• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Tatar w Trójmieście - gdzie, jak i za ile?

Joanna Skutkiewicz
24 sierpnia 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
Tatar podawany w restauracji Serwus. Tatar podawany w restauracji Serwus.

Tatar to jedna z tych potraw, wobec której trudno pozostać obojętnym. Nie codziennie jemy przecież potrawy, których głównym składnikiem jest surowe mięso. Miłośnikom tego dania oraz wszystkim tym, którzy postanowią spróbować, restauracje w Trójmieście zaoferują tatar wysokiej jakości na wiele różnych sposobów.



Gdzie zjeść w Trójmieście? Wybierz coś dla siebie



Czy lubisz jeść tatar?

Tatar, inaczej befsztyk tatarski, może kojarzyć nam się z ekskluzywną przystawką w wykwintnym lokalu lub podawaną podczas ważnych imprez okolicznościowych. W towarzystwie surowego żółtka jajka, ogórka kiszonego i kieliszka wódki bywa z kolei "brutalną" przekąską dla kulinarnie nieustraszonych.

Głównym składnikiem tatara jest skrobane, drobno siekane lub mielone mięso, najczęściej z udźca, szynki, polędwicy lub ligawy. Coraz więcej szefów kuchni eksperymentuje z tatarem i przyrządza go z mięsa innych rodzajów, w tym z ryb, a nawet bez dodatków zwierzęcych.

Serwis doliczany do rachunku w restauracji - tak czy nie?



Warto również wiedzieć, że pod względem wartości odżywczych tatar może być naprawdę dobrym wyborem. Ze względu na brak obróbki termicznej mięso zachowuje białko najwyższej jakości. Tatar w klasycznym wydaniu, czyli z mięsa wołowego, zawiera też pokaźne ilości kreatyny, tauryny i karnityny, które wspomagają regenerację i pracę mięśni, także mięśnia sercowego.

Czy warto spróbować tatara? Na to pytanie każdy musi odpowiedzieć sobie sam. Jedno jest pewne: jeśli przekonamy się do tego dania, możemy przygotować się na prawdziwe tournée po trójmiejskich lokalach. Szefowie kuchni wspinają się bowiem na wyżyny swojej kulinarnej wirtuozerii.

  • Tatar wołowy serwowany w restauracji Fino w Gdańsku.
  • Tatar z arbuza jako alternatywa dla wegetarian i wegan.

Tatar na różne sposoby



- We wszystkich restauracjach z rodziny Fino w menu zawsze można znaleźć tatar wołowy, lecz w każdej różni się on dodatkami - mówi Jacek Koprowski, szef kuchni restauracji Fino. - Dla przykładu w Gdańsku jest to siekany tatar z polędwicy wołowej podany z ogórkami małosolnymi, wędzonym majonezem szczypiorkowym, piklowanymi kurkami i chipsem z pomidora, w Gdyni można zjeść z tatar z bavetty z wędzonym majonezem, panettone i siankiem ziemniaczanym. Z kolei w Sopocie serwujemy grubo siekany tatar z polędwicy wołowej ze smażonymi aterynkami, majonezem lubczykowym oraz tartym żółtkiem.
- W Sopockim Fino Noir mamy również alternatywę dla wegan, chociaż mięsożercy również się w nim rozkochali: jest to tatar z arbuza w towarzystwie wegańskiego majonezu szczypiorkowego, piklowanych kurek i sianka ziemniaczanego - dodaje Koprowski.
  • Tatar w klasycznej wersji serwowany w restauracji Oberża86.
  • Tatar w klasycznej wersji serwowany w restauracji Oberża86.

Tatar w wersji klasycznej



Wiele lokali wciąż trzyma się tradycyjnej receptury na tatar. Ewentualne eksperymenty dotyczą tu poszukiwania składników jak najwyższej jakości, a nie samego składu dania.

- W karcie posiadamy ręcznie drobno siekany tatar z polskiej polędwicy wołowej - mówi Marta Ciomek z restauracji Oberża86 w Gdyni. - Podawany jest z marynowanymi kurkami, drobno siekaną cebulą i ogórkiem konserwowym oraz żółtkiem z kurzego jaja. Wszystkie składniki podane są osobno, aby goście mogli sami je wymieszać według własnego gustu.

Sushi w Trójmieście - sprawdziliśmy ceny



Po pierwsze: wołowina



Pośród trójmiejskich restauracji daje się dostrzec wyraźną tendencję na serwowanie tatara z mięsa siekanego, nie mielonego. Według szefów kuchni podnosi to jakość i walory smakowe przystawki.

