- 1 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (38 opinii)
- 2 Trójmiasto w przewodniku Michelin (72 opinie)
- 3 Co Polacy jedzą na śniadanie? (98 opinii)
- 4 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 5 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (109 opinii)
- 6 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
Uczestnicy "MasterChefa" i promocje w lokalach w Gdyni
Diana Volokhova opowiada, jak przyrządzić rybę.
- Najsmaczniejszego turbota i dorsza można zjeść w Gdyni - uważa uczestniczka kulinarnego show "MasterChef" Diana Volokhova, która w sobotę gotowała na placu Grunwaldzkim w ramach Weekendu Kulinarnego. Impreza potrwa do niedzielnego wieczora.
Organizowany po raz kolejny w Gdyni Weekend Kulinarny to festiwal podzielony na dwie części. Jedna z nich to rajd kulinarny po wybranych restauracjach, w których szefowie kuchni przygotowali specjalne dania w cenie 5 zł i 10 zł. W wybranych godzinach można spróbować ich w takich lokalach, jak: Aleja 40, Bliżej, Chwila Moment, Coco Club & Restaurant, Da Vinci, Jedz Pij Tańcz, Kandelabry, Kanapki Świata Jack Strong Deli, Mała Ukraina, Numa Numa, Piqniq, Polska Melodia, Serio, Tako, Tawerna, The Klops, Tom's Diner, Trio, Vertigo i Zielony rower. Promocyjne degustacje potrwają do niedzielnego wieczora.
Druga część ma charakter pikniku i odbywa się na placu Grunwaldzkim. Impreza rozpoczęła się w sobotę w południe gotowaniem na żywo dwóch telewizyjnych kucharzy znanych z programu "MasterChef": Mariusza Szweda i Diany Volokhovej. Oboje musieli zmierzyć się z tematem ryb i darów lasów. Szwed przygotował dorsza marynowanego w cytrusach i przyprawach korzennych, które podał z sosem holenderskim. Pochodząca z Armenii Volokhova podała łososia peklowanego i wędzonego w dymie z gałązek sosny i szyszek.
- Zamiast smażyć rybę w panierce, ja proponuję ją peklować, marynować, wędzić i jeść na surowo jako tatar. W taki sposób przyrządzona najlepiej smakuje i otwiera wszystkie swoje delikatne smaki i zapachy - mówiła w rozmowie z Trojmiasto.pl Volokhova i dodała, że to właśnie w Gdyni można zjeść najsmaczniejszego turbota i dorsza.
Znaną z finału "MasterChefa" gdyniankę będzie można spotkać na placu Grunwaldzkim również w niedzielę - w godz. 11-15 Diana Volokhova będzie uczyć dzieciaki, jak zrobić domową czekoladę, która może być zdrowszą alternatywą dla tej sklepowej. Będzie też czekoladowa fontanna i słodkie fondue oraz pokazy zabiegów spa z wykorzystaniem czekolady.
Pokazom towarzyszyć będzie niewielki jarmark kulinarny z daniami od właścicieli gdyńskich barów i restauracji oraz występy muzyczne w muszli koncertowej. Wstęp jest wolny.
Wydarzenia
Miejsca
Zobacz także
Opinie (33)
-
2016-09-04 11:33
Od kiedy to... (1)
do obróbki cieplnej dodajemy cytrynę ze skórą?Której biała część nadaje potrawie goryczy....
- 7 2
-
2016-09-04 12:01
Kuchnia fjużyn.
- 6 0
-
2016-09-04 10:01
Bohaterą to cie zrobili...
- 2 0
-
2016-09-04 08:22
Malika (1)
Impreza kulinarna w Gdyni bez Maliki? Wręcz nie do pomyślenia.
- 5 7
-
2016-09-04 08:43
Malika w ten weekend bryluje dla bogatszej klienteli w Jastarni
- 9 2
-
2016-09-04 07:54
frekwencja
na pokazach w granicach 10 emerytów - ile pieniędzy podatników wyrzuciła w błoto Agencja Rozwoju Gdyni?
- 12 4
-
2016-09-04 00:19
Straszne tak pchać się po coś do jedzenia, później w kącie na stojąco to spożywać.
Jakie to żenujące.
- 24 6
-
2016-09-03 19:57
Gotowanko!
Mi tam najbardziej smakował śledzik... Od tej dziewczyny, faceta i szefa Patryka! Miód w gębie :D
- 2 14
-
2016-09-03 16:36
Ja tam wole schaboszczaka (1)
Grazyna ugotuje mi dodatkowo kartofle i surowke poda fajna. Plus piwo do picia!
- 26 12
-
2016-09-03 19:24
nazryj się,napij i puść bengala nic więcej do szczęścia ci nie trzeba
- 2 13
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.