy

    Danie każde będzie lepiej smakowało a tak co byś nie włożył do kebaba i tak poczujesz tylko sos a potem ból brzucha.Nie na darmo mówi się że jak coś nie smakuje to zalej keczupem/musztarda i jakoś przejdzie.

    • 7 1

  • Z kebabów to tylko Zahir Kebab (3)

    Zawsze powtarzalne rolo z wyczuwalną baraniną i wszystko w dobrej cenie szkoda że są tylko w Gdyni, a w Gdańsku to chyba tylko Mim Kebab przy dworcu we Wrzeszczu rolo tam mają dobrze zrobione bo się nie rozlatuje, mięso na całej długości i chyba najsmaczniejsza pita w mieście taka inna niż wszystkie :)

    • 0 18

    • Kebap z okienka przy dworcu, kiedyś hod dogi za 1zl

      • 2 0

    • Zahir i jego sztuczne sosy z butli? (1)

      • 6 1

      • Sosy z butli a co to za różnica czy z butli czy z wiaderka jak prawie wszędzie... To jest prawdziwy fastfood ale smaczny i widać

        bo zawsze jak tam jestem to jest pełno ludzi mi najbardziej pasuje to że w mięsie czuć baraninę i że jest powtarzalny, jadłem w paru miejscach w Polsce i zawsze smakuje tak samo i jest tak samo przypieczone mięso czy pita.

        • 1 5

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane