• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Trójmiejskie restauracje rozdają zakwas na chleb

Julia Rzepecka
19 marca 2020 (artykuł sprzed 4 lat) 
Wszystkim  znane  jest  powiedzenie "nie samym chlebem człowiek żyje". Z pewnością tak jest, jednak z drugiej strony trudno sobie wyobrazić śniadanie bez kromki chleba. Wszystkim  znane  jest  powiedzenie "nie samym chlebem człowiek żyje". Z pewnością tak jest, jednak z drugiej strony trudno sobie wyobrazić śniadanie bez kromki chleba.

Zagrożenie koronawirusem sprawia, że klienci masowo wykupują produkty pierwszej potrzeby, trudno np. zdobyć drożdże. Właściciele niektórych trójmiejskich lokali zdecydowali się pomóc i rozdają za darmo zaczyn zakwasu chlebowego, aby mieszkańcy sami mogli samodzielnie w domu upiec chleb.



Piekarnie i cukiernie działają - kontaktuj się z wybranym lokalem, by sprawdzić tryb pracy i godziny otwarcia:

Piekarnie i cukiernie w Trójmieście


Niepewny czas związany z rozprzestrzenianiem się koronawirusa częściej popycha ludzi do sklepów, gdzie robią większe zakupy. Nie wszyscy jednak chcą kupować gotowe produkty, część lubi upichcić coś samodzielnie. Niestety jednym z produktów, który trudniej w ostatnich dniach dostać, są drożdże suche i surowe. Na szczęście z pomocą przybywają lokalne restauracje, które postanowiły podzielić się zakwasem na chleb, i to za darmo.

Quiz Chleb i inne wypieki Średni wynik 73%

Chleb i inne wypieki

Rozpocznij quiz


Zakwas rozdaje Machina Eats&Beats, znajdująca się przy ul. Chlebnickiej w centrum Gdańska. Zachęca do poczęstowania się wystawionym na ulicę zakwasem oraz do nauczenia wypieku chleba.

Zamieszczony został również przepis na chleb.

Wieczorem włóż zakwas do słoika, dodaj 100 g mąki żytniej i 100 g wody - wymieszaj. Rano będzie gotowy, żeby zrobić z niego chleb.

Przepis:

500 g wody połącz z 200 g zaczynu (łyżeczkę odłóż w zamkniętym słoiczku do lodówki na następny chleb), wszystko wymieszaj. Dodaj 500 g mąki (typ 2000 to razowa, a 720 biała - można dowolnie wymieszać), 18 g soli, ziarna, jeśli lubisz. Wymieszaj porządnie i przełóż do lekko natłuszczonych czarnych keksówek do połowy wysokości. Wyrównaj wilgotną dłonią. Wierzch możesz posypać ziarnami i docisnąć.

Zakryj foremki folią aluminiową i uzbrój się w cierpliwość. Chleb musi wyrosnąć do krawędzi, co zajmie mu 4-8 godzin w zależności od temperatury. Piekarnik nagrzej do 220 stopni, bez termoobiegu - góra i dół. Nie zdejmuj folii, wstaw chleb do nagrzanego pieca na 40 minut. Po tym czasie zdejmij folię, zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz jeszcze 30 min. Upieczony chleb wyjmij z foremek i wystudź na kratce. Ostudzony dobrze zawinąć w folię aluminiową i zostawić do rana, ale jeśli nie wytrzymasz - krój.


  • Wiosną i latem, kiedy nie korzystamy z ogrzewania, a jest ciepło, zakwas może stać w dowolnym miejscu, należy unikać jedynie przeciągów.
  • Zakwas powstaje z połączenia mąki i wody. W dojrzewającym zakwasie wytwarzają się drożdże i bakterie, dzięki którym później rośnie chleb.
Swój zakwas rozdaje również Tomasz DekerTomasz Deker Bakery na Przymorzu przy ul. Obrońców Wybrzeża. Każdego zainteresowanego prosi o kontakt z restauracją.

Zakwas otrzymamy także we wrzeszczańskim Avocado Vegan Shop.

- Przygotowaliśmy zakwas żytni, na bazie którego będziecie mogli wypiekać swoje własne chleby. Zakwas będziecie mogli odbierać bezpłatnie. Prosimy, abyście przynosili własne słoiki, bo my już nie mamy. Do słoiczków z zakwasem dołączać będziemy bardzo prosty przepis na pszenny chleb oraz instrukcję obchodzenia się z zakwasem, aby wystarczył wam na długo i abyście mogli dzielić się nim dalej - informuje Avocado Vegan Shop z Wrzeszcza.
Lokal informuje również, że w przypadku niemożności wypieku chleba we własnym domu jedna z pracowniczek zadeklarowała chęć wypiekania bezglutenowego chleba, różnego rodzaju ciast (m.in. agawnika) oraz innych wypieków. O wszystkim Avocado ma informować na bieżąco.

Koronawirus w Trójmieście - wszystkie ważne informacje


Przygotowywane są także dodatkowe możliwości składania zamówień, aby jak najbardziej zminimalizować kontakty bezpośrednie. Planowane jest włączenie możliwości zamówienia pełnego cateringu online oraz możliwość zamówienia paczek produktów z Avocado Vegan Shop z bezkontaktową dostawą do domu.

Bio Piekarnia Ziarno z Gdyni również rozdaje zakwas klientom, a przy okazji dowozi chleb do domów.

Miejsca

Opinie (74) 4 zablokowane

  • wielkie mi co łyżeczka pokruszonego chleba w wodzie to cały zaczyn

    i już się chwalą jakie to wielce dobrotliwe

    • 7 14

  • dośc ciężko kupic mąkę razwoą zytnią wiec i tak do bani ten przepis (1)

    a zaczyn to samemu można zrobić z łyżeczki mąki pszennej odstawionej w ciepłym miejscu na kilkadziesiąt godzin , i upiec chleb/bułkę pszenną dużo łatwiejszą , przepisy na necie

    • 3 9

    • widać, że się znasz na rzeczy

      żenada

      • 2 2

  • Folie aluminowa?

    Co za brednie

    • 7 4

  • (1)

    Dodaj 500 g mąki (typ 2000 to razowa, a 720 biała - można dowolnie wymieszać),

    takiej mąki nie kupisz

    • 5 4

    • Dzisiaj kupiłem..

      Auchan ( Rumia)
      Typ 2000

      • 3 0

  • Opinia wyróżniona

    (3)

    Świetny pomysł! Zawsze chciałam spróbować ale wiem że przygotowanie porządnego zakwasu od zera jest dość czasochłonne.

    • 29 7

    • Nic bardziej mylnego (1)

      Dzień 1: 100g maki + 100g wody - wymieszaj.
      Dzień 2: 100g maki + 100g wody - wymieszaj.
      Dzień 3: 100g maki + 100g wody - wymieszaj.
      Dzień 4: Robisz 2 chleby z przepisu z artykułu.
      200g zakwasu zostaje i następnego dnia znowu dokarmiasz aż będzie go wystarczająco na następne wypieki.
      Ja osobiście piekę chleb od razu w trzech foremkach, bo tyle mieści się w piekarniku. Nadwyżkę chleba zamrażam.

      • 2 0

      • taki świeży zakwas słabo rośnie, im "starszy" tym mocniejszy i chleb wychodzi smaczniejszy

        • 4 0

    • chleb

      nie jest ... chyba że 3 min dziennie to dużo ...

      • 0 0

  • TD może zacznij dawać umowy swoim pracownikom,

    Bo jest kwas a nie zakwas

    • 10 2

  • A ja korzystam z doświadczenia polityków i kupuję chlebek kidawski.

    • 5 5

  • borze zielony (2)

    co za głupi naród. restauracja zatowarowały się jak zawsze, a że lokale nagle zamknięto to towar został. Chyba lepiej go rozdać niż wywalić w kibel. Nawet rozdawanie zakwasu musicie shejtować?

    • 25 1

    • (1)

      Borze
      Komorowski?

      • 3 4

      • Borze zielony

        Profesorze Miodku.

        • 6 1

  • zakwas to ściema!!!!! (1)

    wystarczy 1kg mąki żytniej typ 720 dodaj 0,8l wody o temp 35-40 stopni, wymieszaj do uzyskania jednolitej masy , odstaw na 6 godzin. Po 6 godzinach dodaj 2dkg soli i wymieszaj ponownie, nie czekając uformuj bochenki i odstaw do wyrośnięcia, Piec w piekarniku 1 godzinę temp 220 c
    Ps. foremka standard (keksowa) waga ciasta 750dkg piec 1 h temp 220c
    Ciasto z 1kg mąki czyli całośc 1,8 kg ciasta piec 1,5h temp początkowa 220c po 40 min zjechać do 200c oczywiście forma większa według uznania.
    Pozdrawiam mistrz-piekarz

    • 5 5

    • A co z nacinaniem chlebków?

      A co ze smarowaniem wodą?

      • 2 1

  • Pieczenie chleba, to nie budowa bomby atomowej. (4)

    200 ml wody, 100 ml mleka, łyżeczka soli i cukru, 1/3 kostki drożdży, mniej więcej 500 gr mąki pszennej, 1/3 kostki masła, jedno rozbełtane jajko.
    Wodę z mlekiem, cukrem i solą podgrzać w mikrofali przez minutę, dodać drożdże, wymieszać, dodać łyżeczkę mąki, wymieszać, poczekać aż zaczyn dostanie pianki (10min). Mąkę przesiać, wlać zaczyn, miksować ze dwie-trzy minuty, dodać roztopione masło, miksować, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleić do palców. Zostawić do wyrośnięcia (20-30min). Później znowu miksować 2-3 minuty. Uformować chleb, położyć na blachę na papierze do pieczenia, posmarować jajkiem, piec 30 minut w 200C. Ostatnie 5 minut mozna włączyć termoobieg, to się skórka przypiecze. Ot i cała filozofia. Piekę chleb codziennie od dwóch lat, więc możecie temu przepisowi zaufać.

    • 2 13

    • Jajko i masło do chleba? Po co? (1)

      Chyba, że po upieczeniu.

      • 7 0

      • I jeszcze mleka tam dodał. Oj chleba z tego nie będzie.

        • 2 0

    • To nie przepis na chleb tylko ciasto ! Mąki na chleb Nigdy się Nie Miksuje , Brednie Piszesz !

      • 2 0

    • Powodzenia w kupowaniu drożdży

      nigdzie nie można teraz kupić

      • 2 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane