• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Tanio, smacznie i do syta. Polecamy pięć miejsc, gdzie można tak zjeść

Magda Mielke
7 czerwca 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
  • I-100 gram
  • I-100 gram
  • I-100 gram
  • I-100 gram
  • I-100 gram
  • I-100 gram

Szalejąca inflacja, mniej w portfelu, a potrzeby te same. Jedząc na mieście większość z nas chciałaby nie tylko spróbować czegoś smacznego, ale i za niewielką kwotę dostać porządną porcję. Sprawdziliśmy, jak to wygląda w przypadku "domowych" obiadów, m.in. pierogów, naleśników i jedzenia na wagę.




Czy jadasz obiady na mieście?

Tani, smaczny i sycący - taki ma być posiłek jedzony na mieście. Jak wynika z deklaracji w komentarzach pod naszymi tekstami kulinarnymi, większość za obiad chciałaby zapłacić jak najmniej, a w zamian dostać dużą porcję i jeszcze zjeść coś smaczniejszego albo przynajmniej równie smacznego jak w domu. Naleśniki, pierogi, kuchnia polska, gruzińska, ukraińska, obiady jak u mamy i jedzenie na wagę - wybraliśmy pięć trójmiejskich jadłodajni, gdzie za kilkanaście złotych najemy się smacznie i do syta.

I-100 gram, Gdańsk ul. Leona Miszewskiego 17Mapka



Gdzie zjeść zdrowy i tani obiad w Gdańsku? I-100 gram to lokal z jedzeniem na wagę, prawdopodobnie jedyny w Trójmieście, w którym za 100 gramów na talerzu zapłacimy wciąż mniej niż 4 zł (3,95 zł). Nieważne, czy będą to surówki, ziemniaki, makaron, naleśniki, pierogi czy kotlet schabowy. Potraw w ofercie I-100-gram jest kilkadziesiąt. Można mieszać, wybierać ulubione potrawy i tworzyć swoje własne kompozycje.

Coś dla siebie znajdą tu zarówno wegetarianie, jak i bezglutenowcy. Wszystkie dania przygotowywane są od podstaw, bez użycia wzmacniaczy smaku i glutaminianu sodu, lecz z użyciem świeżych ziół i naturalnych przypraw. Potrawy są świeże, przygotowywane przez cały dzień i na bieżąco wydawane.


Bliskość kampusu Politechniki Gdańskiej sprawia, że w lokalu często bywają studenci. W środku znajduje się kilkanaście stolików, ale usiąść można także w przeszklonym i ogrzewanym ogrodzie zimowym. Lokal czynny jest od poniedziałku do piątku w godz. 11-18, w soboty w godz. 12-17.

  • Pierogi Lwowskie
  • Pierogi Lwowskie
  • Pierogi Lwowskie
  • Pierogi Lwowskie
  • Pierogi Lwowskie

Pierogi Lwowskie - Gdańsk, ul. Do Studzienki 8Mapka



W istniejącej od 2011 roku niewielkiej pierogarni we Wrzeszczu zjemy tradycyjne, lwowskie pierogi przygotowywane z naturalnych produktów, według dawnych receptur przez osoby pochodzące z Lwowa. Pierogów można spróbować zarówno na miejscu, w lokalu, jak i w domu - sprzedawane są na dowóz oraz jako produkt garmażeryjny.

Podawana w lokalu porcja liczy 10 pierogów i zaspokoi głód każdego smakosza, natomiast porcja 20 mrożonych pierogów będzie w sam raz na obiad dla całej rodziny. Pierogi przygotowywane są z różnym nadzieniem. Aby zasmakować prawdziwych lwowskich smaków, właściciele proponują spróbować pierogów z surowym mięsem wieprzowym, cebulką i koperkiem oraz pierogów z ziemniakami i podsmażaną cebulką. Ponadto, serwowane są tu pierogi mięsne, z kaszą gryczaną czy szpinakiem i twarogiem. Porcja kosztuje 19 zł. Nieco droższe (22 zł) są pierogi z kaczką lub z owocami - prawdziwy rarytas to pierogi z wiśniami.

  • Moja Gruzja
  • Moja Gruzja
  • Moja Gruzja
  • Moja Gruzja
  • Moja Gruzja

Moja Gruzja - Gdańsk, ul. Pilotów 3/6



Małe bistro Mojej Gruzji schowane jest w głębi osiedla na Zaspie. Serwowane są tu tradycyjne potrawy gruzińskie, a także gruzińskie wino. Kuchnia gruzińska jest charakterystyczna: słona i tłusta, pachnie kolendrą, aromatyczną solą Swanetii, setkami gatunków sera, świeżą śmietaną. Używane w niej składniki sprawiają, że jest bardzo sycąca.

Czytaj także: Klimatyczne restauracje poza centrum. Dobre jedzenie z dala od zgiełku miasta

Warto spróbować przede wszystkim chleba - placka drożdżowego wypiekanego w piecu, na przykład z gruzińskimi serami imeruli i sulguni. Taki chleb można zamówić duży (32 cm) lub mały (24 cm). Są w różnych wersjach, między innymi w kształcie łódki, z czarną fasolą czy z mięsem wołowo-wieprzowym i przyprawami. Ceny takiego chleba zaczynają się od 15 zł. Nie można zapomnieć też o chinkali, czyli pierożkach w kształcie sakiewek, nadziewanych serem lub mięsem. Sprzedawane są w porcjach po 5 szt., a ich ceny wynoszą ok. 18-20 zł. Do tego pasować będą gruzińskie lemoniady, a także regionalne wina. Stąd po prostu nie da się wyjść głodnym.

  • Naleśnikarnia Fanaberia
  • Naleśnikarnia Fanaberia
  • Naleśnikarnia Fanaberia
  • Naleśnikarnia Fanaberia
  • Naleśnikarnia Fanaberia

Naleśnikarnia Fanaberia - Gdynia, ul. Świętojańska 33MapkaSopot, ul. Dworcowa 7Mapka



Naleśnikarnia Fanaberia to jedno z najtańszych tego typu miejsc w Trójmieście. Jeden lokal znajduje się w centrum Gdyni, drugi w pasażu kulinarnym przy sopockim dworcu. Oba miejsca wyróżnia przytulny wystrój, miła atmosfera i przede wszystkim pyszne naleśniki w atrakcyjnej cenie.

Naleśnikarnie w Trójmieście


W karcie znajdują się zarówno mięsne, rybne i warzywne wariacje smaków, jak i propozycje na słodko. Zjemy tu naleśniki m.in. z kurczakiem, mięsem mielonym, łososiem, tuńczykiem, białym serem, jak i specjalności np. naleśnik hiszpański z chorizo, papryką i pieczonymi ziemniakami czy tajski z wieprzowiną, nudlami, warzywami, sosem słodko-ostrym i mlekiem kokosowym. Są naleśniki zapiekane z serem, lasagne, podawane w formie tortilli i naleśnikowego spaghetti. Wszystkie smażone są z mąki pszennej lub gryczanej. Ceny zaczynają się już od 9,90 zł, a większość naleśników mieści się w przedziale cenowym 13,90-18,90 zł. Za najdroższe zapłacimy 23,90-24,90 zł.

  • Bistro Alicja
  • Bistro Alicja
  • Bistro Alicja
  • Bistro Alicja
  • Bistro Alicja

Bistro Alicja - Gdynia, ul. Łużycka 6CMapka



Bar Alicja znajduje się w biurowej części Gdyni, jednak miejsce to warto mieć na uwadze nie tylko pracując w jednym z pobliskich biurowców. To firma rodzinna, w prowadzenie której zaangażowały się trzy pokolenia, co przekłada się na serwowanie pysznego, świeżego i domowego jedzenia "jak u mamy".

Zjemy tu dania z kurczakiem np. pierś z grilla czy po parysku, dania z wieprzowiny - placek po cygańsku, gulasz z kaszą, lasagne, a także sporo propozycji wegetariańskich, jak np. chaczapuri, curry czy pierogi z soczewicą. Ceny dań głównych wynoszą zazwyczaj od 17 do 24 zł. Codziennie przygotowywane są także tradycyjne zupy (w trzech pojemnościach do wyboru). Dania zmieniają się codziennie, ale są też stałe pozycje w menu. Warto śledzić fanpage baru - to tam publikowana jest aktualna oferta. Lokal jest czynny od poniedziałku do piątku w godz. 8-15:30.