- Nasi goście mają okazję spróbować tradycyjnie przyrządzonego tatara, serwowanego w nowoczesnym wydaniu - zachęca Jonasz Jasiński, szef kuchni w restauracji Serwus w Gdyni. - To, co wyróżnia nasz tatar, to mięso siekane, a nie mielone. Dzięki temu uzyskujemy wyjątkowo delikatną strukturę mięsa. Aby nie przyćmić smaku mięsa, lecz podkreślić jego walory, dodajemy do niego korniszony, cebulę szalotkę confitowaną, majonez chrzanowy, cebulę prażoną, sianko z pora, warzywa sezonowe małosolne oraz żółtko sous vide. Cebula w różnych postaciach, por czy chrzan w postaci majonezu są tu dla uzyskania większej wyrazistości dania.
- Nie da się również ukryć, że tatar po prostu lubi kiszonki - dodaje Jasiński. - Stąd pojawia się w naszym tatarze kalafior, marchew i brokuł małosolny. Natomiast kremowe żółtko sous vide łączy wszystkie składniki i smaki. W tradycyjnym tatarze żółtko jest surowe, jednak dbając o bezpieczeństwo gości, nasze żółtko jest gotowane w niskiej temperaturze.
  • Tatar serwowany w restauracji Petit Paris w Sopocie.
  • Tatar serwowany w restauracji Petit Paris w Sopocie.
  • Tatar serwowany w restauracji Petit Paris w Sopocie.

Składniki najwyższej jakości



- Od 16 lat serwujemy w naszej restauracji tatar wołowy przygotowany według tradycyjnej francuskiej receptury - zapewnia Philippe Abraham z restauracji Petit Paris w Sopocie. - Nasz tatar składa się tylko i wyłącznie z polędwicy wołowej - nie wybieramy innych części wołowych, takich jak zrazówka lub ligawa. Tatar wołowy składa się z 12 składników, z czego w porcji znajduje się 20 proc. samych dodatków, reszta to czysta polędwica wołowa. W naszej karcie zawsze znajdziemy dwa rodzaje tatara. Drugi to tatar rybny lub warzywny według sezonu i dostępności produktów. W aktualnej karcie menu mamy tatar z czerwonego tuńczyka, sos sojowy, awokado, oshinko i z papryczką chilli.

Muzyka na żywo w trójmiejskich lokalach. Lato 2021



Tatar na nietypowo



Możemy także spróbować potrawy, która zaskoczy nie tylko nasz zmysł smaku, ale i wzroku - siekanej wołowiny z marynowanymi grzybami i wędzonym kawiorem z pstrąga.

- To nietypowa odsłona tatara w interpretacji Marcina Popielarza: tatar wołowy podawany na konfiturze z cebuli, pokryty carpaccio - mówi Marcin Oziębły, Front of House Manager w restauracji Biały Królik w Gdyni. - Wyróżnia go niestandardowe połączenie z papryką (rouille paprykowe i majonez z wędzonej papryki), która dodaje pikanterii i charakteru daniu. Serwowany jest z wędzonym kawiorem z pstrąga, który zaskakująco komponuje się ze smakiem tatara i pozostawia lekko słony i dymny finisz na podniebieniu. Struktury daniu dodaje kruche ciasteczko.
Siekana wołowina z marynowanymi grzybami i wędzonym kawiorem z pstrąga Siekana wołowina z marynowanymi grzybami i wędzonym kawiorem z pstrąga

Ile zapłacimy za tatar?



Ceny za tatar w trójmiejskich restauracjach są zróżnicowane. W restauracji Fino za tatar wołowy zapłacimy 34 zł. W Oberża86 ten rodzaj przystawki kosztuje 39 zł, a tatar z marynowanego śledzia 20 zł. W Serwusie zjemy tatar za 42 zł, w Petit Paris za 32 zł, a w Białym Króliku za 35 zł.

To, rzecz jasna, niejedyne lokale w Trójmieście, które z przyjemnością ugoszczą nas tatarem. Ten rodzaj dania możemy zjeść również m.in. w gdańskiej restauracji Chleb i Wino. Za tatar wołowy i tatar z łososia zapłacimy po 29,90 zł, a za tatar z łososia i awokado 31,90. Śliwka w kompot zaserwuje nam tatar z polędwicy wołowej w cenie 36 zł, a w bistro Białe Wino i Owoce w Gdyni zapłacimy za tę przekąskę zaledwie 11 zł.

