- 1 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (38 opinii)
- 2 Trójmiasto w przewodniku Michelin (73 opinie)
- 3 Co Polacy jedzą na śniadanie? (98 opinii)
- 4 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 5 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 6 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (109 opinii)
Tatar w Trójmieście - gdzie, jak i za ile?
Tatar to jedna z tych potraw, wobec której trudno pozostać obojętnym. Nie codziennie jemy przecież potrawy, których głównym składnikiem jest surowe mięso. Miłośnikom tego dania oraz wszystkim tym, którzy postanowią spróbować, restauracje w Trójmieście zaoferują tatar wysokiej jakości na wiele różnych sposobów.
Gdzie zjeść w Trójmieście? Wybierz coś dla siebie
Głównym składnikiem tatara jest skrobane, drobno siekane lub mielone mięso, najczęściej z udźca, szynki, polędwicy lub ligawy. Coraz więcej szefów kuchni eksperymentuje z tatarem i przyrządza go z mięsa innych rodzajów, w tym z ryb, a nawet bez dodatków zwierzęcych.
Serwis doliczany do rachunku w restauracji - tak czy nie?
Warto również wiedzieć, że pod względem wartości odżywczych tatar może być naprawdę dobrym wyborem. Ze względu na brak obróbki termicznej mięso zachowuje białko najwyższej jakości. Tatar w klasycznym wydaniu, czyli z mięsa wołowego, zawiera też pokaźne ilości kreatyny, tauryny i karnityny, które wspomagają regenerację i pracę mięśni, także mięśnia sercowego.
Czy warto spróbować tatara? Na to pytanie każdy musi odpowiedzieć sobie sam. Jedno jest pewne: jeśli przekonamy się do tego dania, możemy przygotować się na prawdziwe tournée po trójmiejskich lokalach. Szefowie kuchni wspinają się bowiem na wyżyny swojej kulinarnej wirtuozerii.
Tatar na różne sposoby
- We wszystkich restauracjach z rodziny Fino w menu zawsze można znaleźć tatar wołowy, lecz w każdej różni się on dodatkami - mówi Jacek Koprowski, szef kuchni restauracji Fino. - Dla przykładu w Gdańsku jest to siekany tatar z polędwicy wołowej podany z ogórkami małosolnymi, wędzonym majonezem szczypiorkowym, piklowanymi kurkami i chipsem z pomidora, w Gdyni można zjeść z tatar z bavetty z wędzonym majonezem, panettone i siankiem ziemniaczanym. Z kolei w Sopocie serwujemy grubo siekany tatar z polędwicy wołowej ze smażonymi aterynkami, majonezem lubczykowym oraz tartym żółtkiem.
- W Sopockim Fino Noir mamy również alternatywę dla wegan, chociaż mięsożercy również się w nim rozkochali: jest to tatar z arbuza w towarzystwie wegańskiego majonezu szczypiorkowego, piklowanych kurek i sianka ziemniaczanego - dodaje Koprowski.
Tatar w wersji klasycznej
Wiele lokali wciąż trzyma się tradycyjnej receptury na tatar. Ewentualne eksperymenty dotyczą tu poszukiwania składników jak najwyższej jakości, a nie samego składu dania.
- W karcie posiadamy ręcznie drobno siekany tatar z polskiej polędwicy wołowej - mówi Marta Ciomek z restauracji Oberża86 w Gdyni. - Podawany jest z marynowanymi kurkami, drobno siekaną cebulą i ogórkiem konserwowym oraz żółtkiem z kurzego jaja. Wszystkie składniki podane są osobno, aby goście mogli sami je wymieszać według własnego gustu.
Sushi w Trójmieście - sprawdziliśmy ceny
Po pierwsze: wołowina
Pośród trójmiejskich restauracji daje się dostrzec wyraźną tendencję na serwowanie tatara z mięsa siekanego, nie mielonego. Według szefów kuchni podnosi to jakość i walory smakowe przystawki.
- Nasi goście mają okazję spróbować tradycyjnie przyrządzonego tatara, serwowanego w nowoczesnym wydaniu - zachęca Jonasz Jasiński, szef kuchni w restauracji Serwus w Gdyni. - To, co wyróżnia nasz tatar, to mięso siekane, a nie mielone. Dzięki temu uzyskujemy wyjątkowo delikatną strukturę mięsa. Aby nie przyćmić smaku mięsa, lecz podkreślić jego walory, dodajemy do niego korniszony, cebulę szalotkę confitowaną, majonez chrzanowy, cebulę prażoną, sianko z pora, warzywa sezonowe małosolne oraz żółtko sous vide. Cebula w różnych postaciach, por czy chrzan w postaci majonezu są tu dla uzyskania większej wyrazistości dania.
- Nie da się również ukryć, że tatar po prostu lubi kiszonki - dodaje Jasiński. - Stąd pojawia się w naszym tatarze kalafior, marchew i brokuł małosolny. Natomiast kremowe żółtko sous vide łączy wszystkie składniki i smaki. W tradycyjnym tatarze żółtko jest surowe, jednak dbając o bezpieczeństwo gości, nasze żółtko jest gotowane w niskiej temperaturze.
Składniki najwyższej jakości
- Od 16 lat serwujemy w naszej restauracji tatar wołowy przygotowany według tradycyjnej francuskiej receptury - zapewnia Philippe Abraham z restauracji Petit Paris w Sopocie. - Nasz tatar składa się tylko i wyłącznie z polędwicy wołowej - nie wybieramy innych części wołowych, takich jak zrazówka lub ligawa. Tatar wołowy składa się z 12 składników, z czego w porcji znajduje się 20 proc. samych dodatków, reszta to czysta polędwica wołowa. W naszej karcie zawsze znajdziemy dwa rodzaje tatara. Drugi to tatar rybny lub warzywny według sezonu i dostępności produktów. W aktualnej karcie menu mamy tatar z czerwonego tuńczyka, sos sojowy, awokado, oshinko i z papryczką chilli.
Muzyka na żywo w trójmiejskich lokalach. Lato 2021
Tatar na nietypowo
Możemy także spróbować potrawy, która zaskoczy nie tylko nasz zmysł smaku, ale i wzroku - siekanej wołowiny z marynowanymi grzybami i wędzonym kawiorem z pstrąga.
- To nietypowa odsłona tatara w interpretacji Marcina Popielarza: tatar wołowy podawany na konfiturze z cebuli, pokryty carpaccio - mówi Marcin Oziębły, Front of House Manager w restauracji Biały Królik w Gdyni. - Wyróżnia go niestandardowe połączenie z papryką (rouille paprykowe i majonez z wędzonej papryki), która dodaje pikanterii i charakteru daniu. Serwowany jest z wędzonym kawiorem z pstrąga, który zaskakująco komponuje się ze smakiem tatara i pozostawia lekko słony i dymny finisz na podniebieniu. Struktury daniu dodaje kruche ciasteczko.
Ile zapłacimy za tatar?
Ceny za tatar w trójmiejskich restauracjach są zróżnicowane. W restauracji Fino za tatar wołowy zapłacimy 34 zł. W Oberża86 ten rodzaj przystawki kosztuje 39 zł, a tatar z marynowanego śledzia 20 zł. W Serwusie zjemy tatar za 42 zł, w Petit Paris za 32 zł, a w Białym Króliku za 35 zł.
To, rzecz jasna, niejedyne lokale w Trójmieście, które z przyjemnością ugoszczą nas tatarem. Ten rodzaj dania możemy zjeść również m.in. w gdańskiej restauracji Chleb i Wino. Za tatar wołowy i tatar z łososia zapłacimy po 29,90 zł, a za tatar z łososia i awokado 31,90. Śliwka w kompot zaserwuje nam tatar z polędwicy wołowej w cenie 36 zł, a w bistro Białe Wino i Owoce w Gdyni zapłacimy za tę przekąskę zaledwie 11 zł.
- Joanna Skutkiewiczj.karjalainen@trojmiasto.pl
Miejsca
Opinie (158) ponad 10 zablokowanych
-
2021-08-24 12:40
Nie trzeba nigdzie iść (8)
w sklepach osiedlowych sprzedają za groszę tatar, nie ma sensu przepłacać w restauracji, można zjeść w domu. Mieszkamy w mieście, a nie na wsi i sklepy mamy pod domem
- 50 69
-
2022-06-30 15:35
Nie dziaduj i chociaż raz idź na porządnego tatara do knajpy. Polecam do tego setkę zmrożonej wódeczki i od razu życie staje się piękniejsze.
- 0 0
-
2021-08-29 14:13
To zajadaj to stolec osiedlowe co nazywaja tatarem
Ja wolę z legawy albo siekany z polędwicy w knajpie, nawet za 40 zlotych
- 0 0
-
2021-08-25 08:29
Zgadzam się
Tatar jest z 3-4 prostych składników dostępnych dla każdego w sklepie , dodatkowo jedna z restauracji napisała że klient sam miesza składniki więc właściwie to tak samo jak bym zrobił w domu . W restauracji lepiej zamówić coś czego samemu się w domu nie zrobi
- 3 3
-
2021-08-24 13:00
wiemy już że dziadujesz, piszesz o tym pod każdym artykułem na trojmiasto (4)
jakbyś miał jakoś wybitnie zbiednieć od zjedzenia tego jednego tatara
- 22 12
-
2021-08-24 13:36
Po czym rozpoznajesz kim jestem? (3)
- 7 10
-
2021-08-24 14:02
(2)
Po twoich zawsze głupich wypowiedziach !
- 19 3
-
2021-08-24 15:21
kłamiesz, jesteś opłacony (1)
i dla Ciebie takie prawdziwe komentarze są nie wygodne
- 2 6
-
2021-08-25 00:25
Prawdziwe w twoim dziadowaniu. Niewygodne to mogą być tylko dla ciebie.
W końcu tatara spożywasz w domu i musisz go sobie sam przyrządzić. Ja rozumiem że być może twój czas jest mniej cenny od stawki za tatara w restauracji, cóż ja też nie mogłem sobie na wiele rzeczy kiedyś pozwolić, ale pomyśl jak bardzo zbiedniejesz jak raz na miesiąc, ba, na tydzień wyjdziesz na miasto i zjesz tatara za parę dych, albo cokolwiek innego. Ty serio myślisz że jestem opłacony by dyskutować z anonimem? :) Paranoik.
- 6 1
-
2021-08-24 12:38
40 pln jasne xD (2)
zaraz skisnę normalnie. Na tatar to mogę zaprosić do swojego domu :) "Swojski" najlepszy i wiem co jem. Na łeb bym musiał upaść 40 za tatar. Przy tych g*wno pensjach to to jest majątek.
- 32 6
-
2021-08-29 14:12
To zacznij zarabiac lepiej. Ja sobie funduje tatara w knajpie za 40 zeta i drugi dla malzonki. I mnie nie boli a smakuje.
- 0 0
-
2021-08-24 14:38
Może upadłeś już dawno temu, skoro masz g*wno pensję i 40 zł to dużo?
- 2 16
-
2021-08-24 13:08
chef food&friends na Długiej w Gdańsku (2)
jeżeli ktoś tam nie jadł tatara to nie ma prawa się wypowiadać!
- 0 15
-
2021-08-24 20:08
(1)
To tam, gdzie jednego dnia, cała zaloga wychodzi z pracy i nie wraca?:)
- 3 1
-
2021-08-28 16:12
:) a co to ma do rzeczy?
zasuwanie za darmo ma się nijak do smaku prawdziwego tatara
- 0 0
-
2021-08-24 13:07
Świat powariował... (2)
Za 5 lat bardziej się będzie opłacało wyhodować krowę....
- 26 0
-
2021-08-28 16:11
z krowy to się raczej mięsa na tatary nie robi
jak już to z byka
- 0 0
-
2021-08-24 15:28
Krowa
jak pozwolenie z Brukseli dostaniesz! podpisane własnoręcznie przez 20 Komisarzy.
- 4 1
-
2021-08-24 13:02
w knajpie Zamek w Busku Zdroju podają tatara od razu w zestawie 2 x 40 gr czystej (1)
w jednej cenie ok. 35 złotych. I tak powinno być.
- 29 1
-
2021-08-28 16:08
jade tam
- 0 0
-
2021-08-24 13:00
knajpy u nas nie rozumieją chyba do czego służy Tatar i jak powinien być podawany (3)
w Czechach befsztyk tatarski jest zwany Tatarakiem i we wszystkich knajpach jest podawany tak samo beż żadnych udziwnień. I to od lat. CZy knajpa ekskluzywna czy gospoda na rogu.
Pierwsze pytanie kelnera jest : michany czy ne michany (czyli zmieszany przez kucharza albo do zmieszania własnego.
Drugie pytanie w niektórych lokalach : 100, 200 czy 300 gram. Zaznaczam, że 300 gram to w zasadzie dla dwóch osób.
Tatarak zawsze podawany jest z towarzyszeniem grzanek z razowego chleba i do tego są duże żabki czosnku do natarcia gorącej grzanki. Na to kładzie się tatara. Żadnych surowych jajek, sardynek i bóg wie czego do tatara nie dodają. Mięso jest pierwszej klasy i nie potrzebuje ulepszeń. I na koniec cena : tatar 150 gram kosztuje ok . 170-200 koron czyli 28-32 złote. U nas mały wszędzie jest w lokalach w cenie 35-40 złotych. To jest cena jaką płacimy za te "udziwnienia"- 32 4
-
2021-08-28 16:08
jajko, ogórek i cebula to nie jest udziwnienie
chyba że za wzór uznajesz samo mięso. Ale samego mięsa nikt nigdy nie jadł w cywilizowanym świecie. Zawsze przyprawiali
- 0 0
-
2021-08-25 17:24
Zgadzam się z Tobą, też często bywam, tam gdzie jadam jeszcze dodają ketchup przy mieszaniu , jest pyszny.
- 0 0
-
2021-08-24 14:42
W wymienionym na samym końcu artykułu lokalu Chleb i wino jest bez udziwnień. I bdb.
- 1 0
-
2021-08-24 12:42
42 złote za tatara ? Drogo! Stać na to chyba tylko tych którzy ostatnio dostali 60% podwyżki :) (2)
Za 42 złote to ja kupię pożywienie na cały dzień dla mojej rodziny!
- 28 7
-
2021-08-28 16:06
dlatego tatara na mieście nie je się codziennie
jak zjesz raz na miesiąc to nie zrobi to na tobie wrażenia. Który raz komentujesz pod tym artykułem? Bo dziada łatwo zauważyć a ty jesteś tym wyjątkowym dusigroszem
- 0 0
-
2021-08-24 20:05
A wczoraj kłamco pisałeś, że wydajesz 200zl
- 1 0
-
2021-08-24 12:11
Czemu nie przedstawiono alternatyw dla wegetarian i wegan? (12)
Przecież są tatary sojowe, z fasoli ming, mączki ziemniaczanej i tarcicy. Tyle dobrych rozwiązań, aby ograniczyć spożycie mięsa, zatrzymać ślad węglowy i zakończyć cierpienie hodowlanych zwierząt.
- 6 134
-
2021-08-26 22:43
Bo jak tatar to mięso, nie może być tatar sojowy albo burger vege:(itp. to są nazwy potraw mięsnych
- 0 0
-
2021-08-25 01:39
Następnym razem zamówię podwójna porcje wołowego
- 3 0
-
2021-08-24 18:19
z trawy, mlecza, ziemi, resztek z śmietnika itp.
nie ma czegoś takiego jak wegański (tfu) tatar- 7 0
-
2021-08-24 16:20
przestań trolować, nie jesteś wegetarianinem
- 2 0
-
2021-08-24 13:03
tatar sojowy to nie tatar tylko sojowe coś (1)
można temu nadać jakąś nazwę, ale "tatar" tu nie pasuje
- 30 0
-
2021-08-24 15:38
Nie tatar a chińczyk sojowy. na dodatek z gmo. ale jaki wegan się tym przejmuje. on śledzi bąki puszczane przez krowy do atmosfery.
- 8 1
-
2021-08-24 15:21
tatar
Z tarcicy, to proponuję trociny dębowe i drzazgi sosnowe. wegańskie jak chole....!
I mniejszy slad węglowy niz wegańska soja , ryż i awokado transportowane statkami ma mazut.- 10 1
-
2021-08-24 14:23
Znowu lobby wegańskie
Z soi albo z fasoli to pastę można zrobić. A tatar to z pysznej wołowiny. A te pierdoły ekologiczne to prezentuj w dziale o przyrodzie. Niech żyją mięsożercy
- 15 3
-
2021-08-24 13:56
Bo nikogo to nie obchodzi
- 8 1
-
2021-08-24 13:40
O co chodzi, przecież kończą cierpienie
na talerzu :)
- 6 2
-
2021-08-24 12:36
Zwierzątek nie jadasz, to już wiemy.
A czytać potrafisz?
- 39 1
-
2021-08-24 12:17
Przecież napisali o opcjach dla wegan
Nie przeczytałeś, a już się obrażasz. To takie wegańskie.
- 63 3
-
2021-08-25 20:39
Najlepszy! (1)
A Canis ?? Najlepsza wołowina ️
- 0 0
-
2021-08-26 08:49
Marta bez reklamy ok
- 0 0
-
2021-08-24 16:09
Poszerzając nieco selekcję. Absolutnie genialny, najlepszy jaki miałem okazję kiedykolwiek spróbować jest w... (2)
w Metropolii w ramach Food Hall. To absolutnie przemiłe zaskoczenie. Nie wiem jaką nazwę ma ta knajpa, ale jest po prostu opisana jako Polski Streetfood. Tatar kosztuje 29 zł. i jest tak pięknie i prosto skomponowany, że aż zachwyca. Zdecydowanie polecam - ukryty skarb!
- 4 2
-
2021-08-25 11:13
Ci to musieli walnac reklame bo nie schodzi, lepiej nie idz tam (1)
- 0 0
-
2021-08-26 06:59
To szczera opinia klienta.
Nie jestem powiązany w żaden sposób z tym lokalem. Natomiast trzymam za nich kciuki, bo to naprawdę kawał świetnego tatara!
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.