To oczywiście nie wszystkie miejsca, gdzie zjemy tanio w Trójmieście. Więcej ich znajdziecie w naszym katalogu. Zachęcamy też do dzielenia się w komentarzach ulubionymi miejscami.

Miejsca

Opinie (303) ponad 20 zablokowanych

  • 100-gram (6)

    Wcale nie wychodzi tanio. Poza tym ziemniaki, ryż, czy frytki w cenie 40zl/kg to gruba przesada.
    Czy też pierogi. Buraki na cieplo tez sa ciezkie, a oryginalnie tanie.

    • 5 2

    • Bardzo Ci współczuję, że nie stać Cię na posiłki w tym lokalu (2)

      Z drugiej strony cieszę się, bo lubię tam przychodzić i usiąść z dobrym posiłkiem na tarasie i popatrzeć na Grunwaldzka bez ryzyka że nie ma miejsca

      • 1 3

      • (1)

        Stać mnie, januszu biznesu, żeby cię kupić z tym całym majdanem. Po prostu mam rozum i nie będę ci dawał zarobić za byle ochłap tyle co we Włoszech za eleganckie danie. A stosowanie takiej prymitywnej retoryki to już kompletna żenada z twojej strony.

        • 0 0

        • Smutne to ile w Tobie żòłci

          • 0 0

    • burak

      aż dziwne, że po dodaniu prądu, wody, pracujących ludzi itd. nie wychodzi jak za buraki w sklepie

      • 1 2

    • A ile chciałbyś zapłaci Twoim zdaniem?

      • 1 0

    • Smutny komentarz, nie stać Cię zmień pracę

      • 0 3

  • Brzeźno - Obiady Domowe (8)

    Za 25zł.

    • 18 4

    • (1)

      Bar mleczny "Perełka" ?

      • 3 0

      • Obok perełki

        Dobre i tanie kiedyś były Dania obiadowe obok perełki w tym pawilonie piętrowym na dole obok sklepu ze słodyczami. Nie wiem jak teraz bo dawno nie byłam.

        • 0 0

    • Za co ? (1)

      Jaki obiad ? Menu.

      • 1 2

      • Bar Star. Tak nazywa się to miejsce. Na drugie jest porcja mięsa, fura ziemniaków lub kaszy i mnóstwo surówki.

        • 1 0

    • Podaj adres (3)

      • 2 1

      • Bar Star Obiady Domowe

        Znajduje się w tym samym budynku co Surfburger i Czarnej Kozy Zagroda.

        • 0 0

      • Trocadero (1)

        • 0 1

        • Tam gdzie kiedyś panny były?

          • 1 0

  • (9)

    Aby przezyć miesiąc za 100 zł potrzeba:

    1kg ryżu ok.3zł
    1kg makaronu ok.2,5 zł
    1kg kaszy jęczmiennej około 2 zł
    6kg ziemniaków ok.8zł
    2kg margarany ok 5 zł
    150 bułek około 50zł
    10 paczek Chochoszoków ok. 20
    15 sosów do potraw jeden po około 50 groszy-około 7 zł, lub kilka sosów gotowych po ok.3 zł.

    Razem około 100zł.
    Zostało mi jescze 7 złotych z tej stówy. Nieźle.

    Jak to jemy?
    Rano zagtować gar sosu-mamy na 2 dni.
    Pierwszy tydzień-makaron. 5 bułek dziennie, pół paczki Chocoszoków.
    Drugi tydzień-ryż. 5 bułek dziennei, pół paczki Chocoszokw.
    Trzeci tyedzień-kasza jęczmienna, 5 bułek, pół paczki Chocoszokwó.
    Czwarty tydzień-6 kilo ziemniaków, 5 bułek , pół, paczki Chocoszoków.

    Zamiast Chocoszoków można kupować krem czekoladowy-400 gr za 2,5zł albo zwykle kulki czekoladowe, można nabyć za 1-2 zł 300 gramów.

    Także jadłsopsis jest sprawdzony i bardzo sycący-nawet zostało mi jeszcze trochę rużu i kaszy, bo kilogram na tydzień to naprawdę jest aż nadto.

    Brakowało mi jedynie serków, jogurtów i rybek.
    Ale bez problemu mogę taki miesiąc powtórzyć-mówię to jako osoba która lubi jeść, objadać się, czy nawet obżerać.

    • 11 16

    • (1)

      Podobne przepisy są w diecie trzody chlewnej

      • 0 0

      • Trzoda ma chyba więcej białka w diecie, a tu dużo węgli

        • 0 0

    • Stare i nieaktualne (1)

      Za 50zl to możesz jedynie 1.5 bułki dziennie zjeść

      • 8 0

      • Aktualne. Wystarczy upiec samemu.

        • 1 0

    • (1)

      7zł to ci nie zostało bo nie ma już ryżu po 3zł/kg. Tak jak i makaronu po 2.50zł/kg. Ani kremu czekoladowego 2.50zł/400g. Poza tym jak tobie 1kg makaronu wystarczał na tydzień i 35 suchych bułek do tego to ja sobie nie wyobrażam takiego życia.

      Potrafiłbym znacznie lepiej wydać te 100zł i nie głodować. Gdzie masz chociażby jabłka po 1.50zł z promocji albo fasolę w puszkach po 2zł? Albo serki topione po 1.30zł? A co z jajkami? Gotowe sosy to też porażka - lepiej samemu zrobić - potrzebujesz paczkę skrobi ziemniaczanej głównie i jakieś przyprawy.

      • 1 0

      • A dobra, skumałem teraz, że to z netu wzięte. Dawno to było i nieprawda.

        • 0 0

    • Bardzo smutne to co piszesz Korea Pn

      • 1 1

    • A co do picia? (1)

      • 2 0

      • Woda z kałuży bo z kranu za drogo

        • 3 0

  • Opinia wyróżniona

    No w końcu artykuł (12)

    O jedzeniu dla ludzi, a nie o nakrapianych sosem talerzach w cenie złota. Na pierogi się wybiorę jak najbardziej

    • 269 17

    • (1)

      Oj warto te pierogi są pyszne, mieszkam niedaleko a sama dopiero niedawno spróbowałam i się zakochałam, cena nie najniższą wcale ale no nigdzie takich się nie zje. Trzeba tylko nie iść za późno bo już od późnego południa wielu pozycji w menu brakuje

      • 0 0

      • Pierogi rzeczywiście smaczne

        ale nie są duże i 10 się nie najesz. Te 20 dla całej rodziny to jakiś żart redaktora

        • 1 0

    • Nie należy jeść do syta! (4)

      Później tylko brzuchy rosną i występują problemy gastryczne.

      • 16 22

      • (2)

        Wez spadaj. Jem do syta i od lat mam stala wage ciala, czyli 54 kg. Potrafie zjesc wieksza porcje, niz obiad mojego meza.

        • 8 12

        • Nie da się mieć stałej wagi (1)

          Zwykle zmienia się 2-3 kg w obie strony

          • 6 4

          • Hahahaha padlam. Chyba moj organizm o tym nie wie.

            • 1 0

      • opinia sponsorowana przez lokale preferujace dania w stylu "duzy talerz + grafika na tymze"?

        • 20 2

    • Bo to sa knajpy

      Gdzie dobrze zjesz, a nie patogastro

      • 3 1

    • A ja straciłam apetyt, wyniki badań mam dobre, czuję się dobrze, ale dlaczego nic mi się nie chce jeść? (2)

      Stało się to 2 lata temu po menopauzie. Schudłam, ale już nie chcę więcej.

      • 8 1

      • depresja?

        • 7 0

      • Czasem tak jest. Duzo ludzi na pewnym etapie zycia traci apetyt.

        • 11 0

    • Dwa zeta za pieroga ruskiego to właśnie cena złota

      • 8 5

  • Opinia wyróżniona

    Bar Macius we Wrzeszczu (11)

    Najlepsze jedzenie w okolicy i swietne zestawy obiadowe. Ceny niestety poszly w gore, jak wszedzie z reszta ale to absolutny top w tej okolicy.