Miejsca

Opinie (158) ponad 10 zablokowanych

  • Nie trzeba nigdzie iść (8)

    w sklepach osiedlowych sprzedają za groszę tatar, nie ma sensu przepłacać w restauracji, można zjeść w domu. Mieszkamy w mieście, a nie na wsi i sklepy mamy pod domem

    • 50 69

    • Nie dziaduj i chociaż raz idź na porządnego tatara do knajpy. Polecam do tego setkę zmrożonej wódeczki i od razu życie staje się piękniejsze.

      • 0 0

    • To zajadaj to stolec osiedlowe co nazywaja tatarem

      Ja wolę z legawy albo siekany z polędwicy w knajpie, nawet za 40 zlotych

      • 0 0

    • Zgadzam się

      Tatar jest z 3-4 prostych składników dostępnych dla każdego w sklepie , dodatkowo jedna z restauracji napisała że klient sam miesza składniki więc właściwie to tak samo jak bym zrobił w domu . W restauracji lepiej zamówić coś czego samemu się w domu nie zrobi

      • 3 3

    • wiemy już że dziadujesz, piszesz o tym pod każdym artykułem na trojmiasto (4)

      jakbyś miał jakoś wybitnie zbiednieć od zjedzenia tego jednego tatara

      • 22 12

      • Po czym rozpoznajesz kim jestem? (3)

        • 7 10

        • (2)

          Po twoich zawsze głupich wypowiedziach !

          • 19 3

          • kłamiesz, jesteś opłacony (1)

            i dla Ciebie takie prawdziwe komentarze są nie wygodne

            • 2 6

            • Prawdziwe w twoim dziadowaniu. Niewygodne to mogą być tylko dla ciebie.

              W końcu tatara spożywasz w domu i musisz go sobie sam przyrządzić. Ja rozumiem że być może twój czas jest mniej cenny od stawki za tatara w restauracji, cóż ja też nie mogłem sobie na wiele rzeczy kiedyś pozwolić, ale pomyśl jak bardzo zbiedniejesz jak raz na miesiąc, ba, na tydzień wyjdziesz na miasto i zjesz tatara za parę dych, albo cokolwiek innego. Ty serio myślisz że jestem opłacony by dyskutować z anonimem? :) Paranoik.

              • 6 1

  • 40 pln jasne xD (2)

    zaraz skisnę normalnie. Na tatar to mogę zaprosić do swojego domu :) "Swojski" najlepszy i wiem co jem. Na łeb bym musiał upaść 40 za tatar. Przy tych g*wno pensjach to to jest majątek.

    • 32 6

    • To zacznij zarabiac lepiej. Ja sobie funduje tatara w knajpie za 40 zeta i drugi dla malzonki. I mnie nie boli a smakuje.

      • 0 0

    • Może upadłeś już dawno temu, skoro masz g*wno pensję i 40 zł to dużo?

      • 2 16

  • chef food&friends na Długiej w Gdańsku (2)

    jeżeli ktoś tam nie jadł tatara to nie ma prawa się wypowiadać!

    • 0 15

    • (1)

      To tam, gdzie jednego dnia, cała zaloga wychodzi z pracy i nie wraca?:)

      • 3 1

      • :) a co to ma do rzeczy?

        zasuwanie za darmo ma się nijak do smaku prawdziwego tatara

        • 0 0

  • Świat powariował... (2)

    Za 5 lat bardziej się będzie opłacało wyhodować krowę....

    • 26 0

    • z krowy to się raczej mięsa na tatary nie robi

      jak już to z byka

      • 0 0

    • Krowa

      jak pozwolenie z Brukseli dostaniesz! podpisane własnoręcznie przez 20 Komisarzy.

      • 4 1

  • w knajpie Zamek w Busku Zdroju podają tatara od razu w zestawie 2 x 40 gr czystej (1)

    w jednej cenie ok. 35 złotych. I tak powinno być.

    • 29 1

    • jade tam

      • 0 0

  • knajpy u nas nie rozumieją chyba do czego służy Tatar i jak powinien być podawany (3)

    w Czechach befsztyk tatarski jest zwany Tatarakiem i we wszystkich knajpach jest podawany tak samo beż żadnych udziwnień. I to od lat. CZy knajpa ekskluzywna czy gospoda na rogu.
    Pierwsze pytanie kelnera jest : michany czy ne michany (czyli zmieszany przez kucharza albo do zmieszania własnego.
    Drugie pytanie w niektórych lokalach : 100, 200 czy 300 gram. Zaznaczam, że 300 gram to w zasadzie dla dwóch osób.
    Tatarak zawsze podawany jest z towarzyszeniem grzanek z razowego chleba i do tego są duże żabki czosnku do natarcia gorącej grzanki. Na to kładzie się tatara. Żadnych surowych jajek, sardynek i bóg wie czego do tatara nie dodają. Mięso jest pierwszej klasy i nie potrzebuje ulepszeń. I na koniec cena : tatar 150 gram kosztuje ok . 170-200 koron czyli 28-32 złote. U nas mały wszędzie jest w lokalach w cenie 35-40 złotych. To jest cena jaką płacimy za te "udziwnienia"

    • 32 4

    • jajko, ogórek i cebula to nie jest udziwnienie

      chyba że za wzór uznajesz samo mięso. Ale samego mięsa nikt nigdy nie jadł w cywilizowanym świecie. Zawsze przyprawiali

      • 0 0

    • Zgadzam się z Tobą, też często bywam, tam gdzie jadam jeszcze dodają ketchup przy mieszaniu , jest pyszny.

      • 0 0

    • W wymienionym na samym końcu artykułu lokalu Chleb i wino jest bez udziwnień. I bdb.

      • 1 0

  • 42 złote za tatara ? Drogo! Stać na to chyba tylko tych którzy ostatnio dostali 60% podwyżki :) (2)

    Za 42 złote to ja kupię pożywienie na cały dzień dla mojej rodziny!

    • 28 7

    • dlatego tatara na mieście nie je się codziennie

      jak zjesz raz na miesiąc to nie zrobi to na tobie wrażenia. Który raz komentujesz pod tym artykułem? Bo dziada łatwo zauważyć a ty jesteś tym wyjątkowym dusigroszem

      • 0 0

    • A wczoraj kłamco pisałeś, że wydajesz 200zl

      • 1 0

  • Czemu nie przedstawiono alternatyw dla wegetarian i wegan? (12)

    Przecież są tatary sojowe, z fasoli ming, mączki ziemniaczanej i tarcicy. Tyle dobrych rozwiązań, aby ograniczyć spożycie mięsa, zatrzymać ślad węglowy i zakończyć cierpienie hodowlanych zwierząt.

    • 6 134

    • Bo jak tatar to mięso, nie może być tatar sojowy albo burger vege:(itp. to są nazwy potraw mięsnych

      • 0 0

    • Następnym razem zamówię podwójna porcje wołowego

      • 3 0

    • z trawy, mlecza, ziemi, resztek z śmietnika itp.

      nie ma czegoś takiego jak wegański (tfu) tatar

      • 7 0

    • przestań trolować, nie jesteś wegetarianinem

      • 2 0

    • tatar sojowy to nie tatar tylko sojowe coś (1)

      można temu nadać jakąś nazwę, ale "tatar" tu nie pasuje

      • 30 0

      • Nie tatar a chińczyk sojowy. na dodatek z gmo. ale jaki wegan się tym przejmuje. on śledzi bąki puszczane przez krowy do atmosfery.

        • 8 1

    • tatar

      Z tarcicy, to proponuję trociny dębowe i drzazgi sosnowe. wegańskie jak chole....!
      I mniejszy slad węglowy niz wegańska soja , ryż i awokado transportowane statkami ma mazut.

      • 10 1

    • Znowu lobby wegańskie

      Z soi albo z fasoli to pastę można zrobić. A tatar to z pysznej wołowiny. A te pierdoły ekologiczne to prezentuj w dziale o przyrodzie. Niech żyją mięsożercy

      • 15 3

    • Bo nikogo to nie obchodzi

      • 8 1

    • O co chodzi, przecież kończą cierpienie

      na talerzu :)

      • 6 2

    • Zwierzątek nie jadasz, to już wiemy.

      A czytać potrafisz?

      • 39 1

    • Przecież napisali o opcjach dla wegan

      Nie przeczytałeś, a już się obrażasz. To takie wegańskie.

      • 63 3

  • Najlepszy! (1)

    A Canis ?? Najlepsza wołowina ️

    • 0 0

    • Marta bez reklamy ok

      • 0 0

  • Poszerzając nieco selekcję. Absolutnie genialny, najlepszy jaki miałem okazję kiedykolwiek spróbować jest w... (2)

    w Metropolii w ramach Food Hall. To absolutnie przemiłe zaskoczenie. Nie wiem jaką nazwę ma ta knajpa, ale jest po prostu opisana jako Polski Streetfood. Tatar kosztuje 29 zł. i jest tak pięknie i prosto skomponowany, że aż zachwyca. Zdecydowanie polecam - ukryty skarb!

    • 4 2

    • Ci to musieli walnac reklame bo nie schodzi, lepiej nie idz tam (1)

      • 0 0

      • To szczera opinia klienta.

        Nie jestem powiązany w żaden sposób z tym lokalem. Natomiast trzymam za nich kciuki, bo to naprawdę kawał świetnego tatara!

        • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane