- 1 Trójmiasto w przewodniku Michelin (61 opinii)
- 2 Co Polacy jedzą na śniadanie? (95 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (71 opinii)
- 4 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (108 opinii)
- 5 Koktajle na dzień trzeźwości? Czemu nie! (33 opinie)
- 6 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
Trójmiejskie restauracje rozdają zakwas na chleb
Zagrożenie koronawirusem sprawia, że klienci masowo wykupują produkty pierwszej potrzeby, trudno np. zdobyć drożdże. Właściciele niektórych trójmiejskich lokali zdecydowali się pomóc i rozdają za darmo zaczyn zakwasu chlebowego, aby mieszkańcy sami mogli samodzielnie w domu upiec chleb.
Piekarnie i cukiernie w Trójmieście
Niepewny czas związany z rozprzestrzenianiem się koronawirusa częściej popycha ludzi do sklepów, gdzie robią większe zakupy. Nie wszyscy jednak chcą kupować gotowe produkty, część lubi upichcić coś samodzielnie. Niestety jednym z produktów, który trudniej w ostatnich dniach dostać, są drożdże suche i surowe. Na szczęście z pomocą przybywają lokalne restauracje, które postanowiły podzielić się zakwasem na chleb, i to za darmo.
Chleb i inne wypieki
Rozpocznij quizZakwas rozdaje Machina Eats&Beats, znajdująca się przy ul. Chlebnickiej w centrum Gdańska. Zachęca do poczęstowania się wystawionym na ulicę zakwasem oraz do nauczenia wypieku chleba.
Zamieszczony został również przepis na chleb.
Przepis:
500 g wody połącz z 200 g zaczynu (łyżeczkę odłóż w zamkniętym słoiczku do lodówki na następny chleb), wszystko wymieszaj. Dodaj 500 g mąki (typ 2000 to razowa, a 720 biała - można dowolnie wymieszać), 18 g soli, ziarna, jeśli lubisz. Wymieszaj porządnie i przełóż do lekko natłuszczonych czarnych keksówek do połowy wysokości. Wyrównaj wilgotną dłonią. Wierzch możesz posypać ziarnami i docisnąć.
Zakryj foremki folią aluminiową i uzbrój się w cierpliwość. Chleb musi wyrosnąć do krawędzi, co zajmie mu 4-8 godzin w zależności od temperatury. Piekarnik nagrzej do 220 stopni, bez termoobiegu - góra i dół. Nie zdejmuj folii, wstaw chleb do nagrzanego pieca na 40 minut. Po tym czasie zdejmij folię, zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz jeszcze 30 min. Upieczony chleb wyjmij z foremek i wystudź na kratce. Ostudzony dobrze zawinąć w folię aluminiową i zostawić do rana, ale jeśli nie wytrzymasz - krój.
Swój zakwas rozdaje również Tomasz Deker z Tomasz Deker Bakery na Przymorzu przy ul. Obrońców Wybrzeża. Każdego zainteresowanego prosi o kontakt z restauracją.
Zakwas otrzymamy także we wrzeszczańskim Avocado Vegan Shop.
- Przygotowaliśmy zakwas żytni, na bazie którego będziecie mogli wypiekać swoje własne chleby. Zakwas będziecie mogli odbierać bezpłatnie. Prosimy, abyście przynosili własne słoiki, bo my już nie mamy. Do słoiczków z zakwasem dołączać będziemy bardzo prosty przepis na pszenny chleb oraz instrukcję obchodzenia się z zakwasem, aby wystarczył wam na długo i abyście mogli dzielić się nim dalej - informuje Avocado Vegan Shop z Wrzeszcza.
Lokal informuje również, że w przypadku niemożności wypieku chleba we własnym domu jedna z pracowniczek zadeklarowała chęć wypiekania bezglutenowego chleba, różnego rodzaju ciast (m.in. agawnika) oraz innych wypieków. O wszystkim Avocado ma informować na bieżąco.
Koronawirus w Trójmieście - wszystkie ważne informacje
Przygotowywane są także dodatkowe możliwości składania zamówień, aby jak najbardziej zminimalizować kontakty bezpośrednie. Planowane jest włączenie możliwości zamówienia pełnego cateringu online oraz możliwość zamówienia paczek produktów z Avocado Vegan Shop z bezkontaktową dostawą do domu.
Bio Piekarnia Ziarno z Gdyni również rozdaje zakwas klientom, a przy okazji dowozi chleb do domów.
Jedzenie na telefon w Trójmieście - aktualizacja na bieżąco
Gdańsk - jedzenie na wynos
Gdynia - jedzenie na wynos
Sopot - jedzenie na wynos
Miejsca
Opinie (74) 4 zablokowane
-
2020-03-19 19:41
wielkie mi co łyżeczka pokruszonego chleba w wodzie to cały zaczyn
i już się chwalą jakie to wielce dobrotliwe
- 7 14
-
2020-03-19 19:44
dośc ciężko kupic mąkę razwoą zytnią wiec i tak do bani ten przepis (1)
a zaczyn to samemu można zrobić z łyżeczki mąki pszennej odstawionej w ciepłym miejscu na kilkadziesiąt godzin , i upiec chleb/bułkę pszenną dużo łatwiejszą , przepisy na necie
- 3 9
-
2020-03-19 19:59
widać, że się znasz na rzeczy
żenada
- 2 2
-
2020-03-19 19:55
Folie aluminowa?
Co za brednie
- 7 4
-
2020-03-19 20:21
(1)
Dodaj 500 g mąki (typ 2000 to razowa, a 720 biała - można dowolnie wymieszać),
takiej mąki nie kupisz- 5 4
-
2020-03-19 23:15
Dzisiaj kupiłem..
Auchan ( Rumia)
Typ 2000- 3 0
-
2020-03-19 20:28
Opinia wyróżniona
(3)
Świetny pomysł! Zawsze chciałam spróbować ale wiem że przygotowanie porządnego zakwasu od zera jest dość czasochłonne.
- 29 7
-
2020-03-20 11:48
Nic bardziej mylnego (1)
Dzień 1: 100g maki + 100g wody - wymieszaj.
Dzień 2: 100g maki + 100g wody - wymieszaj.
Dzień 3: 100g maki + 100g wody - wymieszaj.
Dzień 4: Robisz 2 chleby z przepisu z artykułu.
200g zakwasu zostaje i następnego dnia znowu dokarmiasz aż będzie go wystarczająco na następne wypieki.
Ja osobiście piekę chleb od razu w trzech foremkach, bo tyle mieści się w piekarniku. Nadwyżkę chleba zamrażam.- 2 0
-
2020-03-20 11:53
taki świeży zakwas słabo rośnie, im "starszy" tym mocniejszy i chleb wychodzi smaczniejszy
- 4 0
-
2020-03-23 12:22
chleb
nie jest ... chyba że 3 min dziennie to dużo ...
- 0 0
-
2020-03-19 20:53
TD może zacznij dawać umowy swoim pracownikom,
Bo jest kwas a nie zakwas
- 10 2
-
2020-03-19 21:30
A ja korzystam z doświadczenia polityków i kupuję chlebek kidawski.
- 5 5
-
2020-03-19 22:16
borze zielony (2)
co za głupi naród. restauracja zatowarowały się jak zawsze, a że lokale nagle zamknięto to towar został. Chyba lepiej go rozdać niż wywalić w kibel. Nawet rozdawanie zakwasu musicie shejtować?
- 25 1
-
2020-03-19 22:30
(1)
Borze
Komorowski?- 3 4
-
2020-03-19 22:56
Borze zielony
Profesorze Miodku.
- 6 1
-
2020-03-20 00:15
zakwas to ściema!!!!! (1)
wystarczy 1kg mąki żytniej typ 720 dodaj 0,8l wody o temp 35-40 stopni, wymieszaj do uzyskania jednolitej masy , odstaw na 6 godzin. Po 6 godzinach dodaj 2dkg soli i wymieszaj ponownie, nie czekając uformuj bochenki i odstaw do wyrośnięcia, Piec w piekarniku 1 godzinę temp 220 c
Ps. foremka standard (keksowa) waga ciasta 750dkg piec 1 h temp 220c
Ciasto z 1kg mąki czyli całośc 1,8 kg ciasta piec 1,5h temp początkowa 220c po 40 min zjechać do 200c oczywiście forma większa według uznania.
Pozdrawiam mistrz-piekarz- 5 5
-
2020-03-20 01:15
A co z nacinaniem chlebków?
A co ze smarowaniem wodą?
- 2 1
-
2020-03-20 05:32
Pieczenie chleba, to nie budowa bomby atomowej. (4)
200 ml wody, 100 ml mleka, łyżeczka soli i cukru, 1/3 kostki drożdży, mniej więcej 500 gr mąki pszennej, 1/3 kostki masła, jedno rozbełtane jajko.
Wodę z mlekiem, cukrem i solą podgrzać w mikrofali przez minutę, dodać drożdże, wymieszać, dodać łyżeczkę mąki, wymieszać, poczekać aż zaczyn dostanie pianki (10min). Mąkę przesiać, wlać zaczyn, miksować ze dwie-trzy minuty, dodać roztopione masło, miksować, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleić do palców. Zostawić do wyrośnięcia (20-30min). Później znowu miksować 2-3 minuty. Uformować chleb, położyć na blachę na papierze do pieczenia, posmarować jajkiem, piec 30 minut w 200C. Ostatnie 5 minut mozna włączyć termoobieg, to się skórka przypiecze. Ot i cała filozofia. Piekę chleb codziennie od dwóch lat, więc możecie temu przepisowi zaufać.- 2 13
-
2020-03-20 07:13
Jajko i masło do chleba? Po co? (1)
Chyba, że po upieczeniu.
- 7 0
-
2020-03-20 08:42
I jeszcze mleka tam dodał. Oj chleba z tego nie będzie.
- 2 0
-
2020-03-20 08:08
To nie przepis na chleb tylko ciasto ! Mąki na chleb Nigdy się Nie Miksuje , Brednie Piszesz !
- 2 0
-
2020-03-20 10:26
Powodzenia w kupowaniu drożdży
nigdzie nie można teraz kupić
- 2 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.