    • 84 14

    • czy ja wiem (8)

      schobowy taki troche sam olej

      • 4 0

      • Macius jest smaczny ake ceny maja jak w restauracji np golabki+kartofle=ok 40 zl,a obok w syrenie za to samo 15-20zl (7)

        • 26 3

        • (3)

          Zestaw dnia jest po mniej niz 3 dychy. Pamietam jak bylem na studiach to byl nawet po 16 zl. Ale tak wlasnie dziala socjalizm i rozdawnictwo.

          • 14 20

          • (1)

            A w Maciusiu to jest socjalizm czy rozdawnictwo?

            • 12 5

            • To był wpis dla ludzi inteligentnych. W Maciusiu są konsekwencje socjalizmu i rozdawnictwa.

              • 0 2

          • dziwne, od czasów moich studiów ceny też nieco się zmieniły

            a myślałem że takie będą już na zawsze... ja rąb....

            • 13 0

        • Pycha gołąbki

          W środy gołąbki w zestawie dnia zupa + II danie młode ziemniaki + surówki 28 zł . Jak dla mnie bardzo OK :) Pozdrawiam załogę

          • 0 0

        • To prowadzi ten z Klanu? (1)

          • 7 5

          • Nie, z "Krzyżaków".

            • 3 0

    • Bemarowe zarcie od rana grzane...

      • 0 3

    • Muszę przyznać, że pierogi ruskie

      nawet robią nieźle. Oczywiście przy pierogach mojej mamy nie "stały" ale lepsze niż cokolwiek na mieście.

      • 12 2

  • Kolejki przed barami /dawniej mlecznymi / o czym Świadczy ! (1)

    • 0 0

    • Zamożność w polin ! Brawo Nasi , Nasze kamienice !

      • 1 1

  • Sopot

    Ja jem w bistro Festival na górze monciaka, duże porcje i tanio :)

    • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    Bar Słoneczny w Gdyni to chyba (5)

    najlepsza propozycja i to na każdą kieszeń.

    • 110 15

    • BAR PiS (1)

      micha ryżu dla każdego !

      • 10 7

      • Rzeczywiście , za komuny to były Konsumy , obecnie gdzie żrą partyjne i sejmowe szkodniki ?

        • 0 0

    • Wsdzyscy sie zachwycaja a ja serio nie rozumiem tego. Wystroj taki sobie. Presja szybkiego zamawiania wieksza niz w McDonalds. Wcale tanio wg mnie nie jest.

      • 2 0

    • daj spokój (1)

      kto tam chodzi?

      • 12 34

      • Koneserzy PRL-u

        • 16 2

  • Zapiekanki

    Nie jedźcie zapiekanek w Gdyni na hali targowej.Mały bar na końcu hali , wstrętna buła z cebulą na dodatek o kwaśnym posmaku za całe 10 zł.Myślę że sanepid mógłby zrobić tam kontrole.

    • 2 0

  • (4)

    Ja wiem gdzie mozna na mieście świeżo zjeść obiad, za 17 ziko, tylko nie powiem bo mało kto wie (widać obsługa nie ogarnia jeszcze tych dań, bo podają głównie co innego) Jakość lepsza niż wszystkie wymienione wyżej, bardzo zdrowe składniki i zbilansowane, na wagę jakbym chciał podobnie zjeść wyszłoby ponad 40. No ale tak bywa, wiedza kosztuje

    • 3 1

    • (1)

      Czyli te obiady za 17 zł ważą kilogram? Bo tyle zjesz za 40 zł w barze na wagę.
      Akurat uwierzę w te bajki.

      • 2 0

      • W barze na wagę 20 dkg mięsa, 20 dkg surówki, 20 dkg ziemniaków to daje 24zł. Za 17zł w owym miejscu możesz zjeść 1.5 takiego obiadu czyli najedzą się 2 osoby. I to jest ludzka cena.

        • 0 0

    • Gienek a teraz przestan bawic sie pindolkiem i odrob lekcje.

      • 1 1

    • Chyba wymienione niżej hi hi hi

      • 0 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane